Mødedato: 04.09.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Udvikling af kultur- og fritidsfaciliteter i takt med Københavns vækst

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om forslag til udvikling af nye kultur- og fritidsfaciliteter i de nye byudviklingsområder.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indtiller,
  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager bydelsoversigt over forslag til kultur- og fritidsfaciliteter (bilag 2) til efterretning.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget anmodede 15. maj 2014 om et overblik over behov for kultur og idræt i de nye byudviklingsområder.  


Løsning

Prognoserne peger på, at København kommer til at vokse med ca. 1.000 nye indbyggere om måneden, og at det samlede befolkningstal forventes at stige med godt og vel 100.000 nye Københavnere frem til 2025. Godt 40 % af byens borgere forventes at være børn og unge, som fra kulturvaneundersøgelserne er kendt som storforbrugere af kultur- og fritidstilbud.

Tilvæksten kommer især til at ske i de nye byudviklingsområder som Carlsberg, Nordhavn og Ørestad. Hvis den eksisterende dækning af kultur- og fritidsfaciliteter i København skal fastholdes, skal ca. 10% af arealet i områderne anvendes til kultur- og fritidsfaciliteter. Udviklingen af kultur- og idrætsfaciliteter er derfor knyttet tæt til kommuneplanen, lokalplaner og budgetforhandlingerne.  

Ønsker man at reducere det samlde areal- og kvadratmeterantal, kan man samtænke kultur- og fritidsfaciliteter med andre kommunale tilbud og funktioner på tværs af forvaltningerne. Idrætshaller og kunstgræsbaner kan med fordel planlægges og etableres i sammenhæng med skoler. På samme måde kan skole- og folkebiblioteker kombineres. 

Det bemærkes at København i forvejen er underforsynet med kultur- og idrætsfaciliteter i forhold til sammenlignelige byer.



Byudviklingsredegørelse
Økonomiforvaltningen har udarbejdet en byudviklingsredegørelse (bilag 1), der indgår som en del af materialet til budgetforhandlingen for 2015. Formålet med byudviklingsredegørelsen er at skabe overblik på tværs af kommunens geografiske planer og understøtte koordineringen mellem byudvikling og budget. Redegørelsen er inddelt i bydele. Byudviklingsredegørelsen indeholder derfor et opslag for hver af de 10 bydele i København, og har i 2015 særlig fokus på Valby, Sydhavn og Nordvest.

Byudviklingsredegørelsen tager afsæt i Handlingsplanerne for nye byudviklingsområder, der blev vedtaget i forbindelse med budget 2014, udviklingsplanerne for udsatte byområder, lokaludvalgenes bydelsplaner, konkrete projektforslag fra Kultur- og Fritidsudvalget, Teknik- og Miljøforvaltningen, geografiske anlægsønsker, samt andre infrastrukturønsker.

Redegørelsen indeholder ikke alle budgetforslag, der indgår i forhandlingerne om budget 2015, men samler et udsnit af ønsker, og indikerer dermed et overbliksbillede over aktuelle anlægsforslag på tværs af forvaltninger og planer.


Kultur- og Fritidsforvaltningens oversigt over forslag til kultur- og fritidsfaciliteter
Kultur- og Fritidsforvaltningen har for at skabe overblik over udviklingen af kultur- og fritidsfaciliteter udarbejdet en oversigt (bliag 2), over hvilke projekter, der, på bydelsniveau, er  

- ved at blive realiseret
- indstillet til budgetforhandlingen for 2015 af Kultur- og Fritidsudvalget
- der er vist interesse for på sigt.


Nye byområder 
I planlægningen af de nye byområder er der ikke et minimumskrav for areal til kultur- og fritidsfaciliteter. Det har konsekvenser for beslutningerne om f.eks. lokalplaner og udbygningen af de nye byområder. Der er således ikke taget højde for et minimumsareal til kultur- og fritidsaktiviteter i lokalplanerne for Nordhavn. Desuden bortfalder de praktiske mulighed for kultur- og fritidsfaciliteter i takt med at grundene i Nordhavn sælges, og lokalplanerne revideres – som det er ved at ske med DGL-Siloen. 

Skal der sikres samme niveau af kultur- og fritidsmuligheder i takt med, at København vokser, kræver det derfor, at der afsættes plads og økonomi af til konkrete projekter.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces





Carsten Haurum 



                                                                    / Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 4. september 2014:

Indstillingen blev godkendt.
Til top