Mødedato: 11.04.2013, kl. 18:30
Mødested: Det grønlandske Hus, Løvstræde 6

Højbro Plads/Amagertorv

Indre By Lokaludvalg skal beslutte en henvendelse til Teknik- og Miljøforvaltningen om trafikforholdene på Højbro Plads/Amagertorv..

Indstilling og beslutning

Formanden foreslår,
  1. at Indre By Lokaludvalg drøfter og godkender brevet til Teknik- og Miljøforvaltningen om trafikforholdene på Højbro Plads/Aamagertorv, som fremgår af løsningsafsnittet.

Problemstilling

En borger har på lokaludvalgets digitale idékort skrevet:

"På nuværende tidspunkt er Amagertorv og Højbro Plads adskilt af en asfalteret cykelsti. Dette ser mildest talt grimt ud og det er desuden upraktisk at blande cyklister og fodgængere på denne måde. Jeg vil foreslå, at man fjerner den asfalterede cykelsti og reserverer området til fodgængere. Der mangler i den grad steder, hvor man som fodgænger kan gå i fred uden at blive generet af cyklister."

Andre borgere har på idékortet kommenteret forslaget:
  1. vi vil alle sammen gerne have mindre biltrafik og mindre trafikalt kaos i byen. en af de store muligheder for at flytte folk fra bilerne over på cyklen er at sørge for at man kan komme hurtigt gennem byen. selvfølgelig skal det gøres ordentligt og asfalt smidt oven på den eksisterende belægning er ikke en pæn løsning.
    hvis man fjerner cykelstien vil cyklerne stadig komme, som de også gjorde før og det må siges at være mere farligt at have en cykel på gågaden end at have den på en opmærket cykelsti.
  2. At der absolut skal være en cykelsti mellem Læderstræde og Store Kirkestræde er overordnet set uhensigtsmæssigt, da begge de smalle stræder ikke kan rumme cykelstier og Amagertorv og Højbro Plads udgør en sammenhængende helhed, der ikke skal deles i to separate pladser.
    De nuværende forhold skaber konstant usikkerhed hos de tre typer trafikanter. Hvorfor skal en cyklist ikke stå af og trække cyklen over pladsen til den nærmeste gade?
  3. Cyklister må kun køre på cykelstier og ikke på fortove, så der kan ikke være nogen tvivl om, hvor man må færdes som cyklist.
    Udover kaos i området er problemet måden man uden hensyn til æstetik har smidt en gang asfalt ud midt på pladsen. Det ser forfærdeligt ud og er desvære typisk i København.
  4. Jeg er uenig. Man fjerner ikke cyklerne ved at fjerne cykelstien. Man skaber i stedet en zone hvor der ikke er nogle linier for hvem der har ret til at være hvor. Og det skaber bare mere kaos.
  5. Spørgsmålet er om man overhovedet kan gå i fred for cyklister som fodgænger . Cyklisterne flytter konstant grænser over for fodgængerne i trafikken , og det er ikke nok med politiets årlige store "bødedag" , for at få dem til at ændre adfærd . Jeg ser det fordi jeg er både fodgænger og cyklist til daglig i indre by . Men kan man forvente at de bløde trafikanter vil gøre modstand overfor cyklismens store-ego. trafik ?
  6. Dette forslag er helt oplagt godt, da det aldrig ser pænt ud at smide asfaldt ovenpå brosten og i mine øje ødelægger helheden.

Lokaludvalget besluttede i mødet den 7. februar 2013, at Inger Bruun og Lis Langsø skulle komme med en indstilling til lokaludvalget om borgerens forslag.

Løsning

Inger Bruun og Lis Langsø foreslår følgende henvendelse til Teknik- og Miljøforvaltningen:

"Cykelpassagen fra Strædet til St. Kirkestræde virker malplaceret og er en ”øjenbæ”. Dertil kommer, at cyklisterne betragter den som deres egen motorvej til fare for fodgængerne.

Spærringen betyder desuden, at taxaer, der har holdeplads på Højbro Plads, får en lang tur ind gennem de smalle stræder for at komme ud i byen igen. Det er vist den eneste taxaholdeplads i denne del af byen (Nørrevold og Kongens Nytorv er jo lukket). Det betyder mertrafik og miljøbelastning.

Den indvundne plads er brugt til cykelparkering, hvilket jo heller ikke pynter, men som også sagtens kan rykkes ind på selve pladsen, så den ikke springer sådan i øjnene. 

Lokaludvalgets forslag er, at man genåbner passagen, således at taxaerne igen kan køre til venstre og ud langs pladsen. Der vil stadig være plads til et cykelspor, hvis man ønsker det. Hvis dette lægges mod Amagertorv, vil cykler og biler ikke skulle krydse hinanden.

Åbner man, vil man synsmæssigt igen få det åbne indtryk og slipper for de meget grimme afspærringspiller.

Med venlig hilsen

Bent Lohmann,
formand"

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har besluttet brevet, sender sekretariatet den til Teknik- og Miljøforvaltningen.
 
Sekretariatet orienterer om brevet på idékortet på lokaludvalgets hjemmeside.

Beslutning

  1. Lokaludvalget drøftede brevudkastet om trafikforholdene på Højbro Plads/Amagertorv, som fremgår af løsningsafsnittet.
  2. Ole Benny Nielsen stillede ændringsforslag om at bemyndige formanden til overfor Teknik- og Miljøforvaltningen at tilkendegive, at der er behov for en nytænkning af området, der tilgodeser de svage trafikanter, og til at opfordre forvaltningen til at gennemføre en borgerdialog om det.

    Der blev stemt om ændringsforslaget:
    For stemte 14 lokaludvalgsmedlemmer.
    Imod stemte 4 lokaludvalgsmedlemmer.
    1 lokaludvalgsmedlem undlod at stemme.

Dermed havde lokaludvalget bemyndiget formanden til overfor Teknik- og Miljøforvaltningen at ttilkendegive, at der er behov for en nytænkning af området, der tilgodeser de svage trafikanter, og til at opfordre forvaltningen til at gennemføre en borgerdialog om det.


 

 

 

Til top