Mødedato: 29.09.2004, kl. 15:00

Konsulenter under folkeoplysningslovenl

Konsulenter under folkeoplysningslovenl

Folkeoplysningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 29. september 2004

 

 

6.      Konsulenter under folkeoplysningslovenl

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Folkeoplysningsudvalget bevarer handicapidrætskonsulenten

at Folkeoplysningsudvalget bevarer voksenundervisningskonsulenten

at Folkeoplysningsudvalget bevarer FRIngo-konsulenten

at Folkeoplysningsudvalget bevarer idrætskonsulenten

at Folkeoplysningsudvalget bevarer konsulenten for kulturelle foreninger og spejdere

at Folkeoplysningsudvalget fremover får en statusrapport over konsulenternes arbejde det forløbne år i forbindelse med sidste udvalgsmøde før sommerferien

 

 

RESUME

På Folkeoplysningsudvalgets møde den 24. august 2004 drøftede udvalget muligheden for at nedlægge stillingerne som konsulenter på folkeoplysningsområdet. De sparede penge kan i stedet bruges til at øge tilskuddene til foreningerne. Derfor ønskede udvalget en sag om konsulenternes arbejdsopgaver. Denne sag beskriver derfor arbejdsopgaverne for konsulenterne. Det drejer sig om handicapidrætskonsulenten, FRIngo-konsulenten, to børne- og ungekonsulenter og voksenundervisningskonsulenten.

Konsulenterne bruges enten som service til foreningerne, eller hvor Folkeoplysningsudvalget beslutter at gøre en særlig indsats.

Det er forvaltningens vurdering, at hvis konsulenterne spares væk vil Folkeoplysningsudvalgets kendskab til foreningerne (herunder uhensigtsmæssige forhold) og udviklingen på området langsomt forsvinde. Konsulenterne er forbindelsesleddet til den aktive del af folkeoplysningen i kommunen og er en væsentlig brik i opgaven med at tilvejebringe gode rammer for folkeoplysende aktiviteter samt yde god service til foreninger og andre initiativtagere. Hvis konsulenterne spares væk, vil forvaltningen derfor ikke kunne rådgive foreninger, hjælpe nye initiativtagere og udarbejde analyser og udviklingsforslag til udvalget. Initiativer til udviklingen af foreningerne, deres vilkår og det samlede område, vil blive sat i stå. Det vil derfor være et stort tab for folkeoplysningen generelt, hvis en eller flere af konsulenterne spares væk.

Det ekstra tilskud, som besparelser på en eller flere af konsulenterne medfører, vil være af begrænset størrelse for over halvdelen af foreningerne, da de har under 50 medlemmer.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

På Folkeoplysningsudvalgets møde den 24. august 2004 drøftede udvalget muligheden for at nedlægge stillingerne som konsulenter på folkeoplysningsområdet. De sparede penge kan i stedet bruges til at øge tilskuddene til foreningerne. Derfor ønskede udvalget et notat om konsulenternes arbejdsopgaver. Denne sag beskriver derfor arbejdsopgaverne for konsulenter, hvor midlerne kommer fra foreningernes aktivitetsramme. Det drejer sig om handicapidrætskonsulenten, FRIngo-konsulenten, to børne- og ungekonsulenter og voksenundervisningskonsulenten.

Lovgrundlag vedr. foreningskonsulenter

Ifølge Folkeoplysningslovens § 37, stk. 9 påser Folkeoplysningsudvalget, at tilskud ydet efter denne lov er anvendt i overensstemmelse med loven og regler fastsat i medfør heraf.

Ifølge Folkeoplysningslovens § 38 stk. 2 er det Folkeoplysningsudvalget, der har "ansvaret for information, rådgivning, vejledning og administrativ hjælp til mindre og nye initiativtagere samt til andre grupper med behov herfor." Det er op til forvaltningen at beslutte, hvordan man lever op til forpligtelsen. Der er altså ikke noget krav om, at det er konsulenter, der udfører opgaverne.

Ifølge Folkeoplysningslovens § 40 afholder Kommunalbestyrelsen udgifterne ved Folkeoplysningsudvalgets virksomhed, samt stiller sekretariatsbistand til rådighed.

 

Børne- og ungekonsulenterne

I 1996 vedtog Folkeoplysningsudvalget som forsøg at oprette en konsulentfunktion på børne- og ungeområdet med henblik på "at løfte foreningslivet i København i en positiv retning". Der blev ansat to konsulenter til primært at rådgive og vejlede gamle og nye foreninger under folkeoplysningsloven. De skulle fungere som brobyggere mellem foreningsverdenen og Folkeoplysningsudvalget. Konsulenterne havde også til opgave at komme med ideer til udvikling af folkeoplysningen i København. En af de første opgaver var at lave en analyse af, hvilke foreninger der på det tidspunkt fik tilskud fra folkeoplysningsmidlerne. Analysen førte til en afgrænsning af folkeoplysningsbegrebet i Københavns Kommune.

Til at finansiere konsulenterne på børne- og ungeområdet besluttede Folkeoplysningsudvalget at tage 500.000 kr. (590.000 kr. i 2004priser) fra aktivitetskontoen på børne- og ungeområdet. Fra 1999 blev konsulentordningen gjort permanent (fou30.3.1998) og pengene overført til administrationskontoen.

Der er i dag stadig ansat to foreningskonsulenter. En med særlig vægt på idrætsområdet og en med særlig vægt på kulturområdet og det idébetonede børne- og ungearbejde.

Arbejdsopgaver i dag

Formålet med børne- og ungekonsulenternes arbejde er overordnet set det samme i dag som i 1996. De hjælper Folkeoplysningsudvalget med at skabe grundlag for en positiv og udviklende folkeoplysning i Københavns Kommune. De er brobyggere mellem Folkeoplysningsudvalgets ideer og beslutninger og foreningernes behov og ønsker.

Nedenfor er de grundlæggende arbejdsopgaver i stillingerne beskrevet efterfulgt af et bud på, hvordan arbejdsopgaverne kan løses fremover, hvis børne- og ungekonsulenterne spares.

·        Konsulenterne fører tilsyn med foreninger for børn og unge, som er godkendte til at få tilskud efter folkeoplysningsloven.

Folkeoplysningsloven kræver ikke, at kommunen fører tilsyn med de bevilgede tilskud til foreningerne. Den lovbundne kontrol foregår gennem foreningernes regnskabsaflæggelse for de tildelte midler. Det er alligevel besluttet, at en del af foreningskonsulenternes opgave er at føre tilsyn med nye godkendte foreninger, som i rådgivnings- og sagsbehandlingsfasen vurderes at kunne få problemer med at leve op til tilskudsforudsætningerne. Desuden føres der tilsyn med foreninger, vi bliver tippet om. Konsulenterne foretager stikprøvekontrol ud fra både tilfældighedsprincippet og bevidste valg. Denne opgave vil ikke længere kunne udføres af Fritid & Idræt. Der kan heller ikke peges på alternative løsningsforslag.

·        Konsulenterne er ansvarlige for at støtte og vejlede om tilskudsregler og folkeoplysningsloven over for de frivillige foreninger for børn og unge og borgere, der overvejer at etablere en forening.

Nye initiativtagere og kendte foreninger vil ikke fremover kunne modtage rådgivning fra Fritid & Idræt om folkeoplysningsloven, og hvordan man danner en forening. Navnlig etniske minoriteter har behov for lange vejledningsforløb for at forstå opbygningen og indholdet i en dansk forening, der lever op til folkeoplysningsloven. Denne opgave kan fremover løses af servicecentrene. Derudover kan der henvises til kommunens hjemmeside.

·        Konsulenterne udarbejder analyser samt rapporter efter behov om relevante problemstillinger på folkeoplysningsområdet.

Analyser og rapporter kan fremover udarbejdes eksternt for midler bevilget fra områdets aktivitetsramme.

·        Konsulenterne er idéskabere og medvirker ved udarbejdelse af udviklingsplaner for området.

Folkeoplysningsudvalget kan nedsætte frivillige underarbejdsgrupper, der kan komme med forslag til udvikling og ideer.

·        Konsulenterne afholder kurser, informationsmøder, foreningsbesøg, udarbejdelse af nyhedsbreve m.v. for foreningerne.

Foreningerne kan tilmelde sig organisationernes kurser. Foreningsbesøg og informationsmøder om andet end sagsbehandling vil bortfalde.

·        Konsulenterne repræsenterer Fritid & Idræt ad hoc i tværgående arbejdsgrupper.

Denne opgave vil som udgangspunkt ikke kunne lade sig gøre.

Forvaltningens vurdering af nedlæggelse af stillingerne som børne- og ungekonsulenterne

Da man i 1996 oprettede konsulentfunktionen var det for at løfte foreningslivet i en positiv retning. Uden børne- og ungekonsulenter vurderer forvaltningen, at den tætte kontakt til foreningslivet vil forsvinde, og resultatet blive et mindre kendskab til området og udviklingstendenserne. Risikoen er, at der igen over tid vil blive godkendt mange foreninger, som reelt ikke lever op til folkeoplysningsloven.

Ved nedlæggelse af børne- og ungekonsulenterne vil børne- og ungeområdet fremover udelukkende have ressourcer til at sagsbehandle ansøgninger og regnskaber.

 

Voksenundervisningskonsulenten

Ordningen på voksenundervisningsområdet blev iværksat i 1999 som en 3-årig forsøgsordning, som nu er gjort permanent.

Voksenundervisningskonsulentens arbejdsopgaver svarer til foreningskonsulenternes, som er beskrevet ovenfor.

Hertil kommer at konsulenten har haft særlige arbejdsfunktioner i forbindelse med de særlige indsatsområder, der har været arbejdet med siden 2003.

Forvaltningens vurdering af nedlæggelse af stillingen som voksenundervisningskonsulent

Svarende til hvad der er beskrevet under foreningskonsulenterne.

 

FRIngo-konsulent

I Øresundsprojektet FRIngo er der ansat en konsulent med det formål at udvikle foreningerne gennem samarbejde mellem foreninger i København og Malmø samt etablere venskabsforeninger med henblik på integration af Øresundsregionen. De nærmere opgaver er følgende:

·        Konsulenten skaber grundlag for en positiv og udviklende integration og samarbejde mellem foreninger på begge sider af Øresund.

·         Konsulenten er bindeled mellem Fritid & Idræt, styregruppen og foreningerne.

·        Konsulenten er initiativtager til og udarbejder analyser samt rapporter efter behov om relevante problemstillinger på området.

·        Konsulenten er idéskaber og medvirker ved udarbejdelse af udviklingsplaner for folkeoplysningsområdet.

·        Konsulenten informerer bredt gennem afholdelse af kurser, informationsmøder, foreningsbesøg, udarbejdelse af nyhedsbreve m.v.

·        Konsulenten er kontaktperson til organisationer, der har med integration i Øresundsområdet at gøre.

Det nuværende FRIngo projekt udløber med udgangen af 2004. Der er ansøgt om en treårig forlængelse af projektet med forbehold for politisk godkendelse i København.

Forvaltningens vurdering af nedlæggelse af stillingen som konsulent i FRIngo

Ifølge den foreløbige eksterne evaluering har "FRIngo-projektet på flera olika sätt haft en vigtig påverkan på den regionale integrationsprocessens politiska dagordning. För det första, utgör FRIngo med sitt fokus på och foränkring i regionens omfattende och mångfacetterede föreningsliv, det projekt som hittills tydligast och mest systematisk lyfter fram och bidrar till integrationens folklige förankring. För det andra, har FRIngo bidragit till ändringer i existerende regelverk, genom sin direkta medverkan till at fritidsförvaltningarna i Malmö och Köpenhamn har utvecklat ett gemensamt regelsätt för stöd till så kallade Öresundsföreninger. För det tredje, har FRIngo lyckats säkra att även foreningslivet omfattas av det transportstöd som existerar för utbytesresor över sundet.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att FRIngo-projektet haft/har en dubbelriktat positiv betydelse på föreningsnivå och regional integrationsnivå. Å en sidan, så bidrar FRIngo till at Ôresundsregionen tydligare finns med i föreningslivets föreställingsvärld och verksamhet. Å andra sidan, bidrar FRIngo til at föreningslivet tydligara finns med i det offentliga samtalet kring Ôresundsregionens utveckling. I detta avseende, och med en internationell utblick, framstår FRIngo-projektet som nyskapande och tämligen unikt. FRIngo-projektet skulle rent av kunna fungera som en internationell föregangsmodell för hur folklig förankringen kan bli en aktiv del i transregionala integrationsprocesser."

Såfremt Folkeoplysningsudvalget beslutter ikke at forny tilskuddet til Øresundssamarbejdet vil integrationen på foreningsområdet i regionen blive svækket. Den enkelte forening må fremover selv opdage og opsøge mulighederne i forhold til samarbejde, udvikling og faciliteter i Skåne.

Handicapidrætskonsulent

Ordningen blev etableret i 1990 og blev oprindeligt finansieret af rammen til specialundervisning for voksne. Ved etablering af Folkeoplysningssekretariatet i 1991 blev beløbet overført til aktivitetsrammen for børn og unge, hvorfra Københavns Kommune nu betaler 50 % af lønnen til en handicapidrætskonsulent. Den anden halvdel finansieres af Dansk Handicap Idræts Forbund og Frederiksberg Kommune. Ordningen har fungeret siden 1990 og er frivillig. Frederiksberg har givet udtryk for, at de ikke har planer om at nedlægge stillingen, og at de har været meget tilfredse med funktionen og den helhed i hovedstadsregi, konsulenten har kunnet agere i. Alle andre amter i landet har en handicapidrætskonsulent.

Handicapidrætskonsulentens formål er først og fremmest at styrke handicapidrætten i foreningsregi. Arbejdet består i:

·        At lave oplysningsvirksomhed og opsøgende arbejde

·        Udvikling og etablering af nye idrætstilbud

·        Rådgivning om praktiske og organisatoriske spørgsmål i bestående såvel som nye handicapidrætsforeninger

·        Medvirken ved rekruttering og uddannelse af trænere og ledere

·        Bistand i forbindelse med udslusning af elever fra specialundervisning til foreningsvirksomhed

·        Kontakt med lokale idr æts- og ungdomsforeninger, handicaporganisationer samt lokale myndigheder.

Forvaltningens vurdering af nedlæggelse af stillingen som handicapidrætskonsulent

Såfremt stillingen som handicapidrætskonsulent nedlægges vil det svække handicapidrætten i kommunen. Handicapkonsulenten er en meget central person i handicapidrætsverdenen både som igangsætter, informant og rådgiver. Han har også et godt samarbejde med specialinstitutioner og andre forvaltninger, der gør at forhold og initiativer for de handicappede ses i en helhed.

 

Bevilgede penge til konsulentstillingerne

I forbindelse med vedtagelsen af børne- og ungekonsulenterne afsatte Folkeoplysningsudvalget 500.000 kr. i 1996. Pengene blev taget fra børne- og ungeområdets aktivitetspulje. En prisfremskrivning til i dag viser, at de 500.000 kr. er blevet til 590.000 kr. Lønnen til de to ansatte er i alt 724.000 kr. Dertil kommer administrationsomkostninger på ca. 30.000 kr. pr. medarbejder eksklusiv husleje. Dvs. at Fritid & Idræts driftsbudget finansierer 194.000 kr. eksklusiv husleje.

Til dækning af udgiften til voksenundervisningskonsulenten blev der i 1999 afsat 400.000 kr. fra rammen til voksenundervisning. Prisfremskrevet svarer det til 472.000 kr. (2004-priser). Bruttolønnen udgør 480.000 kr. Dertil kommer administrationsomkostninger på ca. 30.000 kr. eksklusiv husleje. Fritid & Idræt finansierer således i alt 38.000 kr.

Til FRIngo-konsulenten blev der oprindelig afsat 377.000 kr. i 2000 fra lokaletilskudskontoen. Beløbet dækker udgifter til løn, husleje og administration. Beløbet er prisfremskrevet til 2004 blevet til 415.000 kr. Løn, administrationsomkostninger og husleje til FRIngo-konsulenten udgør i dag 398.000 kr.

Der blev oprindelig besluttet at tildele handicapkonsulenten 189.000 kr. fra børne- og ungeområdets økonomiske aktivitetsramme. Beløbet er årligt prisfremskrevet og er i 2004 266.000 kr. og tages fra den økonomiske ramme ved årets start.

Ekstra tilskud til foreningerne ved besparelse af konsulentstillingerne

Nedenfor er i tabelform vist, hvad det økonomisk vil betyde, hvis Folkeoplysningsudvalget nedlægger en eller flere af konsulentfunktionerne på børne- og ungeområdet og overfører beløbet til tilskudsrammen. Ved beregningen forudsættes tilbageført de oprindelig afsatte beløb, fremskrevet til løn- og prisniveau 2004. Udgifter herudover er finansieret via Fritid & Idræts driftsbudget, og indgår derfor ikke i beregningen.

 

Tabel 1

Stilling

Oprindelig budgetbevilling

Løn efter prisfremskrivning

Ekstra grundtilskud pr. medlem

Idrætskonsulent

250.000 kr.

295.000 kr.

5 kr.*

Kultur- og spejderkonsulent

250.000 kr.

295.000 kr.

5 kr.*

FRIngo-konsulent

377.000 kr. inkl. husleje og administration

415.000 kr. inkl. husleje og administration

7 kr.*

Handicapidrætskonsulent

189.000 kr.

 266.000 kr.

4 kr.*

I alt

 1.066.000 kr.

1.271.000 kr.

21 kr.

 

*Ekstratilskuddet er fremkommet ved at dele lønnen med antallet af foreningsmedlemmer under 25 år (58838) fra børne-ungeforeningernes regnskab fra 2003. Såfremt man ønsker en fordeling mellem grundtilskud og aktivitetstimetilskud på børne- og ungeområdet, kan det beregnes.

Hvis Folkeoplysningsudvalget ønsker at nedlægge alle konsulentfunktionerne på børne- og ungeområdet og derpå føre pengene tilbage til fordeling på aktivitetsrammen, vil grundtilskuddet på børne- og ungeområdet blive hævet med 21 kr. med uændret medlemstal. Over halvdelen af de godkendte foreninger har under 50 medlemmer, og de vil få omkring 1000 kr. eller mindre årligt i ekstra tilskud.

I 2004 er grundtilskuddet for hele året 163 kr.

Af tabel 2 fremgår beregningen for voksenundervisningskonsulenten.

Stilling

Oprindelig budgetbevilling

Løn efter prisfremskrivning

Faktisk bruttoudgift

Voksenundervisningskonsulent

400.000 kr.

472.000 kr.

510.000 kr.

 

Ved nedlæggelse af stillingen som voksenundervisningskonsulent vil tilskuddet til de enkelte foreninger kunne øges med 0,82 %.

En beslutning i Folkeoplysningsudvalget om at nedlægge en eller flere konsulentstillinger skal indstilles til Kultur- og Fritidsudvalget og endeligt vedtages af Borgerrepræsentationen. Hvis det skal have effekt fra 2005 skal det ske i forbindelse med vedtagelsen af budget 2005. Det skyldes, at pengene teknisk skal besluttes sparet på administrationen og bevilges til folkeoplysningsområdets ramme.

 

Samlet vurdering

Det er forvaltningens vurdering, at hvis konsulenterne spares væk vil Folkeoplysningsudvalgets kendskab til foreningerne (herunder uhensigtsmæssige forhold) og udviklingen på området langsomt forsvinde. Konsulenterne er forbindelsesledet til den aktive del af folkeoplysningen i kommunen og er en væsentlig brik i opgaven med at tilvejebringe gode rammer for folkeoplysende aktiviteter samt yde god service til foreninger og andre initiativtagere. Hvis konsulenterne spares væk, vil forvaltningen derfor ikke kunne rådgive foreninger, hjælpe nye initiativtagere og udarbejde analyser og udviklingsforslag til udvalget. Initiativer til udviklingen af foreningerne, deres vilkår og det samlede område vil blive sat i stå. Det vil derfor være et stort tab for folkeoplysningen generelt, hvis en eller flere af konsulenterne spares væk.

Det ekstratilskud, som en besparelse af en eller flere af konsulenterne vil betyde for den enkelte forening, vurderes således ikke at stå mål med det tab for folkeoplysningen, som et ekstratilskud på 21 kr. pr medlem til de frivillige folkeoplysende foreninger eller 0,82% på voksenundervisningen giver. Derfor indstilles, at alle konsulenter fortsætter uændret.

 

MILJØVURDERING

Der er ikke foretaget miljøvurdering.

 

ØKONOMI

På området for folkeoplysende frivillige foreninger er der i 2004 afsat 21.673.000 kr. til aktivitetstilskud. De fordeles som vist nedenfor:

Budgetpost

Beløb i kr.

Buffer til løbende ansøgningsfrister

       1.479.834

Lederkurser

       1.067.000

Handicapidrætskonsulent løn

          266.000

Handicapkørsel

          178.000

Undervisning (visitkortmodel)

          536.579

Buffer til for sent indsendte ansøgning

          290.995

Fordeling til grund-/aktivitetstilskud

     17.854.592

 

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen kendte.

 

HØRING

Der er ikke foretaget høring.

 

BILAG

Bilag 1. Oversigt over antallet af konsulenter på folkeoplysningsområdet i 6-by kommuner og Københavns Amt.

 

 

                       Mads Kamp Hansen                                                             

                                                                                       /     Stig Jørgensen

 


 


Til top