Mødedato: 15.12.2022, kl. 19:00
Mødested: Det Gl. Posthus, Borgbjergsvej 26

Høring: Skolestruktur for skoler på Godsbaneterrænet og i Bådehavnsgadekvarteret

Kgs. Enghave Lokaludvalg skal drøfte forslaget til ny skolestruktur for skoler på Godsbaneterrænet og i Bådehavnsgadekvarteret og bemyndige Socialudvalget til at udforme et høringssvar.

Indstilling

Forretningsudvalget indstiller til Kgs. Enghave Lokaludvalg:

1. at lokaludvalget drøfter forslagene til ny skolestruktur

2. at lokaludvalget bemyndiger Socialudvalget til at udforme og indsende et høringssvar.

 

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget har på udvalgsmødet den 16. november 2022 behandlet indstillingen ”Forslag til skolestruktur for skoler på Godsbaneterrænet og i Bådehavnsgadekvarteret”. Udvalget vedtog at sende indstillingen i høring med høringsfrist den 22. januar 2023 via ww.blivhoert.kk.dk.

Indstilling og beslutning samt bilagsmateriale fra Børne- og Ungdomsudvalgets møde den 16. november 2022 kan ses her: https://www.kk.dk/dagsordener-og-referater/B%C3%B8rne-%20og%20Ungdomsud…

Den samlede høring ligger på Bliv Hørt Portalen: https://blivhoert.kk.dk/hoering/skolestruktur-skoler-pa-godsbaneterraen…

I indstillingen stillede forvaltningen forslag om at den nye skole på Godsbaneterrænnet indgår i en struktur med bavnehøj Skole, hvor der er 0. -5. klasse begge steder, og hvor 6. - 9. klasse samles på Godsbaneterrænnet.

Det Konservative Folkeparti stillede, under BUUs behandling af sagen, forslag om tilføjelse af følgende supplerende at-punkt: ”At forslag om at den nye skole på Godsbaneterrænet indgår i en struktur med Bavnehøj Skole, hvor der er tale om en selvstændig 0.-5. klasse skole på Bavnehøj Skole og en selvstændig 0.-9. klasse skole på Godsbaneterrænet, og hvor eleverne fra Bavnehøj Skole kan gå fra 6. klasse - sendes i høring”. 
Forslaget om tilføjelse af det supplerende at-punkt blev godkendt

Det Konservative Folkeparti stillede også forslag om tilføjelse af følgende supplerende at-punkt under behandling af sagen i BUU:
”At forslag om at den nye skole i Bådehavnsgadekvarteret og Ellebjerg Skole er to selvstændige
skoler, hvor der er 0.-9. klasse på begge skoler – og hvor de nye skoledistrikter skal være
socioøkonomisk blandede - sendes i høring"
. Forslaget om tilføjelse af det supplerende at-punkt blev godkendt.

Med ovenstående supplerende at-punkter blev forvaltningens 1. og 2. at-punkt godkendt uden
afstemning.

Der blev afholdt borgermøde om den nye skolestruktur på Ellebjerg Skole den 21. november. Der deltog ca. 20 borgere og en del medlemmer af Børne og Ungeudvalget. På mødet var der især fokus på det nye forslag om at lave to selvstændige skoler på henholdsvis Ellebjerg Skole og den nye skole i Bådehavnsgadekvarteret. Begge skoler skal som det fremgår ovenfor være fra 0-9 klasse og have 2 selvstændige ledelser.

Forvaltningens anbefaling til BUU vedrørende Ellebjerg Skole/den nye skole i Bådehavnsgadekvarteret  er en skolestruktur, hvor 0.-3. klasse (syv spor inkl. specialsporet) er på Ellebjerg Skole. 4.-9. klasse (seks spor inkl. specialsporet) er på skolen i Bådehavnsgadekvarteret, hvor fritids- og juniorklub også er placeret. Anbefalingen blev givet på baggrund af en længerevarende borgerinddragelsesproces med inddragelse af bl.a forældre, skoleledelse, lærere, pædagoger og andre interessenter.

Skolestrukturen i forvaltningens anbefaling kan medvirke til en blandet elevsammensætning, og den giver mulighed for at etablere nye attraktive rammer i Bådehavnsgadekvarteret, hvor udskoling og mellemtrin vil være. Under inddragelsen var der generelt positive udmeldinger om den nævnte struktur og et fokus på at undgå A- og B-skoler og et splittet område. Desuden blev der lagt vægt på muligheden for at aldersmålrette afdelingerne og skabe et godt miljø for de ældre elever. Det blev nævnt, at Ellebjerg Skole egner sig bedst til de yngste bl.a. grundet gode udearealer.

Det er forvaltningens vurdering, at det godt kan fungere med et skift samt ny klassedannelse allerede efter 3. klasse. Der er erfaring med ny klassedannelse omkring 3. klasse på flere skoler i byen, og der er en række forskellige tiltag, der kan understøtte skiftet. Fx kan der arbejdes med en årgangsstruktur på Ellebjerg Skole, der betyder, at elever og lærere lærer hinanden godt at kende på tværs af klasser inden skiftet. Desuden kan skolebestyrelsen være med til at sikre en god proces og fx udarbejde principper for overgangen.

En bekymring kan være, om nogle forældre vil fravælge skolen pga. dens størrelse eller afstanden mellem bopæl og skole. Afstanden mellem de nye boliger i Bådehavnsgadekvarteret og Ellebjerg Skole med de yngste elever vil være over 2 km. Ifølge ovennævnte survey er afstand en af de væsentligste faktorer, når der vælges skole. Under inddragelsen var der ikke fokus på afstanden, og den blev ikke italesat som problematisk.

Med de mange spor på hver matrikel imødegår strukturen udfordringen med reduktionen af elever og giver mulighed for en bedre kapacitetsudnyttelse fra 0. til 9. klasse.

Det kom tydeligt frem på borgermødet, at der ikke var nogen af de tilstedeværende borgere, der kunne bakke op om det nye forslag, som blev vedtaget af De Konservative, Venstre og Enhedslisten. Argumenterne imod var først og fremmest, at det vil være vanskeligt at sikre en god blanding af børnene fra forskellige baggrunde. Hvis Ellebjerg Skole skal konkurrere med en helt nybygget skole med helt moderne rammer og faciliteter, risikerer man, at tilflytterne i Bådehavnsgadekvarteret vælger den nye skole frem for Ellebjerg Skole. Borgerne mente også, at det kunne skabe en tryghed for de små børn, hvis indskolingen ligger et sted, og børnene derefter fortsætter sammen på den nye skole. Desuden kan de to skoler indrettes forskelligt, da børnene i indskolingen har andre behov, end de ældre børn. Endelig blev det pointeret, at børn i specialklasser også var mere trygge sammen med de mindre børn i indskolingen end med en bredt sammensat gruppe.

Det alternative forslag til ny skolestruktur på Skolen på Godsbaneterrænet og Bavnehøj Skole er ikke så indgribende som forslaget for Ellebjerg Skole/den nye skole i Bådehavnsgadekvarteret. Her indebærer forslaget, at de to skoler får hver sin ledelse i stedet for at ledelsen for begge skoler samles et sted. Der var meget få kommentarer til denne del af indstillingen fra de fremmødte på borgermødet.

 

Løsning

Lokaludvalget drøfter forslagene til ny struktur for de to nye skoler på Godsbaneterrænet og i Bådehavnsgadekvarteret.

Lokaludvalget bemyndiger Socialudvalget til at udforme et høringssvar og indsende dette efter godkendelse i Forretningsudvalget.

Der er høringsfrist den 22. januar, så høringssvaret kan ikke godkendes på lokaludvalgets januar-møde, da dette holdes den 26. januar 2023. Af hensyn til at der skal søges om planlægningsbevillinger i forbindelse med Overførselssagen 2022/23, kan fristen ikke udsættes.

Økonomi

Intet

Videre proces

 
Socialudvalget udformer og indsender høringssvar via Sekretariatet og efter at det er godkendt af Forretningsudvalget.

Beslutning

Lokaludvalget drøftede forslag til høringssvar fra Socialudvalget. Sekretariatet havde indarbejdet et medlemsforslag fra Jan Fønss, John Andersen og Michael Poulsen om et ungdomshus på den nye skole i Bådehavnsgadekvarteret i udkastet til høringssvar.

Lokaludvalget besluttede, at afsnittet med lokaludvalgets anbefalinger skal stå øverst i udtalelsen i stedet for til sidst, og at det skal understreges at lokaludvalgets anbefalinger stemmer overens med det, der er kommet frem på borgermødet.

Lokaludvalget besluttede at forslaget til høringssvar skal sendes til alle lokaludvalgets medlemmer, så de kan nå at komme med bemærkninger til det senest den 7. januar 2023.

Lokaludvalget bemyndigede SU til at skrive høringssvar på baggrund af udkastet, og at det kan sendes ind, når det er godkendt af Forretningsudvalget.

Til top