Mødedato: 23.08.2005, kl. 15:00

Høring vedrørende Københavns Kommunes frivillighedspolitik

Høring vedrørende Københavns Kommunes frivillighedspolitik

Folkeoplysningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 23. august 2005

 

 

8.      Høring vedrørende Københavns Kommunes frivillighedspolitik

(FOU  50/2005)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Folkeoplysningsudvalget godkender udkast til høringssvar vedrørende Københavns Kommunes frivillighedspolitik, jf. bilag 5.

 

 

RESUME

I sensommeren 2000 tiltrådte Borgerrepræsentationen en politik for Københavns Kommunes samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer om løsning af sociale opgaver. (BR 335/2000).

Med Borgerrepræsentationens vedtagelse af budget 2004 i oktober 2003 blev følgende hensigtserklæring om udformning af en ny supplerende frivillighedspolitik vedtaget:

 

Inden sommerferien 2004 udarbejdes en frivillighedspolitik for København med fokus på:

·        Generelt at styrke civilsamfundets medansvar for og deltagelse i løsningen af samfundsmæssige problemstillinger.

·        At udvikle nye måder at samordne og integrere kommunens og civilsamfundets indsats.

 

Kilde: Budget 2004, hensigtserklæring 11

 

 
 

 

 

 

 

 


I maj 2004 opfordrede Kontaktudvalget i Københavns Kommune til, at fristen for udarbejdelsen af en ny frivillighedspolitik blev flyttet, for at Kontaktudvalget kunne medvirke i processen. Dette blev tiltrådt. Kontaktudvalget afleverede til Økonomiforvaltningen marts 2005 deres forslag til ny frivillighedspolitik marts 2005. Kontaktudvalgets forslag er vedlagt som bilag 3.

Økonomiforvaltningen har haft formandskabet for arbejdet, med deltagelse fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Sundhedsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Sundhedsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningens har beskrevet tildeling af midler og deres nuværende samarbejde med de frivillige organisationer, samt leveret forslag til supplement til eksisterende politik, vedlagt som bilag 1. Rapporten "Forvaltningernes tildeling af midler samt nuværende arbejde med frivillige organisationer" er vedlagt som bilag 2.

Arbejdsgruppens arbejde med at udarbejde supplementet til eksisterende politik har taget udgangspunkt i den eksisterende politik (BR 335/2000) samt "Charter for samspil mellem det frivillige Danmark/Foreningsdanmark og det offentlige". Charteret er vedlagt indstillingen som bilag 4.

Med udgangspunkt i eksisterende politik og charteret er formålet at skabe de bedste muligheder for frivillig aktivitet for borgerne i kommunen. Den frivillige aktivitet er mangfoldig og strækker sig fra uformelle netværksorganiseringer til foreninger og organisationer med formaliserede beslutningssystemer.

Hvor den eksisterende frivillighedspolitik dækker det sociale område, har forslaget til supplement formålet, at afdække både det frivillige arbejde, der sker på det sociale område, i forbindelse med aktiviteter henvendt til en bestemt målgruppe/brugergruppe, samt arbejdet i de frivillige aktivitetsudøvende foreninger, f.eks. idrætsforeninger, som laver aktiviteter for deres medlemmer. Københavns Kommune ønsker, at skabe de bedst mulige rammer for hele det spænd af frivillighed.

Udkast til høringssvar fra Folkeoplysningsudvalget udarbejdes på baggrund af drøftelser i Folkeoplysningsudvalgets baggrundsgrupper den 18. august 2005. Udkast til høringssvar vil blive uddelt på FOU-mødet, den 23. august 2005.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Den eksisterende frivillighedspolitik

I sensommeren 2000 tiltrådte Borgerrepræsentationen en politik for Københavns Kommunes samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer om løsning af sociale opgaver.

Af politikken fremgår det, at Københavns Kommune ønsker at styrke samarbejdet med frivillige og almennyttige organisationer, for herigennem

 

·        at sikre dialogen mellem den frivillige og offentlige indsats i løsningen af sociale opgaver, således at tilbudene til borgerne styrkes og supplerer hinanden

 

·        at skabe helhed i indsatsen og problemløsningen

 

·        at inddrage borgerne i løsningen af sociale problemer

 

·        at man gennem dialog og samarbejde fastholder den gensidige respekt for og accept af det offentliges professionelle faglighed og det frivillige arbejdes personlige engagement

 

·        at synliggøre effekterne af det frivillige arbejde i kommunen og skabe gensidig tillid og åbenhed mellem organisationerne, foreningerne og kommunen ved at opstille mål for brugen af de tildelte midler og efterfølgende evaluere opfyldelsen af disse mål.

 

Det blev også fastslået, at Kontaktudvalget for det frivillige sociale arbejde i Københavns Kommune, Ældrerådene og Folkeoplysningsudvalget fortsat skal være omdrejningspunkter for kommunens samarbejde med de frivillige og almennyttige organisationer om løsningen af sociale opgaver.     

Hvad angår organiseringen blev det mere konkret fastslået, at den gældende organisering af samarbejdet mellem kommunen og de frivillige organisationer og foreninger vurderes at understøtte målet om at styrke kommunens samarbejde med de frivillige organisationer om løsningen af sociale opgaver. Med en bred repræsentation af brugere og politikere i både Kontaktudvalget, Ældrerådene, Det sociale Brugerråd i Københavns Kommune og Folkeoplysningsudvalget er der en tæt kontakt mellem det politiske og det frivillige niveau.

 

Midler afsat til frivillige

Midlerne til frivillige organisationer er i dag fordelt på forskellige politiske udvalg: Kultur- og Fritidsudvalget, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Kultur- og Fritidsudvalgets primære bidrag til de frivillige foreninger sker gennem tilskud fra folkeoplysningsloven. I 2005 fordeles der 22,1 mio. kr. i aktivitetstilskud og 20,6 mio. kr. i driftstilskud til de frivillige folkeoplysende foreninger. Det frivillige folkeoplysende foreningsliv har i 2005 2 puljer med et særligt indsatsområde.

Den ene pulje, er Brobygningspuljen på 1,2 mio. kr. årligt, som giver støtte til integrationsprojekter i foreningslivet. Brobygningspuljen har i alt støttet 39 projekter, der involverer 7500 børn, forældre og frivillige.

Den anden pulje, er puljen til idræts- og motionsprojekter for børn og unge med særlige behov.  Idrætsforeninger har i 2005 kunnet søge om støtte til projekter, hvor der igangsættes aktiviteter for overvægtige børn og unge i aldersgruppen 4-16 år. I alt 17 foreninger har søgt puljen og der er fordelt midler for 2,5 mio. kr.  til udmøntning i 2005 og kr. 2,5 mio. kr. i 2006.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens primære bidrag til de frivillige sker gennem tildeling af servicelovens § 115 midler. I 2005 fordeles der 15,8 mio. kr.

Sundhedsforvaltningen primære bidrag til de frivillige sker gennem tildeling af servicelovens § 65 midler. I 2005 fordeles der 22,4 mio. kr. Desuden samarbejdes der med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen om § 115 midlerne.

 

Proces vedrørende supplement til eksisterende politik

Tekstboks: Inden sommerferien 2004 udarbejdes en frivillighedspolitik for København med fokus på:
•	Generelt at styrke civilsamfundets medansvar for og deltagelse i løsningen af samfundsmæssige problemstillinger.
•	At udvikle nye måder at samordne og integrere kommunens og civilsamfundets indsats.

Kilde: Budget 2004, hensigtserklæring 11
Med Borgerrepræsentationens vedtagelse af budget 2004 i oktober 2003, blev følgende hensigtserklæring om udformning af en ny supplerende frivillighedspolitik vedtaget:

 

I maj 2004 opfordrede Kontaktudvalget i Københavns Kommune til, at fristen for udarbejdelsen af en ny frivillighedspolitik blev flyttet, for at Kontaktudvalget kunne medvirke i processen. Dette blev tiltrådt. Fristen blev flyttet til efteråret 2005.

Økonomiforvaltningen har haft formandskabet for arbejdet, med deltagelse fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Sundhedsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Sundhedsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningens har beskrevet deres nuværende samarbejde med de frivillige organisationer, samt leveret forslag til supplement til eksisterende frivillighedspolitik. Rapporten er vedlagt indstillingen som bilag 2.

Arbejdsgruppens arbejde med at udarbejde et supplement til eksisterende politik har taget udgangspunkt i den eksisterende politik (BR 335/2000) samt "Charter for samspil mellem det frivillige Danmark/Foreningsdanmark og det offentlige". Charteret er vedlagt indstillingen som bilag 4.

Med udgangspunkt i eksisterende politik og charteret, er formålet, at skabe de bedste muligheder for frivillig aktivitet for borgerne i kommunen. Den frivillige aktivitet er mangfoldig og strækker sig fra uformelle netværksorganiseringer til foreninger og organisationer med formaliserede beslutningssystemer. Hvor den eksisterende frivillighedspolitik dækker det sociale område, har forslaget til supplement formålet, at afdække både det frivillige arbejde, der sker på det sociale område, i forbindelse med aktiviteter henvendt til bestemt målgruppe/brugergruppe, samt arbejdet i de frivillige aktivitetsudøvende foreninger, f.eks. idrætsforeninger, som laver aktiviteter for deres medlemmer. Københavns Kommune ønsker, at skabe de bedst mulige rammer for hele det spænd af frivillighed.

Kontaktudvalget nedsatte en arbejdsgruppe, som udarbejdede ønsker til en ny frivillighedspolitik. Kontaktudvalget har behandlet udkastet og afleverede sine ønsker til en ny frivillighedspolitik til Økonomiforvaltningen marts 2005. 

Kontaktudvalgets ønsker til en ny frivillighedspolitik er vedlagt som bilag 3.

 

Supplementet til eksisterende politik:

I arbejdet med supplementet til eksisterende politik har formålet været, at udarbejde en politik, som gør sig gældende for både det frivillige sociale arbejde, men også for det frivillige foreningsarbejde, jf. bilag 1. 

Forslag til supplement til eksisterende frivillighedspolitik for Københavns Kommune:

     

·        At der tillægges de frivillige aktivitetsudøvende foreninger en værdi

 

Begrundelse for ovenstående er, at den eksisterende frivillighedspolitik primært dækker det sociale område, og forslaget til supplement har til formål at afdække både det frivillige arbejde, der sker på det sociale område, i forbindelse med aktiviteter henvendt til en bestemt målgruppe/brugergruppe, samt arbejdet i de frivillige aktivitetsudøvende foreninger, som laver aktiviteter for deres medlemmer. De frivillige aktivitetsudøvende foreninger kan være med til at tage hånd om svage grupper og derved kan de frivillige foreninger være med til at løse væsentlige samfundsopgaver.

 

·        At de kommunale tilskud gives, så de frivillige foreningers selvbestemmelse ikke anfægtes.

 

Begrundelse for ovenstående punkt er, at de frivillige skal skabe aktiviteter, der er båret af lyst og engagement, hvor faciliteter og aktivitetstilskud stilles til rådighed af Københavns Kommune.

 

·        At der i forlængelse af Københavns Kommunes overordnede frivillighedspolitik pålægges de relevante forvaltninger, at udarbejde en operationalisering af frivillighedspolitikken, som beskriver samarbejde ml. udvalg/forvaltninger og frivillige organisationer. Herunder at samtlige udvalg skal overveje, hvordan de frivillige organisationer kan inddrages i udvalgets opgaveløsning.

 

Begrundelsen for ovenstående punkt er, at sætte de frivillige organisationers arbejde på dagsordenen og det dermed jævnligt overvejes, hvor i opgaveløsningen, der kan inddrages frivillige.  

 

·        At de forvaltninger, som tildeler midler til de frivillige organisationer, sikrer en koordinering af snitflader, samt en dialog med de frivillige organisationer og forvaltningerne imellem.

 

Begrundelsen for ovenstående punkt er, at imødekomme forskelligheden, samt forbedre dialogen imellem de frivillige og det offentlige.

 

 

ØKONOMI

Forslaget har ingen økonomiske konsekvenser for Folkeoplysningsudvalget.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Forslaget er sendt til høring i alle frivillige folkeoplysende foreninger, der har modtaget tilskud i 2005.

 

BILAG

Bilag 1. Forslag til ny frivillighedspolitik for Københavns Kommune

Bilag 2. Rapport "Forvaltningernes tildeling af midler samt bestående arbejde med frivillige organisationer"

Bilag 3. Kontaktudvalgets forslag til frivillighedspolitik

Bilag 4. "Charter for samspil mellem det frivillige Danmark/Foreningsdanmark og det offentlige"

Bilag 5. Udkast til høringssvar  - uddeles på mødet.   

 

 

                      Mads Kamp Hansen

                                                                 /Poul Knopp Damkjær

 

 


 

Til top