Mødedato: 11.04.2019, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

B-sag: Ændring af årsplan for det lokale miljøarbejde 2019-2020

Indre By Lokaludvalg skal godkende ændring af årsplan for det lokale miljøarbejde 2019-2020, idet det i  ”Rapport om målinger af ultrafine-partikler (PM 0,1) på udvalgte lokaliteter i Indre By” er anbefalet at foretage yderligere undersøgelser sammen med studerende.

I fortsættelse her af skal lokaludvalget godkende et oplæg til projekt, som gennemføres for Miljøpunkt Indre By & Christianshavn af studerende fra Worcester Polytechnic Institute.

 

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg godkender, at  indsatsen "1.2.2. Debatter og formidling om luftforurening" i årsplan 2019-2020 for det lokale miljøarbejde ændres jf. løsningsafsnittet.
       
  2. at Indre By Lokaludvalg godkender oplægget til projektet "Alternative technologies and instruments for cleaner air in Copenhagen", der ses bilaget. Projektet gennemføres for Miljøpunkt Indre By & Christianshavn af studerende fra Worcester Polytechnic Institute.

Problemstilling

Årsplan 2019-20 for det lokale miljøarbejde

I den gældende årsplan 2019-20 for det lokale miljøarbejde står der om indsatsen "1.2.2. Debatter og formidling om luftforurening":

"Succeskriterier:

  • Indsamling af materiale om luftforureningen og kilder til forureningen i byen, herunder nyeste viden om CO2-neutral transport og forureningens betydning for sundhed (2 uger)
  • Luftmålinger på tre lokaliteter: Ved turistbussernes holdeplads i Indre By (kilde, bustrafik), ved Nørreport (kilde, togtrafik) og ved institutioner (søerne og Prinsessegade) (kilder, vejtrafik).(2 uger)
  • Bearbejde resultater af målinger og formidle resultater (3-4 uger)
  • Invitere til film/debatmøde, politikere fra forskellige partier, fagfolk, interesseorganisationer, lokaludvalg, borgere og erhverv (2 uger)
  • Udarbejde 1-2 høringssvar på eventuelle planer og regulativer inden for området (1-2 uger)

Periode: Indsamling af data fra maj til september. Debatmøde i 4. kvartal.

Projektledelse/kompetencer: Miljøpunktet, Marianne Spang Bech, studerende

Ressourcer/økonomi: Måling og rapportering ved studerende og frivillige. 10-12 uger pr. år.

Interessenter/netværk/partnerskaber: Indre By Lokaludvalg, Christianshavns Lokaludvalg, Miljøgruppen Chr., Københavns Kommune, Ung Energi, Det Økologiske Råd, KU/universiteter, Copenhagen Solutionslab m.fl."

For at sikre en målrettet indsats, i tråd med anbefalingerne i ”Rapport om målinger af ultrafine-partikler (PM 0,1) på udvalgte lokaliteter i Indre By”,  som lokaludvalget tiltrådte i sit møde den 14. marts 2019, foreslås årsplanen tilrettet.

Med det i gangsatte projekt og samarbejde mellem Google og Københavns Kommune, hvor der i gadeplan indsamles luftforureningsdata i byen, bliver der nu også indsamlet data om ultrafine partikler. Miljøpunktet blev inden jul inviteret med i følgegruppen til projektet. Yderligere information fremgår af ”Rapport om målinger af ultrafine-partikler (PM 0,1) på udvalgte lokaliteter i Indre By”.

Der er, siden rapporten blev forelagt i Indre By Lokaludvalg første gang i februar 2019, udsendt vedlagte pressemeddelelse fra den Europæiske Revisions Ret. Den omtaler, at selv om de kan se, at lovgivningen om køretøjsemissioner har virket, er der fortsat udfordringer. Se bilaget.

Yderligere undersøgelser sammen med studerende fra Worcester Polytechnic Institute

Det er i ”Rapport om målinger af ultrafine-partikler (PM 0,1) på udvalgte lokaliteter i Indre By”,.  som lokaludvalget tiltrådte i sit møde den 14. marts 2019, anbefalet at foretage yderligere undersøgelser sammen med studerende. Det er muligt allerede i august-september 2019 at få et hold studerende fra Worcester Polytechnic Institute (WPI) til at foretage de yderligere undersøgelser.

 

Løsning

Ændring i årsplan 2019-20 for det lokale miljøarbejde

Med den foreslåede ændring i årsplan 2019-20 for det lokale miljøarbejde, som ses nedenfor, sættes der særligt fokus på turistbusser, taxaer og hop-on-hop-off busser, og mindre fokus på målinger på udvalgte vejstrækninger og institutioner.

Formanden foreslår, at lokaludvalget godkender, at indsatsen "1.2.2. Debatter og formidling om luftforurening" i årsplan 2019-2020 for det lokale miljøarbejde ændres (ændring markeret med gult):

"Succeskriterier:

  • I samarbejde med studerende Indsamle materiale om kilder til forureningen i byen, med særligt fokus på taxaer, turistbusser og hop-on-hop-of busser, teknologiske muligheder for forebyggelse og nyeste viden om CO2-neutral transport og forureningens betydning for sundhed (4 uger)

  • Luftmålinger på tre lokaliteter: Ved turistbussernes holdeplads i Indre By (kilde, bustrafik), ved Nørreport (kilde, togtrafik) og ved taxaholdepladser i Indre By (kilder, Taxaer).(1-2 uger)

  • Bearbejde resultater af målinger og formidle resultater sammen med studerende  (2 uger)

  • Invitere til film/debatmøde, politikere fra forskellige partier, fagfolk, interesseorganisationer, lokaludvalg, borgere og erhverv (2 uger)

  • Udarbejde oplæg til tiltag for renere luft i København (1-2 uger)

Periode: Indsamling af data fra maj til september. Debatmøde i 4. kvartal.

Projektledelse/kompetencer: Miljøpunktet, Marianne Spang Bech, studerende fra bl.a. WPI

Ressourcer/økonomi: Måling og rapportering ved WPI studerende og frivillige. 10-12 uger pr. år.

Interessenter/netværk/partnerskaber: Indre By Lokaludvalg, Christianshavns Lokaludvalg, Miljøgruppen Chr., Københavns Kommune, Ung Energi, Det Økologiske Råd, KU/universiteter, Copenhagen Solutionslab, studerende fra WPI  m.fl.

 

Projektet "Alternative technologies and instruments for cleaner air in Copenhagen"

I bilaget ses oplægget til projektet "Alternative technologies and instruments for cleaner air in Copenhagen", som gennemføres for Miljøpunkt Indre By & Christianshavn af studerende fra Worcester Polytechnic Institute.

Projektet tager udgangspunkt i, at partikelforurening forårsaget af tunge dieselkøretøjer er et stort fokusområde i København. Med ændringen af miljøbeskyttelsesloven i 2007 blev der indført en miljøzone i kommunen for tunge køretøjer, men ikke for dieselbiler generelt. Dette vil kræve en ændring i loven. 

Inden en proces om en mulig ændring af miljølovgivningen indledes, ønsker Miljøpunktet at fokusere på dels forureningen i Indre By forårsaget af busser og taxier, dels alternative teknologier og alternative regler. Dette kræver dokumentation for forureningsniveauer, kvalitative data og viden om og indvirkning på sundheden fra ultrafine partikler (PM 0,1) osv.

Det er Miljøpunktets overbevisning, at man kan komme langt på frivilligt grundlag og i samarbejde med relevante partnere. Det kræver, at man involverer vigtige interessenter tidligt i processen, herunder kommunen, bus- og taxiselskaberne, politiet osv. Disse aktører / interessenter har viden og erfaring, der kan bruges, når vi skal finde "nye måder" og løsninger, uanset om dette kræver en tilpasning af eksisterende lovgivning eller en ny lovgivningsproces.

Projektet baseres på følgende spørgsmål:

  1. Hvad er mulighederne for at stille krav til busser, taxier og turistbusser, der kører og parkerer i særlige områder i den indre by, herunder tomgang?
  2. Hvad er kravene til målemetoder for additiverne i diesel, måleinstrumenter, analyser og data?
  3. Findes der metoder til og muligheder for at kontrollere og vedligeholde partikelfiltre (for at fjerne ultrafine partikler). Alternativt, hvilke teknologer og forslag til ændret adfærd kan mindske påvirkning af de bløde trafikanter, når køretøjerne holder i tomgang eller kører i Indre By?

  4. Der er flere steder, hvor taxier og turistbusser holder i tomgang, sommer og vinter, men hvor mange ville faktisk kunne slukke for motoren?
  5. Hvordan kontrollerer politiet tomgangskørsel?
  6. Hvor mange turistbusser og taxier har påmonteret partikelfiltre og vedligeholder deres filtre kontinuerligt?

Økonomi

I 2019 støtter Københavns Kommune det lokale miljøarbejde med 696.300 kr. Indre By Lokaludvalg støtter det med 680.000 kr., mens Christianshavns Lokaludvalg støtter det med 100.000 kr.

Videre proces

I sit møde den 24. april 2019 tager Christianshavns Lokaludvalg stilling til den foreslåede ændring i årsplan 2019-20 for det lokale miljøarbejde.

Worcester Polytechnic Institute har bekræftet, at et hold studerende gerne vil arbejde med projektet i august og september 2019. De ønsker at starte med indsamling af viden og baggrundsdata allerede nu og ventes at komme til København i 7 uger i august og september 2019. 

Beslutning

  1. Lokaludvalget godkendte, at  indsatsen "1.2.2. Debatter og formidling om luftforurening" i årsplan 2019-2020 for det lokale miljøarbejde ændres jf. løsningsafsnittet.
       
  2. Lokaludvalget godkendte oplægget til projektet "Alternative technologies and instruments for cleaner air in Copenhagen", der ses i bilaget. Projektet gennemføres for Miljøpunkt Indre By & Christianshavn af studerende fra Worcester Polytechnic Institute.
Til top