Mødedato: 14.03.2019, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Drøftelse af "Rapport om målinger af ultrafine-partikler (PM 0,1) på udvalgte lokaliteter i Indre By"

Se alle bilag

Indre By Lokaludvalg skal drøfte anbefalingerne i Miljøpunkt Indre By & Christianshavns ”Rapport om målinger af ultrafine-partikler (PM 0,1) på udvalgte lokaliteter i Indre By” og beslutte, hvad det anbefaler Teknik- og Miljøforvaltningen at gå videre med.


Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg drøfter anbefalingerne i Miljøpunkt Indre By & Christianshavns ”Rapport om målinger af ultrafine-partikler (PM 0,1) på udvalgte lokaliteter i Indre By”.

  2. at Indre By Lokaludvalg bemyndiger formanden til at sende en henvendelse til Teknik- og Miljøforvaltningen med de anbefalinger, som lokaludvalget ønsker, at forvaltningen skal sætte i værk.

Problemstilling

Indsatsen er fremgår af årsplan for det lokale miljøarbejde i Indre By og på Christianshavn 2018, 1.1. og 1.2, og er støttet af Indre By Lokaludvalg.

Målet med projektet har været at lave luftmålinger ved udvalgte lokaliteter i Indre By som led i at følge udviklingen i forhold til tidligere års målinger og bidrage til at skabe fokus på behovet for tiltag for at få renere luft i byen. Der er i 2018 skabt fokus på behovet for flere data, også ultrafine partikler. Med det igangsatte projekt og samarbejde mellem Google og Københavns Kommune, hvor der i gadeplan indsamles luftforureningsdata i byen, bliver der nu også indsamlet data om ultrafine partikler. Miljøpunktet blev før jul inviteret med i følgegruppen til projektet. Yderligere information fremgår af rapporten, sammen med information om den øvrige udvikling omkring luftforureningen fra krydstogtsskibe og brændeovne.

I bilaget ses rapporten med anbefalinger samt måleresultater.

Lokaludvalgets beslutninger i mødet den 7. februar 2019

Sagen var på dagsordenen for lokaludvalgets møde den 7. februar 2019. Fra referatet:

  1. Lokaludvalget drøftede partikelforurening i Indre By. Der var følgende bemærkninger i drøftelsen:
    • Forureningen fra krydstogtskibene rammer byen. I Oslo er der krav til færgen mellem Oslo og København om, at den benytter landstrøm. København bør stille samme krav.
    • Der er ingen regler for udledning af ultrafine-partikler (PM 0,1). Der skal en politisk påvirkning til for at få regler på området.

  2. Lokaludvalget bad Kjeld A. Larsen om artiklen vedr. kravet i Oslo til Oslofærgen, han omtalte.

  3. Lokaludvalget udsatte drøftelsen af anbefalingerne i Miljøpunkt Indre By & Christianshavns ”Rapport om målinger af ultrafine-partikler (PM 0,1) på udvalgte lokaliteter i Indre By” til lokaludvalgets møde den 14. marts 2019.

Løsning

I rapporten skriver Miljøpunktet om resultater og læring:

Miljøpunktets målinger viser, at flere busser, turistbusser, hop on and off-busser samt taxaer forurener byens luft med ultrafine partikler, på trods af, at det er teknologisk muligt at forebygge. Derved bidrager disse køretøjer til en væsentlig sundhedsrisiko, for de som færdes langs fortove og veje, samt bor og arbejder i Indre By. Det resulterer i sygdom, sygedage og i værste fald død.

Der er al mulig grund til at opfordre kommune og regering, til at stille krav til effektive partikelfiltre på alle offentlige busser, turistbusser hop on and off-busser og taxaer, som kører i byen, der kan fjerne ultrafine partikler.

Der bør også stilles krav om kontrol af partikelfiltre, inkl. for ultrafine partikler, for busser, offentlige som turistbusser og taxaer, der kører i byen. Flere af målingerne viser, at der er busser og taxaer, hvor der ikke kan måles og observeres en udledning af ultrafine partikler over den gennemsnitlige måling i måleperioden. Disse målinger indikerer, at det er teknologisk muligt at fjerne de ultrafine partikler. Når det er muligt for nogle køretøjer, bør det være muligt for alle, ud fra en samfundsøkonomisk betragtning, hvor sundheden hos flertallet bør vægtes højere end investeringen for den enkelte. Det handler om livskvalitet og liv.

Miljøpunktets anbefalinger

Sidst i rapporten er der en opsamling og oplæg til diskussion og videre spørgsmål.

  • Miljøbeskyttelsesloven stiller krav til virksomheder og produktioner om at anvende renere teknologi. Og er det teknisk muligt, kan miljømyndigheden argumentere for en skærpelse af miljøkrav.  Det kan derfor være værd at undersøge Københavns Kommunes muligheder for at stille krav til de busser, taxaer og turistbusser, som kører og holder i byen, herunder tomgang.
  • Kan kommunen gennem samarbejdsaftaler med busselskaber, med taxaselskaber og tilladelser til turistbussers kørsel/parkering i byen, stille krav om, at der er monteret partikelfilter, alternativt anvender en teknologi, som ikke bidrager til at påvirke de bløde trafikanter når køretøjerne holder i tomgang eller kører rundt i København?
  • Er det muligt for kommunen at stille krav om fremvisning af kontrol og vedligeholdelse af partikelfilter, også ift. ultrafine partikler (PM 0,1)?
  • Det er også værd at underøge, hvor mange busser, turistbusser og taxaer, som har påmonterede partikelfiltre, samt om de løbende får vedligeholdt og målt om deres filter fungerer optimalt. Dette kan eventuelt være et projekt for studerende.
  • Der er flere pladser, hvor taxaer og turistbusser holder i tomgang, sommer og vinter, men hvor mange har mulighed for at slukke motoren. Det er teknologisk muligt at enten køle eller opvarme et køretøj i dag, uden at have motoren tændt. Om det også gælder for busser skal undersøges nærmere.
  • Hvor hyppigt foretager politiet kontrol med tomgangsregulativet, og hvor mange reguleringer har de foretaget de sidste tre år, og hvor? Hvori består reguleringen?

Økonomi

I 2018 støtter Københavns Kommune det lokale miljøarbejde med 703.162 kr. Indre By Lokaludvalg støtter det med 680.000 kr., mens Christianshavns Lokaludvalg støtter det med 100.000 kr.

Videre proces

Formanden sender lokaludvalgets anbefalinger til Teknik- og Miljøforvaltningen.

 

 

Beslutning

  1. Lokaludvalget drøftede anbefalingerne i Miljøpunkt Indre By & Christianshavns ”Rapport om målinger af ultrafine-partikler (PM 0,1) på udvalgte lokaliteter i Indre By”. Der var følgende bemærkninger i drøftelsen:
    • En række havne i Norge har aftalt fælles krav til krydstogtskibe om at bruge landstrøm.
    • Overborgmesteren har tilkendegivet, at krydstogtskibe i Københavns Havn bør bruge landstrøm.
    • Man bør se på, hvordan betjeningen af krydstogtskibe med busser påvirker myldretidstrafikken. Hvis krydstogtskibenes afgangstid blev rykket en time, vil busserne til skibene undgå myldretiden.
    • Der sker en positiv udvikling, men reglerne for miljøzonen overholdes ikke.
    • Miljøzonen bør også omfatte små varebiler og privatbiler.
    • Der bør måles på udledningen af ultrafine-partikler (PM 0,1) fra havnerundfartsbådene.
    • Ud over udledning af partikler forurener bilerne også med partikler fra dækslid. Desuden giver de trængsel.
    • Der bør måles på taxaers udledning af ultrafine-partikler (PM 0,1). Chip-tuning øger forureningen.
    • Et hold studerende fra Worcester Polytechnic Institute kan for Miljøpunkt Indre By & Christianshavn arbejde videre med anbefalingerne i rapporten.


  2. Lokaludvalget bemyndigede formanden til at sende en henvendelse til Teknik- og Miljøforvaltningen med de anbefalinger, der fremgår af ”Rapport om målinger af ultrafine-partikler (PM 0,1) på udvalgte lokaliteter i Indre By”.
Til top