Miljøledelse i Kultur- og Fritidsforvaltningen
Miljøledelse i Kultur- og Fritidsforvaltningen
Kultur- og Fritidsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 4. november 2004
Sager til beslutning
21. Miljøledelse i Kultur- og Fritidsforvaltningen
(KFU 345/2004)
INDSTILLING
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
at Kultur- og Fritidsudvalget tager vedlagte "Status på miljøindsatsen i Kultur- og Fritidsforvaltningen og plan for det videre arbejde" til efterretning.
RESUME
Hovedbiblioteket og Ejendomsvedligeholdelse har - som de første institutioner i Kultur- og Fritidsforvaltningen - indført et miljøledelsessystem og fået det certificeret efter den internationale miljøledelsesstandard ISO 14001.
Erfaringerne herfra skal bruges ved indførelse af miljøledelse i de øvrige institutioner. På nuværende tidspunkt er der et miljøledelsesprojekt i gang i forvaltningens administrative funktioner samt i Rengøringsservice og Betjentservice.
Kultur- og Fritidsforvaltningen har udarbejdet en status på miljøindsatsen i forvaltningen og en tidsplan for det videre arbejde med indførelse af miljøledelse.
Arbejdet med miljøledelse i Kultur- og Fritidsforvaltningen er i fin tråd med målet i Dogme 2000 Samarbejdet om, at kommunens forvaltninger og institutioner over tid skal miljøcertificeres.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Borgerrepræsentationen
tiltrådte i juni 2001 samarbejdsaftalen om Dogme 2000 og miljø. Københavns
Kommunes deltagelse i Dogme 2000 Samarbejdet indebærer bl.a., at kommunens
forvaltninger og institutioner over tid skal miljøcertificeres.
Målsætningen
er præciseret yderligere i kommunens forslag til Agenda 21 plan, som forventes
endelig vedtaget af Borgerrepræsentationen i december 2004. Her fremgår det
bl.a., at alle forvaltninger i Københavns Kommune skal være miljøcertificeret
inden udgangen af 2008.
Miljøarbejdet
i Kultur- og Fritidsforvaltningen blev for alvor sat i gang med ansættelsen af
en miljørådgiver i juni 2003. Et af de første initiativer var iværksættelse af et
pilotprojekt om miljøledelse. Formålet var at få praktiske erfaringer med
indførelse af miljøledelse i Kultur- og Fritidsforvaltningens institutioner. Hovedbiblioteket
og Ejendomsvedligeholdelse meldte sig som pilotinstitutioner og har på kun 10 måneder
indført et miljøledelsessystem og fået det certificeret efter den internationale
standard ISO 14001.
Erfaringerne fra de to pilotinstitutioner er meget positive. Der er blevet bedre styr på lovgrundlaget på miljøområdet, og den indledende miljøkortlægning har givet institutionerne et godt overblik over deres miljøpåvirkninger og mulige indsatsområder. Det har bl.a. vist sig, at der er et stort potentiale for besparelser på energiområdet.
I begge institutioner har medarbejderne taget godt imod ledelsessystemerne og har deltaget aktivt i implementeringen heraf. Indførelsen af miljøledelse har samtidig givet en række positive afledte effekter – der er blevet bedre styr på beredskabet i forbindelse med eventuel brand, uheld og ulykker, og der er blevet ryddet op i gamle vaner og uhensigtsmæssige rutiner.
Plan for det videre
arbejde
Erfaringerne fra Hovedbiblioteket og Ejendomsvedligeholdelse vil blive brugt i det videre arbejde med miljø og miljøledelse i de øvrige institutioner.
Forvaltningens administrative funktioner har været i gang med et miljøledelsesprojekt siden maj 2004. De administrative funktioner omfatter i den forbindelse organisationen på Flæsketorvet 68, Sekretariatet på Rådhuset samt Bibliotekernes Fælles Service på Islands Brygge. I oktober 2004 er lignende projekter gået i gang i Rengøringsservice og Betjentservice under Ejendomsdrift.
Forvaltningen har udarbejdet en tidsplan for indførelsen af miljøledelse (bilag 1). Tidsplanen opfylder målsætningen i kommunens forslag til Agenda 21 plan, således at hele Kultur- og Fritidsforvaltningen har indført miljøledelse inden udgangen af 2008.
Forvaltningens indstilling
På baggrund af ovenstående indstilles det, at Kultur- og Fritidsudvalget tager vedlagte "Status på miljøindsatsen i Kultur- og Fritidsforvaltningen og plan for det videre arbejde" til efterretning.
MILJØVURDERING
Erfaringerne fra Hovedbiblioteket og Ejendomsvedligeholdelse har
bl.a. vist, at det især inden for elforbrug og affaldshåndtering er muligt at
gennemføre miljøtiltag og samtidig opnå økonomiske besparelser.
Kultur- og Fritidsforvaltningen har et relativt
stort ressourceforbrug. Omregnet til kroner er forvaltningens udgifter til el,
vand og varme i størrelsesordenen 52 mio. kr. årligt. Ved at indføre
miljøledelse og systematisk arbejde på at reducere ressourceforbrug og
miljøpåvirkninger kan forvaltningen bidrage til en væsentlig reduktion af
miljøpåvirkningerne fra dens aktiviteter. Miljøindsatsen forventes samtidig at
resultere i økonomiske besparelser på energiområdet.
Indførelse af miljøledelse vil også medvirke til
øget fokus på fx grønne indkøb samt håndtering af kemikalier mv.
ØKONOMI
Udgifterne til miljøcertificering af Hovedbiblioteket og Ejendomsvedligeholdelse, samt den forventede certificering af de administrative funktioner i 2005 er finansieret via midler fra en pulje i Miljø- og Forsyningsforvaltningen.
Denne pulje er imidlertid nu opbrugt. Det er således ikke muligt på nuværende tidspunkt at søge om yderligere tilskud til certificering af miljøledelsessystemer.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen arbejder på at finde en løsning på, hvordan den del af Agenda 21 planen, der omhandler miljøcertificering af alle forvaltninger inden udgangen af 2008, kan finansieres.
Uanset de manglende finansieringsmuligheder vil Kultur- og Fritidsforvaltningen fortsætte arbejdet med at indføre miljøledelse, herunder gøre de enkelte institutioner klar til at blive certificeret i henhold til tidsplanen. Udstedelse af ISO 14001 certifikaterne må dog afvente en afklaring af finansieringsmulighederne. De enkelte institutioner kan dog frit vælge at finansiere certificeringen inden for egen ramme.
BILAG
1. Status på miljøindsatsen i Kultur- og Fritidsforvaltningen og plan for det videre arbejde
/