Mødedato: 19.09.2013, kl. 19:00
Mødested: Loftet, Karens Minde Kulturhus, Wagnersvej 19, 3. sal, 2450 København SV

Høring: Helhedsplan for Harrestrup Å

Høringsfrist d. 28. oktober 2013.

Indstilling og beslutning

Forretningsudvalget indstiller,

1. at Kgs. Enghave Lokaludvalg tager orientering om høring om Helhedsplan for harrestrup Å til efterretning.

2. at Kgs. Enghave Lokaludvalg beslutter, om der skal indsendes et høringssvar.

Problemstilling

”Helhedsplan for restaurering af Harrestrup Å – Fra tidligere spildevandskanal til til natur og rekreativt parkstrøg” er kommunens første skridt mod at omdanne Harrestrup Å til et naturligt rent vandløb.
Planens overordnede mål er

• Sikring af opfyldelse af målene i statens vandplaner
• Forbedring af de rekreative områder i kommunens vestlige del
• Klimatilpasning af området.

Planen udstikker de overordnede rammer, der skal danne grundlag for detailprojektering. Også i detailprojekteringsfaserne bliver der mulighed for at komme med kommentarer.
Der vil blive holdt borgermøder med nærmere information. Tid og sted vil blive annonceret på ”Bliv hørt”- portalen under ”Aktuelt for høringen”.

Baggrund
Harrestrup Å udspringer i Harrestrup Mose og er et sammenhængende vandsystem med et samlet afstrømningsopland på ca. 70 km2 og består af ca. 30 km vandløb. Harrestrup Å har gennem hundredvis af år haft funktion efter Københavns udvikling - først som drikkevandsforsyning til byen, og senere som afledningskanal for byens spildevand. Som konsekvens heraf er Harrestrup Å på hele strækningen gennem Københavns Kommune generelt dybt beliggende under terræn, og på hele strækningen er bunden forsynet med fliser. Harrestrup Å er på store strækninger af forløbet gennem Københavns Kommune indhegnet og der er bevoksninger bestående af buske og træer langs bredden, der skjuler vandløbet. Harrestrup Å er generelt kraftigt påvirket af store tilledninger af urenset spildevand fra overløbsbygværker. De nødvendige spildevandstiltag er allerede i dag en del af Københavns Kommunes spildevandsplan fra 2008, således det udelukkende er indpasningen af fremtidige udløb, der skal medtages i Helhedsplanen for restaurering af Harrestrup Å. Det fælleskommunale forsyningsselskab HOFOR er sideløbende med udarbejdelse af nærværende helhedsplan for restaurering af Harrestrup Å i gang med udbygge det kloaksystemet langs med Harrestrup Å, således at der i fremtiden sker en væsentligt reduktion i overløb med urenset spildevand til Harrestrup Å.

Baggrund for og formål med Helhedsplan for restaurering af Harrestrup Å er et politisk ønske om at gendanne Harrestrup Å som et naturligt, rekreativt og bæredygtigt vandløb, der kan medvirke til badevandskvalitet ved Kalveboderne. Det er samtidigt et ønske om, at Harrestrup Å kan blive et mere integreret rekreativt element i de store parkområder, som åen gennemløber. Der er således en målsætning om, at der kan skabes mere liv i parkerne og større biologisk mangfoldighed i parkerne. Endvidere er der med vedtagelse af Vandplan for Hovedvandopland 2.4 – Køge Bugt et overordnet juridisk bindende krav om, at Harrestrup Å gennem Københavns Kommune skal opnå god økologisk tilstand. Den fysiske afgrænsning for Helhedsplanen er forløbet af Harrestrup Å gennem Københavns Kommune fra kommunegrænsen i nord ved Fæstningskanalen og til udløb af Harrestrup Å ved Kalveboderne. Helhedsplanen er struktureret i delstrækninger: Fæstningskanalen til Slotsherrensvej, Slotsherrensvej gennem Krogebjergparken til Jyllingevej, Jyllingevej gennem Damhusengen til Roskildevej, Roskildevej til banedæmningen ved Hvidovre Station Banedæmningen ved Hvidovre Station til udløb i Kalveboderne Valby Strand.

I samarbejde med Københavns Kommune har Rambøll og Schønherr udarbejdet en helhedsplan til restaurering af Harrestrup Å gennem dennes forløb i Københavns Kommune fra Fæstningskanalen i nord til åens udløb ved Kalveboderne i syd. Helhedsplanen er et resultat af bl.a. en række arbejdsmøder mellem projektgruppen i Københavns Kommune og rådgiver ved Rambøll og Schønherr. Der er ligeledes foretaget en fælles besigtigelse af hele projektområdet, hvor de enkelte idéer og udfordringer er drøftet. Helhedsplanen for restaurering af Harrestrup Å er endvidere udarbejdet med baggrund i en lang række forskellige tidligere udarbejdede arbejdsdokumenter for Harrestrup Å.

Det er væsentligt at understrege, at helhedsplanen udstikker de overordnede rammer og idéer for restaureringen af Harrestrup Å, der efterfølgende kan benyttes som grundlag for den nødvendige detailprojektering af de enkelte delstrækninger med henblik på egentlig udførelse. Helhedsplanen er ikke udarbejdet på et detailprojekteringsniveau, hvorfor der i en efterfølgende proces vil kunne forekomme ændringer. Realisering af helhedsplanen vil have en tidshorisont i størrelsesordenen 10 år, mens der allerede i dag og de kommende år sker og vil ske en lang række ændringer langs med Harrestrup Å med bl.a. de udbygninger af spildevandssystemet som udføres af HOFOR. Det vil sige, at eksempelvis de hydrauliske forudsætninger som ligger til grund for helhedsplanen kan ændre sig inden egentlig udførelse af restaureringen af Harrestrup Å. Det er derfor vigtigt i forbindelse med detailprojektering af de enkelte delstrækninger, at de nyeste opdaterede hydrauliske forudsætninger benyttes.

I en detailprojektering af delstrækningerne skal der desuden bl.a. tages stilling til eksempelvis materialevalg i parkerne (og placeringer), endelig udformning af broer, værn og terrænet i de berørte parker, endelig dimensionering af profiler for Harrestrup Å (og placering), dimensionering af stenmaterialer til opbygningen af Harrestrup Å herunder strækninger med nødvendig erosionssikring.

Læs mere i helhedsplanen på ”Bliv hørt”: http://www.blivhoert.kk.dk/hoering/helhedsplan-harrestrup.

Løsning

Kgs. Enghave Lokaludvalg tager orientering om høring om Helhedsplan for harrestrup Å til efterretning.

Kgs. Enghave Lokaludvalg beslutter, om der skal indsendes et høringssvar.

Beslutning

Lokaludvalget mente, at helhedsplanen var en god plan, og Lokaludvalget bakker op om, at der arbejdes videre med at presse på politisk for at de nordlige kommuner renser vandet i deres områder. Paul-Erik og Bymiljøudvalget blev bemyndiget til at skrive høringssvar og indsende inden høringsfrist d. 4.11.

Til top