Mødedato: 10.12.2007, kl. 15:00

Fokusområder 2008 - under Udviklingspuljen for børn og unge

Se alle bilag

Fokusområder 2008 - under Udviklingspuljen for børn og unge

Folkeoplysningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 10. december 2007

 

 

5.      Fokusområder 2008 - under Udviklingspuljen for børn og unge(FOU  85/2007)

 

INDSTILLING

Folkeoplysningsudvalget skal tage stilling til fokusområder for 2008 under Udviklings-puljen for børn og unge.

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Folkeoplysningsudvalget over for Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler,

1. at Børn og unge med særlige behov fortsætter som fokusområde i 2008. Hensigten er at støtte et fysisk aktivt fritidsliv for overvægtige børn og unge og andre børn og unge med særlige behov.

2. at Street kultur fortsætter som fokusområde i 2008.

3. at foreningsdrevne fitnesscentre udvælges som nyt fokusområde i 2008. Hensigten er at styrke det frivillige foreningslivs muligheder for at tilbyde medlemmerne fleksibel og funtionel træning.

Retningslinjerne for hvert fokusområde fremgår af bilag 1.

 

Problemstilling

Ifølge retningslinjerne for tilskud fra Udviklingspuljen kan Kultur- og Fritidsudvalget efter indstilling fra Folkeoplysningsudvalget vælge særlige fokusområder for Udvik-lingspuljen. (Vedtaget i Borgerrepræsentationen den 31.maj 2007, BR 69/07)

 

Fokusområderne for 2007 blev godkendt i Folkeoplysningsudvalget den 12. december 2006 og i Kultur- og Fritidsudvalget den 18. januar 2007. Det blev vedtaget, at der under hvert fokusområde mindst skulle anvendes 0,5 mio. kr.

 

Der blev valgt to fokusområder: 1) Børn og unge med særlige behov og 2) Street kultur. Det første fokusområde har haft få ansøgere, mens der på det andet fokusområde har været stor søgning (bilag 2).

 

Forslag til fokusområder for 2008 blev forelagt til beslutning på Folkeoplysningsudvalgets møde den 24. oktober 2007. Sagen blev udsat til næste møde (10. december 2007), og udvalget besluttede, at forvaltningen skulle udarbejde et forslag til et nyt fokusområde om foreningsdrevne fitnesscentre.

 

FOKUS 1: Børn og unge med særlige behov

Kultur- og Fritidsforvaltningen anbefaler, at fokusområdet Børn og unge med særlige behov fortsætter i 2008 i sin nuværende form, da erfaringer fra tidligere projekter viser, at det tager længere tid at rekruttere og fastholde denne målgruppe, bl.a. fordi de ofte har ringe eller lidt erfaring med foreningslivet. (Se "Erfaringsopsamling for projekter for overvægtige børn og unge samt etniske minoritetspiger" 2005-2007)

Desuden er det hensigtsmæssigt, at indsatsen fortsætter, da 1) der er stadig mange overvægtige og fysisk inaktive børn og unge, hvor det kræver en ekstra indsats at få dem til at have et fysisk aktivt fritidsliv, 2) der er indhentet en lang række værdifulde erfaringer fra tidligere projekter omkring rekruttering og fastholdelse af overvægtige og inaktive børn og unge i foreningslivet. Disse erfaringer er værd at bygge videre på.

Endvidere er fokusområdet en åben mulighed for foreningerne til målrettet at inkludere børn og unge, der traditionelt ikke selv opsøger foreningslivet.

Endelig har fokusområdet reelt kun varet ca. et halvt år, da det først blev vedtaget den 31. maj 2007, hvor Borgerrepræsentationen godkendte retningslinjerne for Udviklingspuljen, og dermed muligheden for valg af fokusområder.

FOKUS 2: Street kultur

Kultur- og Fritidsforvaltningen anbefaler, at fokusområdet Street kultur fortsætter i 2008 i sin nuværende form. Der har været stor søgning til området, og der er i 2007 brugt 914.450 kr. (se bilag 2).

På trods af, at der ikke har været krav om, at initiativer skal tage udgangspunkt i eller kunne videreføres i en folkeoplysende forening, har 6 af de 7 støttede projekter haft sit udspring i det etablerede foreningsliv. Projekterne har derfor tilført flere medlemmer til det etablerede foreningsliv.

FOKUS 3: Foreningsdrevne fitnesscentre

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at "Foreningsdrevne fitnesscentre" bliver et nyt fokusområde i 2008.

Ved foreningsbaseret fitness kan foreningslivet tilbyde medlemmerne aktiviteter, som tilgodeser det voksende behov for fleksibel og funktionel træning.

 

Fitness som motionsform tilgodeser i dag danskernes stadig stigende ønske om målrettet, effektiv og funktionel træning, som på fleksibel vis kan dyrkes, når det passer ind i hverdagslivet. Forskning på fitnessområdet viser, at disse faktorer er primære årsager til, at fitness som motionsform har markant fremgang i disse år - både på kommerciel basis og i foreningsregi.

 

I dag dyrker ca. 370.000 danskere fitness, hvoraf cirka 330.000 gør det i kommercielle fitnesscentre, som primært er koncentreret i de større, danske byer. Foreningsbaseret fitness er derimod mere forankret uden for de større byer.

 

De Danske Gymnastik og Idrætsforeninger (DGI) har de seneste år indført fitness som foreningsbaseret motionsform, og idrætsorganisationen oplever en markant udvikling på området samt en stigende interesse fra medlemmerne.

Omkring 40.000 dyrker fitness i et af DGI's 100 foreningsbaserede træningscentre og træningskulturhuse, der p.t. er i Danmark. DGI vil inden for de næste 10 år årligt etablere 10 nye centre i Danmark.

Ligeledes vil Danmarks Idræts-forbund i 2008 fokusere på mulighederne inden for fitnessområdet som led i fastholdelse af de unge inden for idrætten.

 

Ved at udpege foreningsbaseret fitness som fokusområde får foreningslivet mulighed for at tilbyde tilsvarende fleksibel og funktionel træning indenfor rammerne af den frivillige foreningsverden.

 

ØKONOMI

Overordnet er der ingen økonomiske konsekvenser, da midlerne til fokusområderne allerede indgår i Udviklingspuljen. Fokusområde 3 forventes dog at få konse kvenser for den ordinære ramme for driftstilskud.

VIDERE PROCES

Beslutningen om Udviklingspuljens fokusområder vil gælde for 2008. Markedsføring af fokusområder vil ske via kommunens hjemmeside, nyhedsbreve og via relevante netværk.

BILAG

1. Forslag til retningslinjer for fokusområder 2008.

 

2. Samlet forbrug under fokusområderne i 2007.

 

 

Mads Kamp Hansen                                /Anders Christensen

 

 


 

Til top