Mødedato: 02.06.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 86

Indsatser til øget valgdeltagelse

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til forslag vedrørende initiativer til øget valgdeltagelse.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter at igangsætte forslag til øget valgdeltagelse under forudsætning af, at den fornødne finansiering findes, og
  2. at finansiering af øget valgdeltagelsesinitiativer henvises til budgetforhandlingerne.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 24. september 2015, at udvalget i foråret 2016 skal forelægges en indstilling om valgdeltagelsesinitiativer frem mod næste kommunalvalg.

Kultur- og Fritidsforvaltningen (KFF) har på denne baggrund udarbejdet følgende forslag til valgdeltagelsesinitiativer i de næste tre år. I forslaget er der særligt fokus på initiativer frem mod kommunalvalget i 2017.

Der er ikke i den faste bevilling til valg afsat midler til valgdeltagelsesinitiativer. Igangsættelse af initiativerne kræver derfor, at der gives bevilling til formålet.

Løsning

Ved kommunalvalget i 2013 lancerede KL sammen med Økonomi- og Indenrigsministeriet for første gang en landsdækkende kampagne for at øge valgdeltagelsen. Landets kommuner gjorde i den sammenhæng en stor indsats for at få flere til at stemme.

Valgdeltagelsen steg i samtlige kommuner og var i Københavns Kommune på 61,2 %. Til sammenligning var valgdeltagelsen 71,9 % på landsplan i 2013.

Københavns Kommune har også ved de efterfølgende valg og afstemninger igangsat initiativer til at øge valgdeltagelsen. Der er dog stadig valgkredse med markant lavere valgdeltagelse, ligesom der er store forskelle på valgdeltagelsen mellem vælgergrupper og afstemningssteder.

Der er derfor fortsat brug for initiativer til at øge valgdeltagelsen.

 

Undersøgelse af valgdeltagelsen

Københavns Universitet har undersøgt valgdeltagelsen i landets kommuner ved flere valg. Undersøgelsen for 2015 har udover valgdeltagelse også haft fokus på uligheder mellem grupper. Analysen viser, at unge stemmer mindre end midaldrende, om end de helt unge stemmer mere end vælgere i starten af 20’erne. Endvidere viser undersøgelsen, at kvinder stemmer hyppigere end mænd, og at denne forskel er særligt stor blandt de unge. Undersøgelsen viser også, at vælgere med lav indkomst og kort uddannelse stemmer noget mindre end vælgere med lang uddannelse og høj indkomst. Endelig viser undersøgelsen, at valgdeltagelsen er lavere blandt personer med ikke-vestlig oprindelse end blandt personer med etnisk dansk oprindelse.

Tidligere undersøgelser viser endvidere, at det sociale netværk er afgørende for valgdeltagelsen. Det er derfor væsentligt, at de unge og deres netværk er i fokus, hvis man ønsker at styrke valgdeltagelsen fremover.

I de tidligere projekter, som Københavns Kommune har gennemført, har anbefalingerne været, at der er behov for en mere kontinuerlig indsats med udgangspunkt i allerede eksisterende netværk.

Forslag til initiativer i "Demokrati 2020":

Forvaltningen har, for at øge valgdeltagelsen over de næste tre år, udviklet en række initiativer under den samlede betegnelse "Demokrati 2020". De enkelte forslag er mere detaljeret beskrevet i bilag 1.

De overordnede temaer for valgdeltagelsesinitiativerne i "Demokrati 2020" er aktivt medborgerskab og involvering.

Målgruppen for alle initiativerne er unge mellem 18 og 29 år og udsatte borgere.

1. Deltagelse på det nye folkemøde for unge mellem 18 og 30 år ”Ungdommens Folkemøde”

Ungdommens Folkemøde er en politisk festival inspireret af Folkemødet på Bornholm, men særligt målrettet unge, som får ordet og mulighed for at dele deres tanker, visioner og drømme for fremtidens samfund med hinanden og landets beslutningstagere.

Det foreslås, at fra 2017 deltager Københavns Kommune på Ungdommens Folkemøde med en stand, hvor der arbejdes med co-creation, workshops, taler og oplæg.

2. Pop-up-events med workshops og oplæg på erhvervsskoler, produktionsskoler,

Med udgangspunkt i Borgerservice2GO-konceptet vil der med 2GO-cyklen blive lavet pop-up-events på erhvervsskoler, produktionsskoler og ungdomsuddannelsessteder.

3. Mobile demokrativærksteder

KFF vil  etablere mobile demokrativærksteder i relevante bydele. De mobile demokrativærksteder har til formål at inddrage de unge fra lokalområdet og bringe deres ressourcer i spil samt at skabe nye samarbejdsformer ved hjælp af værktøjer som designthinking og co-creation. Der vil være en kobling til den digitale platform Appgree, hvor unge kan melde tilbage, hvad de f.eks. synes om en indsats eller et demokratitiltag.

4. ”TAG-AKTIVT-DEL”- som en del af valgsitet

Der etableres en ”TAG-AKTIVT-DEL” platform, som en del af Københavns Kommunes valgsite, og der laves en kobling til Københavns Kommunes frivillighedssite cphvolunteers. På sitet vil man kunne finde sidste nyt i forhold til borgerinddragende events og aktiviteter.

Endvidere skal ”TAG-AKTIVT-DEL” platformen, sammen med de sociale medier, bruges som led i en rekrutteringskampagne til at skaffe frivillige tilforordnede og demokratiambassadører.

Valgbestyrelsens anbefalinger

Valgbestyrelsen har drøftet forvaltningens forslag til initiativer til at øge valgdeltagelsen på et møde den 9. maj 2016. På baggrund af drøftelsen har Valgbestyrelsen ikke taget stilling til, hvilke forslag, der kan anbefales overfor for Kultur- og Fritidsudvalget.

Valgbestyrelsen lægger vægt på, at de alene skal tage stilling til valgdeltagelsesinitiativer, der har direkte tilknytning til afholdelse og drift af valg.

Økonomi og finansieringsmuligheder

De samlede udgifter til valgdeltagelsesinitiativer i en 3-årig periode udgør 1,01 mio. kr. fordelt med 0,51 mio. kr. i 2017 og 0,25 mio. kr. i henholdsvis 2018 og 2019. Udgiften i 2017 er højere end i de efterfølgende år, da valgdeltagelsesinitiativerne vil have særligt fokus på i "Ungdommens Folkemøde" i valgåret.

 

 

2017 (1000 kr.)

2018

(1000 kr.)

2019

(1000 kr.)

1. Deltagelse i Ungdommens Folkemøde*

150

70

70

2. Pop-up-events*

250

100

100

3. Mobiledemokrativærksteder*

100

70

70

4. TAG-AKTIVT-DEL”- valgsitet

10

10

10

I alt

510

250

250

*Inkl. projektledelse

Der er ikke afsat midler til at finansiere valgdeltagelsesinitiativerne gennem den faste bevilling til valg. Det indstilles derfor, at finansieringen henvises til budgetforhandlingerne.

Kultur- og Fritidsforvaltningen skal for god ordens skyld gøre opmærksom på, at Kultur- og Fritidsudvalget på udvalgsmødet den 19. maj 2016 forelægges en ansøgning om støtte til Ungdommens Folkemøde 2016.

Økonomi

Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis der findes finansiering til projektet, vil det blive igangsat snarest.

 

Carsten Haurum

                                            /Merete Evers Dewilde

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 19. maj 2016:

Sagen blev udsat til den 2. juni 2016.

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 2. juni 2016:

Indstillingen blev godkendt, idet følgende yderligere forslag til øget valgdeltagelse skal indgå i budgetnotatet:

  • Mobile stemmebokse
  • SMS
  • Udvidet åbningstid mv. i Borgerservice op til valget
  • Inddragelse af lokaludvalg, boligforeninger o.lign.

Der blev begæret afstemning om et forslag om, at stemmevejledning på flere sprog skal indgå i budgetnotatet.

Et flertal (Trine Schaltz, Rune Dybvad, Tue Hækkerup, Simon Strange, Jens Kjær Christensen, Jens-Kristian Lütken, Heidi Wang, Mikkel Sarbo og Michael Gatten) stemte for forslaget.

Et mindretal (Carl Christian Ebbesen) stemte imod.

Forslaget blev således godkendt.

Til top