Mødedato: 28.08.2014, kl. 19:00
Mødested: Aalborg Universitet, A.C. Meyers Vænge 15, 1. sal, lokale 2.1.042, 2450 København SV

Henvendelse vedr. støtte til ansøgning om forsøgs- og udviklingsprojekter under byfornyelsesloven

Kgs. Enghave Lokaludvalg har modtaget en henvendelse fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og områdefornyelsen Kgs. Enghave vedr. støtte til en ansøgning om midler til et projekt om byliv og fællesskab på tværs af generationer i Kgs. Enghave og på Vesterbro.

Indstilling og beslutning

Socialudvalget indstiller

1. at Kgs. Enghave Lokaludvalg støtter op om en ansøgning om midler til "Byliv og fællesskab på tværs af generationer" i Kgs. Enghave fra forsøgs- og udviklingspuljen under Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter.

Problemstilling

Områdefornyelserne for Vesterbro og Sydhavnen vil gerne søge del i Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikters midler til forsøgs- og udviklingsprojekter under byfornyelsesloven  http://www.mbbl.dk/puljer/byfornyelsens-forsoegs-og-udviklingsmidler-2014 og vil gå efter det tema der hedder: Byliv og fællesskab på tværs af generationer og max. ramme på 1. mio. kr.

Områdefornyelserne har talt med Sundheds- og Omsorgforvaltningen som har tilbud at lave et udkast til en ansøgning. Det bliver områdefornyelserne, der bliver ansøger, men med et samarbejde med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og begge parter henvender sig nu til Lokaludvalgene for Kgs. Enghave og Vesterbro for at høre, om udvalgene kan bakke op om en ansøgning.

SUF er i dialog med Center for Sund Aldring om at koble en post.doc. medarbejder Kamilla Nørtoft på projektet. Det bliver således Center for Sund Aldring, der skal bistå med at udvikle et metodekatalog og evalueringen.  Kamillas post.doc. projekt handler netop om intergenerationsperspektivet.

I byfornyelsessammenhænge er konstellationen med Center for Sund Aldring banebrydende. Der har været gjort spæde forsøg på at arbejde med generationsbegrebet, men alene ud fra en byplanfaglig vinkel. Med ansøgningen vil man så styrke det ved at koble et generations og aldringsperspektiv med bylivet. Med aldring menes ikke alene gamle mennesker, men et livsløbsperspektiv – aldring starter populært sagt allerede ved fødslen.

Ideen: Byliv og generationer – i fællesskab løfter vi Sydhavnen og Vesterbro
(Det er stadig et udkast til et forslag)
Ideen med projektet er at koble generationsbegrebet tæt til områdefornyelsernes fysiske projekter, så det at tænke og arbejde på tværs af generationer også bliver en ”naturlig” og eksplicit del af områdefornyelsernes forskellige former for borgerdialog.

Det er derfor meningen, at områdefornyelserne gennem et forløb på to år skal arbejde systematisk med at udvikle og afprøve forskellige metoder til at fremme et intergenerations perspektiv i de temaer, der er beskrevet i de to områdefornyelsers kvarterplaner. Herved bliver projektet integreret i kvarterplanens øvrige arbejde, og kommer derved ikke til at fremstå som et selvstændigt projekt, men et metodeudviklingsforløb, der skal bidrage med viden til kommende områdefornyelser, men også som en forankringsstrategi, der udvikles sammen med de eksisterende og blivende aktører i området.

Der skal ansættes en medarbejder på fuld tid i to år, som skal arbejde med hvordan intergenerationsperspektivet kan indarbejdes i områdefornyelsernes arbejde og metoder. For Vesterbro områdefornyelse vil det blive i forhold til renoveringen af Enghave Parken. I Sydhavnen vil det komme til at dreje sig om at arbejde på tværs af generationer i forhold til 2-4 projekter. Eftersom kvarterplanen for Sydhavnen er under udarbejdelse på ansøgningstidspunktet kan det ikke specificeres nærmere på nuværende tidspunkt. I forbindelse med udarbejdelse af kvarterplanen vil intergenerationsperspektivet blive skrevet ind som en præmis, men med mulighed for at tone vægtningen afhængig af om der gives tilsagn til denne ansøgning.

Formålet med projektet er, at områdefornyelserne i deres borgerinddragelse også bliver bedre til at tænke dialogen med kvarterets borgere på tværs af generationer. Gennem de seneste år er der udviklet forskellige borgerdialogmetoder målrettet specifikke målgrupper, hvilket har været nødvendig for at sikre forskellige borgers stemmer i forhold til et områdes fremtidige udvikling. Men generationsperspektivet vil tilføre endnu et fornyelseselement ved at tænke og afprøve nye muligheder, der bidrage til nye synergier mellem generationerne.

Del formålet er således også, at kapacitets- og kompetenceudvikle medarbejderne, men også inspirere til aktivt medborgerskab, hvor borgerne i kvarterne tænker på muligheder uden for ens egen generation og dermed blive bedre til bruge hinandens forskellige ressourcer og kompetencer i forhold til at bidrage til at skab et godt byliv på tværs af aldre og sociale grupper.

Projektet i Sydhavnen skal naturligvis koordineres med de eksisterende indsatser og det matcher perfekt i forhold til Sundheds- og Omsorgsforvaltningens indsats i forhold til at reducere ensomheden blandt ældre i almene boliger.  

Tanken er, at des flere aktører, der bakker op omkring projektet desto mere dokumenteres nødvendigheden af, at projektet bør opnå støtte.

Løsning

Henvendelsen fra SUF og områdefornyelsen har været behandlet i socialudvalget, som indstiller, at Lokaludvalget støtter op en ansøgning til Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, dog ikke med økonomiske midler.

Beslutning

Indstilling blev tiltrådt. Der blev aftalt, at Socialudvalget følger projektet løbende og sørger for at der sættes fokus på lokalt samarbejde og forankring samt at Aalborg Universitet indtænkes i projektet i det omfang det er muligt.
Til top