Mødedato: 23.05.2013, kl. 19:00
Mødested: Loftet, Karens Minde Kulturhus, Wagnersvej 19, 3. sal, 2450 København SV

Orientering om arbejdet med udviklingsplan for Kgs. Enghave

Områdechef, Morten Boje, Center for Bydesign, Teknik- og Miljøforvaltningen fremlægger det foreløbige arbejde og indhold i den kommende udviklingsplan for Kgs. Enghave.

Indstilling og beslutning

Forretningsudvalget indstiller

1. at Kgs. Enghave Lokaludvalg tager oplæg om udviklingsplan for Kgs. Enghave til efterretning.

Problemstilling

Københavns Kommunes Borgerrepræsentation besluttede i 2012 “Politik for udsatte byområder”. Politikken skal sætte fokus på indsatser på tværs af forvaltningerne og de lokale aktører i 6 udsatte byområder, herunder Kgs. Enghave. Formålet er at løfte de 6 byområder, så der skabes lige muligheder for alle københavnere, uanset hvor i byen de bor.

Politik for udsatte byområder er en erkendelse af, at samtidig med, at Købehavns popularitet og befolkning vokser, så er der på samme tid sket en koncentration af problemer i bestemte byområder. Problemerne skyldes for eksempel utidssvarende boligforhold, boligsocial anvisning i den almene sektor, generelle sociale problemer og dårligere sundhedstilstand. Det betyder, at afstanden mellem de velfungerende dele af byen og de udsatte byområder er øget og truer sammenhængskraften i byen.

I politikken for udsatte byområder har Københavns Kommune formuleret en overordnet vision for områderne og en række konkrete målsætninger, som kommunen tilstræber skal være opnået i 2020. Det gælder f.eks. målsætningen om, at københavnerne i udsatte byområder bruger folkeskoler, dag- og fritidsinstitutioner samt fritids- og ungdomsklubber i samme omfang som københavnerne i resten af byen gør, og det gælder i forhold til målene om at skabe beskæftigelse på niveau med Københavns gennemsnit, og at udsatte byområder er lige så trygge at bo og færdes i som resten af byen. Målene skal nås gennem forpligtende samarbejde med alle de involverede, positiv særbehandling i de udsatte byområder og et øget fokus på det, der virker: helhedsorienteret kernedrift.

For sat sikre en helhedsorienteret tilgang og rød tråd i arbejdet med de udsatte byområder udarbejder kommunen en udviklingsplan for hvert område. Arbejdet med udviklingsplanen for Kgs. Enghave er godt i gang og forventes færdig sommer 2013. Udviklingsplanen vil udgøre grundlaget for det fremadrettede tværforvaltningsmæssige arbejde med at løfte Kgs. Enghave op på niveau med det øvrige København.

Læs mere om politik for udsatte byområder her:

Løsning

Oplæg om udviklingsplan for Kgs. Enghave tages til efterretning.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser for Lokaludvalget.

Beslutning

Områdechef Morten Boje fremlagde udviklingsplan for Kgs. Enghave. I planen er der fokus på: Den sammenhængende by mellem byudviklingsområder og udsatte byområder, børn og unge, bosætning.
Planen udarbejdes på tværs af forvaltningerne og en række lokale aktører.
Den brændende platform for Kgs. Enghave som udsat byområde er bl.a. en svag beboersammensætningen, dårligt image og utidssvarende boliger.
Bruttoliste for tiltag, der kan arbejdes videre med, men som endnu ikke er besluttet - eller afsat budgetmidler til: nye boliger til studerende, nye erhverv, områdefornyelse, udvikling af Karens Minde, flere studerende i eksisterende boliger, forbindelse over Scandiagde, udvikling af Scandiagade og aktiviteter og attraktioner.

Udviklingensplanen præsenteres i slutningen af juni, hvor Lokaludvalgets kan få mulighed for at komme med en form for høringssvar - f.eks. i form af input på et lokaludvalgsmøde. Planen skal være færdig i begyndelsen af august, så den kan indgå i budgetforhandlingerne.
Til top