Mødedato: 10.10.2019, kl. 18:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Tiltag til reduktion af trafikrelateret partikelforurening

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal drøfte et oplæg fra en gruppe ingeniørstuderende om, hvordan man kan reducere trafikrelateret partikelforurening i Indre By og forbedre luftkvaliteten for borgerne.  

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg drøfter et oplæg fra en gruppe studerende om, hvordan man kan reducere trafikrelateret partikelforurening i Indre By og forbedre luftkvaliteten for borgerne.
      
  2. at Indre By Lokaludvalg bemyndiger formanden til at sende en henvendelse til Teknik- og Miljøforvaltningen om resultaterne af de studerendes undersøgelser og deres anbefalinger.

Problemstilling

I samarbejde med Miljøpunkt Indre By & Christianshavn har fire ingeniørstuderende fra Worcester Polytechnic Institute i USA de sidste 7 uger arbejdet på et projekt om reduktion af trafikrelateret partikelforurening i Indre By (Ultrafine partikler).

De har indsamlet baggrundsoplysninger om sundhedseffekterne af partikelforurening og identificeret centrale kilder til partikelforurening. Derudover har de interviewet tekniske eksperter, bus- og taxaselskaber samt lokale miljøledere.

Endelig har de  indsamlet data om partikler og koncentrationer, samt målt på udvalgte lokaliteter i byen for at identificere de største forureningskilder til emissioner fra køretøjet.

Indsatsen fremgår af årsplan for det lokale miljøarbejde i Indre By og på Christianshavn 2019-2020, 1.2.2, og er støttet af Indre By Lokaludvalg og Christianshavns Lokaludvalg.

Løsning

I lokaludvalgets møde den 10. oktober 2019 præsenterer de studerende resultaterne af deres undersøgelse og giver anbefalinger til, hvordan man kan reducere trafikrelateret partikelforurening i Indre By og forbedre luftkvaliteten for borgerne.

Formanden foreslår, at lokaludvalget drøfter anbefalingerne og bemyndiger ham til at skrive Teknik- og Miljøforvaltningen om resultaterne af de studerendes undersøgelser og deres anbefalinger.

Økonomi

I 2019 støtter Københavns Kommune det lokale miljøarbejde med 696.300 kr. Indre By Lokaludvalg støtter det med 680.000 kr., mens Christianshavns Lokaludvalg støtter det med 100.000 kr.

Videre proces

Formanden skriver til Teknik- og Miljøforvaltningen om resultaterne af de studerendes undersøgelser og deres anbefalinger.

Beslutning

 
  1. Lokaludvalget tog et oplæg fra en gruppe studerende om, hvordan man kan reducere trafikrelateret partikelforurening i Indre By og forbedre luftkvaliteten for borgerne, til efterretning. Se oplægget i bilaget.

  2. Lokaludvalget drøftede oplægget. Der var følgende bemærkninger i drøftelsen:
    • Movia er for langsomme med hensyn til at omstille busserne i København til el-drift.
    • Der er ikke forsket meget i de skadelige virkninger af ultrafine partikler.
    • Ultrafine partikler produceres lokalt. Udledningen skal derfor reduceres lokalt.
    • Der er forskel på partikelforureningen fra Movia-busser og fra turistbusser.
    • EURO 6-køretøjer er effektive med hensyn til at mindske luftforurening, også i forhold til ultrafine partikler.
    • Movia-busserne har påmonteret katalysatorer til at reducere luftforureningen, men katalysatorerne vedligeholdes ikke. Det er ellers forholdsvis billigt at købe test-udstyr.
    • EURO 6-normen blev indført i 2015 for personbiler og i 2013 for busser og lastbiler.
    • Dieselkøretøjer bør forbydes at køre indenfor kommunegrænsen.
    • Københavns Kommune bør stille krav om en miljøzone, så kun køretøjer, der lever op til EURO 5- og 6-normerne kan køre indenfor kommunegrænsen.
    • Der er ikke en EURO 7-norm på vej. EURO 6-normen med opgraderinger fungerer.

  3. Lokaludvalget bemyndigede formanden til at skrive til Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen om resultaterne af de studerendes undersøgelser og deres anbefalinger, herunder
    • at Københavns Kommune bør arbejde for en miljøzone, hvor kun køretøjer, der lever op til EURO 6-normen, må køre.
    • at Københavns Kommune stiller krav til Movia om med jævne mellemrum at teste og vedligeholde bussernes katalysatorer samt dokumentere test og vedligeholdelse.
    • at være opmærksom på sundhedsfaren ved ultrafine partikler.

  4. Lokaludvalget besluttede at holde et offentligt dialogmøde med taxaselskaber, busselskaber, Movia, Strömma, Red Line og andre interessenter om, hvad de gør for at mindske luftforureningen i Indre By.
Til top