Mødedato: 15.08.2019, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Høringssvar om "Plan for Københavns Biblioteker 2019-2023"

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal beslutte et høringssvar om "Plan for Københavns Biblioteker 2019-2023".

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg drøfter, hvad lokaludvalgets høringssvar om udkast til "Plan for Københavns Biblioteker 2019-2023" skal indeholde.

  2. at Indre By Lokaludvalg bemyndiger ham til at sammenfatte lokaludvalgets bemærkninger til et høringssvar, idet lokaludvalgets drøftelse af sagen den 13. december 2018 og borgernes bemærkninger i borgermødet den 4. februar 2019 (se afsnittet "problemstilling") skal gengives i høringssvaret.

Problemstilling

Udkast til "Plan for Københavns Biblioteker 2019-2023"

Den nuværende biblioteksstrategi udløber ved udgangen af 2019. Derfor har Kultur- og Fritidsforvaltningen send et forslag til en ny biblioteksplan for 2019-2023 i høring på bliv hørt-portalen med svarfrist den 30. august 2019.

Biblioteksplanen skitserer Københavns Bibliotekers fælles mission og kerneydelser. Det vil sige det, som bibliotekerne er sat i verden for. Derudover gennemgås de områder, som bibliotekerne har valgt at fokusere på. Under hvert fokusområde beskrives konkrete indsatser. Desuden skildres en række greb i form af metoder og tilgange, som benyttes for at realisere indsatserne.

De fire fokusområder i planen er:

  • Det fysiske bibliotek
  • Det digitale bibliotek
  • Litteratur og læsning
  • Børn og unge

 

Lokaludvalget om bibliotekerne den 13. december 2018

I mødet den 13. december 2018 drøftede lokaludvalget kort kommunens biblioteker i forbindelse med en beslutning om at holde et borgermøde om første udkast til biblioteksplanen. Der var følgende bemærkninger i drøftelsen:

  • Bibliotekerne er ved at udvikle sig til kulturhuse.
  • Bibliotekerne er blevet professionaliseret og har overtaget funktioner, som før lå i foreningsregi, fx foredragsarrangementer.
  • Hovedbiblioteket er en varmestue. Skal det være det?
  • Hovedbiblioteket har juridisk rådgivning, hvilket hører hjemme på et bibliotek.

 

Borgermøde om første udkast til biblioteksplan

Den 4. februar 2019 var Indre By Lokaludvalg, Østerbro Lokaludvalg og Kultur- og Fritidsforvaltningen vært for et borgermøde om det første udkast til biblioteksplanen. Kultur- og-Fritidsforvaltningens referat af mødet:

"Stikord fra borgermøde for Østerbro og Indre by d. 4. februar 2019 på Østerbro Bibliotek

Til mødet var Chef for Kultur Ø, Christina Midjord, bibliotekslederne Thomas Thomsen (Indre By) og Linda Falck (Østerbro) samt formand for Østerbro lokaludvalg Allan Marouf. Østerbro lokaludvalg var også repræsenteret af David Rønne, Axel Thrige Laursen og Allan Thyrrestrup og af Kathrine Collin Hagan. Indre By og Christianshavns Lokaludvalg var repræsenteret af Marietta Bonnet og af Jeppe Lefoli Ernst.

Der deltog derudover ca. 20-25 borgere.

Der kom følgende input til arbejdet med biblioteksplanen:

  • Diskussion om tryghed og utryghed: En var meget træt af at høre tryghed omtalt ”tryghedsskabende”. Det kunne fremelske utryghed
  • Der var interesse i at bibliotekerne skabte gode mødefaciliteter på bibliotekerne – et sted til debatter
  • Betjeningen opleves som fraværende.
  • Borgerne vil have folk i biblioteksrummet.
  • Der er ingen man kan spørge om noget – har egentlig ikke lyst til at komme her
  • Bibliotekerne som varmestue. Der skal være et værtskab for at man føler sig velkommen.
  • Indspark om bibliotekernes placering; hvor borgerne meget nemt kan komme på biblioteket. Her blev Jagtvej Bibliotek fremhævet som fremragende godt placering – tæt på centrale trafikknudepunkter (trafikstrømme). Samme borger henviste deltagerne til Københavnerkortet, og hvor man kan se, at Jagtvej, der kan alle komme forbi.
  • En mente, at mange kulturtilbud via TV og radio var forsvundet og efterlyste kulturarrangementer med tyngde. Dette indspark blev efterfulgt af et forslag om debatcafeer.
  • Borgerne vil høres og føler ikke altid at det er muligt. Men er glade for inddragelsen omkring biblioteksplanen.

Der blev fra borgerne desuden stillet en række spørgsmål – disse blev besvaret på mødet, men angiver områder, der interesserer de tilstedeværende borgere:

  • Der blev spurgt til hvad samlokalisering dækkede over og hvad forskellen var på det og tættere samspil med kulturhuse. Kulturhuse og fx sportshaller er en del af vores egen forvaltning, mens fx skolerne hører under Børne- og Ungdomsforvaltningen.
  • Et spørgsmål lød på hvad vi kan bruge det digitale til? Svar var bl.a. lydbøger til læsesvage borgere, eller borgere der ønsker at få litteraturoplysninger på den måde, arbejde med digital dannelse, e-reolen etc.
  • Et andet spørgsmål var, om der er løbende dialog med brugerne. Der er et borgerpanel
  • Kommentar fra Allan: Hvad er inspirerende mødested for unge? Linda Falck, Østerbro Bibliotek, gav eksempler
  • Hvad vil vi gøre med de svage børn?
  • Er der en profil for Hovedbiblioteket, blev der spurgt

Resultaterne af afstemningen skal tages med forbehold, var borgernes konklusion, da de mente, der var for kort tid til at blive sat ind i komplekse problematikker / forhold."

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget drøfter, hvad lokaludvalgets høringssvar om udkast til "Plan for Københavns Biblioteker 2019-2023" skal indeholde.

Formanden foreslår endvidere, at lokaludvalget bemyndiger ham til at sammenfatte lokaludvalgets bemærkninger til et høringssvar, idet lokaludvalgets drøftelse af sagen den 13. december 2018 og borgernes bemærkninger i borgermødet den 4. februar 2019 skal gengives i høringssvaret.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Afhænger af drøftelsen.

Beslutning

 

  1. Lokaludvalget drøftede, hvad lokaludvalgets høringssvar om udkast til "Plan for Københavns Biblioteker 2019-2023" skal indeholde. Der var følgende bemærkninger i drøftelsen:
    • Hovedbiblioteket kommer aldrig til at fungere godt i Krystalgade. Vi skal foreslå, at man indretter et hovedbibliotek / hoved-medborgerhus i Palads-bygningen på Axeltorv, der ligger centralt for københavnerne.
    • Bygningen, som Jagtvej-biblioteket ligger i, er smuk og skal ikke nedrives. Det er ikke grøn politik. Man bør reparere bygningen.
    • Jagtvej-biblioteket ligger ikke i Indre By Lokaludvalgs område, men lokaludvalget kan bemærke, at smukke bygninger ikke bør nedrives, men repareres. Endvidere kan lokaludvalget gøre Østerbro Lokaludvalg opmærksom på synspunktet.
    • Der er lagt op til, at bibliotekerne skal have mange roller. Der bør være noget konkret om, hvad bibliotekernes kerneopgave er.
    • Hovedbiblioteket skal blive ved med at lægge plads til juridisk rådgivning af borgerne og være bedre til at informere borgerne om tilbuddet.

        
  2. Lokaludvalget bemyndigede formanden til at sammenfatte lokaludvalgets bemærkninger til et høringssvar, idet lokaludvalgets drøftelse af sagen den 13. december 2018 og borgernes bemærkninger i borgermødet den 4. februar 2019 (se afsnittet "problemstilling") skal gengives i høringssvaret.
Til top