Mødedato: 14.12.2017, kl. 16:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Ekstra cykelparkeringspladser ved metrostationer på Cityringen

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal beslutte et høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen om placering af ekstra cykelparkeringspladser ved metrostationer på Cityringen.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg godkender høringssvaret til Teknik- og Miljøforvaltningen om placering af ekstra cykelparkeringspladser ved metrostationer på Cityringen, der fremgår af løsningsafsnittet.

Problemstilling

Med svarfrist den 21. december 2017 har Teknik- og Miljøforvaltningen bedt om lokaludvalgets bemærkninger til forslag til placeringer af cykelparkering ved de nye metrostationer i Indre By, Rådhuspladsen, Kongens Nytorv, Marmorkirken og Østerport. Placeringen af cykelstativerne, som anlægges af Metroselskabet, ligger fast og vil ikke blive ændret.

Baggrunden for sagen er, at Teknik- og Miljøforvaltningen fik midler i Budget 2017 til at anlægge i alt 600 nye cykelparkeringspladser ved de kommende metrostationer på Cityringen. De 600 pladser bliver et supplement til de cykel-parkeringspladser, der anlægges af Metroselskabet og som er fastsat i lokalplanerne for metrostationerne.

De nye cykelparkeringspladser er udpeget på baggrund af en række stedsspecifikke hensyn og betingelser som fx nærhed til metronedgang, trafiksikkerheds- og tilgængelighedsmæssige hensyn, vurderinger i forhold til byrumskvalitet og forpladsernes design, trafikflow, hensyn til træer mv. Placeringerne ved metrostationer i Indre By fremgår i bilaget.

Løsning

Efter ønske fra Byudviklingsgruppen vil Teknik- og Miljøforvaltningen i lokaludvalgsmødet mundtligt orientere om principperne for den foreslåede placering af cykelparkering ved de nye metrostationer. Der er afsat 15 minutter til fremlæggelsen inkl. spørgsmål og svar.

Byudviklingsgruppens drøftelse
Byudviklingsgruppens drøftelse af sagen jf. referatet af gruppens møde den 29. november 2017:
"Cykelparkering ved kommende Metrostationer - ikke kun Metroselskabet der skal stå for det, Københavns Kommune er gået ind i sagen for at sikre nok pladser. Ikke plads ved Gammel Strand, ellers på større afstande fra stationerne. Virker urealistisk.  Lappeløsninger. Er der tale om elendig planlægning fra Metroselskabets og Københavns Kommunes side? Find 600 pladser, ikke voldsomt gennemtænkt. Specielt ved Marmorkirken."

Borgerdialog
En borger har kommenteret den foreslåede placering af cykelparkering på Rådhuspladsen:
"Placeringen af cykelstativer ser fornuftig ud, men kan vi dog ikke blive fri for de mange træer, som vil forstyrre og sløre helhedsindtrykket af pladsen, og som vil hindre udsynet til rådhuset fra de forventeligt kommende fortovscafeer i Utrecht-bygningen."

Uddrag fra Indre By Bydelsplan
Side 29:
"Cykelparkeringen i Indre By skal optimeres samtidig med, at kulturen omkring cykelparkering skal forbedres. En optimering af cykelparkering skal omfatte etablering af cykelparkering.

  • i trygge og let tilgængelige cykelparkeringshuse og –kældre med mulighed for at få luft i dækkene
  • i 10 m-zonen ved vejkryds
  • på nedlagte bilparkeringspladser
  • ved en løbende indsats for at fjerne "døde" cykler, herunder en ordning hvor private grundejere får tilladelse til at fjerne cykler
  • med aftaler med offentlige institutioner om etablering af flexparkeringspladser på deres ejendom, som i dagtimerne benyttes til bilparkering og i resten af døgnet til cykelparkering.

Kulturen vedr. parkering af cykler skal ændres med vedvarende kampagner, der appellerer til cyklisternes humor og forståelse for problemet, samt – hvis muligt - med bødeaktioner."

Side 31:
"Reduktion af den gennemkørende trafik, så der er plads til andre aktiviteter, herunder cykelparkering."

Forslag til høringssvar
Formanden foreslår følgende høringssvar:
"Med svarfrist den 21. december 2017 har Teknik- og Miljøforvaltningen bedt om lokaludvalgets bemærkninger til forslag til placeringer af cykelparkering ved de nye metrostationer i Indre By, Rådhuspladsen, Kongens Nytorv, Marmorkirken og Østerport.

Umiddelbart er det lokaludvalgets vurdering, at forvaltningens forslag til placeringer af cykelparkering ved de nye metrostationer i Indre By: Rådhuspladsen, Kongens Nytorv, Marmorkirken og Østerport, er lappeløsninger, som ikke er gennemtænkte.

Der er er behov for en planlægning af cykelparkeringen, baseret på nogle overordnede principper. Lokaludvalget ser frem til, at cykelparkeringsredegørelsen, som forvaltningen er ved at udarbejde, skaber overblik og vil blive brugt som et politisk prioriteringsværktøj. 

Lokaludvalget har annonceret muligheden for at kommentere sagen. Én borger har benyttet sig af muligheden. Hans bemærkning vedr. Rådhuspladsen er gengivet i bilaget til dette høringssvar. I den forbindelse skal det nævnes, at lokaludvalget påtænker at gennemføre en borgerdialog om indretningen af Rådhuspladsen.

Med venlig hilsen

Bent Lohmann,
formand"

Økonomi

Intet.

Videre proces

Forvaltningen oplyser, at hensigten er, at alle 600 cykelparkeringspladser er etableret, inden Cityringen åbner i juli 2019.

 

Beslutning

Tiltrådte ændringsforslag, der skal indgå i høringssvaret:
Jens Erik Frandsen:  Kommunens cykelparkeringspladser ved metrostationerne skal placeres i sammenhæng med Metroselskabets cykelparkeringspladser.

Anton Skovle: Herreløse cykler er et problem. Kommunen skal skilte med, hvor lang tid en cykel kan stå i et cykelstativ, før den fjernes.

Bent Lohmann: Kommunens cykelparkeringspladser langs Østre Anlæg skal placeres ved Stockholmsgade, ikke efter metrostationen.

Louise Hansen: Indretning af cykelparkering indenfor 10 m fra vejkryds skal ikke hindre udsynet for trafikanterne.

Henrik Anton Svendsen: Den foreslåede cykelparkering på Rådhuspladsen og på Kongens Nytorv vil virke som en spærring på pladsen. Pladserne bør være åbne.

Henrik Anton Svendsen: Der skal tages hensyn til lokaludvalgets ønsker til indretningen af Lille Kongensgade.

Gunna Starck: Der bør opsættes cykelparkering ved Østerport stations nedgange til S-tog og Kystbanetog, og ikke ved Den Fries udstillingsbygning; resultatet vil være det samme.

Gunna Starck: Cykelparkeringen ved Marmorkirken/St. Kongensgade skal placeres, hvor kommunen ser et behov og ikke nødvendigvis, hvor det giver mening i forhold til metrostationen.

Gunna Starck: Cykelparkeringen på Kongens Nytorv ved Magasin skal placeres, hvor kommunen ser et behov og ikke nødvendigvis, hvor det giver mening i forhold til metrostationen.

Kjeld A. Larsen: Man bør overveje overdækning af cykelparkering.

Anton Skovle: Man bør overveje runde cykelstativer, som ikke spærrer, sådan som aflange cykelstativer gør.

Bent Lohmann: Der mangler en cykelparkeringsløsning ved Marmorkirken og ved gennemgangen mellem Borgergade og St. Kongensgade.

Bent Lohmann: Man bør placere cykelparkeringspladserne på Rådhuspladsen, der hvor folk kommer, og ikke midt på Rådhuspladsen.

Kirsten Nissen: Bilparkeringspladserne i Hindegade kan inddrages til cykelparkering.

Henrik Anton Svendsen: De mange parkerede cykler gør, at man bør overveje regulering af cykling i Middelalderbyen: det kunne være et forbud mod at cykle i Middelalderbyen.

Bent Lohmann: Lokaludvalget ønsker dialog med forvaltningen om den videre projektudvikling på detaljeplan.

Jens Erik Frandsen: Cykelparkeringen på Rådhuspladsen kan placeres i yderkanten af pladsen, fx.langs H.C. Andersens Boulevard.

Kirsten Sloth: Man bør ikke etablere cykelparkering i Fredericiagade.

Kjeld A. Larsen og Marietta Bonnet: Man bør overveje at indrette cykelstativerne, så der er bedre mulighed for fastlåsning af ladcykler og el-cykler.

Jens Erik Frandsen: Forvaltningen bør udskrive en arkitektkonkurrence om fremtidens cykelstativer.

Henrik Anton Svendsen: Bemærkningerne i Indre By Bydelsplan om cykelparkering skal citeres i høringssvaret.

 

Lokaludvalget godkendte høringssvaret til Teknik- og Miljøforvaltningen om placering af ekstra cykelparkeringspladser ved metrostationer på Cityringen, der fremgår af løsningsafsnittet, med de tiltrådte ændringsforslag.

Til top