Mødedato: 14.03.2019, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

B-sag: Anlægsprojekter

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal beslutte en henvendelse til Teknik- og Miljøforvaltningen om anlægsprojekter, der igangsættes efter en lang forhistorie eller efter en udsættelse.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg godkender henvendelsen til Teknik- og Miljøudvalget, som fremgår af løsningsafsnittet, om anlægsprojekter, der igangsættes efter en lang forhistorie eller efter en udsættelse.

Problemstilling

Den 3. december 2018  sendte Teknik- og Miljøforvaltningen et projektforslag om Nybrogade i høring hos lokaludvalget, nemlig "Projektforslagsnotat 30. november 2018 "01420 Nybrogade, Grønne byrum og cykelparkering". Det var skrevet af Schul Landskabsarkitekter. På side 3 i projektnotatet står der:

"Baggrund
Formålet er at opgradere mulighederne for ophold langs vandet samt styrke fodgængerforbindelsen langs kanalen mellem Frederiksholms Kanal og det kommende Metro-projekt. Endvidere understøttes Kommuneplan 2011, omkring et sammenhængende forløb af gader, pladser og torve, herunder de fredelige kanalgader. Herudover er det i tråd med Strategi for Middelalderbyens Byrum, som netop har udpeget denne strækning som væsentlig for forbindelserne mellem byen og vandet. Projektet skal vægte bevaring og styrkelse af eksisterende herlighedsværdier: træerne, granitbelægningen, belysningen og de fine kig og opholdspotentialer langs vandet."

Strategi for Middelalderbyens Byrum, der omtales, blev vedtaget af Teknik- og Miljøudvalget i juni 2009.

 

 

I et brev af 9. januar 2019 orienterede Teknik- og Miljøforvaltningen lokaludvalget om hvilke anlægsprojekter, der gennemføres inden for forvaltningens anlægsmåltal for 2019, og hvilke anlægsprojekter, der sættes i bero.

Følgende anlægsprojekter i Indre By er sat i bero:

  • Bedre forhold for cyklister - bedre fremkommeligheden for cyklister i Vendersgade
  • Følgeanlæg Udvidelse og etablering af cykelbaner og -stier på Ny Kongensgade
  • Sølvgade, gangtunnel Rigensgade, genopretning 2020
  • Genopretning af Snaregade
  • Genopretning af Magstræde

Følgende anlægsprojekter fortsætter:

  • Nørre Farimagsgade 19
  • Den frie Udstillingsbygning, ny have
  • Genopretning 2020, 4 strækninger
  • Stibro over Inderhavnen
  • Højbro, genopretning 2020
  • Delreperationer af Langebro
  • Følgeanlæg til ny cykel- gangbro ved Vester Voldgade - pulje til mindre forbedringer
  • Omdan p-pladser Linnésgade og Rømersgade
  • Langebro, åbning af p-anlæg
  • Omdan p-pladser, Nybrogade.

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget skriver til Teknik- og Miljøudvalget:

"I Indre By Lokaludvalg undrer vi os over, hvordan anlægsprojekter prioriteres, når der skal planlægges under hensyntagen til anlægsstop.

Konkret mener vi, at et anlægsprojekt som Nybrogade, der har en lang forhistorie, burde have været nedprioriteret, så der var mulighed for at genoverveje dets nødvendighed.

I følge Schul Landskabsarkitekters projektnotat af 30. november 2018 hidrører Nybrogade-projektet fra Kommuneplan 2011 og fra Strategi for Middelalderbyens Byrum fra juni 2009.   Forudsætningerne for Nybrogade-projektet har ændret sig siden da, eftersom kvarteret og Indre By i det hele taget har udviklet sig. Nattelivet, restaurationslivet, bylivet og turismen er på et helt andet niveau nu end dengang.  

Man kunne således have udsat Nybrogade-projektet i forbindelse med anlægsstoppet for at få tid til at genoverveje det med borgerne. For en god ordens skyld skal I vide, at der har været borgermøder om Nybrogade-projektet, men de havde karakter af informationsmøder. Der var ikke borgerdialog om projektet.  

Vi foreslår på baggrund af Nybrogade-sagen,

  • at projekter med en lang forhistorie ikke besluttes og gennemføres uden en borgerdialog, også selv om der tidligere har været borgerdialog om projektet.

  • at Teknik- og Miljøforvaltningen og lokaludvalget samarbejder om et eftersyn af Strategi for Middelalderbyens Byrum. Det vil være godt at få afprøvet, om strategien fortsat holder. Processen bør omfatte borgerdialog om strategien.

  • at projekter, som udsættes pga. af anlægsstop, politisk bør revurderes, gerne efter borgerdialog, hvis der er gået lang tid mellem projektudviklingen og tidspunktet for, hvornår projektet kan igangsættes.

Med venlig hilsen

Bent Lohmann,
formand"

 

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har godkendt henvendelsen, sender sekretariatet den til Teknik- og Miljøudvalget.

Beslutning

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om, at lokaludvalget nævner anlægsprojektet "Bedre fremkommelighed for cyklister i Vendersgade" som et projekt, der kunne fremmes i stedet for anlægsprojektet i Nybrogade.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Henrik Anton Svendsen om, at lokaludvalget tilkendegiver, at Strategi for Middelalderbyens Byrum skal revideres.


Lokaludvalget godkendte henvendelsen til Teknik- og Miljøudvalget, som fremgår af løsningsafsnittet,  med de tiltrådte ændringsforslag.

Til top