Mødedato: 05.04.2018, kl. 15:00
Mødested: AFUK, Enghavevej 82B, 2450 København SV

Tryghedsskabende indsatser på Kultur- og Fritidsforvaltningens institutioner

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om status for etablering af en vagtordning og tryghedsskabende indsatser på forvaltningens institutioner.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningens indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager status for etablering af en vagtordning og tryghedsskabende indsatser på forvaltningens institutioner til efterretning.

Problemstilling

Evaluering af selvbetjent åbningstid på Kultur- og Fritidsforvaltningens (KFFs) institutioner har vist, at der er udfordringer med uro og uhensigtsmæssig adfærd fra bl.a. ungegrupperinger og hjemløse. Udfordringer, som skaber utryghed hos både borgere og personale.

En screening af forholdene og opfølgende interviews på institutionerne i januar 2018 viser, at der fortsat er udfordringer.

En samlet budgetbevilling på 6,5 mio. kr. over de næste tre år (2018-2020) skal, sammen med eksisterende driftsmidler, løse udfordringerne, så den selvbetjente åbningstid kan bevares.

Kultur- og Fritidsudvalget anmodede den 21. december 2017 Kultur- og Fritidsforvaltningen om en status, når forvaltningen var længere med screeningen af institutionerne og etablering af løsninger til håndtering af udfordringerne.

Løsning

Kultur- og Fritidsforvaltningen forfølger tre spor, som tilsammen skal bidrage til at skabe gode og trygge kultur- og idrætstilbud både i betjent og selvbetjent åbningstid for borgere og personale. Sporene er organiserede i tre delprojekter samt en overordnet styregruppe.

Spor 1. Omlægning af vagtmodel i KFF

KFF har benyttet 12 forskellige leverandører på henholdsvis sikkerhedssystemer og vagtservice, og for at sikre en mere bæredygtig løsning er der igangsat et arbejde med at omlægge vagtmodellen til færre leverandører. Ejendomsdrift & Service er ansvarlig og koordinerer opgaven.

Indledningsvis er der foretaget en opdeling af institutionerne i fire kategorier på baggrund af undersøgelser af de behov, der er på den enkelte institution (Bilag 1), og den fremtidige vagtrundering vil blive etableret ud fra disse behov. 

De fire kategorier er følgende:

  1. rundering og lukning af institutionen kl. 22.00,
  2. servicerundering til oprydning og renholdelse,
  3. rundering af Rådhusvagten ved tilkald i tilfælde af akut opstående situationer samt
  4. privat vagt, som anvendes ved mere alvorlige eller længerevarende udfordringer.

Ejendomsdrift & Service forhandler pt. en 1-årig aftale med Rådhusvagten, som skal varetage en fleksibel vagtrundering på kategori 1 og 3 institutionerne, og som skal kunne kontaktes af både borgere og personale i tilfælde af akutte udfordringer. Runderingen forventes at kunne starte den 15. maj 2018.

Som supplement indgås aftale med et privat vagtfirma, som skal benyttes på institutioner med mere massive udfordringer på tværs af byen afhængig af behov.

I tilfælde af vedvarende eller gentagne udfordringer kan den pågældende institution beslutte at reducere eller lukke helt for selvbetjent åbningstid.

Den nye vagtmodel evalueres efter et år.

Spor 2. Udvidet servicerundering 

Med den selvbetjente åbningstid er der behov for øget oprydning og renholdelse af lokaler og faciliteter. Derfor etableres en fleksibel servicerundering på kategori 2 institutioner, hvor et serviceteam fra Ejendomsdrift & Service vil rundere på hverdage i tidsrummet kl. 15.00 – 24.00. I weekenden kan serviceteamet tilkaldes ved behov. Serviceteamets tilstedeværelse vil, som sidegevinst, bidrage til trygheden i den selvbetjente åbningstid.

Serviceteamets medarbejdere kompetenceudvikles med vagtuddannelse i løbet af de næste to år med henblik på løbende overtagelse af flere af de opgaver, som varetages af henholdsvis Rådhusvagten og et privat vagtfirma.

Bemandingen øges i foråret 2018, og Ejendomsdrift & Service, som har ansvaret for opgaven, afholder månedlige møder med institutionerne med henblik på løbende optimering og tilfredshed.

Den udvidede servicerundering evalueres efter et år.

Spor 3. Andre tryghedsskabende indsatser

Udfordringerne med utryghed er et problem med mange facetter, og derfor er der behov for at finde løsninger, der lokalt kan udmønte sig i forskellige konkrete initiativer. Derfor er Kreativ Vækst i gang med at udarbejde et løsningskatalog med finansieringsmodeller, som skal styrke kultur- og idrætsinstitutionerne i deres håndtering af utrygheden.

I projektet er der udvalgt to testinstitutioner Blågårdens Bibliotek på Nørrebro og Sundby Idrætspark på Amager. Sundby Idrætspark har i 2017 udarbejdet en tryghedsrapport med anbefalinger, som kan testes og evalueres, og Blågården har i 2018 fået en budgetbevilling til tryghedsskabende initiativer med fokus på fysisk indretning. Bevillingen tænkes sammen med dette projekt, så der skabes synergi.

Der arbejdes i workshopforløb på tværs af fagskel og forvaltninger samt med andre aktører i byen f.eks. frivillige, SSP, politiet, Hjemløseenheden, BABA (Fædre for forandring), Natteravnene m.fl. omkring skabelse og udvikling af ideer og løsninger.

Foreløbig forventes løsninger indenfor følgende hovedområder:

  • Styrkelse af personalets kompetencer til at håndtere vanskelige situationer, for eksempel styrkede beredskabsplaner og bedre brobygningsfunktion med andre relevante aktører.

  • Partnerskaber med private, frivillige og kommunale aktører, f.eks. om lektiecaféer, job-bar for virksomheder, unge og jobcenter. Iværksættermiljøer koblet med unge-rådgivning, samt ældrefællesskaber eller partnerskaber med bydelsmødre og fædregrupper.

  • Optimering af de fysiske rammer med initiativer, der skaber tryghed. For eksempel organiserede debatmøder, udstillinger og events, hvor der arbejdes med lys og lyd som tryghedselementer.

  • Nye aktiviteter og oplevelser, der inddrager eksisterende og nye brugere. For eksempel makerspaces for borgerdrevne aktiviteter, Techlabs, hvor man kan bygge, lege og lære om teknik, eller tegneserieskole, forfatterskole, læseklubber mv.

Løsningskataloget forventes færdigt i august 2018. Et vigtigt succeskriterie for projektet er, at der i løbet af 2018 igangsættes minimum 10 tryghedsskabende initiativer og 10 initiativer i 2019. Desuden skal der etableres et formaliseret netværk på tværs af forvaltninger og relevante private aktører samt frivillige organisationer, som kan videreudvikle initiativer og sikre vidensdeling.

Der udarbejdes også et evalueringsværktøj i samarbejde med HRSØ, så effekterne af løsningerne kan sammenlignes i 2018, 2019 og 2020.

Økonomi

Servicebevillingen på 6,5 mio. kr., der nedtrappes over 3 år suppleres af eksisterende driftsmidler, så der også er et beredskab til løsning af udfordringerne, når servicebevillingen udløber.

Finansieringsmodellen tager udgangspunkt i bydelsenhedernes forbrug på vagtopgaver i 2017 og indeholder en grad af solidaritet, idet der er forskel på, hvor hårdt de enkelte bydelsenheder er ramt af udfordringerne. Derfor hentes 50 % af finansieringen via bydelsenhedernes samlede driftsbudget. I alt suppleres budgetbevillingen med 1,6 mio.kr. pr. år. Beløbet justeres i perioden efter faktisk forbrug og effekt, og eventuelle ekstraordinære udgifter til vagter afholdes af den enkelte enhed.

Den 3-årige servicebevilling udmøntes efter nedenstående fordeling på de tre spor i 2018 og 2019. Fordelingen af de sidste 1,5 mio. kr. afventer evalueringen af indsatserne i 2018-2019. 

Mio. kr.

2018 (3)

2019 (2)

2020 (1,5)

Vagt

1,00

1,00

Servicerundering

1,00

0,75

Andre tryghedsskabende
indsatser

1,00

0,25

Videre proces

Kultur- og Fritidsudvalget orienteres, når der foreligger evaluering af de samlede indsatser efter et år. 

 

Mette Touborg

                                                                 /Jakob Heide Petersen

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 5. april 2018:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.

Kultur- og Fritidsudvalget forudsætter, at den supplerende finansiering af tryghedsskabende indsatser gennem eksisterende driftsmidler (1,6 mio. kr. pr. år) hentes fra tilsvarende vagtopgaver, der allerede udføres på tværs af institutionerne på nuværende tidspunkt, og at dette betyder, at der samlet set ikke sker en reduktion af det faglige personale. 

Kultur- og Fritidsudvalget understreger, at der, i det omfang det måtte blive nødvendigt at lukke helt for selvbetjent åbningstid på en institution, alene er tale om en midlertidig lukning, og at Kultur- og Fritidsudvalget omgående skal orienteres om denne midlertidige lukning.

Til top