Mødedato: 03.03.2022, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Status på tre sager i taskforcearbejdet: B.93, BC37 og Kløvermarkens Tennisklub

Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om status på tre sager i forvaltningens tilskuds-taskforce og skal tage stilling til det videre forløb, med henblik på at sagerne lukkes inden 1. april som aftalt med Intern Revision. Aftalerne er problematiske, i forhold til at der er tale om ældre lejekontrakter på et for lavt lejeniveau, at der er kommercielle aktiviteter i lejemålene, og i nogle tilfælde fremlejes arealer, eller der er opført ejendomme på arealerne uden tilladelse.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager status for opdatering af aftaler med B.93, BC37 og Kløvermarkens Tennisklub til efterretning.

     

  2. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at forvaltningen kan afslutte forhandlingerne med B.93 for Svanemølleanlægget, med henblik på at der indgås brugsaftale inden 1. april 2022.

     

  3. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at forvaltningen kan afslutte forhandlingerne med B.93 for Per Henrik Lings Allé, med henblik på at der indgås brugsaftale inden 1. april 2022.

     

  4. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at forvaltningen kan fortsætte forhandlingerne med BC37, med henblik på at der indgås brugsaftale inden 1. april 2022.

     

  5. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at forvaltningen kan fortsætte forhandlingerne med Kløvermarkens Tennisklub, med henblik på at der indgås brugsaftale inden den 1. april 2022.

     

  6. at Kultur- og Fritidsudvalget tager til efterretning, at såfremt der ikke er indgået brugsaftaler med B.93, BC37 og Kløvermarkens Tennisklub pr. 1. april 2022, vil Københavns Ejendomme og Indkøb varsle markedsleje jf. de gældende kontrakter.

Problemstilling

Forvaltningen har, jf. Kultur- og Fritidsudvalgets godkendelser af åbning af tilskudsaftaler, gennem længere tid forhandlet med B.93, BC37 og Kløvermarkens Tennisklub om enten at opdatere deres aftaler i henhold til forretningscirkulæret for ydelse af tilskud i Københavns Kommune eller fortsættelse i markedskonforme lejekontrakter med Københavns Ejendomme og Indkøb (KEID).

Der er en række fælles og nogle individuelle problemstillinger i aftalerne:

  • Aftalerne har alle det tilfælles, at der er tale om ældre lejekontrakter, hvor den leje der betales, ikke er markedskonform. Når KEID varsler lejeforhøjelse til markedsleje, som de er forpligtet til, jf. Københavns Kommunes huslejemodel, vil foreningerne opleve substantielle huslejestigninger.

     

  • For alle aftalerne gælder, at der foregår kommercielle aktiviteter, som der ikke er søgt og givet tilladelse til.

     

  • I to af aftalerne er der tale om fremlejeforhold for areal/ejendom, der ikke ses at være givet tilladelse til.

     

  • I to af aftalerne har tredjemand opført ejendom på arealerne uden selvstændig aftale med Københavns Kommune.

Hertil kommer en række individuelle problemstillinger, der sammen med de generelle problemer uddybes i fortrolige bilag 1, 2 og 3.

Løsning

For alle aftaler gælder, at forvaltningen har foreslået foreningerne at lade deres nuværende erhvervslejekontrakter kommunalisere, med den hensigt at areal/ejendom stilles vederlagsfrit til rådighed for foreningernes aktiviteter med lovligt kommunalt formål i en brugsaftale med hjemmel i kommunalfuldmagtsreglerne.

I den forbindelse er der forskellige forhold hos hver forening, der skal løses, for at kommunen kan stille areal/ejendom til rådighed.

Forvaltningen oplever, at foreningerne er bekymrede for, at kommunen beslutter, at de kommunale arealer, som de anvender til deres aktiviteter og i nogle tilfælde har opført bygninger på, skal anvendes til andre formål, som f.eks. daginstitutioner eller overgår til boligformål. Bekymringen går dels på aftaleudløbstidspunkt, dels den generelle bestemmelse i standardlejeaftalerne, der foreskriver, at aftaler skal kunne opsiges med seks måneders varsel.

I bilag 1, 2 og 3 gives status på forvaltningen og KEID's forhandlinger med foreningerne om opdatering af aftalerne.

Status på forhandlinger om ny aftale for B.93 fodbold

Forvaltningen, KEID og B.93 har udredt og forhandlet om en opdateret aftale for Svanemølleanlæggets forhold siden 2018 (fortroligt bilag 1).

Forvaltningen har i overensstemmelse med praksis for brugsaftaler tilbudt B.93 en brugsaftale med samme varighed som det realkreditlån, der er optaget i tennishallen, såfremt B.93 overtager tennishallen. Brugsaftalen omhandler foreningens lovlige kommunale aktiviteter, og indebærer at B.93's kommercielle aktiviteter i form af udlejning til restaurant og cateringvirksomheden Kokkens Gourmet og fysioterapiklinikken Klinik.dk ophører eller overgår til markedskonform erhvervsleje.

B.93 ønsker ikke den tilbudte brugsaftale, da den ikke giver samme vilkår, som klubben har i dag (fortroligt bilag 4).

Forvaltningen og KEID vurderer derfor, at der er behov for nyt mandat fra Kultur- og Fritidsudvalget til fortsat forhandling, og forventer på baggrund af dette at kunne forelægge en ny aftale til godkendelse på udvalgsmødet den 31. marts 2022. 

Status på forhandlinger om ny aftale for B.93 tennis

Forvaltningen, KEID og B.93 har siden januar 2022 forhandlet om en opdateret aftale for tennisanlæg på Per Henrik Lings Allé, ved Østerbro Idrætspark.

Forvaltningen har i overensstemmelse med praksis for brugsaftaler og lånebekendtgørelsen tilbudt B.93 en brugsaftale med varighed på tre år.

B.93 ønsker ikke den tilbudte brugsaftale, da den ikke giver samme vilkår, som klubben har i dag

Forvaltningen og KEID vurderer derfor, at der er behov for nyt mandat fra Kultur- og Fritidsudvalget til fortsat forhandling, og forventer på baggrund af dette at kunne forelægge en ny aftale til godkendelse på udvalgsmødet den 31. marts 2022.

Status på forhandlinger om ny aftale for BC37

Forvaltningen, KEID og BC37 har forhandlet og udredt forholdene for BC37’s areal siden april 2021 (fortroligt bilag 2).

Forvaltningen har i overensstemmelse med praksis for brugsaftaler tilbudt BC37 en brugsaftale med en varighed på tre år. BC37 har oplyst forvaltningen, at de er indstillet på, at arealet kommunaliseres, og at der indgås brugsaftale med Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Forvaltningen og KEID anser derfor ikke, at der er behov for nyt mandat fra Kultur- og Fritidsudvalget til fortsat forhandling, men forventer at kunne forelægge den ny aftale til godkendelse på udvalgsmødet den 31. marts 2022.

Status på forhandlinger om ny aftale for Kløvermarkens Tennisklub

Forvaltningen, KEID og Kløvermarkens Tennisklub (KTK) har forhandlet og udredt forholdene for Kløvermarkens Tennisklubs areal og Kløvermarkens Tennis og SquashCenters bygninger siden juni 2021 (fortroligt bilag 3).

Forvaltningen har i overensstemmelse med praksis for brugsaftaler tilbudt KTK en brugsaftale med en varighed på tre, såfremt KTK overtager bygningerne og anvender disse til lovligt kommunalt formål. Det er endvidere en forudsætning, at den kommercielle udlejning mellem Kløvermarkens Tennis og SquashCenter til Citysquash ophører.

Forvaltningen og KEID forhandler videre med KTK frem mod udvalgsmødet den 31. marts 2022.

Borgerrepræsentationen har afsat planlægningsbevilling til Ketsjersportens Hus på det areal, som KEID i dag udlejer til KTK. Det videre arbejde med Ketsjersportens Hus forudsætter, at Københavns Kommune selv råder over arealet.

Det blev mellem parterne aftalt at sætte arbejdet med den afsatte planlægningsbevilling i bero, indtil der er indgået en ny aftale for Kløvermarkens Tennisklub.

Status for øvrige sager i tilskuds-taskforcen

Der er yderligere 13 sager med høj kompleksitet, som pt. forhandles mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen, KEID og foreningerne. Alle foreninger modtager beskrivelse af forholdene, invitationer til møde, udkast til brugsaftale og får gennemgået og forklaret, hvad en brugsaftale på lovlige kommunale vilkår er og kan være. Endvidere opfordrer forvaltningen foreningerne til at gennemse egne arkiver for at sikre, at alle forhold oplyses, ligesom forvaltningen er til rådighed for spørgsmål og anden dialog.

Forvaltningen forelægger indstilling for Kultur- og Fritidsudvalget om disse øvrige 13 sager på mødet den 31. marts 2022.

Økonomi

Det er aftalt mellem KEID, Intern Revision, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen, at der foretages en beregning af de økonomiske konsekvenser for hver enkelt aftale, når den har fundet sin endelige løsning. Når samtlige aftaler er opdateret efter gældende regler, udarbejdes der et samlet overblik over de økonomiske konsekvenser, og der forelægges en sag om budgetflytninger mellem forvaltninger.

Dette er aftalt for at sikre, at hverken foreninger eller forvaltninger påvirkes unødigt økonomisk.

Denne indstilling har derfor ingen umiddelbare økonomiske konsekvenser, men indgår i den samlede konsekvensberegning.

Videre proces

Forvaltningen arbejder videre med forhandlingerne på baggrund af udvalgets tilkendegivelser og evt. nye mandater.

Lars Laustrup

                                                      /Mads Kamp Hansen

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 3. marts 2022:

Der blev begæret delt afstemning om sagen.

Samtlige udvalgsmedlemmer stemte for indstillingens 1. at-punkt, der således blev godkendt.

Samtlige udvalgsmedlemmer stemte imod indstillingens 2. at-punkt, der således blev forkastet.

Samtlige udvalgsmedlemmer stemte imod indstillingens 3. at-punkt, der således blev forkastet.

Samtlige udvalgsmedlemmer stemte for indstillingens 4. at-punkt, der således blev godkendt.

Samtlige udvalgsmedlemmer stemte imod indstillingens 5. at-punkt, der således blev forkastet.

Ingen stemte for indstillingens 6. at-punkt.

Et flertal (Karina Bergmann, Louise Theilade Thomsen, Jonas Bjørn Jensen, Lea Friedberg, Frederik W. Kronborg, Bente Møller, Stine Finné Toft og Klaus Mygind) stemte imod.

Niels Peder Ravn, Christopher Røhl Andersen og Mia Nyegaard undlod at stemme.

Indstillingens 6. at-punkt blev således forkastet.

 

Kultur- og Fritidsudvalget konstaterer, at der i arbejdet med lovliggørelse af aftaler for foreninger og aktører er en række interne og eksterne regler, der står i vejen for foreninger og aktørers muligheder for at skabe et økonomisk grundlag og en længerevarende tryghed i arbejdet, samt at få tilvejebragt eksterne midler.

Kultur- og Fritidsudvalget vil derfor som led i tilskudstaskforcens arbejde søge at ændre de væsentligste forhindringer for aktørernes råderum, herunder i forhold til mulighederne for KFF for at udleje til fremleje/udleje til kommercielle aktører, at kommunen kan give rådighed over ejendom i op til 30 år, og at det bliver muligt for private erhvervsdrivende at drive kommerciel virksomhed med tilskud og i kommunale bygninger, når væsentlige kulturpolitiske interesser taler herfor.

Udvalget bemærker, at i nogle af de aftaler, der pt. forhandles, kan det være en forudsætning for en god løsning, at reglerne ændres. Det kan derfor tage længere tid end oprindeligt forudsat at forhandle aftalerne på plads.

 

Kontorchef Marianne Kruckow og kontorchef Rikke Lauritzen deltog under punktets behandling.

Til top