Mødedato: 28.10.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Valg til folkeoplysningsudvalg for perioden 2014-2017

Se alle bilag

Der skal i 2014 vælges et nyt folkeoplysningsudvalg i Københavns Kommune for perioden 2014 til og med 2017.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Folkeoplysningsudvalget over for Kultur- og Fritidsudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
  1. at der nedsættes et folkeoplysningsudvalg for perioden 2014-2017, og
  2. at den foreslåede procedure for valg af repræsentanter fra tilskudsområderne tages til efterretning (se bilag 1).

Problemstilling

I henhold til folkeoplysningslovens § 35, stk. 2, skal kommunalbestyrelsen sikre, at der oprettes et udvalg med repræsentation af den tilskudsberettigede virksomhed. Københavns Kommunes retningslinjer for støtte til folkeoplysning præciserer yderligere, at valg skal finde sted umiddelbart efter kommunalvalg og senest i april det følgende år. Medlemmerne vælges for en periode på fire år.

Foruden de tilforordnede består Folkeoplysningsudvalget af 21 repræsentanter:
7 medlemmer vælges af Københavns Borgerrepræsentation blandt forsamlingens medlemmer.
7 medlemmer repræsenterer foreninger, der fortrinsvis organiserer folkeoplysende voksenundervisning.
7 medlemmer repræsenterer foreninger, der fortrinsvis organiserer det frivillige foreningsarbejde.

Løsning

Torsdag den 16. januar afholdes der valg til Folkeoplysningsudvalget for perioden 2014-2017, begge år inklusive. Alle foreninger, der modtager tilskud i henhold til folkeoplysningsloven, inviteres til valget, som vil foregå på Rådhuset. Der er ingen begrænsning på antallet af deltagere fra den enkelte forening, men der uddeles kun et sæt stemmesedler pr. forening.

Der er fri opstilling for medlemmer af en godkendt forening og ingen begrænsning for antal af kandidater. Det er dog en betingelse, at den pågældende repræsenterer en forening, som i det seneste år op til datoen for valget til Folkeoplysningsudvalget har gennemført folkeoplysende virksomhed med tilskud eller anvisning af et lokale efter loven.

Som orientering til udvalget skal der gøres opmærksom på, at inden lovændringen i 2011 havde personer med bopæl i Københavns Kommune pligt til at modtage valg til Folkeoplysningsudvalget, og kun Borgerrepræsentationen kunne ved rimelig grund træffe beslutning om fritagelse. Disse bestemmelser blev ophævet i 2011 og gælder derfor ikke længere.

Valget af de 14 foreningsmedlemmer foretages i to valggrupper: Den folkeoplysende voksenundervisning og de frivillige folkeoplysende foreninger. Den sidstnævnte gruppe vil yderligere blive delt op i tre grupper: idræt (4 repræsentanter), spejdere (1 repræsentant) og kultur (2 repræsentanter).

Efter den vejledende afstemning spørges forsamlingerne, om de valgte personer kan indstilles enstemmigt til Borgerrepræsentationen. Hvis der opnås enighed, er de pågældende valgt til at blive indstillet. Hvis der ikke opnås enighed, udpeger Borgerrepræsentationen på grundlag af de indstillinger, der fremkommer på mødet, det nye folkeoplysningsudvalg.

Når den vejledende afstemning om medlemmerne har fundet sted, gentages proceduren for suppleanternes vedkommende. Der er tale om personlige suppleanter.

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller resultatet af valget til Borgerrepræsentationen.

Økonomi

Ingen.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen varetager det videre forløb med indkaldelse til og afvikling af valget.


Mads Kamp Hansen

Beslutning

Der var enighed i udvalget om, at programmet er for langt. Udvalget besluttede derfor, at pausen stryges, og at servering af sandwich bliver efter afslutningen af det officielle program.

Med de ændringer blev indstillingen tiltrådt.
Til top