Mødedato: 08.03.2005, kl. 15:00

Udmøntning af puljen til idræts- og motionsprojekter i 2005 og 2006 for børn og unge med særlige behov

Udmøntning af puljen til idræts- og motionsprojekter i 2005 og 2006 for børn og unge med særlige behov

Folkeoplysningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 8. marts 2005

 

 

8.      Udmøntning af puljen til idræts- og motionsprojekter i 2005 og 2006 for børn og unge med særlige behov

(FOU  14/2005)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller

at Folkeoplysningsudvalget godkender retningslinierne for udmøntning af puljen til idræts- og motions projekter til særligt udsatte børn og unge i de frivillige foreninger i 2005 og 2006.

at Folkeoplysningsudvalget godkender, at der søges om tilskud fra Sundhedsstyrelsen og Kulturministeriet til henholdsvis ekstern evaluering og udvidelse af projektet.

 

 

RESUME

I budget 2005 er der afsat 2.500.000 kr. til idrætsforeningerne til idræts- og motionsprojekter for drenge og piger i 2005 samt i 2006 og frem. Pengene skal sikre mulighed for at gennemføre idræts-, kultur- og motionsprojekter, der hjælper overvægtige og andre med behov for adgang til bevægelse.

På Folkeoplysningsudvalgets møde den 7. december 2004 besluttede udvalget at nedsætte en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra Kultur- og Fritidsforvaltningen, Sundhedsforvaltningen, Ungdoms- og Uddannelsesforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen samt repræsentanter fra foreningslivet til at komme med forslag til udmøntning af puljen, således at der blev foretaget en samlet indsats over for overvægtige børn og unge mellem 4 – 16 år og etniske minoritetspiger i samme alder.

Arbejdsgruppen fremkommer nu med forslag til retningslinier til udmøntning af puljen. Der lægges vægt på samarbejde og tværfaglighed i forhold til målgrupperne.

Sundhedsstyrelsen søges om tilskud til en ekstern evaluering af det samlede projekt.

Derudover søges Kulturministeriet om tilskud til en udvidelse af projektet til at omfatte flere projekter.

 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

I budget 2005 er der afsat 2.500.000 kr. til idrætsforeningerne til idræts- og motionsprojekter for drenge og piger i 2005 samt i 2006 og frem. Pengene skal sikre mulighed for at gennemføre idræts-, kultur- og motionsprojekter, der hjælper overvægtige og andre med behov for adgang til bevægelse.

Undersøgelser viser, at der er en stigning i antallet af børn og unge, som er overvægtige og ikke er fysisk aktive i deres hverdag. Samtidig har en undersøgelse i 2003 af 5. og 9. klasses skoleelever i kommunen vist, at antallet af etniske minoritetspiger i foreningerne ligger væsentligt lavere end andre grupper af børn og unge.

På Folkeoplysningsudvalgets møde den 7. december 2004 besluttede udvalget at nedsætte en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra Kultur- og Fritidsforvaltningen, Sundhedsforvaltningen, Ungdoms- og Uddannelsesforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen samt repræsentanter fra foreningslivet til at komme med forslag til udmøntning af puljen, således at der blev foretaget en samlet indsats over for overvægtige børn og unge mellem 4 – 16 år og etniske minoritetspiger i samme alder.

 

Mål

Arbejdsgruppen fremlægger nu et forslag til retningslinier for udmøntning af puljen. I forslaget har arbejdsgruppen forholdt sig til Folkeoplysningsudvalgets ønske om en samlet og koordineret indsats over for målgrupperne. Arbejdsgruppen har derfor indarbejdet i retningslinierne, at der med udgangspunkt i idrætsforeningerne skal være et tværfagligt samarbejde mellem de aktører, som har et forhold til målgrupperne. Det drejer sig primært om foreninger, institutioner, skoler, forældre og andre projekter målrettet overvægtige og etniske minoritetspiger.

Statistikken viser, at ud af 4.500 børn pr. årgang i København er ca. 800 i fare for at udvikle eller udvikler overvægt. Det betyder, at der i aldersspændet 4 – 16 år er ca. 9.600 i denne gruppe. Af tidligere gennemførte projekter er erfaringen, at det er svært at få de overvægtige børn og unge til at komme til aktiviteterne, da der er mange barrierer, som skal overvindes før de er parate til at deltage i fysiske aktiviteter. Da det samlede projekt samtidig ikke vil kunne dække hele kommunen, er det arbejdsgruppens mål at mindst 500 børn henvises til delprojekterne for overvægtige, og at 200 børn fastholdes i aktivitet efter projektperioden.

Der er 7762 etniske minoritetspiger i aldersgruppen 4 – 14 år. Ligesom for de overvægtige børn er der flere barrierer der skal overvindes for at deltage i fritidsaktiviteter. Det er arbejdsgruppens mål at 400 etniske minoritetspiger deltager og 100 fastholdes i aktiviteterne.

Det er samtidig et mål, at der bliver afprøvet nye måder at inddrage forældre på.

Det samlede projekt skal fremstå som et eksempelprojekt, som efter projektperioden kan bruges som model på andre områder.

 

Organisering

Der nedsættes en styregruppe bestående af en repræsentant fra Kultur- og Fritidsforvaltningen, Sundhedsforvaltningen, Ungdoms- og Uddannelsesforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Dertil kommer den projektansvarlige fra hvert projekt. Styregruppens opgave er at afhjælpe problemer i de enkelte projekter, så det sikres, at målene for det samlede projekt nås.

 

Retningslinier

Det har været arbejdsgruppens mål at fastlægge nogle rammer, som skal sikre, at de overordnede mål med indsatsen nås. Ansøgerne skal udforme deres projekt indenfor disse rammer. I rammerne indgår nogle kriterier, som ansøgerne skal opfylde, for at komme i betragtning til tilskud (bilag 1). Heraf fremgår det bl.a., at projektperioden skal være fra august/september 2005 til juni 2007.

Indsatsen skal målrettes de 4 - 16-årige overvægtige børn og unge samt etniske minoritetspiger, men ansøgeren behøver ikke dække hele aldersspektret eller rette indsatsen mod begge målgrupper.

 

Uddannelse og aktiviteter

Instruktører med viden om og kendskab til målgrupperne er en forudsætning for at kunne gennemføre aktiviteterne med succes. Derfor vil der indgå en selvstændig instruktøruddannelse i projektet målrettet den primære målgruppe, hvor fagfolk vil undervise og uddanne de frivillige ledere. Hensigten med instruktøruddannelsen vil desuden sikre, at foreningerne i fremtiden kan modtage og integrere målgruppen.

Styregruppen har ansvaret for etableringen af uddannelsen.

Aktivitetsudbuddet skal være bredt og tilpasset målgrupperne. Tilbuddet skal inddrage flest mulige relevante foreninger i et forpligtende samarbejde, så der er mange tilbud at vælge imellem for målgrupperne.

For at sikre en koordinering af indsatsen lokalt, skal ansøgeren prøve at etablere et samarbejde med andre lokale projekter, som er rettet mod målgrupperne.

Forældrene skal inddrages, og der lægges også vægt på, at foreningerne afprøver nye måder at inddrage forældre på.

 

< o:p> 

Forankring

Aktiviteterne skal i løbet af projektperioden forankres i foreningslivet, således at de fortsætter efter projektperiodens ophør. Derved kan de deltagende børn og unge fastholdes i nye aktivitetsmønstre, så de ikke falder tilbage til gamle vaner, når projektperioden ophører.

 

Tilskud

Indsatsen skal have udgangspunkt i idrætsforeningerne, hvor eventuelle projektkoordinatorer m.m. ansættes. Det foreslås, at der kan bevilges tilskud til selve aktiviteten, til rekvisitter og til honorar til en projektleder/koordinator. Der gives ikke tilskud til trænere, instruktører og anlægsbyggeri.

Alle delprojekter skal fra start opkræve en form for deltagerbetaling og redegøre for, hvordan betalingen skal ske efter projektperioden.

Det foreslås at søge Kulturministeriets pulje "Idræt for vanskeligt stillede børn" om tilskud til at udvide kredsen af projekter, der deltager i den samlede indsats. Pt. foreligger ansøgningskriterier ikke.

Det foreslås at søge Sundhedsstyrelsen om penge til at foretage en ekstern evaluering af den samlede indsats.

 

Tidsplan

Arbejdsgruppen har overvejet, hvorvidt man skal rekvirere foreninger til at deltage i indsatsen, eller man skal lave en ansøgningsrunde, hvor alle foreninger får mulighed for at søge. Sidstnævnte måde anbefales, således at ansøgningsperioden er fra 15. marts – 29. april 2005.

Arbejdsgruppen afholder et informationsmøde om projektet den 29. marts for interesserede foreninger.

På Folkeoplysningsudvalgets møde den 17. maj 2005 forelægges ansøgningerne til beslutning. Såfremt der ikke er kvalificerede ansøgere nok, vil der blive en ny ansøgningsrunde senere.

Folkeoplysningsudvalget forelægges en midtvejsevaluering juni 2006 og en endelig evaluering juni 2007.

 

 

 

 

Budget

Udgiftspost

Beløb i kr. pr. år

Uddannelse af instruktører

      50.000

Bufferpulje

    250.000

Lokale projekter

2.200.000

I alt

2.500.000

 

Ud af den samlede ramme afsættes der årligt 50.000 kr. til den fælles uddannelse af instruktører til henholdsvis målgruppen af overvægtige og etniske minoritetspiger.

Derudover afsættes der 250.000 kr. i en bufferpulje, som styregruppen kan bruge til at iværksætte initiativer eller tildele de lokale projekter til behov, som ikke kan forudses på forhånd. Såfremt der bliver penge i overskud, fordeles de forholdsmæssigt på delprojekterne.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Der er afsat 2.500.000 kr. årligt i 2005 og 2006 til idræts- kultur- og motionsprojekter, der hjælper overvægtige og andre med behov for adgang til bevægelse.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen kendte.

 

HØRING

Der er ikke foretaget høring.

 

BILAG

Retningslinier for ansøgere til puljen til idræts- og motionsprojekter i 2005 og 2006 for børn og unge med særlige behov.

                      Mads Kamp Hansen

                                                                                       / Stig Jørgensen

 


 


Til top