Mødedato: 26.02.2015, kl. 19:00
Mødested: Loftet, Karens Minde Kulturhus, Wagnersvej 19, 3. sal, 2450 København SV

Høringssvar: Ny sundhedspolitik i Københavns Kommune

Kgs. Enghave Lokaludvalg skal drøfte og vedtage et svar på Sundheds- og Omsorgsforvaltningens Høring om en ny sundhedspolitik for Københavns Kommune 2015-2025 "Nyd Livet, Københavner"

Indstilling og beslutning

Forretningsudvalget indstiller til Kgs. Enghave Lokaludvalg:

At lokaludvalget drøfter og godkender Socialudvalgets forslag til svar på høringen om Københavns Kommunes nye Sundhedspolitk

Problemstilling

Københavns Kommune, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, har sendt forslag til ny sundhedspolitik 2015-2025 (Nyd Livet Københavner) i høring. Høringsfristen er den 26. februar 2015, men Kgs. Enghave Lokaludvalg har fået udsættelse med høringsfristen til den 27. februar 2015.

Høringsmaterialet kan findes på Bliv-Hørt Portalen:
http://blivhoert.kk.dk/hoering/nyd-livet-k-benhavner


Af høringsmaterialet fremgår bl.a. følgende:

God trivsel og et godt helbred øger mulighederne for den enkelte københavner, og derfor mener vi, at sundhed er et vigtigt middel til at få det bedste ud af livet. Hvad mener du? 

Som en del af sundhedspolitikken sætter vi i 2015 fokus på psykisk sundhed samt alkohol og stoffer. Vi igangsætter to handleplaner med konkrete indsatser, der skal bidrage til at løse udfordringerne for københavnerne med eksempelvis stress og et stort forbrug af alkohol og andre rusmidler. Det gør vi, fordi københavnernes psykiske sundhed og forbrug af alkohol og stoffer har betydning for blandt andet indlæringsevnen i skolen, muligheden for at gennemføre en uddannelse, for at få og fastholde et arbejde og for at danne stærke sociale relationer gennem livet.

I de kommende 10 år vil vi løbende udarbejde nye handleplaner, der skal give københavnerne bedre livskvalitet. Det vil vi gøre sammen med alle, der kan, og vil bidrage til visionen. Det håber vi, at du vil.


Socialudvalget har med bidrag fra ByMiljøudvalget udarbejdet følgende forslag til høringssvar:

Sundhedshøringen: ” Nyd livet københavner”  

Kongens Enghave Lokaludvalg kan bakke op om Udkastet og de to handleplaner, som vi synes er gode tiltag. Særligt godt er det, at psykisk sygdom omsider ligestilles med fysisk sygdom.

Vi finder, at det især er vigtigt at få styrket børnene mentale robusthed, for at kunne forebygge mere effektivt og undgå mulig senere udvikling af psykisk mistrivsel, psykiske problemer og psykisk sygdom. Vi foreslår en udvidet og koordineret plan vedr. let og lige adgang til tilbud for alle børn inden for motion, kost - lære at lave mad og forstå kostens betydning, lære at forstå egen psyke, krisehåndtering, gruppens betydning/at kunne danne venskaber, fritidsjob, erhvervsvejledning, samt basal økonomi forståelse. Således at forstå, at alle børn kommer ud af folkeskolen også med disse kundskaber og redskaber, og er godt klædt på til at kunne gå fremtiden i møde, med.

Stress kan forebygges, og som det fremgår er der flere former for stress. I denne sammenhæng er det vigtigt at der skabes et bedre arbejds- og familieliv, hvor man ikke presses i bund og der er mere rummelighed, pauser og omsorgsdage a la det man tilbyder børnefamilier i Sverige, hvor forældre kan være hjemme og passe syge børn.
Der bør oprettes flere stresshaver, da disse har vist sig at have en god effekt ved stress, og her kunne man med fordel tænke de mange grønne områder ind som Kgs. Enghave kan tilbyde.
Der skal tænkes langt mere i at skabes jobs til alle, uanset fortid, uddannelse og levned, osv. Der skal reelt skabes plads til alle der vil og kan arbejde, på et rummeligt og fordomsfrit arbejdsmarked.

Indsatser mod alkohol og stoffer, skal være langt bedre. Der skal en langt større bevidsthed omkring, hvorfor misbrug af disse opstår. Er der tale om selvmedicinering? Hvordan kan man sætte ind, inden det når helt der ud at der skal dulmes en indre smerte eller et indre kaos. - Og så skal man blive bedre til at aftabuisere. Således, at børn i misbrugsfamilier ikke skal skjule problemer i årevis, bl.a. af frygt for konsekvenser, som f. eks. risikoen for tvangsfjernelse. I stedet skal de, hvis de vælger at bryde tavsheden, mødes af en indsats som dækker og hjælper hele familien på ret køl igen.

Mental sundhed skal tænkes mere ind i hverdagen. Således at mental sundhed tænkes mere ind i form af foranstaltninger og tiltag, der fremmer mental sundhed, foranstaltninger der forebygger psykiske lidelser og stress, og at mental sundhed i det hele taget tænkes mere eksplicit i strategien. Mental sundhed kan tænkes ind på flere niveauer. Fx i forbindelse med at dæmpe/formindske gener, der opstår under opførsel af bygningsværker i byen (reducere støj, forurening). Man kan arbejde på at øge bevidstheden omkring, hvordan støj, forurening samt ændringer i byens plan påvirker det moderne menneske og at der opsøges viden om, hvordan disse kan formindskes.
Mental sundhed kan også tænkes ind i planlægning af anvendelse af arealer og opførsel af bygningsværker. I overensstemmelse hermed bør den overordnede kommunale politik for fremtiden afspejle vigtigheden af at tage vare på de eksisterende steder med ro og plads til fordybelse, fordi mange af de rekreative områder er fyldt med aktiviteter, der ikke giver plads til denne ro.

Sydhavnstippen er netop én af de få oaser, hvor der er plads til at "lade sig opsluge" af naturens helende virkning. Som en af vores borgere udtaler: "min depression ligger begravet på Tippen". Imidlertid er Københavns Kommunes officielle holdning, at den nordlige del af Tippen ikke bør fredes, fordi det lægger bånd på, hvilke typer af rekreative aktiviteter, der kan etableres derude.
.

I forbindelsen med opførsel af nye bygningsværker og ombygningen af eksisterende bygninger kan mental sundhed tænkes ind i form af at der bygges lokaler eller områder, hvor man har mulighed for at hvile sig, mulighed for at koble af.

I forbindelse med vision om bedre muligheder for alle, opfordrer vi til, at der sigtes efter, at mennesker med psykiske lidelser, som stress, angst, depression og psykisk sårbare mennesker, får bedre muligheder, og at der tages hensyn til at gøre deres hverdag lettere. Vision om en rummelig København skal i en højere grad inkludere psykisk sårbare og psykisk syge på alle områder – når det drejer sig om arbejdspladser, transport og offentlige rum, mm.

Den hurtige teknologiske og globale udvikling, som hele verden gennemgår i disse tider, påvirker os alle således, at vi alle i mere eller mindre grad er sårbare overfor stress. Vi opfordrer også, at der tilføjes en ny vision for København – førende by i verden, der tager hensyn til at fremme mental sundhed, og hvor der tages hensyn til borger med psykiske lidelser samt forebyggelse af dem. 

Lokaludvalget finder det positivt, at man i politikken har øje for, at ” den fysiske indretning og tilgængelighed i byen er væsentlig for hvordan københavnere i alle aldre bruger byens pladser og parker til aktiviteter, fordybelse og ro”.

Støjforurening er en kilde til dårligere helbred hos københavnerne. Derfor foreslår Lokaludvalget, at der i en kommende handleplan lægges vægt på prioriteringen af støjdæmpende foranstaltninger i byen. F.eks. bør man prioritere beboelsesgader frem for rene trafikårer, når der lægges støjdæmpende asfalt, uanset hvilken af gaderne der ser ud til først at mangle asfalt. I Kgs. Enghave har Vasbygade således fået lagt støjdæmpende asfalt, mens en hårdt trafikbelastet beboelsesgade som P. Knudsens Gade ikke har.Der kommer snart for alvor gang i en områdefornyelse i Sydhavnen, hvilket giver mulighed for mange forskelligartede projekter og eksperimenter i bydelen. Hvis handleplanerne for sundhed giver anledning til pilotprojekter indenfor feltet arkitektur, lys, natur og støjs indvirkning på menneskers psykiske sundhed, vil det således være oplagt at samarbejde med Områdefornyelsen.

Løsning

Kgs. Enghave Lokaludvalg drøfter Socialudvalgets forslag og vedtager et høringssvar.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Beslutning

Ann Vikkelsø foreslog, at lokaludvalget bemyndigede sekretariatet til at ændre i udkastet, så de to afsnit i høringssvaret blev bundet bedre sammen.

Med denne bemærkning blev forslaget godkendt uden afstemning.
Til top