Mødedato: 12.09.2019, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Cykelredegørelse 2019

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal drøfte Teknik- og Miljøforvaltningens Cykelredegørelse 2019.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg drøfter Teknik- og Miljøforvaltningens Cykelredegørelse 2019.

Problemstilling

Byudviklingsgruppen under lokaludvalget har bedt om en drøftelse i lokaludvalget af Teknik- og Miljøforvaltningens Cykelredegørelse 2019. Byudviklingsgruppen har formuleret følgende spørgsmål til drøftelsen:

  1. Cykelredegørelsen rummer en nyttig oversigt over, hvad vejarealet anvendes til: Biler råder over 54 % af vejarealet til kørebaner og 12 % til bilparkering i gadeniveau. Cykler råder over 7 % af vejarealet og 1 % til cykelparkering. Kan man introducere en målsætning, som ændrer på denne skæve arealanvendelse? 

  2. En oversigt over aktuelle cykelinitiativer i Indre By tillige med mulighed for implementering via kommende budgetaftaler.

  3. Problematikken om sikkerhed på cykelstierne. Der er blevet indført en forsøgsordning med etårig tilladelse for free floating, dvs. adgang for en række af nye transportmidler på cykelstierne. Hvilke erfaringer har Teknik- og Miljøforvaltningen indhentet omkring sikkerhed på cykelstierne i perioden efter at forsøgsordningen trådte i kraft? 

  4. En redegørelse for hvorfor forbedrede muligheder for cykling automatisk medfører en reduktion af bilkørsel og derfor tilgodeser målsætningen om højst 1/3 bilture. Indtil videre ser vi en vækst i bilejerskab og p-pladsudbygning.

Løsning

I lokaludvalgets møde vil en embedsmand fra Teknik- og Miljøforvaltningen orientere om Cykelredegørelse 2019, besvare spørgsmål og deltage i lokaludvalgets drøftelse.

Der afsættes 30 minutter til dette punkt på dagsordenen.


Cykelredegørelse 2019

Uddrag fra indstillingen til Teknik- og Miljøudvalget om Cykelredegørelse 2019, som Teknik- og Miljøudvalget tog til efterretning den 27. maj 2019:

Cykelredegørelsen forelægges Teknik- og Miljøudvalget en gang årligt og giver et samlet overblik over Københavns Kommunes cykelindsatser. Endvidere giver den status på den generelle udvikling på cykelområdet set i forhold til de politisk vedtagne mål i bl.a. Københavns Cykelstrategi 2011-2025, KBH2025 Klimaplanen og Fællesskab København om at øge gang-, cykel- og kollektiv trafik og mindske biltrafik. Endelig beskriver redegørelsen de initiativer, som forvaltningen vurderer bør igangsættes i 2020 for at fastholde udviklingen og nå de politisk vedtagne mål.

Cykelredegørelse 2019 viser, at der fra 2017 til 2018 har været en positiv udvikling i forhold til målene om at øge gang-, cykel- og kollektiv trafik og mindske biltrafik. Cykelandelen for ture til arbejde og uddannelse i København er fx steget fra 43 % i 2017 til 49 % i 2018, ligesom antallet af km kørt på cykel på en hverdag er steget fra 1,40 mio. km til 1,44 mio. km. For alle ture er cyklens andel 28 %, hvilket er uændret siden 2017, mens bilens andel er steget med 1 procentpoint fra 31 % til 32 %.

Trods statistisk usikkerhed ved tallene bekræfter tendensen over en periode på 10 år, at cykelandelen både for alle ture samt ture til arbejde og uddannelse er stigende, mens bilandelen er svagt faldende. Samtidig er københavnernes tilfredshed med cykelbyen steget i samme periode, så 97 % nu er overordnet tilfredse, 84 % er tilfredse med mængden af cykelstier og 73 % er tilfredse med cykelstiernes tilstand, ligesom 77 % føler sig trygge på cykel i 2018.

Der køres dog stadig meget mere i bil hver dag i København end på cykel. Især i de ydre bydele og på tværs af kommunegrænsen dominerer biltrafikken med ca. syv gange så mange biler som cykler, og siden 2011 er udledningen af CO2 fra biltrafikken kun reduceret marginalt.

For at nå trafikmålsætningerne i KBH2025 Klimaplanen og Fællesskab Københavns mål om en by med liv, ansvar og kant, samt Københavns Cykelstrategi 2011-2025, skal cyklens andel af ture til arbejde og uddannelse øges med 1 procentpoint, og bilens andel af alle ture reduceres med 7 procentpoint. Dette svarer til en samlet reduktion af biltrafikken på 22 %, hvilket indbefatter 323 mio. færre km kørt i bil, hvilket i 2018 svarede til en årlig udledning på 71.500 ton CO2. Den generelle vækst i trafikken og et stigende indbyggertal i Københavns Kommune gør udfordringen med at nå målene og fastholde den høje cykelandel til en vedvarende opgave.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Afhænger af drøftelsen.

Beslutning

Lokaludvalget drøftede Teknik- og Miljøforvaltningens Cykelredegørelse 2019.

Til top