Mødedato: 14.11.2019, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

B-sag: Lysreklame på hjørnet af Åboulevard og Rosenørns Allé

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal godkende en henvendelse til Teknik- og Miljøudvalget om en lysreklame på hjørnet af Åboulevard og Rosenørns Alle,

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg godkender henvendelsen til Teknik- og Miljøudvalget om en lysreklame på hjørnet af Åboulevard og Rosenørns Alle, der fremgår af løsningsafsnittet.

Problemstilling

Flere beboere i Nørre Søgade og Vester Søgade har gjort lokaludvalget opmærksom på generne fra en ny lysreklame på toppen af "Trekanten" på hjørnet af Åboulevard og Rosenørns Allé. Se bilaget.
 

I et svar til en beboer i Vester Søgade skrev Teknik- og Miljøforvaltningen den 15. oktober 2019:

"Tak for din henvendelse fra den 7. oktober 2019, samt dine opfølgende henvendelser til teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen vedrørende lysreklamen på hjørnet af Åboulevarden og Rosenørns Allé. Borgmesteren har bedt mig svare, da det vedrører mit ansvarsområde i forvaltningen. Vi har også modtaget dine henvendelser til stadsarkitekt Camilla van Deurs og Indre By lokaludvalg, og giver dig her en samlet besvarelse.

Du skriver d. 8. oktober at lysskiltet er tændt, efter at have været slukket d. 7. oktober. Lysskiltet er ikke slukket på forvaltningens foranledning. Vi opfatter din henvendelse fra den 7. oktober som en anmeldelse af et muligt ulovligt forhold på den ovennævnte ejendom, og har derfor oprettet en anmeldelsessag (sags nr. 906441). Vi vil - som tilsynsmyndighed på bygge- og planlovgivningen - på baggrund af din henvendelse foretage en vurdering af, om der er tale om et forhold, som er etableret i strid med denne lovgivning. Hvis det viser sig, at forholdet er ulovligt, vil vi sørge for, at det bliver lovliggjort. Lovliggørelse kan ske ved at forholdet fjernes, eller ved at vi giver tilladelse til bibeholdelse. Hvis forholdet er ulovligt, og vi er indstillet på en bibeholdelse, hører du fra os, hvis vi vurderer, at du bliver berørt af vores afgørelse i et sådant omfang, at du bliver part i denne bibeholdelsessag, og derfor skal partshøres.

Københavns Kommunes retningslinjer for skilte og reklamer fra 2008 er vejledende, og har i sig selv ikke nogen retsvirkning. Retningslinjerne kan dog indgå i skønsmæssige vurderinger f.eks. i sager, hvor der søges om dispensation fra en lokalplan. Jeg har bedt forvaltningen udarbejde et notat, der redegør for, hvilket grundlag kommunen har for at regulere lysreklamer og skiltning i byen. Retningslinjerne er revideret i september 2013. Her har Teknik- og Miljøudvalget godkendt præciseringer om LED-skærme og levende/skiftende billeder. Retsgrundlaget for retningslinjerne er dog fortsat uændret.

I den konkrete sag kan jeg oplyse, at Sign Partner A/S den 21. december 2017 og den 6. juli 2018 med supplerende materiale senest fra den 31. januar 2019 har søgt om tilladelse til at etablere en LED-skærm med reklame på eksisterende konstruktion på taget. Den 15. februar 2018 er der givet tilladelse til udformningen den nye lysreklame, og den 21. marts 2019 er der givet byggetilladelse til etableringen af konstruktionen til den nye lysreklame (Byggesagsnr.: 800153). I behandlingen af byggetilladelsen til det pågældende projekt har forvaltningen vurderet, at byggeriet ikke medfører en påvirkning, der kan begrunde en tilkendelse af partsstatus til omkringliggende naboer.

Ejendommen, hvor det pågældende skilt er etableret, er ikke omfattet af en lokalplan. Det ansøgte projekt er behandlet i henhold til bestemmelserne i Bygningsreglement 2018. Derudover er ejendommen omfattet af servitutbestemmelser, som bl.a. indeholder bestemmelser om lysreklamer på taget. I sagsbehandlingen har forvaltningen forholdt sig til de servitutbestemmelser, der omfatter lysreklamer, men har ikke haft bemærkninger i forhold til det ansøgte projekt.

Jeg håber, at ovenstående har givet dig svar på dine spørgsmål.

Med venlig hilsen

Hans Christian Karsten
Vicedirektør
Byens Anvendelse
_______________________________
KØBENHAVNS KOMMUNE
Teknik- og Miljøforvaltningen"

 

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget skriver til Teknik- og Miljøudvalget:

"Den 24. oktober 2019 skrev jeg til jer om offentlighed i byggesager. Det var på baggrund af en drøftelse i Indre By Lokaludvalg den 10. oktober 2019 af det problematiske ved den manglende offentlighed i byggesager, der kan have politisk interesse, der har betydning for omkringboende og/eller har betydning for udviklingen i et kvarter eller en bydel.

Lokaludvalgets drøftelse tog udgangspunkt i to konkrete sager, nemlig dispensation til et udeserveringsareal i Teglgårdssstræde og et nybyggeri på adressen Nansensgade 57 med en for kvarteret fremmed arkitektur.

De to sager føjer sig til andre sager, hvor vi mener, at offentligheden og I burde have været inddraget for at hindre administrative beslutninger, der er til ulempe for omkringboende og til skade for et kvarter.

Nu har vi så endnu en sag, hvor den manglende offentlighed og politisk stillingtagen har uheldige konsekvenser. Det drejer sig om Teknik- og Miljøforvaltningens tilladelse til en reklameskærm på toppen af ejendommen "Trekanten" på hjørnet af Åboulevard og Rosenørns Allé, hvor der indtil fornyeligt er blevet vist bevægelige reklamer døgnet rundt med et stærkt lys. Nu vises der en fast reklame med stærkt lys i 4 minutter, hvorefter den slukkes i ca. 2 sekunder og for så igen at vises i 4 minutter.

I et brev den 15. oktober 2019 til en borger skriver Teknik- og Miljøforvaltningen, at man har vurderet, at reklameskærmen ikke medfører en påvirkning, der kan begrunde en tilkendelse af partsstatus til omkringliggende naboer. Dette, selv om reklameskærmen åbenlyst er til gene for de, der bor i Vester Søgade og Nørre Søgade, og selv om den ændrer oplevelsen af Peblinge Sø og Sankt Jørgens Sø.

Armslængdeprincippet kan være godt, men har sine begrænsninger. I politikere er nødt til at påtage jer beslutningskompetencen i sager af betydning for omkringboende og ikke mindst i sager, som sætter dagsordenen for et kvarter eller en bydels udvikling - i dette tilfælde for, hvordan Søerne fremover skal opleves.

Indre By Lokaludvalg beder om, at I sætter sagen om lysreklamen på hjørnet af Åboulevard og Rosenørns Allé på jeres dagsorden og beslutter, at den skal i offentlig høring på Bliv Hørt-portalen, og at I på baggrund af høringssvarene træffer afgørelse om, hvorvidt lysreklamen skal forblive eller ej.

Og som nævnt i mit brev den 24. oktober 2019 beder lokaludvalget også om,

  • at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder en redegørelse om, hvordan der sikres størst mulighed offentlighed i byggesager, og på den baggrund beslutter retningslinjer for forvaltningen om håndtering af byggesager.  
  • at der udarbejdes og offentliggøres en guide om regler og retningslinjer for, hvordan en byggesag behandles i Teknik- og Miljøforvaltningen. Guiden skal have almindelige borgere, som kan blive påvirket af en ejendomsejers byggeprojekt, som målgruppe.
  • at lokaludvalgene som fast regel modtager de naboorienteringer og lignende, der udsendes i bydelen, som omhandler forandringer af eksisterende byrum, der har betydning for de omkringboende og/eller som angår arkitektur eller anden form for visuel ændring i byrummet.

Med venlig hilsen

Bent Lohmann,
formand"

 

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har besluttet henvendelsen, sender sekretariatet den til Teknik- og Miljøudvalget.

Beslutning

  1. Lokaludvalget godkendte henvendelsen til Teknik- og Miljøudvalget om en lysreklame på hjørnet af Åboulevard og Rosenørns Alle, der fremgår af løsningsafsnittet.

  2. På forslag fra Susan Brinck besluttede lokaludvalget at bede formanden om en indstilling til lokaludvalgets møde den 12. december 2019 om kommunens politik vedr. lysreklamer.

  3. På forslag fra Bent Lohmann bad lokaludvalget sekretariatet undersøge status på en sag om lysreklame på Nørrevold, som en borger tidligere har henvendt sig til lokaludvalget om.

  4. På forslag fra Bent Lohmann aftalte lokaludvalget at sende fotos til sekretariatet, der viser lysreklamer, som ikke er hensigtsmæssige.

  5. På forslag fra Bent Lohmann besluttede lokaludvalget, at det i lokaludvalgets møde den 12. december 2019 skal tage stilling til et forslag om et borgermøde, hvor folk gives mulighed for at fremsætte klager over forhold i Indre By, som lokaludvalget kan tage op.
Til top