Mødedato: 06.01.2023, kl. 13:40
Mødested: Skriftlig votering

Lys-kunstværk til markering af Arkitekturhovedstad 2023

Se alle bilag

Gruppeforpersonskredsen skal tage stilling til lys-kunstværk i form af 11 lysende stråler, som er udarbejdet til Rådhustårnet i anledning af at København er Arkitekturhovedstad 2023.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller over for Gruppeforpersonskredsen,

1. at lys-kunstværket godkendes, så Teknik- og Miljøforvaltningen i dialog med KEID kan installere værket, som vil være tændt fra den 16. januar 2023 til den 26. februar 2023 i tidsrummet kl. 17-22.

 

Problemstilling

I 2023 fejrer København titlen som World Capital of Architecture og i den forbindelse har Sekretariatet for Arkitekturhovedstad 2023, der er organiseret i Teknik- og Miljøforvaltningen, etableret et partnerskab med Cph Light Festival – Københavns årlige lysfestival. Lysfestivalen har lavet et særligt lysværk til byen for at markere titlen som Arkitekturhovedstad. Værket er 11 tynde lysstråler, der lyser fra Rådhusets tårn i retning af byens 11 bydele, der skal tændes den 16. januar 2023 – dagen før den officielle åbning af World Capital finder sted på Rådhuset den 17. januar 2023. Stadsarkitekt Camilla van Deurs og Sekretariatet for Arkitekturhovedstad 2023 har været i dialog med lysfestivalen om værket samt udvælgelsen af bydelspunkter i byen.

Strålerne er skabt med den nyeste teknik, så det er ikke en egentlig laserstråle, men en smal tydelig lysstråle, der viser sin retning og kan aflæses, når man står ude på lokationen, uden at det lyser bygningen op. Denne stråle understøttes af en virtuel fortælling, der formidles på medier om Københavns 11 bydele og om de udvalgte steder. Det er ikke meningen, at alle 11 stråler lyser samtidigt, men snarere tænder i en rækkefølge, der gentager sig som et fyrtårns pejling rundt. Rådhuset vil dannes en transparent fortælling over byen, som er fortalt ud fra den bygning, der forbinder alle bydele – reelt og virtuelt.

De 11 lokationer er:

  1. B&W Hallerne på Refshaleøen (Indre By)
  2. Tivoli (Indre by)
  3. Koncerthuset (Amager Øst)
  4. Amager bakke (Amager Vest)
  5. Pasteurs Tårn i Carlsberg Byen (Vesterbro)
  6. Adventskirken (Vanløse)
  7. Brønshøj Vandtårn (Brønshøj/Husum)
  8. Grundtvigskirken (Bispebjerg)
  9. Nordbro (Nørrebro)
  10. Tunnelfabrikken (Østerbro/Nordhavn)
  11. Verbena Hus Tårnet (Valby)

De fleste steder har givet tilsagn til at ville deltage, men enkelte pejlemærker, kan ændre sig. Se bilag 1 for kort over lokationer og lysets retninger og bilag 2 for eksempel på lysstråle fra lignende værk i Paris.

 

Løsning

Lysfestivalen og Sekretariatet for Arkitekturhovedstad 2023 er i dialog med projektleder Nicolai Schrøder fra KEID vedrørende den praktiske og tekniske del af udførelsen af værket, og værket kan således etableres, så snart godkendelsen er modtaget.

Rent praktisk vil strålen tændes den 16. januar 2023 og frem til lysfestivalens afslutning den 26. februar 2023. Den vil lyse i tidsrummet kl. 17-22.

Copenhagen Light Festival oplyser, at strømforbruget til værket er et "komfurstik" med 3x10A i alt til de 11 lamper, svarende til et kaffemaskineforbrug.

I lyset af den nuværende energikrise er der direktiv om at undgå unødvendig belysning. Dette gælder ikke juleudsmykning, kulturnat, lysfestivaler, julemarkeder o. lign.

 

Økonomi

Cph Light Festival står for finansiering gennem lokationernes medfinansiering samt forsikring af lysværket, og der er dermed ikke udgifter forbundet med værket for Københavns Kommune.

Cph Light Festival er en non-profit organisation, der støttes økonomisk af Københavns Kommune, fonde og sponsorer.

Arkitekturhovedstad 2023 er finansieret af Københavns Kommunes Megaeventpulje.

 

Videre proces

 

Såfremt indstillingen godkendes, vil Teknik- og Miljøforvaltningen gå i dialog med KEID omkring det videre forløb.

Beslutning

Gruppeforpersonskredsens beslutning i skriftlig votering fra fredag den 6. januar 2023 til mandag den 9. januar 2023 kl. 12.

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top