Mødedato: 11.06.2022, kl. 13:00
Mødested: Hotel Crowne Plaza Copenhagen Towers, Ørestads Boulevard 114-118, 2300 Kbh. S

Fordrevne ukrainske børn og unges muligheder for at deltage i kultur- og fritidsaktiviteter

Folkeoplysningsudvalget skal beslutte, om der under Udviklingspuljen for børn og unge i 2022 skal afsættes midler til arbejdet med at sikre introduktion, guidning og god modtagelse af fordrevne ukrainske børn og unge i det almene foreningsliv.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Folkeoplysningsudvalget bevilger 440.000 kr. fra Udviklingspuljen for børn og unge i 2022 til forvaltningens arbejde med at introducere og guide fordrevne ukrainske børn og unge til de københavnske foreninger, der står klar til at tage godt imod.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har bedt Kultur- og Fritidsforvaltningen om hjælp til at koordinere og arrangere fritids- og foreningsaktiviteter for de fordrevne ukrainske børn og unge, der er indkvarteret i København – herunder sikre en god overgang til foreningslivet for de ukrainere, der visiteres til København, og som ønsker at blive en del af foreningslivet. Samtidig er der mange foreninger og frivillige, der står klar til at give en hjælpende hånd og tage godt imod de fordrevne ukrainere. Alt dette skal dog koordineres for at afstemme tilbuddene til de behov, der er, og for at sikre, at foreningerne ikke bruger unødige kræfter eller bliver kontaktet fra mange sider af.

Løsning

Efter aftale med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har Kultur- og Fritidsforvaltningen siden marts 2022 koordineret og arrangeret fritids- og foreningsaktiviteter målrettet ukrainske børn og unge på de kommunale indkvarteringssteder. Aktiviteterne på de enkelte steder tilpasses løbende behovet. Der er typisk 1-2 aktiviteter dagligt 5-6 af ugens dage. Gennemsnitligt er der pr. uge omkring 300 fremmøder til aktiviteterne (opgjort primo maj og omfatter tre lokationer).


Aktiviteterne afvikles af et bredt udsnit af foreningslivet og kommunale kerneaktører på børne- og ungeområdet. Blandt de dedikerede og aktive foreninger og kulturelle aktører kan nævnes Fremad Valby, Valby IF, Design Vanilie, Game, BK Hellas, CPH Floorball, Capoeira Senzala og B1908. De kommunale aktører omfatter blandt andet Ungdomsskolen, De bemandende legepladser og eSport-centret i Grøndal MultiCenter. De første aktiviteter blev afviklet d. 19. marts 2022 i Ottiliahus i Valby, og siden er der startet aktiviteter på Højdevang på Amager og i Kirsebær-haven i Valby. Medio juni påbegyndes 1-2 ugentlige aktiviteter på Dortheagården i Nordvest, som udgør en del af forvaltningens kerneaktiviteter på flygtningeområdet. Forvaltningen er løbende i dialog med Bekræftelse- og Integrationsforvaltningen i forhold til at igangsætte yderligere aktiviteter på indkvarteringsstedet som et tillæg til kerneaktiviteterne.


Udover at koordinere og arrangere såkaldte safezone-aktiviteter på indkvarteringsstederne fungerer forvaltningen som én indgang for diverse foreninger, organisationer, Ukraine Hotline og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Derudover er nedenstående indsatser sat i gang eller under planlægning:

  • Forvaltningen er i løbende dialog med blandt andet DIF Get2Sport, DGI Storkøbenhavn og DBU København, med henblik på at koordinere støtten til de mange københavnske foreninger, der har meldt sig på banen, og som står klar til at tage godt imod nye medlemmer. Blandt disse er mange af de foreninger, Kultur- og Fritidsudvalget har indgået Sociale partner-skabsaftaler med.
  • Kommunikation og tilbud om hjælp via FritidsGuiderne KBH til fordrevne ukrainere, der ønsker at komme i gang med en foreningsaktivitet. Dette er særligt målrettet de ukrainere, der er privat indkvarteret og/eller visiteret til København, men forvaltningen har åbnet for, at alle ukrainere kan kontakte FritidsGuiderne og få telefonisk hjælp eller blive guidet af en frivillig, hvis der er behov for det. Der kan søges kontingentstøtte og støtte til udstyr på almindelige vilkår.
  • Koordinering af sommerferieaktiviteter målrettet fordrevne ukrainere. Sammen med blandt andet DGI Storkøbenhavn, DBU København, DIF Get2Sport og kommunale aktører – herunder De bemandede legepladser – kortlægges sommerens aktiviteter (FerieCamp, idrætsskoler mm.), hvorefter det vurderes, om eksisterende tilbud skal boostes og/eller, om der skal etableres yderligere tilbud. Det afsøges sammen med Red Barnet, om der kan etableres en følgeordning, så de ukrainske børn og deres forældre kan få gavn af de mange tilbud, der afvikles i løbet af sommeren. Det undersøges tillige, om udvalgte foreninger kan varetage følgeordninger til egne aktiviteter.
  • En promoveringsindsats målrettet de ukrainske fordrevne, hvor der udarbejdes et overblik med sommerferieaktiviteter i nær-heden af indkvarteringsstederne, som oversættes til ukrainsk og engelsk. Overblikket formidles på indkvarteringsstederne i tæt dialog med Beskæftigelse- og Integrationsforvaltningen, ligesom det bliver kommunikeret på kommunens Ukraine-hjemmeside og i andre relevante netværk for ukrainere.
  • Forvaltningen vil, når behovet opstår, tilbyde én-til-én vejledning på indkvarteringsstederne og i tæt samarbejde med interesserede foreninger arrangere foreningsbesøg med mere.
  • Kultur- og Fritidsforvaltningen vil bede Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen om at være med til at screene og henvise børnene og familierne, så den rette målgruppe får gavn af de tilbud, der arbejder med introduktion og guidning til foreningslivet.

Økonomi

Midlerne afsættes i Udviklingspuljen for børn og unge i 2022, og vil primært blive anvendt til løn til det koordinerende arbejde. Det er forvaltningens vurdering, at der allerede er relevante puljer, der kan støtte foreningernes arbejde med at modtage de nye medlemmer.


De udgifter, der afholdes til foreninger, der laver aktiviteter på indkvarteringsstederne, opgøres særskilt og indgår i kommunens samlede opgørelse over udgifter til de fordrevne ukrainere.


Såfremt behovet for koordinering aftager eller ophører, vil uforbrugte midler blive tilbageført til Udviklingspuljen.

Videre proces

Hvis indstillingen godkendes, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejde videre i henhold til ovenstående.

Såfremt der er behov for at fortsætte indsatsen i 2023, vil Folkeoplysningsudvalget blive forlagt en ny indstilling.

 

 Mads Kamp Hansen

                                                      /Rikke Thielcke

 

Beslutning

Folkeoplysningsudvalgets beslutning på mødet den 11. juni 2022:

Udvalget bemærkede, at indsatsen bør gælde alle flygtninge. Med denne tilføjelse blev indstillingen godkendt.
Til top