Mødedato: 14.01.2016, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Høringssvar om vedtægtsændringer for Ældrerådet i Københavns Kommune

Indre By Lokaludvalg skal drøfte et forslag om vedtægtsændringer for Ældrerådet i Københavns Kommune og beslutte et høringssvar om det.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg drøfter et forslag om vedtægtsændringer for Ældrerådet i Københavns Kommune. Se bilaget.
  2. at Indre By Lokaludvalg bemyndiger formanden til i samarbejde med sekretariatet at formulere og sende et høringssvar til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen om de foreslåede vedtægtsændringer for Ældrerådet i Københavns Kommune. Høringssvaret baseres på de bemærkninger, der måtte fremkomme under lokaludvalgets drøftelse af sagen. 

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede den 10. december 2015 at sende forslag til vedtægtsændringer for Ældrerådet i Københavns Kommune i høring hos lokaludvalg og Borgerrepræsentationens stående udvalg. Svarfristen er den 11. februar 2016.

De foreslåede vedtægtsændringer angår to forhold, nemlig opstillingsmetode til Ældrerådet og styrkelse af Ældrerådets samarbejdet med politiske udvalg.

Opstillingsmetode

Ældrerådet foreslår, at vedtægterne ændres, således at kandidater til Ældrerådet opstiller for hele København, og at de 25 pladser i Ældrerådet tildeles de 25 kandidater, der har opnået flest stemmer ved ældrerådsvalget. Dette ændringsforslag er efter Ældrerådets vurdering en logisk konsekvens af, at Ældrerådet siden 2013 har været et bydækkende råd, der arbejder med ældrepolitiske tiltag på byniveau og med problemstillinger af generel eller principiel interesse for ældre borgere i hele byen. Som et bydækkende råd søger Ældrerådet at repræsentere ældre borgere i hele København, uanset hvor i byen rådsmedlemmerne bor. Ændringsforslaget indebærer, at kandidater til Ældrerådet ikke længere opstiller og udpeges med reference til deres bydel/lokaludvalgsområde, men vælges af og blandt borgere over 60 år i hele København.

Styrkelse af samarbejdet med politiske udvalg

Ældrerådet ønsker at styrke samarbejdet med Borgerrepræsentationens stående udvalg, således at rådet mødes mindst en gang årligt med Teknik- og Miljøudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, og mindst to gange årligt med Sundheds- og Omsorgsudvalget og Socialudvalget. Årsagen til, at rådet ønsker at mødes hyppigere med Sundheds- og Omsorgsudvalget og Socialudvalget er, at de to politiske udvalg træffer beslutninger, der vedrører de fleste og svageste ældre borgere i København.

Løsning

Lokaludvalgets medlemmer har haft mulighed for at sende deres bemærkninger om sagen til sekretariatet. To lokaludvalgsmedlemmer har benyttet sig af muligheden:

Gunna Starck skriver: "Det er et udmærket forslag. Det med de lokale repræsentanter var virkelig udemokratisk, idet man kunne blive valgt uden at får en stemme, hvis man var den eneste fra sin bydel." 

Ole Bang skriver: "Jeg er lidt i tvivl om rimeligheden i forslaget om, at man ikke gennem opstillinger og valg fremover vil tilstræbe en vis geografisk spredning af ældrerådets medlemmer. Hvilke er i øvrigt vedtægternes 12 valgområder, og hvorledes er i dag fordelingen af de 25 valgte medlemmer på disse områder? Jer er ganske klar over, at rådet kun beskæftiger sig med generelle problemstillinger, men de kan jo godt være område bestemte. Jeg kan også godt forstå det nuværende råds ønske om forenkling!"

Formanden mener, at lokaludvalget overfor Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Ældrerådet skal tilkendegive, at lokaludvalget har ønske om et samarbejde med Ældrerådet om ældrepolitiske temaer og sager i Indre By, herunder et ønske om at samarbejde om borgerdialog, når det måtte være aktuelt.  

Med udgangspunkt i ovenstående tilkendegivelser foreslår formanden, at lokaludvalget drøfter forslaget om vedtægtsændringer for Ældrerådet i Københavns Kommune og  bemyndiger ham til i samarbejde med sekretariatet at formulere og sende et høringssvar til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen om de foreslåede vedtægtsændringer. Høringssvaret baseres på de bemærkninger, der måtte fremkomme under lokaludvalgets drøftelse af sagen.

Økonomi

Intet.

Videre proces

I samarbejde med sekretariatet formulerer og sender formanden et høringssvar til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen om de foreslåede vedtægtsændringer. Høringssvaret baseres på de bemærkninger, der måtte fremkomme under lokaludvalgets drøftelse af sagen.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen oplyser, at sagen forventes behandlet i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 15. marts 2016 og i Borgerrepræsentationen den 28. april 2016.

BILAG

Link til information om Ældrerådet i Københavns Kommune:

http://aeldreraadet.kk.dk/

 

Beslutning

  1. Lokaludvalget drøftede forslaget om vedtægtsændringer for Ældrerådet i Københavns Kommune jf. bilaget.

  2. Lokaludvalget tiltrådte et forslag fra Gunna Starck og Ulla Ekberg, om at lokaludvalget over for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen skal tilkendegive, at Ældrerådets møder bør være åbne eller som minimum bør være åbne for suppleanter, og at møderne bør indeholde en spørgetid, da Ældrerådets aktiviteter skal være interesseskabende.

    Lokaludvalget tiltrådte et forslag fra Bent Lohmann, om at lokaludvalget over for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen skal tilkendegive, at lokaludvalget er parat til at samarbejde med Ældrerådet om lokale sager, herunder om borgerdialog.

    På forslag fra Bent Lohmann besluttede lokaludvalget ikke at forholde sig konkret til udkastet til vedtægtsændringer.

  3. Lokaludvalget bemyndigede formanden til i samarbejde med sekretariatet at formulere og sende et høringssvar til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen om de foreslåede vedtægtsændringer for Ældrerådet i Københavns Kommune, baseret på ovennævnte tiltrådte forslag. 
Til top