Mødedato: 24.08.2004, kl. 15:00

Øresundssamarbejdet FRIngo

Øresundssamarbejdet FRIngo

Folkeoplysningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 24. august 2004

 

 

8.      Øresundssamarbejdet FRIngo

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Folkeoplysningsudvalget anbefaler Kultur- og Fritidsudvalget at beslutte at fortsætte samarbejdet i FRIngo i perioden 2005 – 2006 med henblik på at fremme folkeoplysningsområdets muligheder for samarbejde og udvikling i Øresundsregionen

at Folkeoplysningsudvalget anbefaler Kultur- og Fritidsudvalget at der fortsat afsættes 340.000 kr. (PL 2004) årligt i 2005 og 2006 fra aktivitetstilskuddene fra området for frivillige foreninger for børn og unge til en konsulent i projektet.

 

 

 

RESUME

Øresundsprojektet FRIngo har fungeret med god succes siden 1999. FRIngo arbejder på at få foreningslivets øjne op for mulighederne ved at samarbejde på tværs af Sundet og benytte faciliteter m.m. på den anden side Sundet. Det foreslås nu at søge penge til at forlænge projektet for perioden 2005 – 2006.  De nuværende samarbejdspartnere har givet tilsagn om fortsat at deltage.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

I 1999 ansøgte det daværende FOS, sammen med Malmø Stad, Folkeuniversitetet i Malmø, DIF,og DGI, Øresundskomiteen om EU-midler i Interreg III-puljen til at skabe samarbejde mellem foreninger i København og Malmø. Pengene blev bevilget og projektet fik navnet FRIngo. Da projektet var en succes blev det forlænget til og med 2004. Ved forlængelsen kom flere samarbejdspartnere til, så projektet dækkede en større del af Øresundsregionen, men stadig med hovedvægten på København og Malmø. Budgettet for 2003 – 2004 er samlet 3,7 mio. kr., hvoraf København betaler 340.000 kr. årligt.

 

FRIngos mål har været at formidle mulighederne på kultur- og fritidsområdet i Øresundsregionen til foreningerne og borgerne. Som det fremgår af bilag 1 har FRIngo opnået mange resultater i samarbejde med foreningslivet på begge sider af sundet og skabt interesse for mulighederne for kultur- og fritidslivet på begge sider af Øresund. Ifølge Øresundskomiteen er det lykkedes så godt, at FRIngo fremhæves som det bedste projekt, der arbejder med den folkelige forankring af mulighederne i Øresundsregionen. De foreløbige overordnede resultater af FRIngos arbejde er listet i oversigtsform i bilag 1. Netop den folkelige forankring ønsker Øresundskomiteen at prioritere yderligere i de kommende år. FRIngos styregruppe har kontaktet Øresundskomiteen for at høre om der er interesse for, at man søger om tilskud til et nyt projekt. Det er der. Det foreslås derfor at ansøge Øresundskomiteen om tilskud til projektperioden 2005 - 2006.

 

Projektfundament

Ideen er at bygge videre på de resultater og erfaringer, som er skabt gennem de seneste 5 år med FRIngo. Dvs. åbne foreningslivets øjne for samarbejdsmulighederne i regionen. Erfaringerne viser bl.a., at det generelt stadig går langsomt at få borgerne til at forstå og håndtere, at man nu lever og virker i en region med to kulturer, to sprog og to samfundssystemer. Viden om mulighederne i og om regionen er begrænset hos det store flertal i regionen. Målet med projektet skal derfor stadig være at få flere foreninger og mennesker til at se de nye muligheder, som tilbydes, og få dem til at begynde at bruge dem, samt at pege på de eventuelle barrierer, der hindrer brugen af mulighederne.

Den primære målgruppe er stadig foreningerne og deres medlemmer. Som noget nyt vil projektet forsøge at inddrage biblioteker og kultur- og medborgerhuse i samarbejdet og formidlingen af kendskab til mulighederne i regionen.

Projektet giver folkeoplysningsområdet mulighed for fortsat at udvikle sig og give foreningerne nye tilbud. Den enkelte forening får nye samarbejdsmuligheder, kursus- og uddannelsestilbud og inspiration til at gøre ting anderledes. Ved deltagelse i aktiviteter giver det også kontakt til potentielle nye medlemmer.

Med sin deltagelse i projektet lever København op til målsætningen om at være en international by og en foregangskommune i forhold til at skabe integration i Øresundsregionen.

Projektansøgningen skal være indleveret inden 15. september. De overordnede mål vil være:

·        Støtte udviklingsarbejdet på kultur- og fritidsområdet.

·        Skabe foreningsudvikling og samfundsudvikling gennem et bredt uddannelsesarbejde indenfor foreningslivet.

·        Øge kendskabet blandt borgerne til mulighederne på kultur- og fritidsområdet i Øresundsregionen.

·        Skabe folkelig forankring i regionen for at opnå en grænseoverskridende udvikling.

 

Det gøres gennem

·        Anvendelse af oparbejdet og etableret samarbejde inden for foreningslivet for at sprede kendskabet til regionen og foreningssamarbejdet.

·        Opsøgende aktiviteter via foreningslivet og dets netværk samt via konsulenterne i projektet.

·        Samarbejde med og mellem biblioteker, lokale kultur- og medborgerhuse samt foreningslivet om spredning af viden om regionen og dens muligheder til befolkningen.

 

Der lægges op til, at de nuværende fire medarbejdere i projektet fortsætter i den ny projektperiode.

De nuværende samarbejdsparter har givet tilsagn om at deltage i en ny projektperiode.

 

MILJØVURDERING

Der er ikke foretaget miljøvurdering.

 

ØKONOMI

Ifølge Interreg IIIs tilskudsregler kan projekter kun få det samme i tilskud, som de selv yder. Folkeoplysningsudvalget har af rammen på konto 3.73 (aktivitetstilskud til børn og unge) afsat 340.000 kr. i 2004 til aflønning af en konsulent. Rammen er på 21.673.000 kr. Det samlede budget i 2003/04 for det nuværende FRIngo-projekt er 3,7 mio. kr. Det nye projekt forventes at have mindst samme budget. Det foreslås derfor af rammen på konto 3.73 (aktivitetstilskud til børn og unge) at afsætte et uændret beløb på 340.000 kr.(PL  2004) i 2005 og 2006 til lønudgift til en konsulent. 

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen kendte.

 

HØRING

Der er ikke foretaget høring.

 

BILAG

Bilag 1. Øresundsprojektet FRIngo – mål og resultater

 

 

  Mads Kamp Hansen

                                                              /     Stig Jørgensen

 


 


Til top