Mødedato: 10.09.2020, kl. 18:30
Mødested: MBK Kursuslokaler, Pilestræde 61

B-sag: Henvendelser til lokaludvalget, september 2020

Indre By Lokaludvalg skal tage formandens håndtering af henvendelser til lokaludvalget til efterretning.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg tager hans håndtering af henvendelser til lokaludvalget til efterretning jf. løsningsafsnittet.

 

Problemstilling

Lokaludvalget har modtaget flere henvendelser siden lokaludvalgsmødet den 13. august 2020.

Løsning

1. Petanquebane

Med mail den 10. august 2020 foreslog en borger, at der anlægges et par petanquebaner på Havnegade-promenaden, hvor unge som ældre kan mødes og konkurrere. Han nævnte, at de kan etableres med de obligatoriske mål uden de store investeringer, bare de har en kant, så kuglerne ikke ryger i havnen eller ud på cykelstien.

Sekretariatet bad den 3. september 2020 Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen svare borgeren og lokaludvalget.

 

2. Støj i Rosengården

Med mail den 24. august 2020 skrev en borger, der bor i Rosengården, til lokaludvalget, at niveauet og omfanget af støjkilderne synes eskaleret og efterhånden er så generende, at hun overvejer at flytte. I mailen omtalte hun

  • støj fra fejemaskiner og støj fra "blæserne", som skal til før fejemaskinen. De går i følge borgeren i gang ved 6-tiden om morgenen i weekenderne, lige når der er blevet lidt ro i gaden fra nattens fester. 
  • støj fra vareindlevering til restauranterne kl. 3.00 om natten stort set hver nat. Hun spurgte, om der er regler på området.

Sekretariatet bad Teknik- og Miljøforvaltningen svare borgeren og lokaludvalget.

Teknik- og Miljøforvaltningen svarede den 1. september 2020:

"Indledningsvis kan jeg oplyse, at det er vanskeligt for forvaltningen at regulere aktiviteter fra offentlig vej, da aktiviteterne som udgangspunkt ikke er omfattet af miljøbeskyttelsesloven. I stedet kan kommunen omlægge egen drift, så det generer mindre, men det er desværre ikke altid muligt.

Jeg har nedenfor forsøgt mig med at liste de forskellige støjkilder op, og hvilke regler, som gælder i forhold til den enkelte støjende aktivitet.

Trafik på vej og lign.

Der findes ingen lovgivning, som sætter grænser for, hvor meget trafikstøj, der må være på eksisterende veje. De gældende regler og lovgivning regulerer kun trafikstøj, når der planlægges nye veje eller nyt byggeri af staten eller kommunen. Miljøstyrelsen har udarbejdet et sæt vejledende grænseværdier, som kommuner og staten tager udgangspunkt i, når der udarbejdes kommuneplaner.

Støj fra restaurationer

Teknik og Miljøforvaltningen har udarbejdet en forskrift for indretning og drift af restauranter med krav og regler til, hvordan restauranter kan drives med færrest mulige miljøgener for de omkringboende. Forskriften regulerer kun de forhold, som restauranten råder arealmæssigt over, og regulerer derfor ikke støj fra en kø eller råbende mennesker foran restauranten. Forskriften regulerer ikke varelevering på offentlig vej.

Støj fra renhold osv. på offentlig vej

Støj fra kørsel med renovationskøretøjer, vintertjenester/snerydning, fejemaskiner, mobilsug af affald samt kommunens øvrige materiel som f.eks. græsklippere, løvpustere mv. stammer fra materiellets anvendelse i byen og på driftspladser. Støjen består typisk af maskinstøj fra børster og turbiner, men der kommer også støj fra hydraulik, komprimering af affaldet og tømning af affaldsbeholdere.

Støj fra anvendelse af materiel mindskes ved, at Teknik- og Miljøforvaltningen stiller krav til støj fra det anvendte materiel. Det kan være krav om, at f.eks. kranbiler til tømning af glas og papirkuber i byrummet skal anvende køretøjer, som er lydsvage, og som skal overholde den til enhver tid gældende typegodkendelse af støjkrav. Desuden stilles der krav om, at køretøjerne ved udførelse af opgaven maksimalt må have et støjniveau på 75 dB(A) som middelværdi over en periode på 5 minutter.

Affaldsafhentning

Indhentning af affald fra husholdninger med renovationskøretøjer udføres med baggrund i en opdeling af gader i røde, gule og grønne farver, som er baseret på en vægtning af støjhensyn og fremkommelighed. I røde gader må der hentes affald fra kl. 6.00 og i grønne gader efter kl. 7.00. Desuden er Teknik- og Miljøforvaltningen og ARC i færd med at omlægge til eldrift, hvilket vil mindske støjen.

Har du en konkret støjgene fra fx en virksomhed, vil jeg bede dig om at kontakte os via www.kk.dk/støj, hvor de væsentligste regler også fremgår. Desuden kan du se vores kontaktoplysninger hvis du fx oplever en støjgene fra natteliv og ønsker at vi udfører et tilsyn torsdag, fredag eller lørdag nat. Men vi kan altså desværre ikke nødvendigvis hjælpe, hvis støjen kommer fra offentlig vej."

3. Cykelparkering i Øster Farimagsgade

En borger skrev med mail den 13. august 2020 til lokaludvalget, at der er et kæmpe problem med manglende cykelparkering som der ikke bliver taget højde for i planlægningen af den nye cykelrute “Københavnerruten” på Øster Farimagsgade. 

Hun beskriver, hvordan cykler bliver parkeret i et stort virvar på fortovene, og da der Sølvtorvet og til og med Øster Farimagsgade nr.12, ikke er porte ind til gårdene, kan beboerne ikke stille deres cykler derind. Samtidig er der mange besøgende på cafeerne og butikkerne i gaden, som ikke har et sted hvor de kan stille deres cykler – og selvsamme cafe- og butiksindehavere kan og vil ikke have cyklerne stående op ad deres facader, da det ødelægger vinduer eller de har udeservering som umuliggør en parkering der.

Hun fortæller videre, at det betyder, at det er svært at komme forbi – især for barnevogne, ældre med gangbesvær o. lign. Ofte falder cyklerne også ud på cykelstien.

Hun kan se, at planen for Københavnerruten i Øster Farimagsgade ikke tager højde for cykelparkeringen. Hun foreslår derfor, at man nedlægger busstoppestedet udenfor Øster Farimagsgade 12 og placerer en cykelparkering her i stedet, idet der er et busstoppested tæt ved. 

Sekretariatet bad Teknik- og Miljøforvaltningen svare borgeren og lokaludvalget.

Teknik- og Miljøforvaltningen svarede den 25. august 2020:

"I forbindelse med det igangværende projekt om etablering af Københavnerruten er der ikke planer om at nedlægge det nuværende antal af cykelparkeringspladser. Hvis der nedlægges cykelstativer indenfor projektområdet vil pladserne blive genetableret i umiddelbar nærhed. Det samlede antal cykelparkeringspladser vil derfor efter endt anlæg af Københavnerruten være uændret.                                                                                                                                                                              Som udgangspunkt har Teknik- og Miljøforvaltningen pt. ikke midler til etablering af yderligere cykelparkeringsstativer på offentligt areal.

I forbindelse med det igangværende projekt om etablering af Københavnerruten er der ikke planer om at nedlægge det nuværende antal af cykelparkeringspladser. Hvis der nedlægges cykelstativer indenfor projektområdet vil pladserne blive genetableret i umiddelbar nærhed. Det samlede antal cykelparkeringspladser vil derfor efter endt anlæg af Københavnerruten være uændret.                                                                                                                                                                                   Som udgangspunkt har Teknik- og Miljøforvaltningen pt. ikke midler til etablering af yderligere cykelparkeringsstativer på offentligt areal. Som du skriver, kan der udarbejdes et budgetønske til de årlige budgetforhandlinger, hvis det bestilles af et medlem af Borgerrepræsentationen.

Rammerne for Københavnerruten er, at det er et Supercykelstisprojekt, der indeholder etablering af forbedrede cykelstisfaciliteter for at opnå en supercykelstikvalitet på selve cykelstien. I dette projekt vil etableringen af forbedrede faciliteter medføre nogle sidegevinster i og med, at der er skabt mulighed for at etablere et bredere fortov. Projektet inkluderer i udgangspunktet ikke etablering af yderligere cykelparkeringsfaciliteter. I det videre arbejde med projektet vil forvaltningen dog gerne undersøge, om det er økonomisk og pladsmæssigt muligt at etablere ekstra cykelparkeringsstativer inden for projektets økonomiske rammer.

I forhold til at nedlægge det eksisterende busstopsted er dette ligeledes uden for rammerne af dette projekt, og det vil kræve en større analyse at få klarlagt, om dette kan lade sig gøre."

 

4. Julemarkeder

Arrangørerne i 2019 af julemarkederne på Kongens Nytorv og på Højbro Plads bad med mail den 2. september 2020 om at blive inviteret med til lokaludvalgets netværksmøde den 8. september 2020 med en række interessenter om samarbejde om at byde ind på julemarkederne i 2021 og årene efter.

De vil gerne deltage i mødet, da de både på lokaludvalgets møde den 25. juni 2020 og i et brev til lokaludvalget den 1. juli 2020 har gjort opmærksom på, at de gerne vil samarbejde omkring udviklingen af julemarkederne i fremtiden til glæde for byen, forretningerne, borgerne og turisterne.

De vil desuden gerne være med til mødet, da de kan forstå, at Teknik og Miljøforvaltningen er inviteret til at orientere om kravene til julemarkederne i fremtiden. De ønsker at være fuldt opdateret på kravene og ønskerne fra forvaltningens side til julemarkederne.

Endelig ønsker de at være med på mødet for at kunne bidrage med deres erfaringer i forhold til julemarkederne og være i dialog med lokaludvalget og evt. kommende samarbejdspartnere.

Sekretariatet mailede til dem den 3. september 2020, at netværksmødet er aflyst pga. få tilmeldinger.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Se ovenfor.

Beslutning

Lokaludvalget tog formandens håndtering af henvendelser til lokaludvalget til efterretning.

 

Til top