Mødedato: 03.11.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 86

Statusrapportering om selvbetjent åbningstid

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om status for og det videre arbejde med projekt selvbetjent åbningstid.   

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager status om selvbetjent åbningstid til efterretning, samt

  2. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at Kultur- og Fritidsforvaltningen prioriterer implementeringen af selvbetjent åbningstid på idrætsanlæggene og håndterer de udfordringer, som er opstået på bibliotekerne i forbindelse med den selvbetjente åbningstid 

Problemstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen fremlagde den 29. oktober 2016 en status for Kultur- og Fritidsudvalget om en succesfuld implementering af selvbetjent åbningstid på biblioteker og i kulturhuse i Københavns Kommune.

Siden 2013 har 19 biblioteker og 20 kulturhuse i Københavns Kommune fået implementeret selvbetjent åbningstid. I 2014 implementerede Københavns Kommune selvbetjent åbningstid på 27 idrætsanlæg. Brugerantallet er steget, servicen er udvidet og der er høj brugertilfredshed. Kultur- og Fritidsforvaltningen understøtter borgerne i Københavns Kommune til i højere grad at blive selvbetjente. Det gør det muligt for forvaltningen at omprioritere ressourcerne til langt bedre at kunne hjælpe de borgere, der virkelig har brug for det.

Projekt Selvbetjent Åbningstid nærmer sig en milepæl, idet alle tekniske installationer på bibliotekerne og i Kulturhusene i kommunen er færdiginstalleret. Projektet fortsætter herefter med tekniske installationer på idrætsanlæg og andre tiltag, der skal afhjælpe nogle af de nye udfordringer, som den selvbetjente åbningstid medfører.

Løsning

Evalueringsrapporten af selvbetjent åbningstid (bilag 1) konkluderer, at der på bibliotekerne har været en stigning i den samlede besøgsaktivitet på 19 % fra juni 2014 til juni 2016. Således er der i dag 4,6 mio. besøgende årligt på bibliotekerne.

Selvbetjent åbningstid er generelt en succes set med brugernes øjne - først og fremmest grundet den fleksibilitet og udvidede åbningstid, som ordningen giver brugerne i dagligdagen. Før implementeringen af selvbetjent åbningstid var den normale åbningstid 10-16. Med selvbetjent åbningstid er den normale åbningstid nu fra 08-22. På bibliotekerne bliver selvbetjent åbningstid af det store flertal brugt til korte besøg på under 15 minutter og til at låne og aflevere materiale. Samtidig er der mange, der bruger tid på børnebiblioteket i den selvbetjente åbningstid, ligesom studerende udnytter lokalerne som studieplads.

Efterhånden som flere københavnere er blevet opmærksomme på denne mulighed, har bibliotekerne også fået stadig flere besøgende i den selvbetjente åbningstid. I perioden fra juni 2014 til juni 2016 er antallet af besøgende i den selvbetjente åbningstid steget fra ca. 68.000 til ca. 125.000, hvilket er en stigning på ca. 84 %. Antallet af besøgende i den betjente åbningstid er tilsvarende faldet. Brugerne af selvbetjent åbningstid er generelt glade for muligheden for at bruge biblioteket uden for den betjente åbningstid, og de ser den selvbetjente åbningstid som en tillidserklæring til borgerne.

Udfordringer ved selvbetjent åbningstid

Bibliotekerne har identificeret flere udfordringer med selvbetjent åbningstid, herunder hjemløse der benytter biblioteker som varmestue og i nogle tilfælde forsøger at overnatte på biblioteket. Der har ligeledes været episoder med unge, der begår hærværk, roderi og tyveri i den selvbetjente åbningstid - typisk i aftentimerne - hvor der ikke er personale tilstede, hvilket skaber utryghed for de daglige brugere.

Selvbetjent åbningstid har betydet, at bibliotekerne har udvidet deres åbningstid, men samtidig er nogle af de tidligere betjente timer blevet konverteret til selvbetjente timer. Som følge heraf kan borgerne ikke længere forvente, at en bibliotekar står til rådighed i den fulde åbningstid. Designet af servicen på bibliotekerne er for fremtiden anderledes og betyder, at biblioteksbrugere i langt højere grad end tidligere skal betjene sig selv, mens medarbejdere udfører andre opgaver. Særligt i formiddagstimerne, hvor der er personale til stede i den selvbetjente åbningstid, arbejdes der med denne nye rolle, således at borgerne fortsat oplever en god service.

Ovenstående udfordringer samt de anbefalinger, som er beskrevet i evalueringsrapporten i forhold til selvbetjent åbningstid på bibliotekerne, vil fremadrettet blive håndteret i 'Ny Biblioteksbetjening', som er en del af den overordnede bibliotekspakke 'Styrk Borgerne'.

Selvbetjent åbningstid på idrætsanlæg

Selvbetjent åbningstid er ligeledes implementeret på 27 idrætsanlæg. For idrætsanlæggene er konceptet omkring selvbetjent åbningstid anderledes end på bibliotekerne og i kulturhusene. Idrætsanlæggene har tidligere været åbne og bemandede. Nu er der sket en omprioritering af medarbejderressourcerne fra at være tilstede og servicere til at indgå i den samlede og mere effektive drift af Ejendomsdrift & Service. Dermed er personalet ikke længere tilgængeligt på samme måde, og der er behov for en højere grad af selvbetjening på anlæggene fra foreninger og brugere.  

Der er dog seks idrætsanlæg (Nørrebrohallen, Grøndal Multicenter, Svanemøllehallen, Prismen, Øbrohallen og Remisen), hvor der, grundet salg af baner samt café, fortsat er personale tilstede i den fulde åbningstid.

Tilbagemeldingerne fra idrætsanlæggene med selvbetjent åbningstid viser, at forvaltningen skal have et øget fokus på dette område. Der er et stigende antal episoder med blandt andet chikane af de daglige brugere på idrætsanlæggene.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har fokus på øget kapacitetsudnyttelse af idrætsanlæggene, herunder at der kommer flere brugere i ydertimerne samt at skabes større tryghed for disse brugere idrætsanlæggende, så de føler sig velkomne. Derfor arbejder forvaltningen videre med en styrket indsats for selvbetjent åbningstid på idrætsanlæggene i form af projekt Vores idræt, der skal bidrage til at få flere brugere til at anvende kommunens idrætsanlæg. Tre af de initiativer, som iværksættes er:

  • Brugerne skal føle sig mere velkomne ved ankomst til et idrætsanlæg. Dette skal blandt andet ske ved, at brugerne bydes velkommen af en digital vicevært, som kan hjælpe brugerne med praktiske spørgsmål og fortælle om de aktiviteter, der foregår på idrætsanlægget. En digital vicevært kan endvidere sikre, at idrætsanlægget ikke opleves som tomt ved ankomsten i ydertimerne.
  • Planlægning af wayfinding-strategier. Dette skal ske ved en bedre skiltning og fysisk indretning af idrætsanlæggene, således at borgerne bliver bedre hjulpet til at finde rundt på idrætsanlæggene og har nemmere ved at finde det grej, de skal bruge.
  • Øget tryghed på idrætsanlæggene. Dette skal blandt andet ske gennem opsøgende arbejde på idrætsfaciliteterne for herved, gennem aktiviteter på idrætsanlæggene, at skabe en social sammenhængskraft for de unge i området.

Arbejdet forventes afsluttet med udgangen af 2017.

Budgettet for projekt selvbetjent åbningstid

I 2013 bevilligede Kultur- og Fritidsudvalget 18,6 mio. kr. til implementering af Selvbetjent Åbningstid på biblioteker, kulturhuse og idrætsanlæg i Københavns Kommune. Midlerne er blandt andet brugt til

  • Installation af teknisk hardware på institutioner til selvbetjent åbningstid
  • Oplysningskampagne vedrørende selvbetjent åbningstid målrettet byens borgere
  • Forankring af selvbetjent åbningstid som ny serviceydelse i Kultur- og Fritidsforvaltningen
  • Integration til KKbooking

Som følge af selvbetjent åbningstid vil der fra 2016 være en årlig effektivisering på 4,0 mio. kr.

Der er fortsat 3,8 mio. kr. i budgettet for selvbetjent åbningstid. Disse midler skal i 2017 bruges på en styrket indsat for selvbetjent åbningstid. På biblioteksområdet består indsatsen bl.a. i at følge op på anbefalingerne fra evalueringen, og på idrætsanlæggene drejer det sig primært om de ovennævnte indsatser i projekt Vores Idræt.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Kultur- og Fritidsudvalget vil blive præsenteret resultaterne af det videre projektarbejde ved udgangen af 2017.

Kultur- og Fritidsforvaltningen skal supplerende bemærke, at forvaltningen forsætter den igangværende omprioritering af administrative ressourcer i svømmehaller men at dette håndteres i andre projekter.

 

Thomas Jakobsen

                                           /Cecile Christensen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 3. november 2016:

Indstillingen blev godkendt.

På baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser vender Kultur- og Fritidsforvaltningen tilbage med en indstilling, som følger op på de udfordringer, der er med selvbetjent åbningstid, herunder særligt på idrætsområdet, hvor der foretages en evaluering. 

 

Jens Kjær Christensen og Rikke Lauritzen ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: ”Enhedslisten ser frem til at blive orienteret om, hvordan forvaltningen vil løse de problemer, som evalueringen afdækker.”

Til top