Mødedato: 07.04.2022, kl. 18:50
Mødested: Trinitatis Sognehus, Pilestræde 67

B-sag: Henvendelser til lokaludvalget, april 2022

Indre By Lokaludvalg skal tage håndteringen af henvendelser til lokaludvalget til efterretning.

Indstilling

Sekretariatet foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg tager håndteringen af henvendelser til lokaludvalget siden sidste lokaludvalgsmøde til efterretning

 

Problemstilling

Borgere har henvendt sig til lokaludvalget.

Løsning

1. Input til plan for el-ladestander i indre By

En borger, der ikke kunne deltage i lokaludvalgets borgermøde den 15. marts 2022 om ladeinfrastrukturen i Indre By for el-biler foreslog med mail den 9. marts 2022, at det bør overvejes at opstille ladestanderanlæg i periferien af Nyboder.

Han oplyser, at der er cirka 800 lejemål i Nyboder, hvor der lige nu ikke er en eneste ladestander til elbiler. Dette var med til at afholde ham selv fra at vælge elbil, da han købte ny bil sidste år.

Han oplyser, at der allerede holder flere elbiler og hybrider i Nyboder, og nogle er begyndt at ty til det almindelige elnet for at lade deres biler, med ledninger hængende ud af vinduet.

Det har man fra Forsvarets side måtte bede folk om at stoppe med, da man er bekymret for om det gamle elnet kan klare den belastning, skriver han.

Sekretariatet sendte forslaget til Teknik- og Miljøforvaltningen samt til lokaludvalgsmedlemmerne Sally Mountfield og Mads Aarup, der var tovholdere på borgermødet den 15. marts 2022.

 

2. Hvor skal vi lade el-biler op i Indre By?

En borger, der ikke kunne deltage i lokaludvalgets borgermøde den 15. marts 2022 om ladeinfrastrukturen i Indre By for el-biler, skrev med mail den 9. marts 2022:

"Jeg har kørt elbil i flere år og ladevilkår og muligheder i centrum af København er kun blevet dårligere i den periode jeg har haft elbil. Kommunens og regeringens lade-strategi er tilmed forkert. Det indser man efter 900 hverdage med elbil i en dansk stor by.

Diverse politikere har fokus på, at vi skal have tusindevis af lyn-ladere og hurtig ladestandere og at eksisterende P-pladser skal omdannes til elbil parkering. Det tager udgangspunkt i den fejlslutning at man skal lade en elbil på samme måde som man tanker en fossilbil. Nemlig at man kører et sted hen (til tankstationen/ladestanderen) og så fylder brændstof på og kører væk igen.

Den tankegang, omend den virker korrekt, er totalt forkert. 

Det kommer til at resultere i en dyr infrastruktur, mere trafik på vejnettet i form af sivetrafik. Heldigvis er der en billig og god løsning som allerede spirer frem i andre lande.

Batteriet i en elbil har slet ikke godt af at blive opladet hurtigt, batterilevetiden forkortes og effektiveten af ladeprocessen forringes. Det er lose-lose. En infrastruktur hvor elbiler oplades i hurtig-ladere er dyr at etablere og bla. fordi der herved kan skabes et ekstra peak-forbrug, så kræver det at kapaciteten af nettet som helhed skal udbygges. Det er igen en lose-lose situation.

Elbiler skal lades langsomt.

I første omgang kan vi løse det nuværende lade-kø problem ved at etablere slow-chargers i byens P-kældre. Et helt alm. mormor stik med 1 fase og 230V er rigeligt til at oplade en elbil der tilhører en beboer i København. Som beboer i københavn har man ofte ikke et dagligt pendlerbehov og det er helt normalt at bilen står stille et par dage eller en hel weekend. Et enkelt mormor stik vil på en nat kunne give en typisk elbil strøm til at køre 60 km. 

Derfor vil en billig løsning være, at der etableres slow-chargers i byens P-kældere som kun leverer strøm om natten. Dermed opnår vi følgende:

1. Den eksisterende overkapacitet i elnettet om natten udnyttes til at oplade elbiler.

2. Der skal ikke etableres ny peak-kapacitet i elnettet der forsyner København.

3. Den eksisterende lade-infrastruktur på gadeplan frigives til dag-pendlere der ikke bor i København, fordi alle elbiler der tilhører beboere naturligt vil søge mod byens P-anlæg.

Sidenhen, bør man etablere ladestandere/slowchargers i byens gadeplan. F.eks. ved at trække strømudtag til kantsten, eller ved at etablere ladestandere i lygtepæle mv. Dette er i fuld gang i andre lande allerede. Disse ladeudtag bør etableres ud for de enkelte ejendomme, i takt med at forbruget i byen forøges. 

Fast chargers, hvor en bil oplades på få timer, er en dyr og klodset løsning. Ofte er disse ladestandere så dyre at "kunden" kun må parkere der så længe der lades, dermed skal alle el-biler der kommer hjem fra arbejde parkeres to gange. Først skal man finde en ledig lader, og når bilen er opladet skal man ned på gaden igen og finde en ledig P-plads til bilen. Dvs. vi får endnu mere sive-trafik i København, hvor biler leder efter P-pladser. Enhver der tænker over det matematiske aspekt i denne "løsning" indser at det det er en forfejlet tankegang."

Sekretariatet sendte mailen videre til Teknik- og Miljøforvaltningen samt til lokaludvalgsmedlemmerne Sally Mountfield og Mads Aarup, der var tovholdere på borgermødet den 15. marts 2022.

Mads Aarup svarede den 9. marts borgeren, at han har helt ret. Mads Aarup skrev: "Adgang til destinationsopladning (dvs langsom opladning over længere) tid er både billigere, bedre for bilen og dens ejer samt for elnettet. Det er heldigvis almindeligt kendt og en del af kommunens strategi: "Handlingsplanen har (jf. anbefalinger fra Dansk Elbil Alliance) primært fokus på normalopladning (op til 22kW) og sekundært på hurtigopladning (50 kW)".

Ref: https://www.kk.dk/dagsordener-og-referater/Borgerrepr%C3%A6sentationen/m%C3%B8de-24062021/referat/punkt-23

Det er naturligvis ikke en enten-eller-diskussion, men en både-og, for erhvervslivet og visse typer besøgende i elbiler har brug for hurtig- og lynladning. Bemærk at Plugin-hybridbiler ikke kan lynlade. 

Der er stor prestige i at opsætte lynladere, og oliebranchen er godt i gang med at opsætte disse på tankstationer i byerne, for de ved, at deres eksistensberettigelse ellers er truet i byerne."

Borgeren svarede den 11. marts 2022: "Som Mads helt korrekt skriver, så er vores behov ikke en enten/eller løsning. Naturligvis skal der være fast-chargers tilgængelige i byen, både herboende og pendlerne kan få behov for at lade hurtigt. Som Mads også har set, er der et stort pres fra fossil-firmaerne og de gør alt hvad de kan for at vores tankegang ikke ændres. Benzin og Diesel tankes på tankstationen, derfor skal strøm også 'tankes' ved standeren, det skal gå hurtigt, selv slangen som man sætter i bilens tank ejes af benzinfirmaet og derfor skal en ladeboks naturligvis også ejes af nogen. Det er alt sammen fejlslutninger, og det bliver dyrt for os som danskere hvis vi ikke forstår hvorfor. Vi bør forstå at elbiler bør opfattes som en hvilken som helst anden elektrisk anordning i hjemmet, som blot står på gaden, når den lades op i en større by.

Når Dansk Elbil aliance skriver at Normalopladning (op til 22 kw) skal have primærfokus, så er jeg bange for at det bliver fejlfortolket i en konkrekt situation. De fleste elbiler vil opnå en hel fuld opladning på 2-4 timer med 22 kw - det er stadig alt for hurtigt. Når jeg omtaler slowcharging, så mener jeg et mormor stik/Shuku med 230V/13A, dvs. en ladehastighed på under 3 kw, gerne ned til 2 kw. og helst blot 1 kw. Min bil lader jeg med 230V/5A, når det er muligt, det er sådan batteriet holder længst og energitabet er lavest.

Et "grid" til elbiler baseret på 22 kw eller sågar 11kw eller 9.6 kw, vil ligesom et fast-charger netværk være rigtigt dyrt at etablere og medføre mange af de svagheder som jeg beskriver nedenfor (bla. peak kapacitet mfl).

Selv ved en ladehastighed på f.eks. 5 kw, vil stort set alle biler der er parkeret i byen efter normal arbejdstid, være fuldt opladede inden midnat. Dermed står elnettet ubrugt hen det meste af natten og vindmøllerne kan ikke komme af med den producerede strøm, hvis det blæser meget. I København har vi i lighed med andre større byer i Danmark, rigelig ekstra kapacitet i vores nuværende elnetværk. Netværket er designet til den belastning der er "juleaften" lige inden danskerne går til bords. Hvis denne "jule-kapacitet " benyttes om natten, så vil vi kunne oplade vores elbiler miljømæssigt korrekt, elektrokemisk korrekt og det vil ikke kræve den store infrastruktur investering.

Mit kørselsbehov er ca. 20.000 km/år, det er mao. meget typisk. Jeg vil i praksis kunne oplade min bil og dække mit normalkørselsbehov udelukkende med tilgang til 1kw strøm om natten i måske 363 dage ud af årets 365 dage. 

Ohms lov

Høj effekt kræver høj strøm og varmetabet i ledningen er afhængig af strømstyrken i anden (I*I) gange modstanden i kablet. Naturligvis kan man kompensere for dette ved at have tykke kabler og høj ladespænding, men den kamp er tabt på forhånd, fysikken bestemmer !. Heldigvis behøver vi slet ikke at kæmpe den, det er rigeligt at lade langsomt hele natten."

 

3. El-ladestandere

En borger, der ikke kunne deltage i lokaludvalgets borgermøde den 15. marts 2022 om ladeinfrastrukturen i Indre By for el-biler, skrev med mail den 9. marts 2022: "Ifølge LetsGo vil kommunen ikke give tilladelse til at oprette el-ladestandere på offentligt tilgængelige p-pladser, da LetsGos ladere er låst til LetsGo-biler. Men p-pladserne er jo også reserveret til bilerne, så jeg tænker at det må være en anakronisme i regelsættet.

Jeg arbejder for at overtale flest muligt i mit område til at udskifte deres bil med en delebilsordning. Men der er ingen el-delebiler i mit område (Nansensgade). Noget der ellers ville øge interessen for at udskifte egen bil.

Forslag til godt sted at oprette ladestandere: Gyldenløvesgade 12-16, hvor mange trafikanter kører forbi hver dag og måske kan blive inspireret til at skifte til (el)delebil, hvis de ser et par stykker stå der.".

Sekretariatet sendte mailen videre til Teknik- og Miljøforvaltningen samt til lokaludvalgsmedlemmerne Sally Mountfield og Mads Aarup, der var tovholdere på borgermødet den 15. marts 2022.

 

4. El-biler

En borger, der deltog i lokaludvalgets borgermøde den 15. marts 2022 om ladeinfrastrukturen i Indre By for el-biler, skrev med mail den 17. marts 2022:

"Tusinde tak for et rigtigt godt arrangement med gode indlæg og gode debatter. Det kunne have fortsat meget længere. Det er jo et godt tegn på, at emnet er vigtigt og interessant.

Situation

Indtil for et år siden kørte jeg en meget miljøvenlig dieselbil, som gav mig stor glæde i hverdagen. Én tankning 1000 km. Jagten på dieselbilerne og kravet til den grønne omstilling var den altafgørende årsag til at jeg skiftede til 100% el i april 2021. Jeg oprettede samtidigt et Clever abonnement, for at have styr på omkostningerne. Bilen kører som en drøm, 420 km på fuld opladning om sommeren og knapt 300 km om vinteren. Nu kan jeg pudse min glorie ift. den grønne omstilling med en dejlig bil. Og det er der heldigvis rigtigt mange andre københavnere der også kan. Der tages ansvar for miljøet i vores København.

Problem

Men ak, jeg må desværre indrømme, at der for ofte er øjeblikke hvor jeg inderligt fortryder på grund af manglende lademuligheder i København K. Det er særdeles stressende når man er afhængig af sin bil.  De manglende lademuligheder skyldes blandt andet:

  • Infrastruktur der ikke er på plads
  • Manglende service på ladestandere der er defekte
  • Manglende tidsbegrænsning på ladestanderne
  • Pendlere der arbejder i København kommer og optager lade-standerne i dagtimerne uden at lade, da man formentlig har ladestander hjemme
  • El-biler der holder uden at lade (nok pga. abonnement til anden serviceudbyder og manglende roaming)
  • Fossilbiler der optager pladserne
  • Osv. Osv.

Løsning

For mig er det ikke et spørgsmål om gratis parkering eller lavere afgifter. Det er alene et spørgsmål at få mulighed for at supportere den grønne omstilling, mere convenient/smartere og gerne billigere måde end fossile biler. Eller giver det for mig ikke mening.

Der er allerede mange gode ting i gang. Mange af dem er omkostningstunge og har derfor lange udsigter. Derfor vil jeg foreslå, at der sættes fokus på at implementere følgene lavt hængende frugter indenfor en kort tidshorisont (max 6 måneder). De er ikke prioriteret:

  1. Sikre roaming, så der uden yderligere omkostninger kan oplades på tværs af alle abonnementer i København.
  2. Biler der optager ladeplads skal have kabel i og lade.
  3. Max 3 timers ladning eller indtil bilen er ladt op. Så skal bilen flyttes efter max 30 minutter. Simpel løsning via app da alle biler og standere giver meddelelser.
  4. Dagbøder til udbydere med defekte standere.
  5. Gratis parkering for el-biler i KBH alene for københavnere.
  6. Ændre lovgivningen på parkering/færdsel mv, så den i større udstrækning tilgodeser el-bilerne.
  7. Kræve at nye P-huse indrettes med x% ladepladser. Måske kunne el-biler fra provinsen, så kunne lade til samme P-pris som parkeringen på gaden.
  8. Større bøder til fossilbiler der parkerer ulovligt på el-pladserne.
  9. Beboerparkering fra kl 1800-0700
  10. Gulerod til pendlere for generelt at aflaste Københavnerne

Disse tiltag vil kunne afhjælpe problemstillingerne markant på kort sigt indtil infrastrukturen er udbygget tilstrækkeligt eller på plads. Alt kan lade sig gøre for at afhjælpe problemstillingerne. Det er spørgsmål om vilje. Hvor der er vilje, er der vej, - også hurtig vej. Det har vi heldigvis oplevet i forbindelse med corona og med den hurtige hjælp til de stakkels fordrevne fra Ukraine. Jeg ved det er proportionsforvrængning, men det kan lade sig gøre at løse vanskelige problemer hurtigt.

Til sidst vil jeg blot endnu engang takke for et godt arrangement. Jeg stiller mig gerne til rådighed for yderligere input hvis der skulle være behov. Hvem løber med bolden herfra?"

Sekretariatet bad Teknik- og Miljøforvaltningen svare borgeren.

Teknik- og Miljøforvaltningen svarede den 24. marts 2022: "Tak for din deltagelse i borgermødet og for dine nyttige og konstruktive opfølgende input til forvaltningens arbejde med udbredelse af ladeinfrastruktur. Jeg har videregivet dine input til mine kolleger, der er ved at udarbejde det kommende udbud på området, og de vil tage alle dine input med i deres overvejelser ifm. udarbejdelse af udbuddet. Enkelte tiltag kræver lovændringer, fx større muligheden for højere afgifter på elbil-pladser, men det er vi allerede i dialog med Transportministeriet om."

 

5. Bilag til tillægsdagsordenen 11. november 2021

En borger bad med mails den 17. og 18. marts 2022 om bilaget til tillægsdagsordenssagen i lokaludvalgsmødet den 11. november 2021 "Udeservering ved restaurationsskibet Oranje i Nyhavn".

Sekretariatet skrev den 21. marts 2022 til borgeren, at det var en fejl, at bilaget ikke blev offentliggjort med referatet af lokaludvalgsmødet den 11. november 2021.

Sekretariatet sendte ham referatet af tillægsdagsordenen inkl. bilag:
https://www.kk.dk/dagsordener-og-referater/Indre%20By%20Lokaludvalg/m%C3%B8de-11112021/till%C3%A6gsdagsorden/punkt-1

 

6. Borgerforslag

Med mail den 22. marts 2022 skrev en borger, at han i lyset af den fornyede interesse for Lokalplan 512,Tillæg 1 ønsker at stille et borgerforslag til vedtagelse på førstkommende lokaludvalgsmøde efter konstitueringen og velkomsten til det nyvalgte udvalg. Han spurgte om hvilke regler der er for at få et sådant forslag optaget på dagsordenen.

Sekretariatet svarede samme dag, at borgere ikke har en ret til at få en sag på lokaludvalgets dagsorden. Det har kun lokaludvalgets medlemmer, hvorfor man skal få et lokaludvalgsmedlem til at stille forslaget, som man ønsker på lokaludvalgets dagsordenen.

Sekretariatet oplyste, at borgeren har mulighed for under dagsordenens ”Åben spørgetid” mundtligt at stille lokaludvalget forslag, kommentere en sag, stille lokaludvalget spørgsmål mv. Sekretariatet oplyste også, at det, at man kommer til lokaludvalgets ”Åben spørgetid” og siger noget, ikke er en  garanti for, at lokaludvalget svarer eller behandler forslaget.

 

7. Niels Hemmingsens Gade

Med mail den 25. marts 2022 oplyste en borger, at en restaurant fuldstændig har blokeret fortovet Niels Hemmingsens Gade 19-21 med serveringsborde og permanent placeret plantekasser.
Han skriver, at resultatet er, at det er umuligt for fodgængere at passere på fortovet, og at børn og ganghæmmede med rollator / kørestol henvises til den smalle og ofte stærkt trafikerede kørebane.
Han spørger, om det kan være rigtigt, at fodgængernes trafiksikkerhed 100 % ignoreres af hensyn til restaurantens udendørsservering og om det i det hele taget er lovligt at blokere fortovet.

Sekretariatet har bedt Teknik- og Miljøforvaltningen svare. Svaret foreligger ikke endnu.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Se ovenfor.

Beslutning

  1. Lokaludvalget tog håndteringen af henvendelser til lokaludvalget siden sidste lokaludvalgsmøde til efterretning

 

Til top