Mødedato: 13.06.2019, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Det lokale miljøarbejde i 2018

Indre By Lokaludvalg skal tage Miljøpunkt Indre By & Christianshavns årsberetning og tilskudsregnskab for det lokale miljøarbejde 2018 til efterretning.

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg tager Miljøpunkt Indre By-Christianshavns årsberetning og tilskudsregnskab for det lokale miljøarbejde 2018, der fremgår af bilagene, til efterretning med de bemærkninger, der fremgår af løsningsafsnittet i denne sag.

  2. at Indre By Lokaludvalg på det grundlag tiltræder, at sekretariatet i juni 2019 udbetaler 2. rate af driftsstøtten til Miljøpunkt Indre By/Christianshavn for det lokale miljøarbejde 2019.

Problemstilling

Jf. driftsstøtteaftalen om det lokale miljøarbejde for 2017-18 har Miljøpunkt Indre By-Christianshavn i samarbejde med Indre By Lokaludvalg og Christianshavns Lokaludvalg udarbejdet en årsplan for det lokale miljøarbejde 2018.

Jf. driftsstøtteaftalen om det lokale miljøarbejde skal driftsstøtten fra lokaludvalgene benyttes til planlægning og gennemførelse af årsplanens aktiviteter, samt driftsudgifter forbundet med Miljøpunktets virke. I aftalen er det også bestemt, at årsberetningen for Miljøpunkt Indre By & Christianshavns arbejde som minimum skal indeholde en beskrivelse af gennemførte aktiviteter, status i forhold til opfyldelse af årsplanens mål og succeskriterier, samt øvrige aktiviteter der er blevet aftalt med lokaludvalgene. Det er en forudsætning for udbetaling af støtten, at årsplan, budget, årsregnskab og årsberetning er indsendt rettidigt, samt at støttevilkårene er overholdt.

Løsning

Sekretariatets bemærkninger til årsberetningen 2018

Sekretariatet vurderer, at årsplanen for det lokale miljøarbejde 2018 i det store hele er gennemført eller forsøgt gennemført. Sekretariatet har dog følgende bemærkninger til årsberetningen sammenholdt med årsplanen:

Ad. 1.1. Skabe fokus omkring luftforurening fra ultrafine partikler i byen

  • Det står ikke klart i årsberetningen, om data fra målinger blot er formidlet eller om man også har brugt resultaterne til at skabe fokus på behovet for tiltag, som giver renere luft i byen, jf. årsplanen.

    Miljøpunktet har oplyst, at det både har formidlet og brugt resultaterne til at skabe fokus på behovet for tiltag, som giver renere luft i byen, og er som videnspersoner kommet med i Københavns Kommunes følgegruppe for luftmålinger med bl.a. Google-bilerne.  

Ad. 1.2. Målinger af luftforureningen ved nye lokaliteter

  • Under dette punkt i årsplanen nævnes, at man vil måle luftforureningen ved udvalgte lokaliteter til turistbusser, bl.a. Holbergsgade samt ved Nørreport St. Resultaterne af målinger af luftforureningen fra turistbusser omtales ikke særskilt i årsberetningen.

    Miljøpunktet har oplyst, at dette fremgår af rapport Luftforurening Prinsessegade, 2018, og Rapport om målinger af ultrafine partikler (0,1) på udvalgte lokaliteter i Indre By, hvor der er målt på turistbusser på bilfrie dage i 2018, på bl.a. Kgl. Nytorv og på Holbergsgade.

  • Det står ikke klart, om data fra målingerne er brugt til at få politisk fokus på behovet for indsamling af flere valide data af forureningen i København, jf. årsplanen, men det er sekretariatets indtryk, at der er arbejdet med dette, jf. 1.1.

 

Ad. 1.3. Udlån af ladcykler i Indre By

  • Det står ikke klart i årsberetningen, om man har anbefalet Københavns Kommune at oprette dele-ladcykler og om det er undersøgt, om der kan ske udlån fra Kulturhuset Indre By osv, jf. årsplanen. 

    Miljøpunktet har oplyst, at der er sendt brev til kommunen med en opfordring til at oprette dele-ladcykler. Teknik- og Miljøforvaltningen har mundtligt tilkendegivet over for Miljøpunktet, at det tages med i kommunens arbejde med grøn mobilitet. Endvidere er det undersøgt, om der kan ske udlån af ladcykler fra udvalgte kommunale institutioner.

  • Det fremgår af årsplanen, at udlån af ladcykler i Indre By tilpasses niveau som udlån af ladcykler hos de øvrige Miljøpunkter og lokaludvalg i byen. Det står ikke klart i årsberetningen, om denne aktivitet er gennemført.

    Miljøpunktet har om udlån af ladcykler oplyst: Der er for kortere perioder udlånt til erhverv og til deleordninger i beboerforeninger og lignende i Indre By.
    Endvidere har Miljøpunktet oplyst, at i hele perioden januar til juni 2018 havde Christianshavns Beboerhus to ladcykler, der kunne udlånes i alt i 172 dage. Der var i alt 70 udlån. Cyklerne var udlånt i i alt 223 dage. Hvert udlån var i gennemsnit 3 dage. I sidste halvår af 2018 blev cyklerne ikke udlånt. De blev brugt af Beboerhuset og dets brugere. Den ordning er fortsat i 2019. Årsagen til stop at udlån til private var, at GPDR-reglerne umuliggjorde udlånet. Hverken fysisk eller administrativt var det muligt at overholde GPDR i Beboerhuset. Beboerhuset udlåner i dag to ladcykler til brug for Beboerhusets personale samt brugere af Beboerhuset.

  • I årsplanen nævnes under dette punkt, at man vil følge udviklingen i forhold til grøn mobilitet, bl.a. el-biler, delebiler og bæredygtige busser, men temaet er ikke omtalt i årsberetningen.

    Det er sekretariatets indtryk, at Miljøpunktet har fulgt udviklingen i forhold til grøn mobilitet.

 

Ad. 2.1. Fremme fokus på de sundhedsmæssige effekter af støj og muligheder for forebyggelse

  • I årsplanen nævnes, at man bl.a. vil samarbejde med vigtige erhvervsaktører/organisationer om resultater og undersøgelser vedr. støj og helbredsmæssige effekter, men denne aktivitet er ikke omtalt i årsberetningen.

    Miljøpunktet har oplyst, at man samarbejder med erhvervsorganisationerne på hotel-, bar- og restaurationsområdet, KCC, HORESTA og DRC. Der samarbejdes endvidere med de organisationer bl.a. Det Økologiske Råd, myndigheder, Miljøstyrelsen, Force Instituttet (Miljøstyrelsens referencelaboratorium for støj), kommune, både Teknik- og Miljøforvaltningen, Socialforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen, herunder Kultur- og Fritidsforvaltningens Samarbejdsforum for nattelivet, hvor viden fra undersøgelser af støj og adfærd i tilknytning til nattelivet deles i forsøg på at finde løsninger for at mindske støjgener.


  • I årsplanen nævnes, at man vil søge ekstern støtte til et projekt vedr. støj. Det står ikke klart i årsberetningen, om man har gjort det.

    Miljøpunktet har oplyst, at man fortsat samarbejder med kommune, frivillige, Force Institut og fonde om at søge ekstern støtte til et projekt vedr. mindre støjende musikarrangementer nær beboelse i Indre By og på Christianshavn.

3.1. Etablere flere grønne facader med roser eller anden grøn facadebeplantning

  • Arbejdet med at etablere flere grønne facader med roser eller anden grøn facadebeplantning får en fyldig omtale i årsberetningen. Dog er der ikke information om hvor i hhv. Indre By og på Christianshavn, at der ved Miljøpunktets mellemkomst er blevet eller forsøgt blevet etableret facadebeplantning. Men det fremgår af oversigten, som Miljøpunktet har sendt sekretariatet  - se oversigten nedenfor.

3.2. Aktivt arbejde for flere træer i de to bydele

  • I årsberetningen begrundes, hvorfor aktiviteten ikke blev gennemført som planlagt i årsplanen.

4.1. Formidle muligheder for sortering af genanvendeligt affald i hjemmet og i det offentlige rum

  • Det fremgår af årsplanen, at der skal skabes kendskab til øget kildesortering i mindst et nyt område i hver bydel. I årsberetningen omtales en indsats i Nansensgade-kvarteret i Indre By, samt Miljøpunktets deltagelse i Teknik- og Miljøforvaltningens projekt om multifunktionelle affaldsløsninger på Christianshavn. Men det står ikke klart i årsberetningen, om der er skabt kendskab til øget kildesortering i  et nyt område på Christianshavn.

    Miljøpunktet har oplyst, at de har været i dialog om affaldssortering i karreen i Dronningensgade, hvor Christianshavns Beboerhus ligger.

4.2. Understøtte kompostnetværket

  • I årsplanen nævnes, at der skal holdes 2-3 netværksmøder. Af årsberetningen fremgår det, at netværket ikke har mødtes siden start af udsortering af bioaffald.

    Miljøpunktet har oplyst, at kompostnetværket er aktivt på både hjemmeside og Facebook-gruppen, begge oprettet for fortsat at dele viden og sparre om kompostering, også af andet end madaffald.

4.4. Søge støtte til diverse affaldsprojekter, som kan øge bæredygtighed og genanvendelse. Søges fordelt i forhold til skoler

  • Det fremgår indirekte af årsberetningen, at der ikke er søgt støtte jf. årsplanen, men at en ansøgning om støtte er under udarbejdelse og at der arbejdes videre med dette i 2019.

    Miljøpunktet har oplyst, at ansøgningen om støtte til diverse affaldsprojekter beror på kommunen, som er samarbejdspartner.

5.1. Miljøpunktet skal være kendt i bybilledet, i alle kvarterer, på de sociale medier og hjemmesiden

  • Ovennævnte målsætning er næppe nået og i øvrigt kan det være svært at konstatere, hvornår man er kendt i bybilledet og i alle kvarterer. Antallet af følgere, som Miljøpunktet har på Facebook, svarer nogenlunde til antallet af følgere, som Christianshavns Lokaludvalg har på Facebook, og er lidt mindre end antallet af følgere, Indre By Lokaludvalg har.
    Antallet af abonnenter på Miljøpunktets nyhedsbrev er dog væsentligt mindre end antal abonnenter på Christianshavns Lokaludvalgs nyhedsbrev og Indre By Lokaludvalgs nyhedsbrev.

  • I årsberetningen omtales Miljøpunktets deltagelse i HELLOpenhagen-arrangementet på Rådhuset, som er for udenlandske tilflyttere til København, som også kan være interesseret i frivilligt arbejde. Det står ikke klart, hvordan denne aktivitet har været med til at gøre Miljøpunktet kendt i Indre By og på Christianshavn.

    Miljøpunktet oplyser, at det har fået tre frivillige, som det kan trække på i forhold til arrangementer/events, og en som gerne vil hjælpe med oversættelser.

  • Det fremgår af årsplanen, at man vil mobilisere frivillige og skoleelever til A21-opgaver. Det fremgår også, at man vil involvere skoler, bolig- og erhvervsforeninger mv. om eksisterende løsninger af f.eks. affaldssortering, genbrug osv. Disse aktiviteter er ikke nævnt i årsberetningen.

    Miljøpunktet har oplyst, at det har været på besøg på Christianshavns Gymnasium, Zahles Skole og Gymnasium, og har sammen med UngEnergi været på Gefion Gymnasium. Miljøpunktet samarbejder også med UngEnergi og deres arbejdsgrupper indenfor natur, klima og affald om bl.a. at skabe miljøgrupper på bydelenes gymnasier. UngEnergi er VedvarendeEnergis ungdomsafdeling. UngEnergi fokuserer på aktiviteter, der viser, hvordan man kan reducere CO2‐udledning, øge anvendelsen af vedvarende energikilder og en ansvarlig brug af planetens ressourcer.

5.2. Bæredygtige og sæsonbetonede events med genbrug, sortering og håndtering af affald

  • I årsberetningen begrundes, hvorfor aktiviteten ikke blev gennemført som planlagt i årsplanen.

5.3. Inspirere borgere, institutioner og erhverv i Indre By og på Christianshavn til at deltage i tværgående projekter på tværs af bydele

  • Det fremgår af årsplanen, at der skal ske vejledning af borgere og erhverv i Indre By og på Christianshavn. Dette omtales ikke under dette punkt i årsberetningen, men det berøres andre steder i årsberetningen.

  • I årsplanen omtales netværkssamarbejde om byttestationer i det offentlige rum.
    Miljøpunktet har oplyst, at der er etableret byttestationer i forbindelse med den ene af de to multifunktionelle affaldsløsninger ved Christianshavns Kanal. 

  • I årsplanen omtales Partnerskabet Blomstrende By.

    Miljøpunktet har oplyst, at Partnerskabet Blomstrende By ikke er blevet udbredt til andre bydele end på Vesterbro, som ellers var planlagt. Projekt Blomstrende by har været et samarbejde mellem Områdefornyelsen, Vesterbro Lokaludvalg, Centrale Vesterbro, Teknik- og Miljøforvaltningen, lokale institutioner, foreninger og borgere.

  • I årsberetningen omtales Miljøpunktets bidrag til FN-Forbundets Skyggerapport for Københavns handlingsplan for Verdensmålene. Aktiviteten er ikke nævnt i årsplanen, men lokaludvalgene er i løbet af 2018 blevet orienteret om, at Miljøpunktet ville deltage i denne aktivitet.

  • I årsberetningen nævnes, at Miljøpunktet sammen med bl.a. Børne- og Ungdomsforvaltningen har udarbejdet en musikvideo til sangen Sustainable City, som er skrevet til Verdensmålsskolen.  Miljøpunktet har oplyst, at den omtalte musikvideo bl.a. kan ses på Miljøpunktets hjemmeside og bruges af Børne- og Ungdomsforvaltningen i forbindelse med forvaltningens projekt ”Verdensmålsskolen” og anvendt som middel i forhold til både at synliggøre verdensmålene og Miljøpunktets indsatser. Aktiviteten er ikke nævnt i årsplanen.

  • Det fremgår af årsberetningen, at Miljøpunktet altid arbejder med at udvide netværket og at få borgere, institutioner og erhverv til at indgå i et tværgående arbejde. Det kunne være godt med en nærmere beskrivelse af, hvad der er kommet ud af denne aktivitet.

    Miljøpunktet henviser til afsnit 2.1 og 5.1 ovenfor.

Generel bemærkning

Mange af indsatserne, der nævnes i årsplanen, skulle ske med frivillige og studerende. På side 4 i årsberetningen nævnes studie- og virksomhedspraktikanterne, man har haft, de studerende, man har samarbejdet med, samt navnene på fem frivillige. Årsberetningen giver ikke et klart indtryk af, hvordan det lokale miljøarbejde er forankret lokalt i Indre By og på Christianshavn. Det kunne fx være godt, hvis der var tal på antal frivillige, man har samarbejdet med hen over året, og om de frivillige er fra Indre By og Christianshavn. 

Miljøpunktet har oplyst, at det som lokalt miljøcenter jævnligt får opringninger, mails og besøg fra og af borgere fra bydelene, som låner udstyr og ønsker sparring omkring lokale ønsker eller udfordringer omkring lokal miljø og bæredygtighed.

Sekretariatets bemærkninger til tilskudsregnskab 2018

  • Lokaleomkostninger, dvs. husleje,  varme, vand, rengøring og renovation, udgør ca. 20 % af Miljøpunktets omkostninger. Huslejen, varme og vand udgør ca. 17 % af Miljøpunktets omkostninger.
  • Administrationsomkostningerne udgør ca. 11 % af de samlede udgifter. I administrationsudgifterne indgår både løbende udgifter og anskaffelser.
  • Udgifter, der kan relateres til årsplanen, udgør ca. 51% af de samlede udgifter. Løn indgår i udgifter, der kan relateres til årsplanen, som den tungeste udgiftspost.
  • Lønomkostninger, der ikke kan relateres til årsplanen, udgør ca. 16  % af de samlede omkostninger.

Miljøpunktet har oplyst, at lønomkostninger, administrationsomkostninger og lokaleomkostninger også omfatter udgifter til netværksmøder, møder for lokaludvalg og arbejdsgrupper, samarbejde med lokaludvalg og vigtig koordinering af indsatser på tværs af de enkelte delindsatser.

Lokaludvalget kan evt. drøfte udgifterne.

Økonomi

I 2018 udbetalte Københavns Kommune 696.300 kr. i driftsstøtte til det lokale miljøarbejde, mens Indre By Lokaludvalg betalte 680.000 kr. og Christianshavns Lokaludvalg 100.000 kr.

Indre By Lokaludvalg betalte derudover 4.628 kr. for et Blomsterbed-projekt på Sankt Pauls Plads, der drives af frivillige i kvarteret.

Christianshavns Lokaludvalg støttede oprydningsdagen ”Ren Vold” på Christianshavns Vold med 4.180 kr.  Derudover betalte Christianshavns Lokaludvalg 2.640 kr. for annoncering om flerfunktionel affaldsløsning. 

Videre proces

Sekretariatet orienterer Økonomiforvaltningen og bestyrelsen for Miljøpunkt Indre By-Christianshavn om lokaludvalgets beslutninger.

Grønne facader

Interesse

Ansøgt

Rådgivning

Anlagt

Bemærkning

Efteråret 2016

Prinsessegade

x

x

Skt. Pedersstræde

x

x

2017

Olfert Fischers Gade

x

x

x

Rørholmsgade

x

x

x

Nørre Farimags Gade

x

Mikkel Vibes Gade

x

x

Valkendorfsgade

x

x

x

Rosengården

x

Sølvgade

x

x

x

(x)

(Endte med ikke at få udbetalt støtte, da ansøger vurderede, at det ville være en for besværlig proces i projektet, som beplantningen var en del af)

Nansensgade

x

x

2018

Kronprinsessegade

x

x

Fredericiagade

x

x

x

Nørre Søgade

x

x

Fredericiagade

x

Kjeld Langes Gade

x

x

x

Larslejsstræde

x

x

16

11

5

3 (+1)

 

Økonomi

I 2018 udbetalte Københavns Kommune 696.300 kr. i driftsstøtte til det lokale miljøarbejde, mens Indre By Lokaludvalg betalte 680.000 kr. og Christianshavns Lokaludvalg 100.000 kr.

Indre By Lokaludvalg betalte derudover 4.628 kr. for et Blomsterbed-projekt på Sankt Pauls Plads, der drives af frivillige i kvarteret.

Christianshavns Lokaludvalg støttede oprydningsdagen ”Ren Vold” på Christianshavns Vold med 4.180 kr.  Derudover betalte Christianshavns Lokaludvalg 2.640 kr. for annoncering om flerfunktionel affaldsløsning. 

Videre proces

Sekretariatet orienterer Økonomiforvaltningen og bestyrelsen for Miljøpunkt Indre By-Christianshavn om lokaludvalgets beslutninger.

 

Beslutning

  1. Lokaludvalget besluttede at tage stilling til Miljøpunkt Indre By-Christianshavns årsberetning og tilskudsregnskab for det lokale miljøarbejde 2018 i mødet den 15. august 2019.

  2. Lokaludvalget besluttede, at der er grundlag for, at sekretariatet i juni 2019 udbetaler 2. rate af driftsstøtten til Miljøpunkt Indre By/Christianshavn for det lokale miljøarbejde 2019.
Til top