Mødedato: 24.01.2019, kl. 19:00
Mødested: Loftet, Karens Minde, Wagnersvej 19

Meddelelser

Orientering om midlertidigt byrum i Hørdumsgade:

Der har i december 2018 været afholdt møde i en arbejdsgruppe, der skulle vurdere placeringen af et midlertidigt byrum i Hørdumsgade som aflastning for Anker Jørgensens Plads. Byrummet tænkes placeret på det grønne areal ved Hørdumsgade/Sydhavnsgade op til Sydhavn Station. Ann Vikkelsø, Joan Røge, Jan Fønss og Anne Brøndum har deltaget i arbejdsgruppen sammen med Sia Boesen og Helene Bothilde Rønne fra Områdefornyelsen, Mikkel Warming fra AKB/FSB samt Inger Riis Laursen fra Socialforvaltningen.

Baggrunden for arbejdsgruppens drøftelser var modstand i AKB/FSB samt fra beboerne i den ende af Hørdumsgade, der ligger tæt på det alternative byrum. Mødet medførte, at Socialforvaltningen har undersøgt, om byrummet i stedet kunne placeres på Enghavevejs begyndelse på banearealet mellem Sydhavn Station og "Det Blå Hus". Dette sted har tidliger været opholdssted for en gruppe øldrikkere. På nuværende tidspunkt er der en skaterrampe på stedet.

Socialforvaltningen afgav den 20. december 2018 følgende vurdering:

"Socialfaglig vurdering af Enghavevej 173

 

Vurderingen af lokationen Enghavevej 173 er foretaget af Den boligsociale gadekontakt (SOF) og Hjemløseenheden (SOF) efter samtale med henholdsvis Din Betjent i Sydhavnen samt Kenneth Balfelt. Alt efter hvilket byrum, der udpeges som supplerende lokation til Anker Jørgensens Plads, vil byrummet være midlertidigt, så længe der er metrobyggeplads på Mozarts Plads.

Vurderingen er inddelt i tre kategorier, etisk vurdering, risikovurdering og fysisk vurdering efterfulgt af en samlet konklusion.

 

Etisk vurdering

Ud fra et socialt fagligt synspunkt vurderes denne lokation som et sted, der gør gruppen endnu mere udsat, idet de vil være gemt væk fra normalsamfundet. Erfaringsmæssigt fungerer sådanne steder bedst, når gruppen er en del af det omkringliggende samfund, da dette skaber en øget bevidsthed og bedre adfærd hos gruppen.

Grundet stedets skjulte karakter, kan en placering af gruppen her medfører risiko for større fare og lyssky aktiviteter.

Vi vurderer at det vil være svære at skabe ejerskab til stedet, da vi flytter dem til en anden bydel.

Vi placerer dem lige op ad “Det Blå Hus”, som er et velfungerende sted, og dette mener vi kan have negative konsekvenser for brugergruppen af huset.

Byrummet benyttes af børn og unge i forår- og sommermånederne, da der er etableret skaterfaciliteter. Politiet vurderer at børnene og de unge ikke længere vil benytte skaterfaciliteterne, da de ikke tør være i området. Dette har de erfaringer med fra andre steder.

Gruppen ville kunne opnå legitimitet til ophold dette sted. Dette er et vigtigt element i forhold til, at gruppen kan få ejerskab til stedet.

 

Risikovurdering

Vi har med nogle brugere at gøre der er skal krydse en meget trafikeret vej. Selvom det er et fodgængerfelt der er lysreguleret, så er brugerne ligeglade, med hvilken farve de går for. De skal krydse vejen en del gange om dagen, da de skal over og hente våde varer i enten kiosken eller Netto. Dette vil kunne medføre personpåkørsel.

Grundet stedets skjulte placering bag buskads, er det oplagt, at der kan opstå kriminelle forretninger. Politiet er heller ikke positive stemt for stedet, da det er svære for dem at holde øje med hvad der sker. Desuden har der tidligere været et skur til drikkegrupperinger på lokationen, der blev etableret af det tidligere Lokalcenter Kgs. Enghave. Dette blev lukket, da stedet blev overtaget af grupperinger der solgte stoffer, og dermed blev drikkegrupperingen skubbet ud. Da forvaltningen besluttede at lukke stedet blev det brændt ned af den utilsigtede gruppe, der havde overtaget stedet.

 

Fysisk vurdering

Der er sol det meste af dagen på lokationen.

Stedet er meget lukket/skjult, og vores vurdering er, at hvis denne placering vælges, bør der åbnes op og buskadset mod Enghavevej fjernes, så gruppen ikke står skjult. Dette vil kunne minimere de lyssky aktiviteter. Dette vil kræve en del ressourcer

Længere afstand til naboerne end andre udpegede lokationer. Kan mindske gener for naboer, men gør samtidig gruppen mere udsat, da der ikke er øjne på dem, der kan reagere, hvis der opstår for eksempel voldelig adfærd i gruppen.

Vi arbejder med at gøre den supplerende lokation mere attraktiv for gruppen end Anker Jørgensens Plads. Det udpegede sted fremstår er i sin nuværende form øde, skjult og ikke særlig attraktivt. Derfor vurderer vi, at det kræver en stor arbejdsindsats og ressourcer for at få stedet til at fremstå attraktivt for gruppen. Da opstilling af toilet, overdække, bænke og indhegning til hunde ikke er nok i sig selv.

 

Konklusion

Selvom der nævnes flere positive vurderinger af lokationen, vil vi ud fra et socialfagligt synspunkt ikke anbefale denne lokation, idet at gruppen muligvis vil blive endnu mere udsat. Det er et skjult sted og således ville der kunne opstå lyssky aktiviteter, vold samt kriminalitet i form af stofslag. Hvis stedet skal fremstå mere åbnet, kræver dette mange ressourcer samt en stor arbejdsindsats, da buskads vil skulle fjernes samt en generel oprydning på stedet."

På baggrund af den socialfaglige vurdering af placeringen på Enghavevej, og da der ikke er foreslået andre alternative placeringer til byrummet på Anker Jørgensens Plads end det grønne areal på Hørdumsgade, har Forretningsudvalget overfor Områdefornyelsen på vegne af lokaludvalget støttet, at der som forsøgsordning i foråret og sommeren 2019 tilbydes et midlertidigt byrum ved Hørdumsgade. Løsningen skal evalueres efter sommerferien.

 

Orientering om borgermøde om ny biblioteksstrategi:

Kultur- og Fritidsforvaltningen afholder i samarbejde med Valby, Vesterbro og Kgs. Enghave Lokaludvalg borgermøde om forslag til ny biblioteksstrategi den 6. februar kl. 17-18.30 i Valby Kulturhus. På mødet vil biblioteksstrategien blive præsenteret, og der vil være workshops om strategiens overordnede temaer.

Beslutning

Hans oplyste, at byggeriet på Skolen i Sydhavnen og Skolen på Sluseholmen er udsat til næste år af forskellige årsager.
Til top