Mødedato: 02.06.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 86

Handlingsplan for sociale klausuler og arbejdsklausuler - Kultur- og Fritidsudvalget

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen har besluttet, at de stående udvalg senest den 1. juni 2016 skal udarbejde forslag til en handlingsplan for, hvordan sociale klausuler og arbejdsklausuler skal implementeres.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender handlingsplanen for implementering af sociale klausuler og arbejdsklausuler på udvalgets område.    

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede den 17. marts 2016, at kommunen i videst muligt omfang skal anvende sociale klausuler og arbejdsklausuler overfor eksterne samarbejdspartnere, der modtager tilskud m.m. fra Københavns Kommune.

Derudover blev det besluttet, at alle fagudvalg senest den 1. juni 2016 skal udarbejde forslag til en handlingsplan for, hvordan sociale klausuler og arbejdsklausuler mest hensigtsmæssigt implementeres på udvalgets område.

Endelig skal udvalget fastsætte rammer og retningslinjer for, hvordan beslutning om undladelse af brug af klausuler kan træffes af fagudvalget.

De stående udvalgs handlingsplaner vil blive forelagt Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Løsning

Sociale klausuler er krav om ansættelse af praktikanter og elever. Arbejdsklausuler er betingelser, der stilles til private leverandører ift. løn- og arbejdsvilkår til ansatte.

Med hensyn til det juridiske grundlag for at kunne anvende sociale klausuler og klausuler om løn- og arbejdsvilkår som betingelse for ydelse af tilskud henvises til advokatfirmaet LETTs gennemgang af reglerne, således som disse fremgår af bilag 2 til den af Borgerrepræsentationen behandlede indstilling om sagen (jf. BR d. 17. marts 2016, punkt 6).

Af LETTs gennemgang fremgår bl.a., at det ikke vil være muligt at indføre arbejdsklausuler eller sociale klausuler ved tilskud givet i henhold til Folkeoplysningslovens § 8, da modtagerne har frihed i forhold til både organisering og indhold.

De øvrige tilskud, der indgår som en del af budgettet eller finansieres af Kultur- og Fritidsudvalgets udisponerede midler, har som udgangspunkt ikke samme lovmæssige binding som på folkeoplysningsområdet.

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 28. april 2016, at følgende indgår som standardtekst i alle aftaler/kontrakter med modtagere af tilskud fra Kultur- og Fritidsudvalget:

Det er en forudsætning for tilskud fra Kultur- og Fritidsudvalget, at ansøger og deres samarbejdspartnere, herunder sponsorer, i videst muligt omfang prioriterer at opfylde Københavns Kommunes forventninger til ordnede løn- og arbejdsvilkår, jf. Borgerrepræsentationens beslutning den 17. marts 2016”.

Dette vil blive indarbejdet i alle fremtidige tilskudsaftaler.

Det fremgår af gennemgangen fra LETT, at det ikke vil være proportionalt med områdets omfang og udførelse af aktiviteterne at opstille krav om arbejdsklausuler og/eller sociale klausuler på tilskudsområder, hvor:

  • der er tale om aktiviteter, der udføres af frivillige, og

  • der ikke ydes tilskud til tilskudsmodtagerens løn, men alene til støtte til eksisterende aktiviteter til gavn for borgerne.

Mange af de aktiviteter, der i dag gives tilskud til, er drevet af frivillige eller rummer et stort element af frivillighed. Det er derfor forvaltningens vurdering, at følgende bør indgå i overvejelserne:

  • i hvilket omfang den frivillige indsats bør bebyrdes med betingelser, der kan opleves som uvedkommende for indsatsen og
  • om der er proportionalitet mellem den byrde, der pålægges, og den fordel, Københavns Kommune opnår.

Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår på denne baggrund, at Kultur- og Fritidsudvalget fastlægger følgende handlingsplan for udstrækning af sociale klausuler og arbejdsklausuler for så vidt angår andre tilskud, der ikke er reguleret af Folkeoplysningsloven:

Handlingsplan

Hovedregel

Kultur- og Fritidsforvaltningen vil – i alle situationer, hvor der gives tilskud, der fremgår af budgettet eller er bevilliget af Kultur- og Fritidsudvalgets udisponerede midler – sikre, at sociale klausuler og arbejdsklausuler indgår som en forudsætning for tilskud i det omfang, det ikke strider mod lovgivningen, herunder kommunalfuldmagtsreglerne. For sociale klausuler gælder specifikke regler omkring antallet af fastansatte ift. mulighederne for tilknytning af praktikanter mm.

Undtagelser

Sociale klausuler

  • Tilskud, hvor der ikke gives midler til løn.

  • Tilskud på under 0,5 mio. kr., hvor det må antages, at der ikke er en omsætning, der kan berettige ansættelse af praktikanter og medarbejdere i fleksjob.

  • Tilskud, som er over 0,5 mio. kr., men hvor begivenheden, der gives tilskud til, er af så kort planlægnings- og afviklingsmæssig varighed, at ansættelse af praktikanter og medarbejdere i fleksjob ikke kan ske meningsfuldt og inden for reglerne for fleksjob og praktikanter.

  • Tilskud, hvor anvendelse af klausuler vil være uhensigtsmæssigt ud fra et proportionalitetsprincip, fx hvis der primært anvendes frivilligt arbejde, der ikke giver mulighed for ansættelse af praktikanter.

Arbejdsklausuler

  • Tilskud, hvor der ikke gives midler til løn.

  • Tilskud, hvor aktiviteten eller begivenheden, der gives tilskud til, er af så kort planlægnings- og afviklingsmæssig varighed (1 måned), at der ikke kan følges op på overholdelsen.

  • Tilskud, hvor anvendelse af klausuler vil være uhensigtsmæssigt ud fra et proportionalitetsprincip.

Det vil være Kultur- og Fritidsudvalget, der tager stilling til en eventuel fravigelse af handlingsplanen i den konkrete situation.

Handlingsplanen vil være gældende ved tildeling af nye tilskud.

Opfølgning på overholdelse af arbejdsklausuler og sociale klausuler vil formodentlig blive udført på samme måde som for så vidt angår fx bygge- og anlægsydelser. Det vil sige, at der udføres kontrol fra kommunens side ved brug af tredjepart.

Kriterierne betyder, at de mindste tilskud, herunder tilskud i fagudvalgene, vil være friholdt, da der ikke gives tilskud til løn.

Forvaltningen har i bilag 1 udarbejdet en ikke-udtømmende liste med eksempler på de store tilskud, som vil blive omfattet af de nye klausuler.    

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Der må dog påregnes øgede administrative opgaver i forbindelse med den udvidede brug af arbejdsklausuler og sociale klausuler, jf. også indstillingen til Borgerrepræsentationen den 17. marts 2016.

Videre proces

Udvalgenes handlingsplaner vil blive forelagt Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i august/september 2016

 

Carsten Haurum

                                            /Susanne Hovgaard Heunicke

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 2. juni 2016:

Der blev begæret afstemning om indstillingen.

Et flertal (Trine Schaltz, Rune Dybvad, Tue Hækkerup, Simon Strange, Jens Kjær Christensen, Carl Christian Ebbesen, Mikkel Sarbo og Michael Gatten) stemte for indstillingen.

Et mindretal (Jens-Kristian Lütken og Heidi Wang) stemte imod.

Indstillingen blev således godkendt.

 

Mikkel Sarbo og Michael Gatten ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Radikale Venstre er enig i de grundlæggende hensigter i nærværende punkt, men ønsker samtidig at understrege, at det i videst mulig omfang bør minimeres, i hvilket omfang den frivillige indsats bebyrdes med betingelser, der kan opleves som uvedkommende for indsatsen, ligesom Radikale Venstre ønsker, at der er proportionalitet mellem den byrde, der pålægges, og den fordel, som Københavns Kommune opnår."

 

Jens-Kristian Lütken og Heidi Wang ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Vi respekterer de krav, der fremgår af lov og aftaler, men ønsker ikke yderligere, fordyrende krav og klausuler."

Til top