Mødedato: 12.12.2013, kl. 16:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Åbningsarrangementet for Copenhagen Green Capital 2014

Københavns Internationale Teater har anmodet Indre By Lokaludvalg om et samarbejde om åbningsarrangementet for Copenhagen Green Capital 2014 den 22. januar 2014. Indre By Lokaludvalg skal beslutte at svare,at lokaludvalget gerne giver moralsk opbakning til åbningsarrangementet, ligesom lokaludvalget godt vil annoncere for det i et lokalt medie og gøre lokaludvalgets netværk opmærksom på muligheden for deltage, men at lokaludvalget ikke ønsker at bidrage med økonomi til arrangementet.

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller,
  1. at Indre By Lokaludvalg svarer Københavns Internationale Teater, at lokaludvalget gerne giver moralsk opbakning til åbningsarrangementet for Copenhagen Green Capital 2014, ligesom lokaludvalget godt vil annoncere for det i et lokalt medie og gøre lokaludvalgets netværk opmærksom på muligheden for deltage, men at lokaludvalget ikke ønsker at bidrage med økonomi til arrangementet, jf. løsningsafsnittet.

Problemstilling

Københavns Internationale Teater har skrevet følgende til Indre By Lokaludvalg:

"Anmodning om samarbejde med Indre By Lokaludvalg om åbningsarrangementet for Copenhagen Green Capital 2014.
København er udpeget af EU som European Green Capital 2014 og det skal markeres med et åbningsarrangement onsdag d. 22. januar 2014.

Styregruppen for Copenhagen Green Capital v/ Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning har bedt Københavns Internationale Teater (KIT) om at udvikle og realisere åbningsarrangementet. Det er åbningsarrangementet DOMINOES ved dette års Metropolis Festival, som også blev støttet af lokaludvalget, der har givet lyst til en åbning med mange deltagere i byens gader.

Arrangementet finder sted på udvalgte gader og pladser i Indre By og involverer bydelens borgere, brugere og forskellige institutioner, så vi vil gerne foreslå et samarbejde med lokaludvalget omkring åbningen.

København er udpeget som ”grøn hovedstad” på grund af den overordnede indsats byen gør for at skabe optimale forhold for byliv, herunder styrkelse af cykeltrafik/offentlig transport, grønne rum/arealer, bystrande/havnebade samt bæredygtig renovering af bygninger. Det er især borgernes eget engagement og de mange borgerdrevne initiativer som er et afgørende element i byens grønne politik. Af den grund er temaet for miljøåret ”Sharing”.

Det er derfor oplagt at åbningen af miljøåret bliver en folkelig manifestation, hvor borgerne kollektivt skaber en byrumsinstallation, der forvandler centrale pladser i byen.

Det overordnede koncept for åbningen er, at borgerne tænder store citater af levende lys, der forholder sig til forskellige aspekter af klima, bæredygtighed og miljøspørgsmål.

Vi anvender levende lys til at involvere borgerne aktivt i åbningsarrangementet, fordi det at tænde et lys er en af de mest symbolske handlinger, der findes. Adgangen til lys er en forudsætning for civilisationen og repræsenterer varme og sikkerhed. Samtidig er udviklingen af nye lyskilder med til at sikre en mere bæredygtig fremtid. Levende lys er desuden en vigtig del af den danske kultur, og noget alle kan relatere til og tiltrækkes af i den kolde vintertid.

Derfor er konceptet for åbningen at tusindvis af lys tændes af borgerne i tre forløb:

• 1) En serie citater i de smalle stræder, som skolebørn fra Indre By og resten af kommunen har fundet på. Citaterne skrives med ca. 1,5m høje bogstaver langs ca. 500m. med 10-15 individuelle citater. Lystændingen foregår fra kl. 16.00 til kl. 20.00.

• 2) En serie af citater på de store pladser så som Kgs. Nytorv ved metroen, Nikolaj Plads, Amager Torv, Nytorv/Gl. Torv, Gråbrødre Torv, Kultorvet og Frue Plads. Vi vælger 10-20 citater med 1,5-7m. høje bogstaver afhængigt af citat/sted. Her tændes lysende fra kl.17.00 til ca. 21.00.

• 3) En serie ”sharing citater” omkring Rådhuset skrevet i ca. 40 forskellige sprog, grafik og formater. Kommunen har accepteret, at HC Andersens Boulevard delvist lukkes, for at signalere villighed til forandring gennem en midlertidig forstyrrelse af hverdagen. Lysene tændes ca. kl. 20.00 og brænder til kl. 23.00.
 
En vigtig del af arrangementet er at lystændingen ledsages af levende musik i form af verdensmusik ved Rådhuspladsen samt klassisk, jazz, kirkemusik og moderne kompositionsmusik ved de resterende pladser. Musikerne følger citaterne i takt med at de tændes, og på de store pladser spiller solister og mindre ensembler fra balkoner og gennem åbne vinduer. Vi samarbejder med Huset og World Music Denmark omkring musikprogrammet.

Fra mørkets frembrud forvandles Indre By til en fælles skriftestol, hvor lyscitater og musik samler byen og byens borgere og symboliserer tanker, ønsker og udfordringer i en fælles og folkelig manifestation. Vi regner med at 10 - 30.000 mennesker deltager i arrangementet afhængigt af vejret. (Arrangementet gennemføres uanset vejret!)

Borgerinddragelse og samarbejdspartnere i Indre By:

Borgerne og institutionerne i Indre By får en helt central rolle i forhold til at formulere, optegne og tænde citaterne på selve arrangementsdagen. Borgerinddragelsen fungere på flere planer:

1) Vi har kontakt til en række forskellige institutioner i bydelen, som lancerer en citatkonkurrence gennem egne netværk og sociale medier. Her er der tale om Vor Frue Kirke, Det Grønlandske Hus, Hovedbiblioteket, Miljøpunkt Indre By-Christianshavn, Dansk Designcenter, Tivoli, Industriens Hus, Københavns Byret, Nicolai Kunsthal og forhåbentlig Indre By Lokaludvalg. (se vedhæftede konkurrenceoplæg).

For alle de engagerede institutioner gælder det, at de også selv finder et citat der handler om miljø ud fra deres eget standpunkt – kunst, kirke, industri osv. og finder en håndfuld frivillige, der hjælper med at koordinere optændingen af lys d. 22 januar.

Udover ovennævnte, har vi inviteret følgende til at deltage i citatkonkurrencen: Borchs Kollegium, Elers Kollegium, Foreningen for frivilligt arbejde og medborgerskab, Foreningen for Hovedstadens forskønnelse, Café Retro, Gammelholm Beboerforening, Gefion Gymnasium, Greenpeace København, Islands Kulturhus, Kulturhuset Indre By, De lokale spejdere, N. Zahles Seminarieskole, Niels Brocks Elitegymnasium, Regensen, DIS, Universitetet og KCC butikserhverv.

2) Miljøpunkt Indre By-Christianshavn er en central samarbejdspartner hvad angår borgerinddragelse i bydelen. Mange af bydelens borgere vil deltage i lystændingen. I samarbejde med KIT afholder Miljøpunktet en workshop i uge 51 for eget netværk og bydelens skoler - heriblandt Den Classenske Skole, Sølvgade Skole og Bording Friskole. Her skal der findes min. 10 citater, som kan bruges d. 22. januar, og skolebørnene får hvert deres område at optegne og ”tænde” til åbningsarrangementet. Miljøpunktet engageres dels i at mobilisere deres netværk til at finde på citater, hjælpe til med at planlægge arrangementet, og være til stede som frivillige d. 22. januar.

3) På selve arrangementsdagen vil mange af bydelens borgere deltage i lystændingen pga. projektets markante synlighed i de centrale gadeforløb.  Desuden satser vi på engagere op mod 40 DIS studerende som frivillige på dagen til at koordinere lystændingen.

4) Det socioøkonomiske, miljøbeviste, innovationsprojekt “Bybi” leverer en stor del af lysene til området omkring Rådhuset lavet af bivoks, som er et af de reneste materialer til lys. Vi anvender desuden bivoks fra andre producenter - produceret så lokalt så muligt, og gravlysbeholdere af hensyn til vejret og folks sikkerhed. Lysene doneres efterfølgende til byens kirkegårde, hvor de kan genbruges. Beslutningen om at anvende bivoks og involvere Bybi forudsætter, at vi kan finde yderligere midler, da udgifterne er 400% dyrere i forhold til at bruge paraffinolie, som er det mest anvendte produkt til lys.

Markedsføring
KIT annoncerer i lokalavisen og uddeler flyers på cafeer og restauranter og til de gader hvor arrangementet kommer til at foregå. De mange borgere, der deltager i citatkonkurrencen, vil også blive inviteret til åbningen, og dem, der vinder konkurrencen, starter optændingen af eget citat. Desuden står Sekretariatet for CGC for en massiv indsats i forhold til at oplyse kommunens borgere gennem PR og mediedækning op til og under åbningsarrangementet. Der er etableret en task force på fire til at håndtere PR. Herudover anvendes kommunes kontakt til kulturinstitutioner mm.

Samarbejde med lokaludvalget
Da dette er et arrangement, der involverer Indre Bys borgere og brugere, håber vi lokaludvalget vil støtte op om det både moralsk, økonomisk og evt. deltage i udviklingen, samt med frivillige på dagen.

Med lokaludvalget som samarbejdspartner kan vi nå bredere ud til borgerne gennem udvalgets netværk og kontakter, både i forhold til at finde citater og borgere, der vil hjælpe med lystændingen d. 22 januar. Udvalgets medlemmer inviteres til at indgå aktivt i møder omkring åbningen fra nu af, og være med til at udvælge musik og citater til åbningen. Citaterne vælges d. 6 januar sammen med fagfolk fra kommunen og KIT.

Ved at støtte op om arrangementet, får udvalget del i en event, der bakker op om det at værdsætte en storby med en miljødagsorden som et centralt omdrejningspunkt, hvor borgernes meninger og medvirken er nøglen. Indre By er skueplads for projektet og bydelens beboere bidrager både til optakten og udførelsen af arrangementet, som derved styrker bydelens byliv og identitet.

Arrangementet er tænkt ud fra princippet ”mindst mulig forstyrrelse og maksimum effekt”. Der er tale em et yderst stille arrangement, der hviler på yderst lavteknologisk løsninger, mange hænder, lys, mørke og stilhed. Efter endt arrangement ryddes der naturligvis op med det samme.

Vælger lokaludvalget at støtte projektet, trykkes udvalgets logo på alt PR-materiale. Udvalget nævnes i Lokalavisen samt på Sharing Copenhagen og KIT’s hjemmeside, og udvalgets logo kan ligeledes skrives i lys ud for eget citat, hvis man ønsker det.


Økonomi
På nuværende tidspunkt kan åbningen ikke gennemføres som skitseret, uden vi kan sikre flere midler. Kommunen har afsat 300.000 kr. til projektet og vi har nu besluttet at anvende de 150.000 kr. udelukkende til lys og musik i Indre By. De resterende penge anvendes til organisering, administration, teknik, mm. KIT bidrager selv med lønninger, faciliteter og administration. Se vedlagt budget.


Budgetmæssigt har vi to udfordringer:

1) At sikre støtte, således at vi kan samarbejde med Bybi og Vokshuset, som begge laver lokalt produceret bivokslys og dermed sikre de miljømæssigt mest optimale lys til projektet. Se evt. Bybis hjemmeside: http://bybi.dk/ Vi skal købe 30.000 lys i alt.

2) At sikre et kvalitativt musikprogram, hvor lokale musikere fra København leverer et særlig program skabt til lejligheden.

I forhold til at støtte åbningen økonomisk, foreslår vi, at lokaludvalget støtter indkøb af lys til citater på ruten, da lystændingen er den borgerinddragende del af arrangementet.

For at opnå ekstra tilskud til musikdelen, søger vi Københavns Kommunes Kultur og Fritidsforvaltning, World Music Denmark og forventer tilsagn fra Den Obelske Familiefond.

Som det fremgår af budgettet, foreslår vi et bidrag på op til 75.000 kr. fra Lokaludvalget til lys.

Vi håber, I vil samarbejde om åbningsarrangementet og ser det som en mulighed for at støtte op om miljøåret fra start, udvide udvalgets netværk og bidrage til vinterens største borgerinddragende event for bydelens borgere.

Vi kommer meget gerne til et møde, for at drøfte det videre forløb / samarbejde, efter at I har drøftet henvendelsen d. 12. december.

Med venlig hilsen
Maja Nydal Eriksen & Trevor Davies
KØBENHAVNS INTERNATIONALE TEATER"
 

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget skriver til KIT:

"Tak for forslaget om et samarbejde om åbningsarrangementet for Copenhagen Green Capital 2014 den 22. januar 2014. Indre By Lokaludvalg har drøftet henvendelsen i sit møde den 12. december 2013. Vi giver gerne vores moralske opbakning til arrangementet, ligesom vi godt vil annoncere for det i et lokalt medie og gøre vores netværk opmærksom på muligheden for deltage, men vi ønsker ikke at bidrage med økonomi til arrangementet. Vores holdning skal ses i lyset af, at lokaludvalget i udgangspunktet ikke giver støtte til kommunale institutioners arrangementer eller projekter. Deri ligger, at kommunens institutioner, her Teknik- og Miljøforvaltningen, efter vores opfattelse selv bør betale for deres arrangementer. Vi skal være de første til at beklage, at forvaltningen ikke har ønsket at betale tilstrækkeligt for det åbningsarrangement, som KIT har udviklet, men vi ønsker ikke at være dem, som skal råde bod på dette.

Ikke desto mindre håberi vi i Indre By Lokaludvalg, at arrangementet bliver til noget, og at I får involveret rigtigt mange borgere i det, for tanken bag er jo god nok. Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Bent Lohmann,
formand

Kopi til Teknik- og Miljøforvaltningen"

Økonomi

Annoncering for åbningsarrangementet via lokaludvalgets annonce i Cityavisen den 15. og 22. januar 2013 vil max. koste 8.200 kr. Da der formentlig skal anden information i annoncerne, vurderer sekretariatet, at udgiften vil være 3-4.000 kr. Udgiften vil blive afholdt af puljen til borgerdialogaktiviteter.

Videre proces

Når lokaludvalget har besluttet svaret, sender sekretariatet det til KIT samt Teknik- og Miljøforvaltningen.

Beslutning

Lokaludvalget besluttede at svare Københavns Internationale Teater, at lokaludvalget gerne giver moralsk opbakning til åbningsarrangementet for Copenhagen Green Capital 2014, ligesom lokaludvalget godt vil annoncere for det i et lokalt medie og gøre lokaludvalgets netværk opmærksom på muligheden for deltage, men at lokaludvalget ikke ønsker at bidrage med økonomi til arrangementet, jf. løsningsafsnittet.
Til top