Mødedato: 10.02.2022, kl. 18:30
Mødested: MBK Kursuscenter, Pilestræde 61

Cykelstier og helhedsgenopretning af Gothersgade i 2022-2023

Indre By Lokaludvalg skal tage en orientering fra Teknik- og Miljøforvaltningen om cykelstier og helhedsgenopretning af Gothersgade i 2022-2023 til efterretning.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg tager en mundtlig orientering fra Teknik- og Miljøforvaltningen om cykelstier og helhedsgenopretning af Gothersgade i 2022-2023 til efterretning.

  2. at Indre By Lokaludvalg kommer med input til Teknik- og Miljøforvaltningen om projektet.

Problemstilling

Det samlede projekt dækker over to del-projekter. Begge dele af projektet er ret fast defineret fra politisk side, men Teknik- og Miljøforvaltningen vil gerne i dialog med lokaludvalget, beboere og de lokale erhvervsdrivende om placering af læssezoner og trafikafviklingen i anlægsperioden. Samtidig er håbet at oprette nogle gode kommunikationskanaler, hvor alle parter kan holde hinanden opdaterede.

1Helhedsgenopretning af Gothersgade

Gothersgade skal helhedsgenoprettes i hele sin længde fra Kongens Nytorv til Øster Søgade. Dette indebærer, at hele vejstrækningen genoprettes fra facade til facade. Det vil sige at kørebaner, vejbrønde, stikledninger, fortove, cykelstier, parkeringsareal, trækasser, belysningskabler og signalanlæg mv. alt sammen genoprettes på hele strækningen til nutidig standard på én gang. En del af helhedsgenopretningen består derudover i, at de steder, hvor der i dag er begrænset fremkommelighed for borgere med mobilitetshandicap, bliver der sikret bedre, sikrere og mere hensigtsmæssige forhold.

2. Cykelsti på Gothersgade (Farumruten) mellem Borgergade og Adelgade, samt læssezone i en eller to sidegader

På Gothersgade mellem Borgergade og Adelgade er der i dag, i nordvest-gående retning, etableret parkeringspladser. Fra Adelgade til Kronprinsessegade er der i dag cykelbane. Der skal udover helhedsgenopretningen, etableres cykelsti på den nordlige del af Gothersgade, på strækningen fra Borgergade til Kronprinsessegade, samt læssezone i én eller begge af sidegaderne (Borgergade og Adelgade).

 

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget tager en mundtlig orientering fra Teknik- og Miljøforvaltningen om cykelstier og helhedsgenopretning af Gothersgade i 2022-2023 til efterretning og at lokaludvalget kommer med input til forvaltningen om projektet.

Der afsættes op til 30 minutter til dette punkt på dagsordenen.

Økonomi

intet.

Videre proces

Lokaludvalgets sekretariat aftaler med Teknik- og Miljøforvaltningen, hvordan kommunikationen kan foregå.

Beslutning

  1. Lokaludvalget tog en mundtlig orientering fra Teknik- og Miljøforvaltningen om cykelstier og helhedsgenopretning af Gothersgade i 2022-2023 til efterretning.

  2. Lokaludvalget havde følgende input til Teknik- og Miljøforvaltningen om projektet:
    • I Nørre Farimagsgade er der en butik, hvor varebiler parkerer ulovligt i busholdepladsen for at læsse varer af. Det gør, at busserne ikke kan holde ind til siden. Der er behov for dialog med butiksindehaveren.
    • Der er behov for dialog med dem, som transporterer varer i bure. Burene larmer, når de bliver skubbet gennem gaderne. De bør udstyres med gummihjul.
    • Man kan indføre parkeringsforbud i Gothersgade ved Adelgade / Borgergade i tidsrummet kl. 9-15, så der kan læsses varer af på Gothersgades asfalt i det tidsrum.
    • Dem, der læsser varer af, parkerer, hvor det passer dem, for reglerne håndhæves ikke. Læssezoner i Adelgade og Borgergade vil ikke nødvendigvis blive benyttet.
    • Hvis der anlægges læssezoner i Adelgade og Borgergade, vil Parkering København og Københavns Politi kunne fortælle dem, som parkerer ulovligt for at læsse varer af, hvor de skal gøre det.
    • Man bør opgøre hvor mange lastbiler og varebiler, det drejer sig om om dagen som grundlag for en vurdering af behovet for læssezoner i området, hvor Adelgade og Borgergade munder ud i Gothersgade.
    • Man bør undersøge, om varelevering kan ske i tidsrummet kl. 21-23.
    • Ved etablering af læssezoner skal man huske arbejdsmiljøreglerne for chauffører fx. med hensyn til afstanden mellem deres lastbil eller varebil og stedet, varerne skal til.
    • Man skal se på faren for højresvingsulykker, hvis der etableres læssezoner i sidegaderne til Gothersgade.
    • Man bør undersøge, om varerne til områdets butikker kan transporteres i mindre biler end i dag. Det vil give mere fleksibilitet med hensyn til, hvordan og hvor læssezoner anlægges.
    • Der bør være borgerdialog om anlæg af læssezoner. 
    • Kloakdæksler og riste i Gothersgade bør lægges sådan, at cyklisterne kan benytte cykelstien i dens fulde bredde. I øjeblikket bruger cyklisterne ikke de inderste 30-40 centimeter af cykelstien pga. bump ved kloakristene.
    • Der er behov for forbedringer af cykelforholdene i Gothersgade på kortere strækninger. Det bør kunne indarbejdes i genopretningsprojektet.
    • Cykelstierne og herunder placering af kloakriste skal indrettes, så cyklister på ladcykler kan benytte cykelstierne uden at skulle køre i zigzag.
    • Kloakristene bør placeres i kantstensrækken mod fortovet i siden af cykelstien.
    • Med genopretningsprojektet kan man markere Fæstningsringens forløb mellem Botanisk Have og Ørstedsparken.
    • Dele af Gothersgade benyttes til at vise muskelbiler frem. Gaden er til tider en racerbane, særligt hvor gaden snævres ind fra to vognbaner til én vognbane. Der bør etableres fartbump på strækningen.
    • Der er en fare for, at læssezoner i området, hvor Adelgade og Borgergade munder ud i Gothersgade, vil benyttet til udeserveringer mv. Det er en partyzone.
    • Genopretningsprojektet skal samtidig være et klimasikringsprojekt.
Til top