Mødedato: 07.02.2019, kl. 18:30
Mødested: MBK Kursuslokaler, Pilestræde 61

Høringssvar om mangfoldig og fokuseret københavnerinddragelse

Se alle bilag

Indre By Lokaludvalg skal godkende et høringssvar til Økonomiforvaltningen om mangfoldig og fokuseret københavnerinddragelse.


Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg godkender høringssvaret til Økonomiforvaltningen om mangfoldig og fokuseret københavnerinddragelse, der fremgår af løsningsafsnittet.

Problemstilling

Borgerrepræsentationens Sekretariat i Økonomiforvaltningen skrev den 12. november 2018 til lokaludvalgene om mangfoldig og fokuseret københavnerinddragelse.

Lokaludvalget besluttede i sit møde den 13. december 2018 at bemyndige formanden til at vurdere og svare Økonomiforvaltningen, om lokaludvalget skal stille Indre By Borgerpanel til rådighed for forvaltningens spørgeskemaundersøgelse om københavnernes ideer og ønsker til inddragelse. Lokaludvalget bemyndigede ham også til at beslutte, om undersøgelsen skal suppleres med yderligere spørgsmål, der tager udgangspunkt i Indre By;  i givet fald hvilke.

Formanden besluttede at stille Indre By Borgerpanel til rådighed for forvaltningens spørgeskemaundersøgelse samt at undersøgelsen ikke skulle suppleres med yderligere spørgsmål, der tager udgangspunkt i Indre By.

I mødet den 7. februar 2019 skal lokaludvalget forholde sig til den del af brevet, der handler om lokaludvalgets erfaringer med borgerinddragelse, nemlig følgende uddrag af brevet:

"Besvarelse af spørgsmål om københavnerinddragelse

Vi har udarbejdet nedenstående spørgsmål, som vi vil bede jer besvare. De handler om, hvordan I arbejder med, og hvilke forslag I har til, en mere mangfoldig københavnerinddragelse. Jeres besvarelse vil, sammen med input fra fagforvaltningerne og københavnerne, danne grundlag for udarbejdelsen af ramme og modeller for kommunens københavnerinddragelse.

Det bemærkes, at lokaludvalgene besvarede en lignende undersøgelse tilbage i 2015, som dannede grundlag for udviklingen af kommunens fem principper for øget københavnerdialog, der blev godkendt på Borgerrepræsentationens møde d. 28. januar 2016. Besvarelserne er vedlagt i bilag 3, så I kan vurdere, om der er pointer herfra, som I fortsat finder aktuelle og vil fremhæve i den nye undersøgelse.

De konkrete spørgsmål:

  1. Hvilke metoder benytter lokaludvalget til at skabe dialog og samarbejde med københavnerne?
  2. Hvilke metoder til københavnerinddragelse virker særligt godt i jeres lokaludvalg?
  3. Hvordan arbejder lokaludvalget med en mangfoldig københavnerinddragelse og repræsentation af bydelens forskellige stemmer? Hvilke erfaringer har lokaludvalget med at opnå dette?
  4. Er der noget, som lokaludvalget gerne vil gøre mere af ift. københavnerinddragelse, som ikke er muligt inden for de nuværende rammer i Københavns Kommune?
  5. Har lokaludvalget ideer til, hvilke metoder der skal til, for at Københavns Kommune som helhed kan opnå endnu bedre og mere mangfoldig københavnerinddragelse?"

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget svarer Økonomiforvaltningen:

 "Indre By Lokaludvalgs svar på de konkrete spørgsmål i brevet af 12. november 2018 vedr. mangfoldig og fokuseret københavnerinddragelse:

1. Hvilke metoder benytter lokaludvalget til at skabe dialog og samarbejde med københavnerne?

Lokaludvalgets dialog og samarbejde med de godt 42.000 indbyggere i Indre By Lokaludvalgs område sker på forskellig vis:

  • Udsendelse af nyhedsbrev med jævne mellemrum om aktuelle lokale temaer og om lokaludvalgets arrangementer. Nyhedsbrevet har i øjeblikket 4.812 abonnementer. Nyhedsbrevet anvendes også til at få en umiddelbar respons fra borgerne på aktuelle lokale temaer.
  • Spørgsmål til Indre By Borgerpanel med jævne mellemrum om aktuelle lokale temaer. Borgerpanelet har for tiden 3.514 medlemmer. Før borgerpanelet blev fornyet midt i 2018, havde det ca. 5.500 medlemmer.
  • Artikler på lokaludvalgets hjemmeside og i lokale medier om aktuelle lokale temaer.
  • Opslag på lokaludvalgets facebookside om aktuelle lokale temaer.
  • Klassiske borgermøder med jævne mellemrum om aktuelle lokale temaer. Det sker mange gange i samarbejde med forvaltningen.
  • Arrangementer på gaden med lokaludvalgets debatvogn om aktuelle lokale temaer. 
  • Lokaludvalget er facilitator for møder mellem beboere omkring Sankt Pauls Plads om indretningen og anvendelsen af pladsen. Lokaludvalget inddrager undervejs Teknik- og Miljøforvaltningen i dialogen, ligesom lokaludvalget betaler for udarbejdelse af tegningsmateriale.
  • Borgerne går til lokaludvalget, hvis de oplever problemer med kommunen, idet lokaludvalget kan formidle kontakt til og løsninger med kommunen. 
  • Lokaludvalget har kontakt til borgergruppen Københavns BeboerNetværk, som arbejder med problemstillinger vedr. støj i byrummet.
  • Lokaludvalget driver to arbejdsgrupper, hvor alle med interesse for Indre By kan deltage. Arbejdsgrupperne drøfter aktuelle lokale temaer med relation til det ressort, de hver især dækker. 

2. Hvilke metoder til københavnerinddragelse virker særligt godt i jeres lokaludvalg?

  • Forvaltningernes tidlige inddragelse af lokaludvalget i planlægningen af borgerdialog kvalificerer borgerdialogen. Det er lokaludvalgets indtryk, at lokaludvalget giver de input, som gør, at borgerne, forvaltningen og andre interessenter får en bedre oplevelse og bedre resultater ud af borgerdialog, hvor lokaludvalget har været tidligt inddraget. 
  • Lokaludvalgets rolle som facilitator af møder mellem beboere giver gode resultater for alle parter. 
  • Klassiske borgermøder med deltagelse af forvaltningerne er informative og nyttige for borgerne, når forventningerne til mulighederne for indflydelse er afstemt.

 

3. Hvordan arbejder lokaludvalget med en mangfoldig københavnerinddragelse og repræsentation af bydelens forskellige stemmer? Hvilke erfaringer har lokaludvalget med at opnå dette?

  • Det er ikke noget, lokaludvalget arbejder systematisk med. Vi analyserer behovet og hvilke metoder der er mest hensigtsmæssige fra sag til sag.
  • Med debatvognen når lokaludvalget både de borgere, som har noget på hjerte i en konkret sag, og de borgere, som tilfældigt passerer forbi - også borgere med bopæl udenfor Indre By. Det er vores indtryk, at vi med borgerpanelundersøgelserne får grupper af borgere i tale, som vi ellers sjældent hører fra, fx børnefamilier.

 4. Er der noget, som lokaludvalget gerne vil gøre mere af ift. københavnerinddragelse, som ikke er muligt inden for de nuværende rammer i Københavns Kommune?

  • Politikerne er stort set usynlige og overlader det til forvaltningen at stå på mål for de politiske beslutninger. Vi har brug for en samtale med politikerne om, hvordan politikerne kan få et større ejerskab til dialog med borgerne, bl.a. via lokaludvalgene. Den nuværende situation betyder at borgerne i stigende grad ikke nødvendigvis føler sig hørt af politikerne eller forvaltningerne. – altså en samtale om ejerskab og præmisser/vilkår for dialog.
  • Vi oplever løbende at sager bliver håndteret, som f.eks. byggesager, hvor der kunne være en anden faglig vurdering, der sagde, at det er en lokalplansag og dermed en sag med offentlig høring. Det er et problem. Vi vil gerne have taget fat i denne problemstilling således, at ingen kan sige, er der ikke er gennemsigtighed i forvaltningsafgørelser. Byggesager er ikke synlige for borgerne eller lokaludvalg.

 5. Har lokaludvalget ideer til, hvilke metoder der skal til, for at Københavns Kommune som helhed kan opnå endnu bedre og mere mangfoldig københavnerinddragelse?

  • Der er stor forskel på, hvordan de syv forvaltninger inddrager lokaludvalgene og borgerne, ligesom der stor forskel på, hvordan de forskellige enheder i Teknik- og Miljøforvaltningen inddrager lokaludvalgene og borgerne. Der er behov for en rød tråd i kommunens borgerinddragelse. Der bør komme et signal fra forvaltningerne og politikerne om, hvad borgerne kan forvente mht. borgerinddragelse.
  • Forvaltningerne og politikerne skal anerkende og styrke lokaludvalgenes rolle som de, der står for kommunens borgerdialog.
    I øjeblikket er tendensen, at forvaltningerne tiltager sig rollen som facilitator af borgerinddragelse og dermed i stigende grad sætter agendaen for, hvordan der skal være dialog og hvad den skal handle om.
    Lokaludvalgene kan med den forholdsvis fri rolle, de har, udfordre såvel de politiske beslutninger som forvaltningernes planer mv og borgernes holdninger - ligesom lokaludvalgene kan skabe forståelse blandt parterne for beslutningerne, planerne mv. eller holdningerne. I udgangspunktet har lokaludvalgene intet på spil, modsat politikerne, forvaltningerne og borgerne, hvorfor intet er helligt for lokaludvalgene.

Med venlig hilsen

Bent Lohmann;
formand"

Økonomi

Intet.

Videre proces

I brevet af 12. november 2018 skriver Borgerrepræsentationens Sekretariat: "Når vi har modtaget alle input fra jer, forvaltningerne, københavnerne og har analyseret materialet, vil vi fremlægge resultater og første konturer af modeller for københavnerinddragelse på et dialogmøde for lokaludvalg og gruppeformandskredsen torsdag d. 2. maj 2019 (forventet tidsrum kl. 17-20). Mødet giver mulighed for en fælles drøftelse af de foreløbige modeller og metoder, som tegner sig. I vil modtage nærmere invitation og program for mødet, når vi kommer tættere på."

Beslutning

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kjeld A. Larsen om, at lokaludvalget tilkendegiver, at forventningsafstemning er vigtigt og borgerne skal kende rammerne for indflydelse, hvorfor forvaltningerne og politikerne skal være tydelige omkring dette.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kjeld A. Larsen om, at lokaludvalget tilkendegiver, at Økonomiforvaltningen bør trække på lokaludvalgenes erfaringer med borgerdialog i det videre arbejde med mangfoldig og fokuseret københavnerinddragelse.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Lean Milo om, at lokaludvalget tilkendegiver, at det vil være en god service at give de mange tusinde borgere, der har deltaget i processen vedr. mangfoldig og fokuseret københavnerinddragelse, en tilbagemelding på et passende tidspunkt, om hvad der er kommet ud af initiativet, og herunder begrunde de valg, man har foretaget. 

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om, at lokaludvalget tilkendegiver, at Debatvognen især er god, når lokaludvalget står på stedet, hvor der er lagt op til fysiske ændringer.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om, at lokaludvalget tilkendegiver, at byggesager om bygningsændringer er særlig følsomme i Indre By.  

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om, at Københavnerinddragelsen skal tage udgangspunkt i, at forholdene i bydelene i kommunen er forskellige.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at lokaludvalget tilkendegiver, at borgerne skal have en kvittering på deres deltagelse i kommunens borgerdialog, hvad enten de har deltaget med høringssvar, i en borgerpanelundersøgelse, i et borgermøde osv., for dermed at føre borgerdialogen til ende.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at lokaludvalget tilkendegiver, at der mangler politisk vilje til at ville og turde dialogen med borgerne.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at lokaludvalget tilkendegiver, at det bestræber sig på at indhente og viderebringe alle synspunkter i en sag, da det er en hjertesag for lokaludvalget, at alle bliver hørt, også selv om der måtte være modsatrettede synspunkter.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Sally Mountfield om, at lokaludvalget tilkendegiver, at lokaludvalget samarbejder bredt om lokale politiske sager og temaer, fx i sagen om skybrudsprojekt for Sankt Jørgens Sø, hvor lokaludvalget samarbejder med lokale borgergrupper, interesseorganisationer og Nørrebro Lokaludvalg med henblik på at få afdækket alle aspekter af sagen og for at få klarlagt, om der er alternativer til projektet. 

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at lokaludvalget tilkendegiver, at kerneopgaven for lokaludvalget er at kvalificere det politiske beslutningsgrundlag.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Lean Milo om, at lokaludvalget tilkendegiver, at forbindelsen mellem Indre By Lokaludvalg og partierne i Borgerrepræsentationen via partiernes medlemmer af lokaludvalget er god og styrker lokaludvalget i dets rolle som bindeled mellem borgerne i Indre By og rådhuset, hvorfor partiernes repræsentation i lokaludvalgene bør fastholdes.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at lokaludvalget tilkendegiver, at lokaludvalget analyserer behovet for borgerinddragelse og hvilke metoder, der er mest hensigtsmæssige, fra sag til sag.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Bent Lohmann om, at høringssvaret afsluttes med følgende tekst:
"En afsluttende kommentar som en refleksion over lokaludvalgets borgermøde den 21. januar 2019 om Nybrogade-projektet og om Gl. Strand Metroforplads-projektet:
En borger har skrevet til lokaludvalget, at det er godt, at der bliver afholdt borgermøder, for ellers ville beboerne aldrig få noget at vide om, hvad der skal ske i byen eller i deres nærområde. Lokaludvalget er enig i betragtningen. 
Men borgerdialog og herunder borgermøder kræver lydhørhed i kommunen over for de beboere, der rammes af kommunens planer.
Borgerdialog skal forstås bogstaveligt: Det er en samtale, hvor man lytter til, får forståelse for og tager bestik af hinandens argumenter. Politikere, forvaltningens embedsmænd, lokaludvalget og borgerne har forskellige grader af faglighed, lokal viden, ønsker og holdninger, der skal respekteres og bøjes af mod hinanden. 
Aktuelle projekter som Nybrogade-projektet og især Gl. Strand Metroforplads-projekt er eksempler på, at borgerdialog bør omfatte alle beslutninger af betydning for Indre Bys forskellige kvarterer; også de enkelte beslutninger om tilladelser vedr. nattelivet, udendørs musikarrangementer, sports- og andre events osv., som ellers bare bliver trukket ned over Indre By og ikke mindst Middelalderbyen.  
Beboerne i Indre By bliver stort set ikke nævnt i de planer, projekter og eventprospekter, som kommunen træffer beslutning om og kommer ud i vores bydel med. Det er som om, man ikke regner med, at Indre By er beboet og derfor heller ikke regner med, at der er et hverdagsliv i bydelen, som skal fungere."

 

Lokaludvalget godkendte høringssvaret til Økonomiforvaltningen om mangfoldig og fokuseret københavnerinddragelse, der fremgår af løsningsafsnittet, med de tiltrådte ændringsforslag.

Til top