Mødedato: 09.10.2014, kl. 18:30
Mødested: Det grønlandske Hus, Løvstræde 6

Projektet "Til Havns"

Indre By Lokaludvalg og Christianshavns Lokaludvalg skal tage en orientering om lokaludvalgenes projekt "Til Havns" til efterretning.

Indstilling og beslutning

Formanden for Indre By Lokaludvalg og formanden for Christianshavns Lokaludvalg indstiller,

  1. at Indre By Lokaludvalg og Christianshavns Lokaludvalg tager en orientering om lokaludvalgenes projekt "Til Havns" til efterretning.

Problemstilling

En arbejdsgruppe bestående af Bent Lohmann og Jan Baltzersen fra Indre By Lokaludvalg og Jane Lytthans og Ulla Bo Skovvart fra Christianshavns Lokaludvalg er godt i gang med at udvikle lokaludvalgenes projekt "Til Havns" sammen med et arkitektfirma og med bl.a. Teknik- og Miljøforvaltningen som rådgiver. Lokaludvalgene skal orienteres om status på projektet, da det er på vej ind i en ny fase.

Løsning

Formændene foreslår, at lokaludvalgene tager følgende orientering til efterretning:
Christianshavns Lokaludvalg og Indre By Lokaludvalg havde i 2013 en idékonkurrence om projekter til Inderhavnen og kanalerne. Projektet "Til Havns" vandt.
Siden da har lokaludvalgenes arbejdsgruppe arbejdet sammen med arkitektfirmaet, der vandt, om at udvikle projektet. Resultatet er en projektbog - se bilaget.

Idéen består af en ‘Moderponton’ med et undervandskammer, samt flere mindre pontoner, der kan bruges til mange forskellige aktiviteter – f.eks. rekreation, bevægelse, leg og kunst. Pontonerne etablerer en ikke-kommerciel, rekreativ platform, der giver borgere i Indre by og Christianshavn en særlig og direkte adgang til vandet. Projektet henvender sig til borgere, kultur- og sportsforeninger, skoler og andre børneinstitutioner samt turister. En sekundær målgruppe er diverse ildsjæle, firmaer og fonde, der arrangerer kultur- og sportsaktiviteter som for eksempel CPH Jazzfestival.

Muligheden for bred offentlig tilgang til og rekreative ophold ved vandet er kernen i designet af pontonerne. Pontonernes design og store spektrum af funktioner åbner dog muligheder for enhver smag: fra events, udstillinger, installationer, koncerter til sport og badning – eller i det enkle at trække sig tilbage og sidde tæt på vandet. Dertil kommer at de kan ’iværksættes’ og danne ramme for folkelig aktivitet. Overordnet set er der i designkonceptet lagt vægt på at etablere tilknytning til havnen, kanalerne og byrummet gennem følgende udgangspunkter:

  • Naturen (tilknytning og nærhed til Inderhavnen og kanalernes naturrum – vandet der løber gennem byen)
  • Kroppen (ophold og fysiske aktiviteter)
  • Dannelse (udstilling, installation og undervisning)
  • Performance (muligheder for indtryk og udtryk)
  • Pontoner med mange muligheder
Pontonernes fleksibilitet ved ophold, brug og midlertidige fortøjninger udvalgte steder i havnen, skaber et stort potentiale for at bruge dem til at afprøve de forskellige bydeles fremtidige behov i den mindre skala og kan være med til at generere ideer til nye eller givende anvendelser af havnen og kanalerne. Dette kan være i kraft af badezoner, redningsposter, behov for legepladser, aktiviteter og byparker mv.

Arkitektfirmaet er herefter færdig med projektet. Næste skridt er at indhente principtilladelser til en placering af projektet i Inderhavnen samt få et overblik over leje- og driftsudgifter. Arbejdsgruppen og sekretariatet går efter 2-3 mulige placeringer, som projektet kan rotere i mellem. Desuden skal der findes en oplagsplads. Arbejdsgruppen og sekretariatet er i kontakt med By & Havn og Teknik- og Miljøforvaltningen om mulige placeringer.

Deudover skal fonde præsenteres for projektet. I første række drøfter arbejdsgruppen projektet med Lokale- og Anlægsfonden, som allerede kender til det og som har lavet et inspirationskatalog til projekter på vandet. 
 
Og så skal der tænkes over, hvordan projektet kan spilles ind på kommunens budget - både som en anlægsudgift og som en driftsudgift.  . 

Når arbejdsgruppen og sekretariatet er kommet længere med fondssøgningen, vil konkrete skitser på projektet skulle udarbejdes og projektet vil eventuelt skulle rettes til i forhold til, hvad en interesseret fond måtte ønske samt i forhold til tilladelserne, som måtte foreligge.

Økonomi

Indre By Lokaludvalg har afsat 50.000 kr. af 2014-puljemidlerne til projektet, mens Christianshavns Lokaludvalg har afsat 20.000 kr. De går til at betale arkitektfirmaet for udarbejdelsen af den foreliggende projektbog.

Begge lokaludvalg skal på et tidspunkt tage stilling til, hvordan de vil støtte projektet fremadrettet. Der kan blive aktuelt at afsætte midler til det i lokaludvalgenes Budget 2015. Endvidere bør projektet ind på lokaludvalgenes ønskeliste til Borgerrepræsentationen for kommunens Budget 2016.

Projektet i sin helhed vurderes at koste  ca. 3.700.000 kr. Heri er inkluderet moderponton, fire satelitpontoner, løn til arkitekt og ingeniør samt tilkøb af forskellige moduler – fx scene og telt. Arkitektfirmaet vil indhente endnu et tilbud fra et ponton-firma. 

Et forsigtigt bud på driftsomkostninger, hvis projektet anlægges, er 200.000 kr. / år. Heri er inkluderet leje til By & Havn for vandet, evt. leje til kajkantsejeren og vedligeholdelse. Dog vil vedligeholdelsen være lavere de første år. Man kan vælge at kassere de små pontoner, hvis de går i stykker, i stedet for at reparere dem. 

En mulighed er at sætte pontoner i produktion, så de bliver billigere jo flere, der bliver lavet. Andre kan være interesseret i sådanne pontoner. Hverken lokaludvalget eller Kommunen vil kunne stå for produktion og salg af pontoner, hvorfor der i givet fald vil skulle findes en samarbejdspartner til dette.

Videre proces

Arbejdsgruppen og sekretariatet arbejder videre med projektet. De holder møde ca. en gang om måneden.

Beslutning

Indre By Lokaludvalg tog en orientering om Indre By Lokaludvalg og Christianshavns Lokaludvalgs projekt "Til Havns" til efterretning, idet man tiltrådte et forslag fra Gunna Starck om, at arbejdsgruppen skal stile efter at få projektet udført af en socioøkonomisk virksomhed.
Til top