Mødedato: 11.02.2016, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Ny forlystelse i Tivoli

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal beslutte bemærkninger til Teknik- og Miljøforvaltningen og Teknik- og Miljøudvalget om en ny forlystelse i Tivoli.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg godkender bemærkningerne til Teknik- og Miljøforvaltningen og Teknik- og Miljøudvalget om en ny forlystelse i Tivoli, der fremgår af løsningsafsnittet.

Problemstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen har den 30. januar 2016 sendt lokaludvalget en afgørelse om VVM (Vurdering af Virkninger på Miljøet) og om miljøgodkendelse af en ny forlystelse i Tivoli, Fatamorgana, som er sendt i partshøring hos Tivoli A/S samt beboere i området. Forvaltningen oplyser, at ved høringsparter forstås juridiske personer, som har en væsentlige og individuel interesse i afgørelsen. Ud fra dette er lokaludvalget derfor ikke part i sagen. Samtidig skriver forvaltningen, at hvis lokaludvalget skulle have kommentarer til sagen, bedes disse fremsendt, så forvaltningen har dem senest d. 14. februar 2016 kl. 18. Se bilaget.

Tivoli ønsker at opsætte Fatamorgana ved indgangen i hjørnet Tietgensgade-H.C. Andersens Boulevard  i stedet for en anden kørende forlystelse. Fatamorgana vil bestå af to dele, hhv. en karrusel i gadeplan og et tårn med i alt 14 gondoler til 52 personer. Tårnet skal være 45 m højt, og gondolernes maksimale højde vil være 30 m over terræn. Der vil være to typer gondoler, hhv. en rolig type (panorama) og en vild type (spinning).

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at forlystelsens eneste miljøbelastning kan være støj og har bedt Tivoli fremsende støjberegninger og støjkort, der viser støjens udbredelse nær jorden og nær den maksimale højde. Tivoli har fremsendt støjberegninger for i alt seks referencepunkter i to højder, hhv. 8 og 18,3 m.

Beregningerne omfatter den samlede forlystelse og er foretaget ud fra en række forudsætninger:

  • Tidspunkt: Beregningen er foretaget for tidsrummet kl. 18-22, hvor aktivitetsniveauet i de kørende forlystelser er højest
  • Varighed og belastning: Fatamorgana vil kunne præstere i alt otte ture per time. Der er forudsættes 100 % belægning.
  • Mekanisk støj: Er vurderet ud fra målinger på to sammenlignelige forlystelser i andre parker.
  • Impulsstøj og toner: Det er vurderet, at Fatamorgana ikke giver anledning til impulsstøj eller hørbare toner, der udløser tillæg i beregningen. Dette tillæg gives, når man vurderer, at en støjkilde indeholder tydeligt hørbare toner eller støjimpulser.
  • Højde: Beregningerne er baseret på en gennemsnitshøjde under driften på 18,3 meter (det akustiske tyngdepunkt). Tivoli oplyser at støjen fra de andre forlystelser også er baseret på de enkelte kilders gennemsnitlige højde.
  • Publikumsstøj: Er vurderet ud fra målinger på lignende forlystelser i andre parker, som er vurderet, at publikums respons i form at råb, larm og latter vil kunne sammenlignes med Fatamorgana. Publikumsstøjen er differentieret i hhv. panorama- og spinning-gondoler.

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at disse forudsætninger er i overensstemmelse med Miljøstyrelsens vejl. nr. 5/1993 om beregning af ekstern støj fra virksomheder.

På baggrund af støjberegningerne, som Tivoli har fået foretaget, har forvaltningen afgjort, at det beskrevne projekt kan rummes inden for Tivolis miljøgodkendelse af 21. maj 2015 med ændring af 10. august 2015. Endvidere har forvaltningen vurderet, at projektet ikke påvirker miljøet væsentligt, og at det derfor kan gennemføres uden en VVM.

Løsning

Formandskabet foreslår, at lokaludvalget skriver følgende til Teknik- og Miljøforvaltningen og Teknik- og Miljøudvalget:

"Teknik- og Miljøforvaltningen har den 30. januar 2016 sendt Indre By Lokaludvalg den afgørelse om miljøgodkendelse og om VVM vedrørende en ny forlystelse i Tivoli, Fatamorgana, som er sendt i partshøring hos Tivoli A/S samt beboere i området. Forvaltningen har ikke overfor lokaludvalget oplyst nærmere om, hvem man vurderer er part i sagen, men skriver, at lokaludvalget ikke er part. Samtidig skriver man, at de bemærkninger, lokaludvalget måtte have til sagen, skal være modtaget i forvaltningen senest den 14. februar 2016.

Borgerdialog

Med den korte frist for bemærkninger, har lokaludvalget ikke haft mulighed for at gennemføre en borgerdialog om sagen.
Vi henviser i stedet til borgernes bemærkninger om Fatamorgana på Tivolis facebookside: https://www.facebook.com/tivoli/videos/vb.103988597020/10153257925292021/?type=2&theater

Lokaludvalgets holdning

Overordnet beder lokaludvalget om, at sagen afgøres politisk i Teknik- og Miljøudvalget og ikke administrativt i Teknik- og Miljøforvaltningen. Dels er sagen vigtig for København som helhed, da den omhandler principielle miljøspørgsmål og desuden vedrører byens skyline. Og dels er den af væsentlig betydning for borgerne, der bor i Glyptotek-kvarteret, og de, der bor i kvarteret mellem Vester Voldgade og H.C. Andersens Boulevard. Det er to kvarterer, som let overses, men ikke desto mindre er det boligkvarterer med mange beboere. 

Den visuelle påvirkning

Fatamorgana er et 45 meter højt tårn, som påtænkes placeret på et centralt sted i København og ændrer Københavns skyline. Forvaltningen skriver, at tårnet visuelt ikke vil være til skade for miljøet.

Lokaludvalget er uenig med forvaltningen: Tårnet har en visuel påvirkning. For som Tivoli skriver på sin hjemmeside: "Den nye forlystelse bliver et nyt element i Tivolis og Københavns skyline med en totalhøjde på 45 meter, der lyser op på nattehimmelen."

Støj fra forlystelsesparker

Tivoli er en forlystelsespark, men forvaltningen nævner ikke "Vejledning fra Miljøstyrelsen Nr. 7/2006 - støj fra forlystelsesparker" i materialet, der er sendt i partshøring. Enten må forvaltningen forklare hvorfor, denne vejledning ikke er relevant eller også må der ske en revurdering af sagen på grundlag af denne vejledning.

Akustisk tyngdepunkt

Forvaltningen skriver, at støjberegningerne er baseret på en gennemsnitshøjde under driften på 18,3 meter, "det akustiske tyngdepunkt". Lokaludvalget mener, at der også bør foretages beregninger med udgangspunkt i en højde på 30 meter, der er gondolernes maksimale højde over terræn. Lokaludvalget vurderer, at der er i denne højde, at publikumslarmen fra Fatamorgana når længst ud i omgivelserne.

Støjbilledet

Forvaltningen skriver, at Fatamorgana ikke bidrager yderligere til det samlede støjbillede. Lokaludvalget er ikke enig i vurderingen og derudover har Københavns Kommune vel en ambition om at nedbringe støj i byrummet

Kumulation med andre projekter

Beboerne i kvartererne omkring Tivoli har i medierne og overfor lokaludvalget tilkendegivet, at den eksisterende støj fra forlystelserne i Tivoli er generende og at generne er taget til i takt med, at Tivoli har samlet de støjende forlystelser langs Tietgensgade.

Forvaltningen nævner selv, at denne del af Tivoli er stærkt præget af flere høje forlystelser, men konkluderer, at placeringen af Fatamorgana i denne del af Tivoli ikke har en væsentlig indvirkning på miljøet. Lokaludvalget konkluderer modsat: At Fatamorgana påvirker miljøet negativt, både visuelt og med hensyn til støj. 

Lukker en udgang fra Tivoli permanent

Vurderingen af sagen bør tillige inddrage det aspekt, at placeringen af Fatamorgana lukker en udgang fra Tivoli permanent. Det er bekymrende, når man tænker på, hvor mange mennesker der er i haven særligt om fredagen til fredagsrock. Det giver alt andet lige et større pres på de øvrige udgange fra Tivoli.

Trafiksikkerhed

Det er problematisk at lægge en stor forlystelse med store bevægelser tæt op ad en af de mest trafikerede gade i Danmark, H.C. Andersens Boulevard. Fatamorgana kan meget let virke forstyrrende for trafikanterne, der lige skal se, hvad det er, og dermed skabe yderligere farlige situationer i trafikken, der i forvejen er mere end rigelig kompleks på dette sted.

Udviklingen af Tivoli

Sagen er endnu et eksempel på, at udviklingen af Tivoli sker uden hensyntagen til omgivelserne, udenom den kommunale planlægning samt uden en vurdering af, hvorvidt udviklingen af Tivoli er i kommunens interesse. Lokaludvalget efterlyser derfor en lokalplan for Tivolihaven, som fastlægger hvordan Tivoli skal udvikle sig under hensyntagen til, dels at Tivoli  er en have og dels at Tivoli ligger centralt placeret i København og tæt på boligkvarterer.Lokaludvalget vil meget gerne stille sig til rådighed og hjælpe med en konstruktiv dialog om en fremtidig lokalplan for haven.

 

Med venlig hilsen

Bent Lohmann,
formand"

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har godkendt bemærkningerne, sender sekretariatet dem til Teknik- og Miljøudvalget og teknik- og Miljøforvaltningen.

BILAG (ikke på papir)

1. Tivolis hjemmeside om Fatamorgana:
http://www.tivoli.dk/da/forlystelser/fatamorgana

2. Borgernes bemærkninger om Fatamorgana på Tivolis facebookside: https://www.facebook.com/tivoli/videos/vb.103988597020/10153257925292021/?type=2&Theater

3. Vejledning fra Miljøstyrelsen Nr. 7/2006 - Støj fra forlystelsesparker:
http://referencelaboratoriet.dk/metodeliste/2006_Vejledning_fra_Miljoestyrelsen_Nr._7-2006.pdf

 

Beslutning

Lokaludvalget behandlede denne sag i sammenhæng med punkt 5 på dagsordenen "Lokalplan for Tivolihaven."

 

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Jens Erik Frandsen om at indlede brevet med afsnittet "Udviklingen af Tivoli" indeholdende  bemærkninger om principielle spørgsmål om Tivolis udvikling samt med en bemærkning om, at lokaludvalget burde være blevet hørt særskilt, da sagen er af væsentlig betydning for Indre By.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Marietta Bonnet om i brevet at gøre opmærksom på, at støj fra den nye forlystelse alt andet lige må forringe arbejdsmiljøet for de ansatte i Tivoli.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Dorthe Lindberg om at formulere 1. sætning i afsnittet "Udviklingen af Tivoli" således: "Sagen er endnu et eksempel på, at udviklingen af Tivoli sker uden hensyntagen til omgivelserne, udenom den kommunale planlægning samt uden en vurdering af, hvorvidt udviklingen af Tivoli er i kommunen og borgernes interesse."

Lokaludvalget godkendte brevet med de tiltrådte ændringsforslag.

 

Til top