Mødedato: 06.12.2005, kl. 15:00

Rapport om frivillighed i København

Se alle bilag

Rapport om frivillighed i København

Folkeoplysningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 6. december 2005

 

 

7.      Rapport om frivillighed i København

(FOU  71/2005)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Folkeoplysningsudvalget tager rapporten "Guf" og "Gab" - Foreninger og frivilligt arbejde i Københavns Kommune til efterretning,

at der bevilges 35.000 kr. til trykning af rapporten,

at trykningen finansieres af tilbagebetalte midler i forbindelse med regnskaberne for 2004 for de frivillige folkeoplysende foreninger for børn og unge.

 

 

RESUME

På Folkeoplysningsudvalgets møde den 21. april 2004 fremlagde forvaltningen en rapport om de frivillige folkeoplysende foreningers tilskudsvilkår. Rapporten blev taget til efterretning. Rapporten anbefalede bl.a. iværksættelse af en undersøgelse om tiltrækning og fastholdelse af frivillige i det frivillige foreningsliv, da det var uklart, hvad der var fakta og myter i den forbindelse. Den 29. september 2004 besluttede udvalget at iværksætte en undersøgelse om frivilligt arbejde i foreninger. Center for Forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund v. Bjarne Ibsen på Syddansk Universitet fik opgaven.

Der foreligger nu en rapport med titlen "Guf" og "Gab" Foreninger i frivilligt arbejde i Københavns Kommune. I undersøgelsen har12 meget forskellige københavnske foreninger medvirket.

Af rapporten fremgår det, at københavnerne er mindre frivillige end man er i andre dele af landet, men flere foreninger har vist, at der er et stort potentiale for frivilligt engagement.

 

Endvidere viser undersøgelsen, at det ikke er det samme, som motiverer og engagerer de frivillige. Der er 'gab-opgaver' og 'guf-opgaver' i enhver forening, men der er forskel på, hvad der opfattes som 'gab', og hvad der opfattes som 'guf'.

Endelig viser undersøgelsen, at det som fungerer i en forening, ikke altid kan bruges i en anden.

Undersøgelsen afsluttes med 6 forslag til foreningerne om, hvordan foreningerne kan styrke det frivillige arbejde. Der er også 6 forslag til kommunen om, hvordan man kan støtt e det frivillige foreningsliv.

Det foreslås at holde et temamøde i foråret 2006, hvor Bjarne Ibsen fortæller nærmere om undersøgelsen med henblik på, at udvalget kan drøfte eventuelle initiativer for at fremme frivilligheden yderligere i Københavns Kommune.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

På Folkeoplysningsudvalgets møde den 21. april 2004 fremlagde forvaltningen en rapport om de frivillige folkeoplysende foreningers tilskudsvilkår. Rapporten blev taget til efterretning. Rapporten anbefalede bl.a. iværksættelse af en undersøgelse om tiltrækning og fastholdelse af frivillige i det frivillige foreningsliv, da det var uklart, hvad der var fakta og myter i den forbindelse. På Folkeoplysningsudvalgets møde den 29. september 2004 blev det besluttet at iværksætte en undersøgelse om frivilligt arbejde i foreninger. Center for Forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund v. Bjarne Ibsen på Syddansk Universitet fik opgaven.

Der foreligger nu en rapport med titlen "Guf" og "Gab" Foreninger i frivilligt arbejde i Københavns Kommune. I rapporten har 12 meget forskellige københavnske foreninger medvirket. Det drejer sig om 4 idrætsforeninger, 4 kulturelle foreninger og 4 børne- og ungdomsforeninger.

Den første del af rapporten er en sammenfatning af, hvad tidligere undersøgelser af frivilligt arbejde på landsplan har vist. Heraf fremgår det bl.a., at flere arbejder frivilligt, at der ingen tegn er på professionalisering af foreningerne, og at der fortsat er en stor tilslutning til det frivillige arbejde som princip. Heroverfor står, at det frivillige princip har mindre betydning for medlemmerne i foreningen end for de frivillige - og det gælder især de unge medlemmer. Mange foreninger tvivler på, at foreningerne i fremtiden kan undgå en professionalisering.

 

Færre københavnere frivillige

Af rapporten fremgår, at færre københavnere udfører frivilligt arbejde, end folk i resten af landet.

 

Undersøgelserne tyder på, at det i særlig grad gælder indenfor idrætten. Det skyldes imidlertid ikke, at de københavnske idrætsforeninger i højere grad benytter lønnede ledere og trænere. Tværtimod er udgifterne til løn og omkostningsgodtgørelse mindre i foreningerne i København – i gennemsnit – end i landet som helhed. De københavnske idrætsforeninger synes heller ikke i samme grad som i resten af landet, at det inden for de seneste fem år er blevet sværere at være frivillig leder. En del af forklaringen på disse forskelle skal findes i det forhold, at der er forholdsvis mange små idrætsforeninger i København. De små foreninger bruger normalt kun frivillige og har ikke de samme problemer med at få frivillige, som de store foreninger. Den lavere deltagelse i frivilligt arbejde i idræt i København skyldes heller ikke, at de idrætsaktive i København er mindre positive overfor frivilligt arbejde end andre steder i landet.

Undersøgelsen af de tolv udvalgte foreninger i København viser, at der er et stort potentiale for et frivilligt engagement i København. Flere foreninger har både formået at engagere mange frivillige og vist nye veje for frivilligheden, som har skabt stor medlemsvækst og udvikling i de respektive foreninger.

 

Hvorfor blive frivillig

De vigtigste anledninger til at påtage sig et frivilligt arbejde er, at man har en interesse for sagen eller aktiviteten, og dernæst at man får en opfordring til at påtage sig en frivillig opgave. Man bliver frivillig i en aktivitet, som betyder noget for én selv. Men man melder sig sjældent selv som frivillig.

Det er især fire overordnede motiver, der får folk til at arbejde frivilligt:

§        Ansvar og solidaritet, opbakning til  'sagen', engagement i værdier, ønsket om at hjælpe andre.

§        Identitet, selvudvikling, læring og selvtillid.

§        Socialt samvær, det er 'fedt', det er sjovt, det er et netværk.

§        Indflydelse, medbestemmelse og indblik.

 

Endvidere viser undersøgelsen, at det ikke er det samme, som motiverer og engagerer de frivillige. Der er 'gab-opgaver' og 'guf-opgaver' i enhver forening, men heldigvis er der forskel på, hvad der opfattes som 'gab', og hvad der opfattes som 'guf'.

Endelig viser undersøgelsen også, at det som fungerer i en forening, ikke altid kan bruges i en anden.

 

 

 

Konkrete forslag til foreninger og kommune

Alligevel kan der af undersøgelsen uddrages nogle overordnede principper og ideer, som kan bruges i de fleste foreninger ved at tilpasse dem til egne forhold.  Undersøgelsen har givet inspiration til seks forslag til foreningerne og seks forslag til kommunen.

 

Forslag til foreningerne:

1. Formuler en frivillighedspolitik.

2. Udtryk klare værdier.

3. Organiser foreningen efter frivillighedens betingelser.

4. Der skal være en mening med den frivillige indsats.

5. Giv mulighed for indflydelse og læring.

6. Styrk fællesskabet.

 

Forslag til Københavns Kommune:

1. Gode vilkår – lokaler og faciliteter.

2. Gør det let for foreningerne.

3. Differentieret støtte?

4. Støtte til frivilligheds-netværk.

5. Giv mulighed for gensidig inspiration.

6. Formuler en frivillighedspolitik.

 

Selv om et par af forslagene til kommunen allerede er i støbeskeen i forvaltningen, foreslås det, at Folkeoplysningsudvalget i foråret 2006 holder et møde, hvor Bjarne Ibsen kommer og fortæller nærmere om undersøgelsen med henblik på, at udvalget kan drøfte eventuelle initiativer for at fremme frivilligheden yderligere i Københavns Kommune.

Hele rapporten er vedlagt som bilag. For et hurtigt overblik over indholdet af rapporten anbefales det at læse sammenfatningen og kapitel 4.

 

Udgivelse af rapporten

Rapporten vil blive lagt på kommunens hjemmeside samtidig med at der vil blive udarbejdet en "pixiudgave", som udsendes til de frivillige folkeoplysende foreninger i kommunen. Derudover vil der blive optrykt et mindre oplag af hele rapporten ifølge aftalen, der er indgået med Syddansk Universitet. Ifølge tilbud fra trykkeri vil det koste 35.000 kr.. Udgifterne hertil foreslås taget fra de tilbagebetalte midler i forbindelse med regnskaberne for 2004 for de frivillige folkeoplysende foreninger for børn og unge.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Der var bevilget 200.000 kr. til undersøgelsen fra udviklingspuljerne i 2004. Dette beløb er brugt på undersøgelsen. Til trykning og mangfoldiggørelse af rapporten søges om 35.000 kr. finansieret af tilbagebetalte midler i forbindelse med regnskaberne for 2004 for de frivillige folkeoplysende foreninger for børn og unge.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen kendte.

 

HØRING

-

 

BILAG

1. Rapporten Guf og Gab - Foreninger og frivilligt arbejde i Københavns Kommune.

                                           

                                           

                                            Mads Kamp Hansen

                                                                                       /   Stig Jørgensen

 


 

Bilag

Til top