Mødedato: 08.12.2016, kl. 16:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Borgerdialog om Rådhuspladsen

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal beslutte borgerdialog om, hvordan Rådhuspladsen bør være indrettet, når metrostationen på pladsen åbner.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg beslutter borgerdialog om, hvordan Rådhuspladsen, afgrænset af ejendommene i Vester Voldgade og på H.C. Andersens Boulevard, bør være indrettet, når metrostationen på pladsen åbner.
  2. at Indre By Lokaludvalg afsætter en ramme på 20.000 kr. af 2017-puljen til borgerdialogen.
  3. at Indre By Lokaludvalg udpeger tovholdere, der i samarbejde med sekretariatet planlægger og godkender borgerdialogen.

Problemstilling

En borger skrev i oktober 2016 til lokaludvalget:

"Jeg har korresponderet med metroselskabet omkring planerne for Rådhuspladsen. Det viser sig, at de aktuelle planer for pladsen ser således ud:

file:///C:/Users/Martin%20(privat)/Downloads/RHP-tegning%20(1).pdf

http://www.m.dk/#!/stations/byggepladser/raadhuspladsen/om+raadhuspladsen/stationen+i+2019

Jeg er mildest taget chorkeret over hvad der bliver lagt op til. Det værste er, at der planlægges cykelsti tværs gennem pladsen og derudover vil man lave noget der minder om en skov på denne. Førstnævnte vil skabe kaos og uro og sidstnævnte hører vel til i en park eller langs gaderne. En rådhusplads skal efter min mening være rolig. Den bør være for gående og ikke for trafikanter. En Rådhusplads skal, igen efter min mening, være overskuelig, hvilket ikke harmonere med at der planlægges en park.

Vores rådhusplads er en af de vigtigste pladser i landet og den fortjener en international arkitektkonkurrence. Et mere velgennemtænkt forslag til en ny version af Rådhuspladse er dette:

http://cadaid.dk/

https://www.youtube.com/watch?v=oQVHpZ-vQG8

Hvad er lokaludvalgets holdning til planerne? 

Hvis I er enige i mine indvendinger vil jeg opfordre jer til at gå til Københavns Kommune med sagen."

 

Status fra Teknik- og Miljøforvaltningen

Lokaludvalgets formand spurgte på den baggrund Teknik- og Miljøforvaltningen om, hvordan Rådhuspladsen tænkes indrettet i fremtiden. Forvaltningen svarede den 10. november 2016:

"Tak for dit brev af 1. november 2016 om indretningen af Rådhuspladsen, når metrostationen åbner - herunder specifikt indretning af arealet, hvor der i dag er busterminal. Jeg svarer på henvendelsen, da jeres spørgsmål vedrører mit ansvarsområde i forvaltningen.

I det vedhæftede projektforslag ser du plantegningen for den nye indretning af Rådhuspladsen, når Cityringen åbner.

Jeg vil benytte lejligheden til at samle op på procesforløbet for metrostationen på Rådhuspladsen, da de første beslutninger er taget helt tilbage i 2004.

Forud for kommunens indgåelse af principaftale med Staten og Frederiksberg Kommune i december 2005 besluttede Økonomiudvalget og Bygge- og Teknikudvalget på et fællesmøde den 5. oktober 2005, at stationen på Rådhuspladsen skal placeres i pladsens nordlige ende under den sorte terminalbygning. På samme møde blev det aftalt, at udformning af byrum i tilknytning til stationerne samt ovenlys skal ske på baggrund af et af BR godkendt byrumsprogram. 

I februar 2008 godkender BR byrumsprogrammerne for stationsforpladserne til de 14 nye metrostationer på Cityringen i Københavns Kommune. Heraf fremgår det, at Rådhuspladsen ses som ét samlet rum, hvor funktionsbestemte arealer opdeler pladsen. Ved at placere metrostationer, hvor den sorte terminalbygning lå, vil stationen fungere som funktionel buffer mellem pladsen og busterminalen. Det fremgår endvidere af programmet, at man afventer de fremtidige busplaner, før der tages endelig stilling til busterminalen og dens udstrækning.

Over 4 lørdage i forsommeren 2010 gennemførte Metroselskabet i samarbejde med Lokaludvalgene og forvaltningen en dialogproces ”Tal med landskabsarkitekterne”, hvor ca. 4.000 borgere diskuterede stationsforpladsernes udformning. Af opsamlingen fra møderne i teltet fremgår det, at borgerne ønsker at fastholde Rådhuspladsen som den store nationale plads til arrangementer m.v. På den baggrund er muslingeskålen søgt bevaret, dog har det været nødvendigt at placere hovedtrappen i det nordøstlige hjørne. Der var en række idéer til, hvad arealet med busholdepladser kunne bruges til, hvis busdriften omlægges (mooncarbane, loppemarked m.v.).

På baggrund af bl.a. ovennævnte borgerdialog blev dispositionsforslagene for metroforpladserne færdiggjort og blev godkendt af BR i juni 2011. I forbindelse med projekteringsarbejdet er der identificeret arealer, der burde indgå i de nye stationsforpladser, men som ligger uden for Metroselskabets forpligtigelse til nyanlæg (15 meter ud fra ”stationsboksen”). Ønsker til arealtilkøb – herunder hele busområdet på Rådhuspladsen – blev medtaget i budget 2012, hvor BR bevilgede 60 mio. kr. til arealtilkøb. 

I forbindelse med BR’s vedtagelse af budget 2013 meddelte Økonomiforvaltningen i efteråret 2012, at der ikke i fremtiden vil være behov for den eksisterende busterminal på Rådhuspladsen. Af hensyn til at sikre fremdriften i projekteringsarbejdet, satte TMF - efter at have orienteret borgmesteren om de ændrede forudsætninger - Metroselskabet i gang med at udarbejde skitser til alternativ udformning af byrummet mellem metrostationen og Utrecthbygningen. Forvaltningen lagde i arbejdet vægt på, at cykelforbindelsen over pladsen mellem Vestergade og Jernbanegade styrkes.

Der blev etableret en særlig arbejdsgruppe, hvor der fra TMF var deltagelse af såvel trafik- som byrumsspecialister samt stadsarkitekten. På baggrund af 3 skitser fra Metroselskabets rådgivere med 3 alternative linjeføringer af en dobbeltrettet cykelsti, blev det anbefalet at arbejde videre med en sti, der går diagonalt over pladsen. Beplantningsmæssigt ønskede forvaltningen, at der blev arbejdet med et lundemotiv svarende beplantningen på Vartov med så mange træer som muligt. TMU blev informeret om resultatet af arbejdet i et orienteringsnotat af 18. marts 2013.

Tidsplanen for det videre arbejde er, at hovedprojekt for stationsforpladsen myndighedsbehandles af forvaltningen i marts/april 2017 for herefter at blive sendt i udbud før sommerferien 2017. Anlægsperioden er planlagt til at strække sig fra medio 2018 til medio 2019.

I forhold til sædvanlige processer for udvikling af nye byrum, har processen for metroforpladserne været anderledes. For det første fordi det er Metroselskabet, der er anlægsmyndighed, men også fordi processen har strakt sig over så mange år. I dette forløb har kommunikation til Lokaludvalg og offentlighed om status i processerne ikke været tilfredsstillende, på trods af at Metroselskabet er meget aktiv med naboinformation og opdaterede projekter på deres hjemmeside.

Hvis I, i Lokaludvalget, vurderer, at der er behov for en særlig dialogindsats i forhold til Rådhuspladsen eller andre af stationerne i Indre By, stiller Metroselskabet og forvaltningerne gerne op med yderligere information og dialog.

Jeg håber, at du hermed har fået svar på dit spørgsmål."

Løsning

Formanden foreslår på baggrund af svaret fra Teknik- og Miljøforvaltningen, at lokaludvalget står for borgerdialog om, hvordan Rådhuspladsen, afgrænset af ejendommene i Vester Voldgade og på H.C. Andersens Boulevard, bør være indrettet, når metrostationen på pladsen åbner.

Selv om der formentlig er en del bindinger på, hvordan pladsen kan indrettes, er det alligevel værd at få skabt en debat om pladsens indretning for på den måde at få forankret planerne lokalt og/eller få skabt opbakning til ændringer af planerne. Det er især planen om en lund og om glasforhøjninger på pladsen, der kan sættes til debat, ligesom muligheden for lukning af Vester Voldgade bør drøftes.

I et større perspektiv er det spørgsmålet om indretningen af Rådhuspladsen som den centrale plads i hovedstaden, der kan drøftes, herunder spørgsmålet om, hvordan H,.C. Andersens Boulevard kan underordnes pladsen.

Borgerdialogen skal ikke nødvendigvis gennemføres med et offentligt borgermøde. Den kan også gennemføres med spørgsmål til Indre By Borgerpanel, spørgeskema på lokaludvalgets hjemmeside, afholdelse af et interessetnmøde for en udvalgt kreds osv.

Resultatet af borgerdialogen kan bl.a. anvendes i Indre By Bydelsplan.

Formanden foreslår, at lokaludvalget vælger tovholdere, som i samarbejde med sekretariatet planlægger og gennemfører borgerdialogen.

Økonomi

Lokaludvalget afsætter en ramme på 20.000 kr. til borgerdialogen.

Videre proces

De udpegede tovholdere planlægger og gennemfører borgerdialogen i samarbejde med sekretariatet. Hvis resultatet af borgerdialogen skal anvendes i Indre By Bydelsplan, bør borgerdialogen finde sted senest i februar 2017.

Beslutning

  1. Lokaludvalget besluttede at stå for borgerdialog om, hvordan Rådhuspladsen, afgrænset af ejendommene i Vester Voldgade og på H.C. Andersens Boulevard, bør være indrettet, når metrostationen på pladsen åbner.
  2. Lokaludvalget afsatte en ramme på 20.000 kr. af 2017-puljen til borgerdialogen.
  3. Lokaludvalget udpegede Kjeld A. Larsen, Marietta Bonnet, Helle Klint, Hans-Henrik T. Ohlsen, Bent Lohmann og Henrik Anton Svendsen til i samarbejde med sekretariatet at planlægge og gennemføre borgerdialogen.
  4. Lokaludvalget besluttede, at borgerdialogen skal tage udgangspunkt i, hvordan Rådhuspladsen tidligere har set ud, og at borgerdialogen bl.a. skal fokusere på planerne om en lund på Rådhuspladsen, ønsket om træer og en afskærmende "væg" langs H.C. Andersens Boulevard, siddefunktioner, afhjælpning af problemet med trafikstøj og luftforurening, plads til demonstrationer samt forholdene for cyklister til og fra Vesterbrogade, der vil over Rådhuspladsen.
Til top