Mødedato: 08.10.2020, kl. 18:30
Mødested: MBK Kursuslokaler, Pilestræde 61

Forholdene på Gammel Strand

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal drøfte forholdene på Gammel Strand i lyset af Teknik- og Miljøforvaltningens svar til en borger. 

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg drøfter forholdene på Gammel Strand i lyset af Teknik- og Miljøforvaltningens svar til en borger. Se afsnittet "Problemstilling".

Problemstilling

Mail 4. september 2020

Den 4. september 2020 skrev en borger til lokaludvalget:

"Jeg opholder mig ofte på pladsen ved Gammel Strand på min stamcafé Diamanten. Jeg nyder udsigten til den smukke Thorvaldsen bygning og Slotskirken. 

Desværre er Svend Wiigs skulptur 'Slægt løfter slægt' genopstillet og ødelægger i den grad både udsigt og arkitektonisk balance på den lille plads. Som i øvrigt er plaget af biler, det kører i høj fart gennem pladsen. Og dytter af gående. Og parkerer..

Det kunne have været en smuk og rolig lille plads med beplantning i form af buske, træer og blomster krukker. Afspærret for biler og cykler.

Jeg tænker ikke, at I nogensinde har opholdt jer i længere tid på pladsen. Mon I sidder med et kort og beslutter ud fra det?

Prøv en kop kaffe eller en dejlig øl på café Diamanten og jeg tror, at I vil give mig ret.

Svend Wiigs kæmpeskulptur kunne være flot i f.eks. Fælledparken foran Pavillionen, hvor der faktisk mangler en 'øjefanger'. Og der er god plads til en skulptur af den størrelse. Man skal jo på afstand for at få et ordentligt indtryk af den."

Sekretariatet har bedt Teknik- og Miljøforvaltningen svare borgeren og lokaludvalget.

 

Mail 6. september 2020

Den 6. september 2020 skrev en borger til lokaludvalget om bekymringspunkter vedr. forholdene på Gammel Strand. Efter aftale med borgeren bad sekretariatet Teknik- og Miljøforvaltningen svare hende og lokaludvalget. 

Teknik- og Miljøfovaltningen svarede den 23. september 2020:

"Besvarelse på bekymringspunkter, Gammel Strand
Teknik- og Miljøforvaltningen har d. 10. september 2020 modtaget en henvendelse fra Indre By Lokaludvalg, der videreformidler et dokument med en række bekymringspunkter fra (xxx). Dette notat forsøger at adressere bekymringerne i det omfang, Teknik- og Miljøforvaltningen spiller en rolle.


Bekymringspunkt 1:

Skal pladsen fortsat være ophobningsplads for områdets byggepladser med skurvogne, byggeaffald, lastbiler, trucks, containere og der-med også med den store CO2 forurening til følge for beboerne? Man taler jo meget om CO2-udledning fra især dieselbiler.

Kommentar:
Teknik- og Miljøforvaltningen kan godt forstå, at det må være frustrerende at kigge på div. materiel i forbindelse med byggeformål, men det er desværre en nødvendighed bl.a. for på bedste vis at bevare Køben-havns smukke gamle ejendomme.

Pladsen på Gammel Strand er ét af de få steder i Indre By, hvor det er muligt at have materiel stående i forbindelse med forskellige byggeformål, og derfor bliver den jævnligt brugt til disse formål.

I øjeblikket er det firmaet Jeudan, som ejer flere ejendomme omkring Gammel Strand (Gammel Strand 40, 44, 52, Magstrædet 10, og Snaregade 14 og 16), som de er i gang med at renovere. Forvaltningen har i den anledning holdt møde på stedet med Jeudan, hvor det blev aftalt, at de kunne opsætte materiellet på Gammel Strand. Tilladelsen er givet for perioden 15. juni 2020 til 1. marts 2021 med mulighed for forlængelse.

Herudover har det i forbindelse med forvaltningens genopretningsprojekt i Nybrogade også været nødvendigt at anvende et areal til oplag af materiel samt mandskabsfaciliteter. Tilladelsen er givet til udgangen af 2020.

Tilladelserne er givet med hjemmel i vejlovens §80, og er behandlet med udgangspunkt i den facaderet, som de tilstødende grundejere har til at bruge vejarealet udfor deres ejendom i forbindelse med det arbejde, der udføres på ejendommen. Samtidig er der taget højde for forvaltningens forpligtigelse til at vedligeholde de offentlige veje i København.


Bekymringspunkt 2:

Det samme gælder for fødevare- og ølvogne mv. med motorerne gående – igen med megen støj og CO2-forurening til følge?

Kommentar:
Forvaltningen har givet tilladelse til, at der er én fast stadeplads på pladsen Ved Stranden, der sælger tilberedt mad, og de anvender gas til selve tilberedningen. Der er tale om en mindre stadeplads på ca. 2,5 m2. Stadepladsen har tilladelse til at være der fra torsdag til lørdag kl.23.00-05.00.

Derudover har små mobile gadesalgsvogne fx kaffevogne, ladcykler og lignende tilladelse til at stille op på fortov og pladser i store dele af byen, hvis der er tilstrækkeligt plads til at forbipasserende kan komme forbi uden at skulle gå ud på cykelstien og/eller kørebanen. Der er dog et område fra omkring Gammel Strand metrostation til og med pladsen ved Stranden, hvor de små mobile salgsvogne ikke må stille op uden en særlig tilladelse fra Københavns Kommune. Erfaringsmæssigt har de små mobile salgsvogne ikke motorer, der kører, mens de sælger og/eller serverer deres sortiment.

Foodtrucks og lignende må - med en tilladelse til mobilt gadesalg fra Københavns Kommune - gerne sælge tilberedt mad i området ved Gammel Strand, hvis de kan finde en parkeringsplads, hvorfra de kan sælge ind til et fortov og/eller et fodgængerareal. Det et almindeligt, at foodtrucks og lignende anvender generatorer, der kører i åbningstiden. Forvaltningen regulerer ikke brugen af generatorer mv. ud fra den præmis, at foodtrucks og lignende lever op til den nationale og europæiske lovgivning ift. støj, udledning mv., og forventningen om at de overholder lovgivningen ift. tomgangsregler. Forvaltningen er dog bekendt med, at de kan støje, lugte mv., men har på nuværende tidspunkt ikke mulighed for at forbyde brugen af generatorer mv.

En ølvogn kan ikke få tilladelse til mobilt gadesalg, da Lov om næring ikke tillader salg af alkohol med en alkoholprocent på 2,8% eller mere. Københavns Kommune har en restriktiv praksis ift. salg af drikkevarer med alkohol fra mobilt gadesalg - også når alkoholprocenten er lavere end 2,8% - og alkohollignende drikkevarer som fx mocktails, virgin cocktails får heller ikke tilladelse til at blive solgt i mobile gadesalgssteder grundet risikoen for, at mange kan forsamles til fest ved salgsstedet og signalværdien ift. unge, når/hvis alkohollignende genstande er let tilgængelige i det offentlige rum.

Ølvogne kan dog være en del af et arrangement, men så er det arrangøren, der har ansøgt om at have den eller dem som en del af deres arrangement, og der stilles ikke krav om, at de har en tilladelse til mobilt gadesalg for at være en del af et arrangement.

Restauranter, caféer, barer mv. kan ansøge om at have en bardisk i deres udeserveringsareal, men ingen restauranter, caféer, barer mv. har ansøgt om eller fået tilladelse til have bardiske på Gammel Strand.

Bevillinger til alkohol gives af bevillingsnævnet, der er forankret hos Kultur og Fritidsforvaltningen, og derfor er det ikke Teknik- og Miljøforvaltningen, der tillader salg af alkohol fra vogne.

Bekymringspunkt 3:

Der mangler også mere overvågning af den ulovlige private parkering på pladsen – ikke mindst om natten. Vil man gøre noget ved det? Der foregik tidligere åbenlys narkohandel på pladsen, men aldrig noget politi. Vil man gøre noget ved det i fremtiden? Det er ikke særligt rart med kokainsniffere og andet godtfolk på bænkene foran ens gadedør.

Kommentar:
Vores vagter er dagligt og hele døgnet til stede i området og kontrollerer for ulovligt parkerede biler. Siden 1. juli har forvaltningen udstedet omkring 100 p-afgifter. Det virker til dels præventivt, men det er desværre ikke altid, at bilisterne respekterer hverken parkeringsvagter eller afgifter. I takt med, at de sidste anlægsprojekter bliver afsluttet, forventes parkeringssituationen også forbedret.

Det er beklageligt, at du har oplevet åbenlyst salg af narkotika i København. Forvaltningen tager selvfølgelig afstand fra at byen benyttes til så-danne aktiviteter, men er ikke myndighed på området. Her må der i ste-det henvises til politiet, da det er deres resort.

Bekymringspunkt 4:

Forhåbentligt får de cafeer og restauranter på Stranden, som breder sig voldsomt meget, ikke lov til at fortsætte deres nærmest uhæmmede okkupering af pladsen – det ligner efterhånden Nyhavn – er det meningen med Gammel Strand? Det er efterhånden ikke meget plads tilbage til beboerne i området.

Kommentar:
Efter åbningen af metrostationen Gammel Strand er byrummet på Gammel Strand blevet omdannet til et shared-space, hvor færdslen er på fodgængernes præmisser, men der dog stadigvæk er cyklister og kørende trafik. Derfor er pladsen anlagt med en sammenhængende belægning fra facade til bolværk, med mulighed for ophold og en markering af en dobbeltrettet cykelsti på belægningen. Det forhold, at der bl.a. er og skal være forskellige typer færdsel på Gammel Strand, gør at udeserveringernes mulighed for at brede sig på pladsen har en be-grænsning. Forvaltningen har en ambition om, at Gammel Strand skal have plads til at beboere og besøgene kan bruge pladsen til ikke-kom-mercielle formål, og at der er mulighed for at nyde og opleve Gammel Strands enestående stemning og placering i byen, med udsigt til Slotsholmen og tæt på Indre Bys centrale handelsgader.

Alle restauranter, caféer, barer mv. kan ansøge om udeservering på offentlige vejarealer foran facaden til den pågældende restaurant, café, bar mv. og – hvis de har facade ud til en plads – kan de også ansøge om at anvende et areal på pladsen til udeservering. Som udgangspunkt kan restauranter, caféer, barer mv. have en forventning om, at få tilladelse til at benytte arealet udfor deres facade, ligesom alle andre restauratører i København har det. Hver enkelt ansøgning, som vi modtager, vurderes konkret, men som udgangspunkt giver vi tilladelse til opstilling udfor egen facade i et eller andet omfang, afhængigt af f.eks. hvor bredt fortovet er.

Københavns Kommune er forpligtiget af Lov om Offentlige Veje mv. til at foretage en konkret, individuel vurdering af de ansøgte udeserveringer. I denne vurdering skal vi først og fremmest tage hensyn til vejens funktion som færdselsareal. Vi vurderer derfor, om der kan opstå trafikale gener ved, at der opstilles en udeservering det pågældende sted med den ansøgte størrelse og indretning. I vurderingen ser vi bl.a. på, om udeserveringen friholder fortov, således at der er mulighed for at komme frem og tilbage på fortovet som almindelig fodgænger, handicappet, barnevognskørende mv., selvom der er en udeservering. Vi ser også på om det opstillede er forsvarligt ift. trafiksikkerheden, fx om der er risiko for at inventaret kan vælte ud på vejen foran cyklister mv.; om det tager oversigtsforholdene fra den kørende trafik; om der er risiko for påkørsel; om der tages hensyn til indgangspartier, porte mv. Forvaltningen tager dermed højde for lokale forhold, når tilladelse til det ansøgte vurderes. Forvaltningen sammenligner også med praksis for lignende steder, andre steder i byen eller i umiddelbar nærhed af det pågældende sted. Reglerne foreskriver nemlig, at lige forhold skal sagsbehandles lige.

 

Bekymringspunkt 5:

Vi kan også være bange for, når nattelivet er tilbage på gammelt niveau med 02- og 05-bevillinger, at renoveringen af Nybrogade sammen med Gammel Strand med kajen og Ved Stranden vil blive et nyt festområde og dermed forøge festen i gaden. Vi har allerede her på det sidste set tendenserne med fest og kæmpe højttalere på kajen og råb og skrig i gaderne.

Kommentar:
Almindeligvis gælder tilladelser til udeserveringer frem til kl. 24.00, hvorefter inventaret skal fjernes eller sammenstilles, således at det ikke kan benyttes. Det skyldes, at udendørsserveringen ikke skal bidrage til øget støj og ophold i nattetimerne.

Der findes dog tilladelser, der gælder frem til kl. 2.00 i f.eks. Nyhavn. Det skyldes, at der bor meget få mennesker, der kan være generet af støjen efter kl. 24.00.

Behandlingen af bevillinger sker hos bevillingsnævnet i Kultur- og Fritidsforvaltningen.
Teknik- og Miljøforvaltningen er klar over, at gæsterne i og ved udeserveringerne kan give gener for beboere og andre i området. Vilkårene for udeserveringer kan ikke regulere gæsternes adfærd. Københavns Kommune er ikke myndighed ift. at regulere større forsamlinger af folk, der støjer eller på andre måder giver gener i det offentlige rum. Det er Københavns Politi, der som myndighed kan regulere sådanne gener med hjemmel i Ordensbekendtgørelsen.

Bekymringspunkt 6:

Så er der hele problemet med el-løbehjul, der dels bliver stillet op på pladsen, men også ligger og flyder overalt ofte endda på tværs af de få steder, der er sat af til fodgængerne, og på de smalle fortove.

Kommentar:
I forhold til løbehjulene, er der udfordringer med, at løbehjul ligger og flyder i København, og at de til tider er til gene for byens borgere.

Transportministeren har lavet et forslag til nye regler, som giver bedre muligheder for at håndtere de elektriske løbehjul i byen.

Borgerrepræsentationen er netop i gang med at tage stilling til, i hvilket omfang løbehjulene må være i byen. Forvaltningen forventer, at der med de nye nationale regler, som forventes at træde i kraft 1. januar 2021, kommer bedre rammer for at alle kan være i byen uden blive generet af løbehjul, der ligger alle vegne.

Bekymringspunkt 7:

Det samme gælder for udlejningscykler, der ofte efterlades midt på pladsen eller ikke bliver samlet ind og derfor fylder op i de offentlige cykelstativer, så der ikke er plads til beboernes cykler eller dem, der har ærinder herinde. Der tales meget om, at både el-løbehjul og udlej-ningscykler fylder for meget, men hvad gør man ved det?

Kommentar:
I forhold til udlejningscyklerne så er de også omfattet af de nye regler, der i forhold til cyklerne lægger op til, at de skal stå i cykelstativerne, og netop ikke ligge og flyde. Efter de nye regler bliver det endvidere muligt at stille nærmere vilkår i aftalerne omkring råden over (brugen af) offentlig vej.
Udbyderne skal have en aftale med Kommunen, og i aftalerne vil komme vilkår, herunder om, hvordan udlejningskøretøjerne må stå, når de står til udlejning. De nye regler giver også mulighed for at udlej-ningscykler og løbehjul vil kunne fjernes på udbyderens regning, hvis de ikke står i henhold til det, der er aftalt med kommunen.

Bekymringspunkt 8:

Alt sejler, og kommunen glemmer helt, at der også er beboere i Middelalderbyen, som også skal være her, og som har brug for at få en dagligdag til at fungere – selv om man siger, at byen skal være for alle, det er bare ikke det, vi oplever. Hvad vil man gøre ved det, eller vælger man at overse det, fordi fokus er på cyklister, natteliv, udeserveringer, ophold, promenader og turistindustrien? Det kan godt være, at der tjenes mange penge på alle disse ting, men der er altså også lige det, at vi er en hel del, der betaler skat til kommunen.

Kommentar:
Teknik- og Miljøforvaltningen har stor forståelse for den frustration, som støjgener fra natteliv og udeserveringer i området kan medføre, og som henvendelsen giver udtryk for. Der skal være plads til udeserveringer og liv om aftenen i en storby som København, men det er vigtigt, at København er indrettet på en måde, der tager hensyn til de mennesker, der bor, lever og arbejder i byen. Der er fra Borgerrepræsentationens side et stort fokus på, hvordan der kan sikres en bedre balance mellem mulig-heden for at bo og feste i byen. Fra flere partiers side efterlyses der ændret lovgivning for at dæmme op for udfordringerne med for meget fest i byen. Samtidig er der sat gang i et arbejde med en ny restaurations- og nattelivsplan i et samarbejde mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen, som vil være gældende fra næste år. Planen skal give Borgerrepræsentationen et overblik over, hvilke udfordringer der er, hvilke håndtag der er at dreje på, og hvad der rent faktisk hjælper. Derudover er partierne bag budgetaftalen 2021 enige om at arbejde for et kommunalt ordenskorps, såfremt forhandlingerne om politiforliget munder ud i en lovhjemmel, der giver kommunen mulighed for at oprette et sådant.

For så vidt angår de udvidede udeserveringstilladelser, så har en politisk aftale i Teknik- og Miljøudvalget givet byens restaurationer mulighed for at tage fortovsarealer og parkeringspladser i brug til udeservering indtil oktober 2020 pga. Covid-19 situationen. Det er gjort som en hjælp til er-hvervslivet og denne branche specifikt. De udvidede udeserveringstilla-delser udløber den 1. oktober.

Bekymringspunkt 9:

Man må stille spørgsmålet, hvad politikerne egentlig vil med byen? Man er godt i gang med at gøre byen så umulig at bo i for beboerne, at man ender med at få en by uden beboere, men derimod en by kun til fest, ballade og turister – en kulisseby - fordi beboerne ikke kan holde ud at bo her.

Kommentar:
Forvaltningen henviser til svaret ovenfor."

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget drøfter forholdene på Gammel Strand.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Afhænger af drøftelsen.

Beslutning

Til mødet forelå svar fra Teknik- og Miljøforvaltningen på mailen, som en borger sendte til lokaludvalget en 4. september 2020. Se bilaget. 

I mødet viste suppleant Lilian Sølbeck en power point om forholdene på Gammel Strand. Se bilaget.

 

  1. Lokaludvalget drøftede forholdene på Gammel Strand. Der var følgende bemærkninger i drøftelsen:
    • Leverandørers lastbiler er for store til de små gader i Middelalderbyen. Mange af dem holder stille på pladser med køleanlægget tændt.
    • Politiet og kommunens forvaltninger taler ikke sammen om problemerne på Gammel Strand.
    • Der etableres til stadighed byggepladser, som lukker hele gader.  Det bør administeres, så der kun kan være et bestemt antal byggepladser i et område ad gangen.
    • Lokaludvalget bør spørge om, hvor på Gammel Strand kørearealet er. Teknik- og Miljøforvaltningen har tidligere oplyst, at kørebanen ligger tæt ved udeserveringerne.
    • Det er slående, at Nybrogade begrønnes, mens der intet grønt er på Gammel Strand.
    • Gammel Strand skal ikke udvikle sig til et nyt Nyhavn.
    • Lokaludvalget bør tage fotos, som viser problemerne med leverandørlastbiler.
    • Lokaludvalget bør holde møde med Teknik- og Miljøforvaltningen og leverandørerne om leverandørtransport til Middelalderbyen.
    • Kommunen har brugt mange penge på Citylogistik-projektet, men der er intet kommet ud af det.
    • Søstrene Grene kan godt finde ud af at få leveret varer i varevogne.
    • Lokaludvalget bør spørge om, hvad status er på Citylogistik-projektet.
    • Det er dokumenteret, at leverandørlastbilerne kører halvtomme rundt.
    • Leverandørernes kølekæde må ikke knække, men når restauratører selv henter varer i Kødbyen, knækker deres kølekæde.
  2. Lokaludvalget bemyndigede formanden til at holde et møde med Teknik- og Miljøforvaltningen om forholdene på Gammel Strand.
  3. Lokaludvalget bemyndigede formanden til at bede Teknik- og Miljøforvaltningen om et kort, der viser kørebaneareal og udeserveringsareal på Gammel Strand.

 

Til top