Mødedato: 11.04.2019, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Vilkår for udeservering

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal beslutte, hvilken holdning det har til vilkår for udeservering i Indre By.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg beslutter, hvilken holdning det har til vilkår for udeservering i Indre By.

Problemstilling

I mødet den 14. marts 2019 drøftede lokaludvalget sin holdning til udeserveringer på fortove og  pladser i Indre By uden at nå til en konklusion.

I bilaget ses de gældende vilkår for udeservering i Københavns Kommune.

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget fortsætter drøftelsen og fastlægger sin holdning til hvilke vilkår, der skal gælde for udeservering på fortove og pladser i Indre By.

Drøftelsen kan tage udgangspunkt i bemærkningerne i Indre By Bydelsplan 2017-20 om udeserveringer:

Side 26:
"Byudstyr, butiksudstyr, udeserveringer, mobile salgsvogne, reklamestandere, gademusikanter og meget andet blokerer for fodgængeres fremkommelighed i almindelighed og for tilgængeligheden for færdselshandicappede i særdeleshed."

Side 33:
"Byrummene i Indre By skal udvikles med mennesket som centrum. Ikke alle byrum i Indre By skal fyldes ud med liv og livgivende indretninger. Pauser og stilleområder er vigtige. Bl.a. skal man ikke have udeserveringer på alle pladser og heller ikke på hele en given plads. Nogle pladser og nogle dele af pladserne i Indre By skal være forbeholdt de, der nyder ro i byrummet. I bilaget ses en liste over pladser og parker i Indre By med lokaludvalgets bud på hvilken form for anvendelse, de er egnet til. "

Side 36:
"Der skal stilles kvalitative krav til restauratørerne for så vidt angår restaurationernes udseende udadtil, herunder udeserveringer. Kravene skal gå igen i bevillingerne som vilkår for bevillingen."

Side 36:
"Adfærdsregulerende afgift på udeserveringer
Afgiftsfriheden for udeserveringer har medført, at udeserveringerne nu breder sig ud over Indre Bys pladser, gågader og fortove; ikke fordi, der er behov for alle udeserveringspladserne, men fordi restauratørerne reklamerer for deres restauration ved at fylde i bybilledet. De har indtaget byrummet til gene for fremkommeligheden, atmosfæren og roen i byrummet.

Derfor skal der være afgiftsfrihed for den første række udeserveringer tæt ved restaurationerne langs husmurene, men betales afgift for udeserveringer på de offentlige arealer, der ligger længere ude eller væk fra restaurationerne. På den måde reguleres omfanget af udeserveringer til det reelle behov. Derudover skal det klart afgrænses på kommunens kort og på fliserne, hvor udeserveringer må være. Håndhævelsen af udeserveringsreglerne skal være aktiv og effektiv.

Indtægterne fra afgiften skal anvendes til at finansiere øget håndhævelse af reglerne på området. En anden mulighed er, at restauratørerne får afgiftsfrihed for udeservering, hvis de stiller deres toiletter gratis til rådighed for offentligheden."

Side 43:
"Markedsplads i Lille Kongensgade
Der skal ske noget med Lille Kongensgade. Den skal ikke være en trafikforbindelse. Dens placering ud til Kongens Nytorv mellem Magasin og en række spise- og udskænkningssteder taler for, at gaden skal lukkes og udvikles til en markedsplads med hensynsfuld udeservering."

Side 43:
"Strædet skal reguleres
Lokaludvalget ønsker at få synliggjort de gældende regler for brug af Strædet til udeserveringer, parkering, byudstyr osv., og at reglerne håndhæves. Strædet fremstår rodet og der er kamp om gaderummet blandt de, der driver forretning i gaderne. Også her kunne en adfærdsregulerende afgift afdække det reelle behov."

 

Økonomi

Intet.

Videre proces

Afhænger af lokaludvalgets beslutning.

 

Beslutning

  1. Lokaludvalget drøftede hvordan de gældende vilkår for udeservering i Københavns Kommune håndteres af restauratører og af forvaltningen.
  2. Lokaludvalget besluttede, at teksten i Bydelsplan 2017-20 er dækkende for lokaludvalgets holdning til udeserveringer i Indre By.
Til top