Mødedato: 24.08.2004, kl. 15:00

Landsdækkende evalueringsprojekt

Landsdækkende evalueringsprojekt

Folkeoplysningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 24. august 2004

 

 

13.      Landsdækkende evalueringsprojekt

INDSTILLING

Kultur og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Folkeoplysningsudvalget godkender, at Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune sammen med kommunerne i 6-by samarbejdet søger Undervisningsministeriet om en bevilling på 3 mio. kr. til et landsdækkende udviklings- og evalueringsprojekt inden for den folkeoplysende voksenundervisning.

 

 

RESUME

I forlængelse af det pilotprojekt, der i foråret blev igangsat i Københavns Kommune, har forvaltningerne i de seks største kommuner i landet: København, Århus, Odense, Aalborg, Esbjerg og Randers drøftet at gennemføre et tilsvarende projekt på landsplan – dog med de justeringer, der viser sig at være nødvendige eller hensigtsmæssige ifm. gennemførelsen af pilotprojektet.

Det forudsættes, at Undervisningsministeriet vil finansiere projektet.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Der er ikke siden 1997 lavet en landsdækkende undersøgelse af brugernes interesser, deres motiver til at bruge aftenskolerne og deres ønsker til fremtidens aftenskoler, selvom en meget stor del af den voksne befolkning i dag deltager i aftenskolernes undervisning.

I marts 2004 blev der – med tilskud fra Undervisningsministeriets Tips & Lottomidler og Københavns Kommune – igangsat et pilotprojekt i Københavns Kommune.


Det ene formål med projektet er at finde frem til en fællesnævner for de københavnske aftenskolens identitet og få svar på, hvem deres interessenter er.

Det andet formål er at udvikle et fælles værdigrundlag, hvorudfra der kan udvikles metoder/redskaber til at udvikle/evaluere de københavnske aftenskolers virksomhed.

I forlængelse af dette pilotprojekt ønsker Kultur- og Fritidsforvaltningen i København at gennemføre et tilsvarende projekt på landsplan.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har ifm.  6-by samarbejdet forelagt ideen og den vedlagte projektbeskrivelse for repræsentanterne i de tilsvarende forvaltninger i de fem andre største kommuner i landet: Århus, Odense, Aalborg, Esbjerg og Randers.

Repræsentanterne for kommunerne har udtrykt sig meget positivt om projektet og  er i gang med at forelægge det for deres relevante udvalg.

Gennemførelsen af pilotprojektet går planmæssigt, og aftenskolernes personale, deltagere og "ikke-deltagere" har vist den nødvendige interesse for at medvirke i projektet.

Det er hensigten, at datagrundlaget og resultaterne fra pilotprojektet i Københavns Kommune skal indgå i det landsdækkende projekt. Projektdesignet vil derfor følge projektdesignet for pilotprojektet i København – dog med de justeringer, der viser sig at være nødvendige eller hensigtsmæssige for gennemførelsen af pilotprojektet.

Det er hensigten at inddrage alle relevante interessenter i styregruppen for projektet: Dansk Folkeoplysnings Samråd, Oplysningsforbundenes Fællesråd, Landsforbundet af Voksen- og Ungdomsundervisere, to forskere (Finn Thorbjørn Hansen og Søren Ehlers – begge fra DPU), repræsentanter for de seks kommuner, der ønsker at igangsætte projektet, samt repræsentanter for nogle små kommuner og deres aftenskoler. De to sidstnævnte deltagere skal tilsammen være repræsentative mht. urbanisering og skoleorganisatorisk tilhørsforhold. Derudover vil Undervisningsministeriet og Kommunernes Landsforening blive inviteret til at deltage.

Styregruppens opgave er at behandle alle væsentlige dele af projektet (planer, skemaer, analyser, metoder/redskaber m.v.).

Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune, som har været repræsenteret i styregruppen for pilotprojektet, tilbyder at administrere projektet uden beregning.

Der skal medvirke et stort antal ledere, konsulenter, lærere og deltagere fra aftenskoler, der udvælges efter følgende kriterier:

-         De skal være blandt de bedste aftenskoler i de kommuner, de får tilskud fra

-         De skal være repræsentative mht. urbanisering og skoleorganisatorisk tilhørsforhold.

Udgangspunktet er, at alle kommuner/aftenskoler i Danmark skal kunne genkende sig selv.

Det forudsættes, at Undervisningsministeriet vil finansiere projektet.

 

MILJØVURDERING

Ingen konsekvenser.

 

ØKONOMI

Det forudsættes at Undervisningsministeriet vil finansiere projektet.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Nej

 

BILAG

Bilag 1. Udkast til "Aftenskolernes situation og udviklingsmuligheder – et landsdækkende projekt".

 

 < /p>

  Mads Kamp Hansen

                                                              /    

                                                                                       Lisa Hougaard

 


 


Til top