Mødedato: 08.12.2016, kl. 16:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Kontaktpersoner til anlægsprojektet ”Bedre fremkommelighed for cyklister i Vendersgade” samt til besigtigelse af Ny Nørreport

Indre By Lokaludvalg skal udpege kontaktpersoner til Teknik- og Miljøforvaltningens anlægsprojekt ”Bedre fremkommelighed for cyklister i Vendersgade” samt til en besigtigelse med forvaltningen af Ny Nørreport.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg udpeger 2-3 kontaktpersoner til anlægsprojektet ”Bedre fremkommelighed for cyklister i Vendersgade”. Kontaktpersonerne skal være lokaludvalgsmedlem eller -suppleant.
  2. at Indre By Lokaludvalg udpeger lokaludvalgsmedlemmer eller -suppleanter til sammen med Teknik- og Miljøforvaltningen at besigtige Ny Nørrport

Problemstilling

Vendersgade

I forbindelse med udviklingen af et program for anlægsprojektet ” Bedre fremkommelighed for cyklister i Vendersgade” har Teknik- og Miljøforvaltningen bedt lokaludvalget om at udpege et par kontaktpersoner. Kontaktpersonernes vigtigste rolle bliver at formidle lokaludvalgets input til Vendersgade-projektet indenfor de rammer til projektet, der er fastsat af Teknik- og Miljøudvalget. Efter lokaludvalget har udpeget kontaktpersonerne, vil forvaltningen hurtigst mulig inviterer dem til et første møde.

Andre interessenter indenfor erhverv/institutioner  samt gadens brugere vil ligeledes få lejlighed til at fremsætte deres input.

Ny Nørreport

På opfordring fra lokaludvalget har Teknik- og Miljøforvaltningen foreslået en fælles besigtigelse af Ny Nørrreport med henblik på at vurdere hvilke forhold i udførelsen af Ny Nørreport-projektet, der skal rettes op på.

Løsning

Baggrund og formål med Vendersgade-projektet

Projektet er på kommunens budget for 2017. Det har udgangspunkt i budgetnotatet ’Bedre forhold for cyklister – Nørregadekorridoren’ og ’Optimeringsplanen KBH Cykelby 2025’, der blev taget til efterretning af Teknik- og Miljøudvalget d. 24. august 2015.

Formålet er at skabe forbedringer af forholdene for cyklister, men også væsentlige indsatser, der forbedrer forhold for fodgængere i området, herunder i særdeleshed ved Israels Plads, hvor projektet skal skabe bedre byrumsmæssig sammenhæng mellem Torvehallerne og Israels Plads.

De fysiske forbedringer for cykler og gående i byrummet skal tage afsæt i Vendersgades placering og karakter i Voldgade-kvarteret mellem Søerne og Nørre Voldgade, som sammen med Ørstedsparken, Israels Plads og Botanisk have udgør markante byrum og grønne træk i området. 

Kvarterets lokale grønne sammenhænge, Vendersgades rumlige forløb og særlige træk, herunder bl.a. den bygningsmæssige afgrænsning samt koblinger til sidegader, Israels Plads og Nørre Voldgade er ligeledes væsentlige fokusområder for udformning af byrummet.

Tiltagene skal understøtte målsætningerne i kommunens vision "Fællesskab København" om, at 50 % af ture til arbejde og uddannelse i Københavns Kommune sker på cykel i 2025, at 75 % af alle ture i København foregår i gang, på cykel eller med kollektiv trafik i 2025 og at tilfredsheden med cykelparkering er stedet til 70 % i 2025.

Vendersgade er i forbindelse med klimatilpasning udpeget som ’grøn vej’. Derfor er projektet også et læringsprojekt om, hvordan de grønne veje udvikles og implementeres som helhedsorienterede byrumsløsninger i den tætte by. Dette med fokus på stedets nuværende byarkitektoniske kvaliteter og potentialer for mere bynatur samt bedre forhold for mobiliteten, herunder særligt fodgængere og cykler.

I budgetnotatet er nævnt følgende seks tiltag for Vendersgade:

  1. Etablering af cykelsti på dele af strækningen.

  2. Smallere vejprofil og bredere fortove på Vendersgade.

  3. Israels Plads udvides mod vejmidten for at skabe bedre sammenhæng mellem de to sider af pladsen, og der lukkes eventuelt for gennemkørende biltrafik.

  4. 50-100 flere cykelparkeringspladser ved Israels Plads.

  5. Bedre fodgængerforbindelse mellem Israels Plads og Nørreport Station.

  6. Etablering af Vendersgade som grøn vej i forbindelse med klimatilpasning af byen, hvor Vendersgade etableres som en prototypetest med henblik på at kvalificere typologier for udformning af kommende grønne veje i klimatilpasningsplanen.

Kontaktpersoner til Vendersgade-projektet

Formanden foreslår, at lokaludvalget udpeger 2-3 kontaktpersoner til Vendersgade-projektet. Kontaktpersonerne skal være lokaludvalgsmedlemmer eller -suppleanter, idet det forudsættes, at de med jævne mellemrum orienterer lokaludvalget om projektet. 

Besigtigelse af Ny Nørreport

Formanden foreslår, at lokaludvalget udpeger 2-3 lokaludvalgsmedlemmer eller -suppleanter til at deltage i en besigtigelse af Ny Nørreport med Teknik- og Miljøforvaltningen. 

Økonomi

 Intet.

Videre proces

Sekretariatet meddeler, hvem lokaludvalget har udpeget som sine kontaktpersoner til Vendersgade-projektet. Kontaktpersonerne orienterer med jævne mellemrum lokaludvalget om projektet. 

Formanden aftaler med Teknik- og Miljøforvaltningen, hvornår besigtigelsen af Ny Nørreport skal finde sted.

Beslutning

  1. Lokaludvalget udpegede Anton Skovle, Gunna Starck, Bent Lohmann og Niels Jarler som kontaktpersoner vedr. anlægsprojektet ”Bedre fremkommelighed for cyklister i Vendersgade”.
  2. Lokaludvalget udpegede Anton Skovle, Gunna Starck og Bent Lohmann til sammen med Teknik- og Miljøforvaltningen at besigtige Ny Nørreport mm.
Til top