Mødedato: 14.01.2016, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Høringssvar om skybrudsprojekter

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal drøfte og beslutte et høringssvar om skybrudsprojekter for 2017.

Indstilling

Formanden indstiller,

  1. At Indre By Lokaludvalg drøfter Teknik- og Miljøforvaltningens skybrudsprojektpakke for 2017 ud fra punkterne, som fremgår af løsningsafsnittet.
  2. At Indre By Lokaludvalg bemyndiger Byudviklingsgruppen til i samarbejde med sekretariatet at udarbejde et høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen om skybrudsprojektpakken for 2017 på baggrund af de bemærkninger, lokaludvalget måtte have til sagen i lokaludvalgsmødet den 14. januar 2016.

Problemstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen har d. 11. januar 2016 sendt skybrudsprojektpakken for 2017 i høring hos Indre By Lokaludvalg med svarfrist 1. februar 2016.

Anledningen for høringen er, at Københavns Kommunes Klimaenhed har udvalgt 10 projekter, som til sammen udgør et udkast til den skybrudsprojektpakke, som skal implementeres i 2017. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til projektpakken til marts i forbindelse med budget 2017.

Teknik- og Miljøforvaltningen beder lokaludvalget om:
1. At kommentere valget af skybrudsprojekter og hensyn til andre projekter, lokale forhold etc.
2. At forholde sig til, hvilken inddragelse der er passende til hvert af de udvalgte projekter, f.eks. om der er behov for en særlig inddragelsesindsats.

Forvaltningen har med høringen vedlagt et skema, som lokaludvalget kan benytte i besvarelsen af spørgsmålene.

I Indre By er projektet for et udviklingsprojekt for Skt. Jørgens Sø blandt de udvalgte projekter, mens Nørre Farimagsgade-projektet er med på forvaltningens bruttoliste.

Skt. Jørgens Sø prioriteres, da projektet hydraulisk set er centralt for vandoplandet langs Åboulevarden. Da det er et kompliceret projekt at gennemføre, ønsker forvaltningen, at man hurtigt starter på planlægningen af det.

Skybrudsprojektet for Nørre Farimagsgade er taget med på forvaltningens bruttoliste, da gravearbejdet i forbindelse med projektet muligvis kunne koordineres med HOFOR's dampkonvertering. Grunden til, at projektet ikke er med blandt de udvalgte projekter, er ifølge Teknik- og Miljøforvaltningen, at man vurderer, at projektets forbindelse til søen i Ørstedsparken vil kræve længere tids forberedelse pga. fredningen af Ørstedsparken.

Baggrund om skybrudsprojekterne

I alt har Københavns Kommune vedtaget 300 skybrudsprojekter, som skal implementeres løbende. Teknik- og Miljøudvalget udpegede i marts 2015 de første 16 projekter til implementering. I Indre By er der igangssat skybrudsprojekter for Gothersgade, Sankt Annæ Plads, Sti ved Nyboder og De Indre Søer.

Beskrivelser af de enkelte projekter kan findes i Klimatilpasnings- og investeringsredegørelsen fra oktober 2015: http://www.e-pages.dk/tmf/99/.

De følgende skybrudsgrene har berøring med Indre By - sidetallet henviser til Klimatilpasnings- og investeringsredegørelsen, hvor man kan læse mere:

  1. Åboulevarden (herunder Skt. Jørgens Sø) - side 55: Skybrudsgrenen Åbolevarden strækker sig fra Fuglekvarteret i nord til Skt. Jørgens Sø i syd og består af otte skybrudsprojekter samt en række grønne veje, der tilsammen danner en sammenhængende skybrudsløsning for området. Hovedstammen i grenen er skybrudsledningen under Åboulevarden, der sikrer, at vandet ledes til forsinkelsespladsen i Skt. Jørgens Sø. Et af projekterne i dette område omfatter også dele af Vester Søgade og Kampmannsgade.
  2. Korsgade - side 56: Skybrudsgrenen Korsgade dækker det meste af indre Nørrebro, dele af ydre Nørrebro og
    består af 11 skybrudsprojekter samt en række grønne veje, der tilsammen danner en sammenhængende
    skybrudsløsning for området. Skybrudsgrenen forsinker store mængder regnvand og bortleder overskydende vand til Peblinge Sø.
  3. Nørre Farimagsgade - side 57: Skybrudsgrenen Nørre Farimagsgade dækker kvarterer, der ligger mellem Nørre Voldgade, Peblinge Sø, Gyldensløvsgade og Gothersgade. Skybrudsgrenen består af tre skybrudsprojekter samt en række grønne veje, der tilsammen danner en sammenhængende skybrudsløsning for området. Rygraden i skybrudsgrenen er de to skybrudsveje, der ligger i forlængelse af hinanden på Nørre Farimagsgade og leder regnvand ned til søen i Ørstedsparken. De grønne veje i skybrudsgrenen fungerer som grenens yderste afstikkere, idet de samler regnvand fra en række andre gader i skybrudsgrenen og leder det ned til Nørre Farimagsgade.
  4. Gasværksvej - side 57: Skybrudsgrenen Gasværksvej dækker Gasværksvej, Kødbyen og området omkring Vesterbrogade mellem Frederiksberg Allé og Reventlowsgade. Rygraden i skybrudsgrenen er skybrudsvejen Gasværksvej, der via skybrudsledningen under Kødbyen leder regnvand fra hele grenen ud til Københavns Havn.
  5. Kartoffelrækkerne - side 67: Skybrudsgrenen Kartoffelrækkerne ligger syd for Sortedams Sø og består af to skybrudsprojekter, der danner en sammenhængende skybrudsløsning for området. Hovedgrebet er at bortlede vand til Sortedams Sø via grønne veje syd for søen, samt at skabe små forsinkelseselementer, hvor det er muligt.
  6. De Indre Søer - side 67: Skybrudsgrenen De Indre Søer strækker sig fra Søerne til Kastellet og består af tre skybrudsprojekter, der tilsammen skal sikre, at ferskvandssystemet fra De Indre Søer via Kastellet og ud i havnen kan anvendes under skybrud. Projektet NO21, som skaber den hydrauliske sammenhæng og forsinkelseskapacitet i De Indre Søer, er igangsat.
  7. Indre Østerbro - side 75: Skybrudsgrenen Indre Østerbro strækker sig fra Jagtvej i nord til Østerport i syd og består af ni skybrudsprojekter, der tilsammen danner en sammenhængende skybrudsløsning for området. Rygraden i skybrudsgrenen er den kombinerede skybruds- og forsinkelsesvej på Strandboulevarden, der opsamler og forsinker regnvand fra området mellem Østerbrogade og Strandboulevarden.
  8. Indre By Midt - side 79: Skybrudsgrenen Indre By Midt ligger i Københavns middelalderby ved Christiansborg og består af to skybrudsprojekter, der fungerer uafhængigt af hinanden i hhv. Slotsholmsgade og Naboløs. Begge skybrudsprojekters funktion er at lede regnvand direkte ud i Frederiksholms Kanal og Københavns Havn.
  9. Indre By Syd - side 79: Skybrudsgrenen Indre By Syd ligger ved Rådhuspladsen og består af et skybrudsprojekt, der danner en skybrudsløsning for området, som er vist nedenfor. Hovedgrebet er at bortlede vand til havnen via H. C. Andersens Boulevard.
  10. Indre By Nord - side 80: Skybrudsgrenen Indre By Nord dækker området mellem Gothersgade, Kastelet, Stockholmsgade og Københavns Havn og består af fem skybrudsprojekter, der tilsammen danner skybrudsløsningen for området. De tre projekter for hhv. Gothersgade, Sankt Annæ Plads og Sti ved Nyboder Skole er igangsat. De fem skybrudsprojekter er ikke direkte afhængige af hinanden, men afvander delvist de samme områder.

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget drøfter følgende spørgsmål:

  1. Hvad mener lokaludvalget om forvaltningens prioritering af projektet for Skt. Jørgens Sø?
  2. Er der andre projekter, som bør prioriteres højt i forhold til implementeringsrækkefølgen?
  3. Hvordan vurderer lokaludvalget behovet for borgerdialog i forbindelse med Skt. Jørgens Sø-projektet?
  4. Hvordan kan man gøre projekterne forståelige for beboerne og erhvervene i de enkelte projekters områder, så der bliver taget størst muligt ejerskab til dem?
  5. Hvordan sikrer man, at borgerne får en grundig indføring i, hvordan projekterne fungere og hænger sammen?

Formanden foreslår derudover, at Byudviklingsgruppen bemyndiges til at udarbejde et høringssvar på baggrund af lokaludvalgets pointer. Dette i samarbejde med sekretariatet.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Sekretariatet sender høringssvaret, som Byudviklingsgruppen har udarbejdet, til Teknik- og Miljøforvaltningen. Lokaludvalget skal tage høringssvaret til efterretning på lokaludvalgets møde d. 11. februar 2016.

Teknik- og Miljøforvaltningen oplyser, at skybrudsprojektpakken for 2017 forelægges Teknik- og Miljøudvalget i marts 2016.

Beslutning

  1. Lokaludvalget drøftede Teknik- og Miljøforvaltningens skybrudsprojektpakke for 2017 ud fra punkterne, som fremgår af løsningsafsnittet. Der var følgende bemærkninger:
    • Borgerdialogen vedrørende skybrudsprojektet for Sankt Jørgens Sø er væsentlig.
    • Lokaludvalget skal spørge forvaltningen om status på skybrudsprojekterne i Middelalderbyen samt i Vester Voldgade.
    • Lokaludvalget skal spørge forvaltningen om status på skybrudsprojektet i H.C. Andersens Boulevard.
    • Lokaludvalget skal bede forvaltningen om de seneste tegninger på de aktuelle skybrudsprojekter i lokaludvalgets område.
    • Lokaludvalget skal bede forvaltningen redegøre for, hvad Indre Bys borgere får ud af skybrudsprojekterne i form af bedre byrum.
    • Lokaludvalget skal spørge forvaltningen om årsagen til, at man ikke benyttede muligheden for at forbedre forholdene for fodgængere, da man renoverede og skybrudssikrede Nørregade.
    • Lokaludvalget skal gøre forvaltningen opmærksom på, at renderne, man som led i skybrudssikringen har lagt ned i Nørregade, er glatte og derfor ikke er gode at cykle på.
  2. Lokaludvalget bemyndigede Hans-Henrik T. Ohlsen, Marietta Bonnet, Kjeld A. Larsen, Bent Lohmann og Henrik Anton Svendsen til i samarbejde med sekretariatet og Miljøpunkt Indre By-Christianshavn at udarbejde et høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen om skybrudsprojektpakken for 2017 på baggrund af ovenstående bemærkninger fra lokaludvalget.
Til top