Mødedato: 15.08.2019, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

B-sag: Henvendelser til lokaludvalget, august 2019

Indre By Lokaludvalg skal tage formandens håndtering af henvendelser til lokaludvalget til efterretning.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg tager hans håndtering af henvendelser til lokaludvalget til efterretning jf. løsningsafsnittet.

Problemstilling

Lokaludvalget har modtaget en række henvendelser siden lokaludvalgsmødet den 13. juni 2019.

Løsning

1. Københavnertunnelen

I fortsættelse af en række andre mails til bl.a. lokaludvalget oplyste en borger med mail den 13. juni 2019, at en intern undersøgelse fra Metroselskabet anslår, at antallet af bilture i København og Frederiksberg som helhed kun forventes at falde med en enkelt procent, når Cityringen åbner.

Han oplyste videre, at en langsgående havnetunnel, inklusive tilslutningstunneler til Hillerødmotorvejen og Holbækmotorvejen, anslås at ville flytte over 60 % af den gennemkørende trafik i København, ned under jorden. Luften bliver derved renset for partikler og kvælstofforbindelser samt støj fra ca. 70.000 gennemkørende køretøjer i døgnet, skrev han.

Sekretariatet har tidligere takket borgeren for hans mails til lokaludvalget om dette tema. Tidligere mails fra borgeren er omtalt i dagsordenen for lokaludvalgets møde den 9. maj 2019; punkt 19. "Henvendelser til lokaludvalget, maj 2019".

 

2. Springvandet i Skt. Jørgens Sø

Med mail den 15. juni 2019 spurgte en borger, om lokaludvalget kan få springvandet foran Planetariet til at springe igen.

Sekretariatet bad den 17. juni 2019 Teknik- og Miljøforvaltningen svare borgeren og lokaludvalget.

Teknik- og Miljøforvaltningen svarede den 28. juni 2019, at de er kede af, at de ikke som lovet fik springvandet til at springe i 2018. Det skyldes, at man ikke kunne få løsningen i forhold til iltningsanlægget til at fungere optimalt. Forvaltningen har derfor valgt at installere et helt nyt springvandsanlæg i stedet, hvilket blev gjort den 19. juni 2019.

 

3. Dele-løbehjul

En free-float løbehjul-operatør spurgte med mail den 21. juni 2019, om lokaludvalget er interesseret i at høre om operatørens koncept.

Sekretariatet svarede den 25. juni 2019, at lokaludvalgets formandskabet mener, at det ikke er en opgave for lokaludvalget at forholde sig til løbehjulskoncepter. 

 

4. Motorstøj

Med mail den 27. juni 2019 oplyste to borgere, at de ofte er generet af meget høj støj fra motorcykler og biler, som aften/nat 'drøner' (høj fart og megen larm) gennem Indre By ad Christian d. IX' Gade, Gl. Mønt , Bremerholm og Gothersgade.

De foreslog, at der fastsættes en støjgrænse i byen, som skal håndhæves.

De oplyste videre, at sommerens 'partybusser' og partycykler er en blandet fornøjelse, og at der bør skrues ned for deres lydanlæg.

Sekretariatet bad den 5. juli 2019 Teknik- og Miljøforvaltningen og Københavns Politi svare borgerne og lokaludvalget.

 

Teknik- og Miljøforvaltningen svarede den 11. juli 2019, at forvaltningen er opmærksom på, at de ovennævnte transportmidler kan give anledning til støjgener for borgere i København. Imidlertid er aktiviteterne ikke omfattet af Miljøbeskyttelsesloven, men af færdselslovgivningen, hvorfor forvaltningen ingen mulighed har for at regulere området. Forvaltningen henviste til kommunens indsats i forhold til støjgener på www.kk.dk/støj og anbefalede samtidig borgerne at kontakte Trafikministeriet på https://www.trm.dk/da/ministeriet , hvis politiets svar ikke er udtømmende.

 

Københavns Politi svarede den 12. juli 2019, at i forhold til motorcykler er politiet bekendt med, at nogle af disse støjer mere end tilladt. De motorcykler, som politiet bringer til standsning af denne årsag, bliver, som det er nu, indkaldt til syn, hvis det skønnes, at de larmer mere end det tilladte.

Politiet oplyste videre, at de har fokus på problemstillingen og undersøger om der er andre muligheder for indgriben. Førere af biler, der afgiver unødig røg og støj, bliver, hvis det kommer til politiets kendskab fx under patrulje, sigtet for forholdet og kan imødese et bødeforlæg for forseelsen. Politiet har fokus på gader/stræder i Indre By især i de mørke timer, hvor det er politiets erfaring, at problemet er størst.

Derudover oplyste politiet, at man i samarbejde med Tungvognscenter Øst tidligere har udført kontroller i forhold til partybusser. Disse busser har man også fokus på under patruljering.

For så vidt angår ”partycykler”, dvs. ”Beerbike” hvor flere personer cykler på en ”bar”, oplyste politiet, at disse køretøjer ikke er lovlige. Politiet  har derfor målrettet en indsats mod disse køretøjer samt haft kontakt til udlejeren, som er gjort bekendt med ulovligheden i, at disse kører på offentlig vej. Politiet har fået tilbagemeldinger på, at de ikke længere træffes i gadebilledet.

Politiet opfordrede borgerne til at ringe på 114 i tilfælde af gener fra ovennævnte køretøjer. 

 

5. Ændring af buslinjer

En borger gjorde med mail den 30. juni 2019 opmærksom på, at ældre, blinde, handicappede kommer i klemme, når Cityringen åbner og busdriften omlægges, således at der eksempelvis ikke længere skal køre bus ad Bredgade og St. Kongensgade. Hun bad lokaludvalget se på sagen, da hun vil savne bus 1 og 26.

Sekretariatet bad den 1. juli 2019 Økonomiforvaltningen svare borgeren og lokaludvalget. Der er endnu ikke kommet svar.

 

En anden borger, som tidligere har henvendt sig til lokaludvalget om samme sag (se dagsordenen for lokaludvalgets møde den 13. juni 2019; punkt 23 "Henvendelser til lokaludvalget, maj 2019"), oplyste med mail den 6. august 2019, at hun har sendt et læserbrev vedr. Nyt Bynet til Berlingske Tidende, som er blevet antaget. 

Hun oplyste endvidere, at hensigten med læserbrevet er at få andre til at reagere og offentligt at stille spørgsmål ved beslutningen om beskæringer af busdriften, som ligger i Nyt Bynet. Hendes mål er, at så mange mennesker som muligt, bliver orienteret om, hvad der er ved at ske med busdriften - og derefter giver deres mening offentligt til kende.

 

6. Toldbodgade, Inderhavnsbroen og Kvæsthusmolen

Nyhavnsgruppen har med mail den 19. juli 2019 bedt lokaludvalget om et møde om trafikale problemer i Toldbodgade og ved Inderhavnsbroens landfæste på Havnegade samt om gener fra arrangementer på Kvæsthusmolen (Ofelia Plads). Nyhavnsgruppen henvendte sig til lokaludvalget på baggrund af lokaludvalgets ønsker til kommunens Budget 2020.

Mødet er endnu ikke aftalt.

 

7. Turistgrupper i Magstræde

Ejeren af en yogaskole i Magstræde spurgte med mail den 18. juli 2019, om der er noget at gøre ved mængden af turistrundvisninger, der besøger området. Hun oplyste, at der ikke sjældent er op til fem grupper i strædet på en gang med måske 20-30 deltagere hver. Hun gav udtryk for, at det er for overvældende for de, der har deres daglige gang i gaden og prøver at drive en forretning, og at smilet til de mange turister efterhånden er lidt stramt og ikke så gæstfrit.

Sekretariatet bad den 19. juli 2019 Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen svare ejeren af yogaskolen og lokaludvalget. Sekretariatet orienterede samtidig Wonderful Copenhagen om henvendelsen.

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen svarede den 23. juli 2019, at der er mange gæster i byen i øjeblikket og at det er positivt, at København er en eftertragtet destination, men at skal foregå på københavnernes præmisser, så lokale fortsat trives i byen.

Forvaltningen oplyste, at bæredygtig turisme har høj prioritet i Kultur- og Fritidsforvaltningen, hvor man i modtagelsen af byens gæster arbejder strategisk og målrettet med geografisk spredning af byens gæster.

Dette gør man bl.a. med et stærkt Greater Copenhagen-samarbejde, så byens besøgende for øjnene op for de mange oplevelser, resten af Hovedstadsregionen har at byde på, i tillæg til Indre Bys populære seværdigheder. Forvaltningen oplyste desuden, at udviklingen af flere dagsture ud af byen også er en høj prioritet hos Wonderful Copenhagen.

Endelig oplyste forvaltningen, at man i 2018 lancerede projekt "Know Your ’Bro", som er digitale oplevelsesture til brokvarterer som Nørrebro og Vesterbro. Dette er et projekt, forvaltningen de næste år vil udvide til andre bydele for netop at forebygge koncentrationer i Magstræde og resten af Indre By – samt for at udbrede turismens positive effekter til andre lokale kulturaktører.

 

8. Kanalbåde i Nyhavn

Med mail den 26. juni 2019 oplyste Nyhavn Skipperlaug, der er foreningen omkring de gamle træskibe i Nyhavn, at man i Nyhavn er generet af den måde, Netto-kanalbådene agerer på i Nyhavn.

Skibene lægger til i Nyhavn for at tage nye gæster om bord. Mens dette foregår, standses skibets motor ikke, med lugt og sundhedsgener til følge. Der er mange kanalbåde i omløb og den ene overtager den næstes plads, så det svarer til, at der altid ligger et skib med motoren kørende, oplyste skipperlauget.

Skipperlauget undrede sig også over, at Netto-kanalbådenes påfyldningsplads på skyggesiden af Nyhavn (inklusiv betalingsluge på fortovet) stadigvæk bliver brugt.

Sekretariatet bad den 5. juli 2019 By & Havn og Teknik- og Miljøforvaltningen svare Nyhavn Skipperlaug og lokaludvalget. Efter aftale med lokaludvalgets formandskab bad sekretariatet samtidig By & Havn og Teknik- og Miljøforvaltningen forholde sig til følgende forslag:

  • at anløb og billetsalg til Nettobådene eller alle kanalrundfarter flyttes ud på den ydre side af Nyhavnsbroen
  • at anløb og billetsalg til Nettobådene eller alle kanalrundfarter flyttes til Inderhavnen i området omkring The Standard
  • at anløb og billetsalg til alle kanalrundfarter flyttes til Havnegade ud for Nationalbanken.

 

Teknik- og Miljøforvaltningen svarede den 11. juli 2019:
"Nyhavn er en af de største turistområder i København, og det gør det naturligt attraktivt for turbådene at have anløbsplads i bunden af Nyhavn, ligesom det er i kommunens interesse, at byens gæster kan få den unikke oplevelse at kunne sejle helt ind til bunden af Nyhavn. Den nuværende anløbsplads er ejet af selskabet Strömma. Anløbspladsen er anlagt, da Strömma (dengang Copenhagen Canal Tours) var ene om at besejle Nyhavn. Da Nettobådene kom til, var der på grund af ejerskabet ikke mulighed for, at Nettobådene kunne benytte den eksisterende anløbsplads. Nettobådene blev så henvist til at have anløbsplads ved ”skyggesiden” af Nyhavn. I 2015 vedtog Københavns Kommune en lokalplan for Nyhavn og Gammelholm, hvori man ønsker opretholdt anløbsplads for alle turbådsselskaber for enden af Nyhavn. Da lokalplanen først er vedtaget efter etableringen af anløbsbroen, kan kommunen ikke umiddelbart gennemtvinge lokalplanens målsætning.

På baggrund af turiststrømmen og attraktionen ved at kunne sejle helt ind i Nyhavn, har Københavns Kommune ingen planer om at flytte turbådene ud på den anden side af Nyhavnsbroen, ligesom kommunen ikke kan påtvinge billetsalg bestemte steder i havnen. Teknik- og Miljøforvaltningen har løbende drøftelser med turbådsselskaberne om deres aktiviteter i havnen.

Teknik- og Miljøforvaltningen skal efter sommerferien have dialog med Nettobådene om en mere hensigtsmæssig placering af deres billethus. På baggrund af din henvendelse vil brugen af motorer under udveksling af passagerer blive taget op. Med hensyn til besejling i øvrigt, går Københavns Kommune ud fra, at søvejsregler m.v. bliver overholdt."

 

By & Havn svarede den 12. juli 2019, at den inderste del af Nyhavnskanalen administreres af Københavns Kommune og anløbsbroer, boder m.v. er etableret efter aftale mellem havnerundfartsselskaberne og Københavns Kommune. By & Havn har derfor ikke mulighed for at pålægge en flytning af de nævnte installationer.

By & Havn svarede videre, at generelt er de ønskede placeringer enten optaget til andre formål, planlagt til anden anvendelse eller omfattet af fredninger. Såfremt havnerundfarterne skulle ønske en flytning af deres aktiviteter vil det derfor være forbundet med en række udfordringer.

By & Havn er opmærksom på, at der er problemer med at havnerundfartsbåde ligger i tomgang ved anløbsbroerne, hvilket er i modstrid med besejlingsaftalerne. By & Havn har derfor indskærpet overfor Netto-Bådene, at motorer skal slukkes, mens skibet ligger ved anløbsbroen.

 

9. Turister i København 

Med mail den 19. juli 2019 oplyste en borger, at han lige havde hørt et indslag på P4 Kbh, hvor lokaludvalgets formand Bent Lohmann blev interviewet.

Det var borgerens indtryk, at Enhedslisten her fik taleret, idet han opfattede Bent Lohmanns udtalelser som et forbud mod krydstogtskibe og et angreb på erhvervslivet.

Sekretariatet kvitterede den 6. august 2019 for modtagelsen af mailen.

 

Økonomi

Intet.     

Videre proces

Se ovenfor.

 

Beslutning

Lokaludvalget tog formandens håndtering af henvendelser til lokaludvalget til efterretning.

Til top