Mødedato: 25.08.2023, kl. 08:30
Mødested: Rådhuset, Magistratssalen, 2. sal

Rammerne for bistand til politikere på baggrund af chikane

Se alle bilag

Gruppeforpersonskredsen skal drøfte rammerne for bistand til politikere, der bliver udsat for chikane, trusler mv. samt tage stilling til, om der er behov for, at Økonomiforvaltningen vejleder medlemmerne af Borgerrepræsentationen specifikt om anvendelse af sociale medier.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller,

  1. at Gruppeforpersonskredsen drøfter rammerne for bistand til politikere, der bliver udsat for chikane, trusler mv.,
  2. at Gruppeforpersonskredsen drøfter behovet for, at Økonomiforvaltningen vejleder medlemmerne af Borgerrepræsentationen specifikt, f.eks. i form af en workshop, om anvendelse af sociale medier på en måde, så man i videst muligt omfang begrænser risikoen for chikane, trusler mv., når man bruger medierne i forbindelse med udøvelsen af sit hverv som borgerrepræsentant.

Problemstilling

Lokalpolitikere bliver i højere grad udsat for chikane, trusler mv. end tidligere. Det har givet anledning til flere henvendelser fra borgerrepræsentanter omkring rammer og muligheder for forvaltningernes bistand til politikere, og hvordan man som politiker skal forholde sig, hvis man bliver udsat for chikane af den ene eller anden art.

Endvidere er KL på vej med en opdateret vejledning om chikane mod lokalpolitikere og Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) har igangsat en undersøgelse om digital chikane af politikere.

Løsning

Forvaltningens bistand

Den kommunale forvaltning har mulighed for at yde bistand, hvis medlemmerne af kommunalbestyrelsen er udsat for chikane, trusler, vold mv. som led i udøvelsen af det politiske hverv.

For alle medlemmer af Borgerrepræsentationen (BR) gælder det således, at man som medlem til enhver tid kan modtage konkret bistand fra forvaltningen. Det enkelte medlem kan altid kontakte Borgerrepræsentationens Sekretariat, evt. via sin medlemssekretær, og modtage vejledning og bistand. Medlemmerne kan også rette henvendelse til sekretariaterne for de forskellige udvalg.

Udover generel vejledning og bistand kan hjælpen f.eks. bestå i at vurdere, om en given udtalelse i medierne eller direkte henvendelse giver anledning til at overveje en politianmeldelse samt hjælp i forhold til det praktiske i forbindelse hermed.

Et medlem af Borgerrepræsentationen vil også gennem Københavns Kommunes ordning med Falck Healtcare kunne modtage psykologbistand, hvis man har været udsat for hændelser i forbindelse med udøvelsen af ens hverv som borgerrepræsentant, som giver anledning hertil.

Særligt om brugen af sociale medier

Tonen på de sociale medier er hård, og mange politikere oplever chikane på medierne. Der findes ingen måde at undgå ubehagelige beskeder på medierne, men det kan være en fordel at være bevidst om beskedernes forskellige karakter, for at kunne vurdere de handlemuligheder man har.

Man kan f.eks. formulere et personligt kodeks for, hvordan man ønsker debatten skal være, man kan overveje, hvilken rolle man skal have på de forskellige platforme, man kan bruge teknikker til at nedtrappe konflikter, man kan øge sit kendskab til de tekniske indstillinger til de forskellige platforme, og man kan øge sin on-line sikkerhed ved at bruge forskellige passwords og to-trins godkendelse.

På den baggrund foreslås det, at Gruppeforpersonskredsen drøfter behovet for, at Økonomiforvaltningen vejleder BR-medlemmerne specifikt, f.eks. i form af en workshop, om hvordan man kan anvende de sociale medier på en måde, så man i videst muligt omfang begrænser risikoen for chikane, trusler mv., når man bruger medierne i forbindelse med udøvelsen af sit hverv som borgerrepræsentant. Gruppeforpersonerne kan evt. rejse spørgsmålet i grupperne, og melde tilbage til BR-Sekretariatet.

Øvrige tiltag

KL, Økonomi- og indenrigsministeriet og Danske Regioner har tidligere lavet en vejledning til håndtering af trusler og vold mod politikere (2018). Vejledningen indeholder konkrete råd til, hvordan man som politiker kan forebygge og håndtere chikane, trusler og vold. Rapporten, der blev offentliggjort 1. marts 2018, er vedlagt som bilag 1.

På nuværende tidspunkt er vejledningen ved at blive opdateret, og Borgerrepræsentationens medlemmer vil få vejledningen tilsendt så snart den er blevet offentliggjort, forventeligt i løbet af efteråret 2023.

VIVE er i perioden 1. januar 2022 - 1. juli 2024 også ved at undersøge, hvilke former for chikane politikere udsættes for, og om indsatserne for at stoppe chikane virker. Mere om undersøgelsen "VIVE undersøger digital chikane af politikere" kan ses på VIVE's hjemmeside vive.dk.

Særligt om dækning af advokatudgifter

Indimellem opstår spørgsmålet, om et medlem af Borgerrepræsentationen, herunder en borgmester, som bliver truet med sagsanlæg efter f.eks. udtalelser i offentligheden, kan få dækket bistand til advokatudgifter. Det er antaget i tilsynspraksis, at en kommune efter omstændighederne kan have den fornødne kommunale interesse i at afholde udgifter til advokatbistand i forbindelse med sagsanlæg mod kommunalbestyrelsesmedlemmer under forudsætning af, at sagsanlægget angår medlemmets handlinger og optræden i forbindelse med varetagelse af hvervet som kommunalbestyrelsesmedlem og dermed medlemmets funktioner efter kommunestyrelsesloven.

Tilsynspraksis er imidlertid meget restriktiv. Således fik Københavns Kommune i en forhåndsudtalelse fra 2017 afslag fra det kommunale tilsyn på at kunne afholde udgifter. I den forbindelse udtalte tilsynet, at

”Det forhold, at de pågældende medlemmer af Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune har fremsat de omhandlede udtalelser til medierne i tilknytning til sager, som har været behandlet i udvalg/Borgerrepræsentationen, findes således ikke i sig selv at være tilstrækkeligt til, at handlingerne henhører under varetagelsen af deres funktioner som medlemmer af Borgerrepræsentationen i henhold til kommunestyrelsesloven. Det forhold, at de pågældende medlemmers grupper i Borgerrepræsentationen efter det oplyste er enige i de fremsatte udtalelser, ændrer efter Ankestyrelsens opfattelse ikke herpå. Der foreligger efter Ankestyrelsens opfattelse ikke oplysninger om forhold i øvrigt, der giver grundlag for at antage, at de omhandlede udtalelser er fremsat som led i varetagelsen af funktioner, som de pågældende medlemmer måtte have i henhold til kommunestyrelsesloven. Ankestyrelsen finder således, at sagens oplysninger ikke giver grundlag for at antage, at de aktuelle handlinger henhører under medlemmernes varetagelse af funktioner i henhold til kommunestyrelsesloven og dermed angår deres handlinger og optræden i forbindelse med varetagelse af deres hverv i Borgerrepræsentationen. Det er på denne baggrund Ankestyrelsens opfattelse, at Københavns Kommune ikke vil have den fornødne kommunale interesse i sagerne mod X og Y og derfor ikke lovligt vil kunne afholde udgifter til advokatbistand i forbindelse med sagerne.”

Der findes herudover en bestemmelse i den kommunale styrelseslovs § 66 d, hvorefter borgmestre har ret til at få dækket udgifter til en advokat, hvis udgiften har tilknytning til en sag vedrørende suspension eller afsættelse af borgmesteren.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Efter drøftelsen i Gruppeforpersonskredsen og evt. supplerende drøftelser i grupperne tages der stilling til behovet for, at Økonomiforvaltningen faciliterer en workshop om anvendelse af de sociale medier som ovenfor beskrevet.

Borgerrepræsentationens Sekretariatet holder Gruppeforpersonskredsen orienteret om den opdaterede vejledning og VIVE´s undersøgelse. 

 

Beslutning

Gruppeforpersonskredsens beslutning i mødet fredag den 25. august 2023

Indstillingens 1. og 2. at-punkt blev drøftet.

Gruppeforpersonskredsen tilkendegav, at der ikke på nuværende tidspunkt er et behov for, at forvaltningen tilbyder en workshop om sociale medier til medlemmerne af Borgerrepræsentationen.

Gruppeforpersonskredsen tilkendegav herefter, at forvaltningen med fordel kan inkludere vejledning om emnet i onboarding-forløbet for nye medlemmer, og at forvaltningen kan udsende en generel årlig vejledning til medlemmerne med en kort beskrivelse af gældende regler, herunder muligheden for at få bistand fra forvaltningen i tilfælde af chikane og lignende i forbindelse med medlemmernes udøvelse af det kommunale hverv.

Forvaltningen vil i løbet af efteråret og i forbindelse med KLs opdatering af KLs vejledning på området opdatere borgerrep.kk.dk med særligt fokus på, at det tydeligt fremgår, hvor og til hvem medlemmerne af Borgerrepræsentationen kan henvende sig, når de bliver udsat for chikane, trusler m.v.

Gruppeforpersonskredsen besluttede endelig, at der på dagsordenen til møder i Gruppeforpersonskredsen skal være et fast punkt, ”Siden sidst”, hvor medlemmerne kan dele erfaringer og oplevelser vedrørende chikane m.v.

Til top