Mødedato: 10.06.2021, kl. 16:30
Mødested: MBK Kursuslokaler, Pilestræde 61

Høringssvar om det endelige udkast til restaurations- og nattelivsplan

Se alle bilag

Indre By Lokaludvalg skal godkende et høringssvar om det endelige udkast til restaurations- og nattelivsplan og tage til efterretning, at det er vært for et borgermøde om udkastet til restaurations- og nattelivsplanen den 30. juni kl. 19.30-21.30.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg godkender høringssvaret om det endelige udkast til restaurations- og nattelivsplan, der ses i bilaget.

  2. at Indre By lokaludvalg tager til efterretning, at det er vært for et borgermøde om udkastet til restaurations- og nattelivsplanen den 30. juni kl. 19.30-21.30. Mødet planlægges og gennemføres af formandskabet med input fra lokaludvalgets Restaurations-, Nattelivs- og Eventgruppe. Noter fra borgermødet vil blive lagt på Bliv Hørt-portalen som supplement til lokaludvalgets høringssvar.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen har den 2. juni 2021 sendt det endelige udkast til Restaurations- og Nattelivsplan 2021 i offentlig høring på Bliv Hørt-portalen.

Forvaltningerne skriver, at visionen er en by i balance, hvor der både er plads til et attraktivt natteliv og et sundt hverdagsliv. Københavns natteliv skal være et mere kulturbåret natteliv. Et natteliv med bl.a. kulturoplevelser og gastronomi, og hvor der er respekt for beboerne en eller to etager over. Restaurations- og nattelivsplanen beskriver denne vision, samt hvordan Københavns Kommune vil arbejde for at realisere den i samarbejde med naboer til og aktører i nattelivet.

Som led i udarbejdelsen af planen har Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik og Miljøudvalget nedsat Advisory Board for Natteliv bestående af nattelivsaktørerne, som kom med anbefalinger til udarbejdelsen af planen.

Beretningen om Advisory Boardets arbejde samt dets anbefalinger til det videre arbejde med Restaurations- og Nattelivsplan 2021 er samlet i ’Kommuniké fra Advisory Board for Natteliv’. Restaurations- og Nattelivsplanen er udformet med udgangspunkt i disse anbefalinger fra Advisory Boardet.

Planen indeholder desuden en række af konkrete tiltag, der nærmere beskrives i ’Katalog over initiativer i Restaurations- og Nattelivsplan 2021’.

Beslutningen om at sende det endelige udkast til restaurations- og nattelivsplan i høring blev truffet af hhv. Kultur- og Fritidsudvalget d. 27. maj 2021 og Teknik- og Miljøudvalget d. 31. maj 2021 med henblik på endelig vedtagelse i Borgerrepræsentationen ultimo 2021. Protokolbemærkninger fra møderne er vedlagt.

 

Løsning

Høringssvar

Formanden foreslår, at lokaludvalget godkender høringssvaret, der ses i bilaget. Det er en en opdatering af brevet om restaurations- og nattelivet, som lokaludvalget i mødet den 6. maj 2021 besluttede at sende til Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget.

 

Borgermøde

Formandskabet vil sammen med sekretariatet og med input fra lokaludvalgets Restaurations-, Nattelivs- og Eventgruppe planlægge og gennemføre borgermødet.

Noter fra borgermødet vil blive lagt på Bliv Hørt-portalen som supplement til lokaludvalgets høringssvar.

Økonomi

Lokaludvalget har afsat en ramme på 20.000 kr. til et borgermøde om nattelivet.

Videre proces

Når lokaludvalget har besluttet høringssvaret, lægger sekretariatet det på Bliv Hørt-portalen.

Lokaludvalget har borgermøde den 30. juni 2021 kl. 19.30 om det endelige udkast til restaurations- og nattelivsplan.

Beslutning

 
  1. Lokaludvalget tiltrådte følgende ændringsforslag fra Jens Erik Frandsen:

    Side. 2, l. 16-17 ændres til: "Det kræver økonomi, men det er den pris, som kommunen må betale, hvis det politiske flertal vil have et natteliv i det omfang, som forslag til restaurations- og nattelivsplan er udtryk for."

                                

    Side. 3, l. 27 tilføjes: "Døgnsalg af alkohol er ikke en naturlov. Der har indtil for få år siden været ganske mange restriktioner på detailhandlens salg af alkohol."

     

    Side 4, l. 7 ændres til: “Vi savner gode grunde til, at det fortsat skal ske tidligt om morgenen. At hele Indre By er en dispensationszone for renhold, stammer fra dengang, der var heftig trafik med af- og pålæsning kl. 7. Det er nu snarere efter kl. 9, så tiden er løbet fra, at renovation, tømning af affaldskurve og gadefejning skal ske før kl. 7."  

     

    Side 4, l. 30-35 ændres til: "Restaurationslivet er det liv, som om aftenen og først på natten er rettet mod det modne publikum og som er baseret på mad og drikke af en vis kvalitet, oplevelse og morskab, og dette publikum er velkomment. Restaurationslivet giver ikke de store problemer for os i Indre By. I den offentlige debat er det blevet sagt, at restriktioner på nattelivet rammer tilbuddene til det modne publikum. Derfor bør man i restaurations- og nattelivsplanen arbejde med en skelnen mellem "natteliv" og restaurationsliv".

    Side 5, l. 34 tilføjes: "Hvor er hjemlen, dvs. lov eller politisk beslutning i Folketinget eller Borgerrepræsentationen, der gør, at forvaltningen skal sige ja til udeservering?” 

    Side 6. l.13 ændres til: "De få steder, hvor det ikke generer omkringboende eller andre butikker, kan der gives nattilladelser til kl. 5”.

    Side 6, l. 24-26 ændres til: "Lokaludvalget mener, at manglende forretningsmæssige kvalifikationer, herunder manglende indtjening og skattebetaling år efter år, skal have den konsekvens, at restaurationen og/eller restauratøren ikke kan få en bevilling." 

    Side 8, l. 14-19 slettes.

    Side 9, l. 2-4 ændres til: "Det er lokaludvalgets oplevelse, at hovedparten af nattelivets gæster, der giver problemer i Indre By, kommer fra Københavns omegn og fjernere egne af Sjælland, så derfor skal indsatsen for en adfærdsændring også rettes mod borgerne i omegnskommunerne og i kommunerne på Sjælland."



    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at side 10, l. 9-12, ændres til:  "I papiret "Partnerskabsmodel for nattelivet" nævner man flere gange, at beboerne skal repræsenteres, men det står ikke klart, hvem man mener med "beboerne", og hvordan man vil finde frem til personer, der kan repræsentere "beboerne". Lokaludvalget foreslår derfor, at lokaludvalgene bliver repræsenteret i partnerskabet, uanset om man beslutter sig for en udvalgsmodel eller en organisationsmodel. Lokaludvalget foretrækker, at man går videre med modellen "a2) §17 stk. 4-udvalg"".


    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Steen Juhl Olesen om, at der til side 10, l. 41, tilføjes: "Svarene kan bruges til at udarbejde en cost/benefit-analyse for nattelivet".


    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at der til side 10, l. 41, tilføjes: "Alternativt kan en cost/benefit-analyse udarbejdes i samarbejde med en fond som et forskningsprojekt."


    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Sally Mountfield om, at der til side 10, l. 41, tilføjes: "Lokaludvalget beder om, at det af kommunens budget og regnskab fremgår, hvilke udgifter kommunen har i forbindelse med nattelivet fx. til renholdelse."



    Lokaludvalget godkendte høringssvaret om det endelige udkast til restaurations- og nattelivsplan, der ses i bilaget, med de tiltrådte ændringsforslag.



  2. Lokaludvalget tog til efterretning, at det er vært for et borgermøde om udkastet til restaurations- og nattelivsplanen den 30. juni kl. 19.30-21.30. Mødet planlægges og gennemføres af formandskabet med input fra lokaludvalgets Restaurations-, Nattelivs- og Eventgruppe. Noter fra borgermødet vil blive lagt på Bliv Hørt-portalen som supplement til lokaludvalgets høringssvar.

    Lokaludvalget godkendte et forslag fra Bent Lohmann om, at borgermødet har følgende temaer:

    • Hvilket område varslingszonen fremover skal gælde for
    • Nattilladelser, dvs. til hvornår må restaurationerne holde åbent
    • Behovet for en kulturændring, herunder det sundhedsmæssige aspekt
    • Håndhævelse af vilkår og rammer i bevillingerne samt sanktionsmuligheder
    • Den gode balance mellem beboelse og erhverv.

 

Protokolbemærkning fra Maja Tini Jensen: "Vi i KBH - Commerce & Culture er ikke medunderskriver på høringssvaret, da der er flere punkter vi er uenige i."

Til top