Mødedato: 24.04.2014, kl. 19:00
Mødested: ABC, Karens Minde Kulturhus, Wagnersvej 19, 1. sal, 2450 København SV

Københavns Kommunes Miljøfestival 2014

Se alle bilag
Københavns Kommune afholder hvert år en miljøfestival, som Lokaludvalgene inviteres til at deltage i med lokale aktiviteter. I år afholdes den i juni måned, og der er mulighed for at kombinere miljøfestival-aktiviteter med allerede planlagte aktiviteter som f.eks. honning-jordbærdag og høstpicnic på Tippen.

Tidligere beslutninger

København er udpeget til European Green Capital i 2014. Det vil afføde en del aktiviteter rettet imod byens borgere og/eller besøgende.
Borgerrepræsentationen har besluttet, at aktiviteterne i den forbindelse skal udfoldes under overskriften Sharing Copenhagen.
Kgs. Enghave Lokaludvalg har allerede budt ind med flere aktiviteter som en del af European Green Capital: Fåreudbinding, høstpicnic og honning-jordbærdag på Tippen.
Det meste som en del af partnerskabet Tippen Syder.

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller at
Lokaludvalget beslutter at deltage i Københavns Kommunes Miljøfestival med to til fire guidede ture i juni måned under forudsætning af, at der opnås tilskud fra Teknik- og Miljøforvaltningen.

Problemstilling

Om miljøfestivalen generelt
Københavns Kommune afholder hvert år en miljøfestival.
Formålet med Miljøfestivalen er at sætte miljøet på dagsordenen hos københavnerne. Miljøfestivalen har i de sidste 15 år været en signaturevent for Teknik- og Miljøforvaltningen, der skal påvirke københavnerne til at opnå en mere miljørigtig hverdag.

Teknik- og Miljøforvaltningens hovedevent vil blive en aktivitet under Science in the City-festivalen den 21.-22. juni 2014 - en videnskabsfestival for københavnerne, der forventes at tiltrække op til 30.000 besøgende. Festivalen arrangeres forud for Euroscience Open Forum (ESOF) konferencen, der er en tilbagevendende international konference for verdens førende forskere, der i år afvikles i København af Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser. Både konferencen og den forudgående Science in the City Festival er placeret på Carlsberggrunden. 
Der udover arrangerer forvaltningen en række guidede ture, der synliggør de grønne løsninger i København for københavnerne. De centralt arrangerede ture forventes lagt op ad Science of the City festivalen. 

Siden 2010 har lokaludvalgene kunnet modtage en del af Miljøfestivalens midler til at understøtte fokusområderne på årets Miljøfestival. I år kan lokaludvalgene søge om midler til gennemførelse af lokale ture, som kan sætte fokus på lokale grønne løsninger, tiltag og områder. De lokale ture skal helst ligge i juni måned.
Arrangementerne skal være 50% selvfinansieret, og selvfinansieringen kan bestå af løntimer og/eller tilskud fra anden side.

Om Tippen
Lokaludvalget (LU) er tovholder i et lokalt grønt partnerskab, der hedder Tippen Syder.
Partnerskabet består af LU, Fårelauget, Grøn Agenda Sydhavn (manuel naturpleje og affaldsindsamling), Københavns Naturskole (under kommunens børne- og ungdomsforvaltning) og de lokale afdelinger af Friluftsrådet og Danmarks Naturfredningsforening. By & Havn har været med i partnerskabet, men har trukket sig, mens der kører fredningssag på området. Der er stadig et godt samarbejde med By & Havn om affald, fårehold mv.
LU ejer den lille naturskole og bigården sammen med Københavns Naturskole.
Der er udarbejdet et projekt for Tippen og tidligere søgt penge hos Nordeafonden, som gav afslag, fordi de var utrygge ved aktiviteter, der havde med fødevarer at gøre, når Tippen er forurenet jord. Pt. arbejdes der derfor på at få opfyldt elementerne lidt ad gangen.Første skridt har været etablering af nyt fårelaug, som selv ejer fårene, og at der nu er bevilget penge fra borgerrepræsentationen (BR) til at få lavet nogle pænere og mere handicap/ladcykelvenlige indgange i Tippens østlige side.

Partnerskabet plejer at arrangere to til fire årlige aktiviteter på Tippen. Hovedbegivenhederne er fåreudbinding, hvor fårene lukkes ud på Tippen, og især Høstpicnic i efteråret.
De seneste år har picnic-en trukket 4-500 deltagere. Programmet er som regel guidede ture, fåreklipning, hyrdehundeshow, plukning af æbler og havtorn, mostpresning, smagsprøver på lamme/fårekød og diverse naturformidlingsaktiviteter som f.eks. at lave uldbolde.


På grund af Lokaludvalgets få midler og medarbejderressourcer plejer Lokaludvalget at bruge miljøfestivalen til at optimere eller udvide aktiviteter, der er planlagt i forvejen.
Bymiljøudvalget foreslår derfor, at Lokaludvalget laver en ’pakke’ af guidede ture, så der er to til fire i juni måned, som der derpå følges op på med guidede ture til høstpicnic-en i september.
Det foreslås, at anledningen vil blive brugt til at investere i guide-højtalerudstyr, der gør det muligt at have større grupper med på tur. Særligt høstpicnic-en er så populær, at det vil være en stor hjælp.
Udstyret kan deles med byens andre Lokaludvalg.

Se i øvrigt projektskabelonen, der er vedlagt som bilag.

Løsning

Lokaludvalget beslutter at deltage i Københavns Kommunes Miljøfestival med to til fire guidede ture i juni måned under forudsætning af, at der opnås tilskud fra Teknik- og Miljøforvaltningen.

Økonomi

Beslutningen vil ikke have nogen økonomisk konsekvenser, idet selvfinansieringen vil bestå af medarbejdertimer.

Videre proces

Ansøgningsfrist for tilskud til lokaludvalgenes arrangementer under miljøfestivalen: 30. april.

Oversigt over politisk behandling

Borgerrepræsentationens Teknik- og Miljøudvalg godkendte forvaltningens indstilling om miljøfestival 2014 d. 3. februar 2014: http://subsite.kk.dk/PolitikOgIndflydelse/Moedemateriale/Teknik-OgMiljo…;

Med godkendelsen af årsplanen for 2014 godkendte Kgs. Enghave Lokaludvalg aktiviteterne Honning-jordbærdag og Høstpicnic.

Beslutning

Indstilling blev godkendt
Til top